Physio.gr

Δευτέρα, 12 Απριλίου 2004 00:00

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Άρθρο του 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

breast cancer

Άγχος, φόβος, αβεβαιότητα για το μέλλον, κατάθλιψη και σεξουαλικές διαταραχές έχουν αναφερθεί σε γυναίκες με καρκίνο μαστού μετά την θεραπεία.

okl630Τις επιδράσεις αυτές στην ποιότητα ζωής εξετάζει μια νέα έγκυρη μελέτη από τις ΗΠΑ. Μελετήθηκαν 558 γυναίκες συνολικά και κατά υποομάδα ανάλογα με την μορφή θεραπείας –χειρουργική, με ή χωρίς διατήρηση μαστού με η χωρίς χημειοθεραπεία. Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα μετά την θεραπεία και πως μπορούν να αντιμετωπισθούν συμβάλλοντας στην αποκατάσταση αυτών των γυναικών; 

Πολλές μελέτες έχουν γίνει για τις φυσικές και ψυχολογικές επιδράσεις σε γυναίκες τόσο μετά την διάγνωση καρκίνου μαστού όσο και στην ποιότητα ζωής γενικά των γυναικών με μακροχρόνια επιβίωση μετά την θεραπεία.

Όμως περιορισμένες είναι οι πληροφορίες και ανεπαρκείς για τις άμεσες επιπτώσεις μετά την ολοκλήρωση της αρχικής θεραπείας δηλ. χειρουργείο με η χωρίς συνοδευτική χημειοθεραπεία. Παλαιότερες μελέτες αναφέρουν ότι αυτή η χρονική περίοδος είναι ιδιαίτερα προβληματική με άγχος και αγωνία για το μέλλον, φόβο για υποτροπή της νόσου και συναισθηματική αβεβαιότητα.

Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (Los Angeles Jonsson Comprehensive Cancer Center) που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκριτο περιοδικό J Natl Cancer Inst (Mar 3, 2004).

Ανάλογα με την μορφή της θεραπείας που είχαν υποβληθεί οι γυναίκες χωρίστηκαν στις εξής ομάδες: ολική αφαίρεση του στήθους (μαστεκτομή) με και χωρίς χημειοθεραπεία, και μερική εκτομή με διατήρηση του στήθους επίσης με η χωρίς χημειοθεραπεία.

imagesΨυχική διάθεση και συναισθηματική λειτουργία ήταν παρόμοια και δεν διέφερε μεταξύ των 4 ομάδων γυναικών άμεσα μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας. Μικρή ήταν η ένδειξη κατάθλιψης και αρνητισμού συνολικά.

Την δυσμενέστερη συνολικά φυσική επίπτωση είχε η μαστεκτομή και την χειρότερη διαταραχή στην σεξουαλική συμπεριφορά η χημειοθεραπεία ανεξάρτητα από το είδος της χειρουργικής επέμβασης. .

Συνολικά και σε όλες τις ομάδες μια ευρεία ποικιλία συμπτωμάτων αναφέρθηκαν που περιλαμβάνουν εξάψεις, νυχτερινούς ιδρώτες πόνους, κολπική ξηρότητα κ.α. …

 


Περισσότερες πληροφορίες 
GastricBreastCancer Network Center

Διαβάστηκε 2285 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2016 07:55
Φυσικοθεραπευτή Χαράλαμπου Τιγγινάγκα, MT, CST, MNT

Δραστηριοποιείται στο Κέντρο Λειτουργικής Αποκατάστασης "PHYSIO - η αρμονία στη λειτουργικότητα"

Δούλεψε στο Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών "Ο Άγιος Σάββας" από 16 Νοεμβρίου 1986 έως 25 Ιουλίου 2018 (από το 1999 έως την ημέρα αποχώρησης του ως Προϊστάμενος του τμήματος Φυσικοθεραπείας του νοσοκομείου)

 

ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3 - 5 / 116 34 / ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ: (0030 210 7220562)
www.physio.gr / www.craniosacral.gr / e-mail: tigis@physio.gr

Περισσότερα »

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του physio.gr για να λαμβάνετε όλα τα νέα μας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΙΓΓΙΝΑΓΚΑΣ, MT, CST, MNT
ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3 - 5 / 11634 / ΑΘΗΝΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας από Δευτέρα έως Παρασκευή 15:00-21:00

  • ΤΗΛ: +30 2107220562

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 2452 επισκέπτες και κανένα μέλος

Αρχική ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΟγκολογΙα Καρκίνος του Μαστού ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ