

Δραστηριοποιείται στο Κέντρο Λειτουργικής Αποκατάστασης "PHYSIO - η αρμονία στη λειτουργικότητα"
Δούλεψε στο Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών "Ο Άγιος Σάββας" από 16 Νοεμβρίου 1986 έως 25 Ιουλίου 2018 (από το 1999 έως την ημέρα αποχώρησης του ως Προϊστάμενος του τμήματος Φυσικοθεραπείας του νοσοκομείου)
ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3 - 5 / 116 34 / ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ: (0030 210 7220562)
www.physio.gr / www.craniosacral.gr / e-mail: tigis@physio.gr
Υπάρχει μεγάλη ποικιλία λόγων και αιτιών που ωθούν τους ασθενείς να αναζητήσουν βοήθεια από τους επαγγελματίες υγείας. Τις μεγαλύτερες προκλήσεις εμφανίζουν εκείνοι με χρόνια προβλήματα, κεντρική ευαισθητοποίηση και χρόνια εξάντληση. Η κλασική ιατρική στηριζόμενη στο «Βιοϊατρικό μοντέλο» δυσκολεύεται να δώσει πειστικές απαντήσεις. Μήπως ήρθε η ώρα να κάνουμε στροφή στη σκέψη μας και να προσεγγίσουμε τα προβλήματα των ασθενών με πολυπλοκότητα από άλλη οπτική γωνία, διαφορετική από εκείνη που αντιπροσωπεύει το Βιοϊατρικό μοντέλο;
Ο Φυσικοθεραπευτής Χαράλαμπος Τιγγινάγκας είναι προσκεκλημένος από την Οργανωτική Επιτροπή του Πανελληνίου Συνεδρίου: «Καθ΄οδόν προς τον βέλτιστο θεραπευτικό συντελεστή στην ογκολογία», που διοργανώνεται από την Επιστημονική Εταιρεία «Καρκίνος, Εκπαίδευση, Έρευνα & Κλινική Πράξη» σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, το A' Παθολογικό – Ογκολογικό Τμήμα, Γ.Α.Ο.Ν.Α. «Ο Άγιος Σάββας» και το Παθολογικό – Ογκολογικό Τμήμα, Ε.Α.Ν.Π. «Μεταξά» και θα διεξαχθεί στις 5-7 Απριλίου 2019, στο ξενοδοχείο Crowne Plaza, στην Αθήνα,ως Ομιλητής στο Επιστημονικό Πρόγραμμα.
Ετικέτες
Η χειρουργική επέμβαση υπακρωμιακής αποσυμπίεσης είναι μια πολύ συνηθισμένη διαδικασία για ασθενείς με πόνο στον ώμο. Η διαδικασία αυτή επιλέγεται συχνά σε ασθενείς με «σύνδρομο πρόσκρουσης» για να διευρύνει τον υπακρωμιακό χώρο και να συμβάλει στη μείωση της βιομηχανικής πρόσκρουσης. Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα αυτής της χειρουργικής επέμβασης, βάζοντας ακόμη και τη διάγνωση του συνδρόμου πρόσκρουσης σε αμφισβήτηση.
Πόνος στον ώμο: Η φυσικοθεραπεία λειτουργεί καλύτερα όταν πιστεύετε ότι θα σας βοηθήσει! Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, οι ασθενείς που πιστεύουν ότι η φυσικοθεραπεία θα τους βοηθήσει, έχουν καλύτερα αποτελέσματα σε αντίθεση με εκείνους που δεν το πιστεύουν ή έχουν μικρές προσδοκίες. Επίσης, έχουν καλύτερα αποτελέσματα εκείνοι που πιστεύουν ότι με την φυσικοθεραπεία θα είναι σε θέση να συνεχίσουν δραστηριότητες που τους ευχαριστούν, όπως χόμπι, αθλητισμό κ.α.
Ερευνητές από την Ιρλανδία σχεδίασαν μια μελέτη για να διαπιστώσουν εάν η χρήση του ακτινωτού εξωσωματικού ωστικού κύματος (rESWT) μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική λύση της τεχνικής της στεγνής βελόνας σε έντονη προπόνηση ή ανταγωνισμό, αν δηλαδή μπορεί να μειώσει τον πόνο χωρίς να συνοδεύεται από τη κακουχία μετά την εφαρμογή.
Το κρουστικό κύμα, είναι μια έννοια δανεισμένη από τη μαθηματική ανάλυση που χρησιμοποιείται στο ευρύτερο πλαίσιο μερικών διαφορικών εξισώσεων για να περιγράψουν την αιφνίδια αλλαγή από μια κατάσταση σε κάποια άλλη. Γενικά ο κρουστικός υπέρηχος μπορεί να περιγραφεί ως μη-γραμμικό ή διακοπτόμενο κρουστικό κύμα. Ο ρόλος του είναι ελεγχόμενα να διεγείρει τον ιστό, ώστε να ενεργοποιήσει την αναγέννηση του.
Ο φυσικοθεραπευτής Χαράλαμπος Τιγγινάγκας είναι προσκεκλημένος από την οργανωτική επιτροπή να συμμετάσχει ως Πρόεδρος στο Επιστημονικό Πρόγραμμα της διημερίδας με θέμα: «Στόχος: η ποιότητα. Στη Διάγνωση, στη Θεραπεία, στη Ζωή», την οποία διοργανώνει η Επιστημονική Εταιρεία ΑΚΟΣ – Καρκίνος Θεραπεία Σώματος και Ψυχής και θα λάβει χώρα στις 22 & 23 Φεβρουαρίου 2019 στην Αίγλη Ζαππείου, στην Αθήνα.
Η ενότητα που θα συμμετέχει είναι:
Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019
13:30-14:30 Στρογγυλό Τραπέζι
Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ
Προεδρείο: Α. Πανουτσοπούλου, Χ. Τιγγινάγκας, Ε. Φαλιάκου, Α. Φωτοπούλου
Νοσηλευτική φροντίδα ογκολογικών ασθενών υπό ακτινοθεραπευτική αγωγή Φ. Αντωνοπούλου
Συμβολή του τομέα αποκατάστασης στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ογκολογικού ασθενή Ε. Μαναός
Λεμφοίδημα: από την πρόληψη στην αντιμετώπιση. Ε. Τριανταφύλλου
Παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής για την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου Φ. Κωνσταντίνου
Τι να κάνω όταν εμφανίζεται πόνος κατά τη διάρκεια των ασκήσεων; Αυτή είναι η πιο δημοφιλής ερώτηση μεταξύ των ασθενών μου όταν τους ζητώ, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά το πέρας του θεραπευτικού προγράμματος που ακολουθούν, να αρχίζουν να κινούνται ή να εντάξουν στην καθημερινότητα τους την άσκηση.
Ετικέτες
Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι ευθύνονται για το 25% του συνολικού μήκους της σπονδυλικής μας στήλης. Δεδομένου ότι ο μέσος όρος της σπονδυλικής στήλης ενηλίκων μετρά 60 έως 70 εκατοστά, οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι αντιπροσωπεύουν 15 έως 17,5 από αυτά τα εκατοστά. Στα νεαρά άτομα, ο γεμάτος με νερό, πηκτοειδής πυρήνας και ινώδης δακτύλιος είναι σταθεροί και εύκαμπτοι. Ωστόσο, μετά την ηλικία των 40 ετών - νωρίτερα από οποιοδήποτε άλλο συνδετικό ιστό - οι σπονδυλικοί δίσκοι συχνά αρχίζουν να δείχνουν εκφυλιστικές μεταβολές.