De Quervain’s Τενόντωση

Τενοντοπάθεια ή τενόντωση είναι η εκφύλιση του κολλαγόνου του τένοντα ως αποτέλεσμα χρόνιας καταπόνησης. Οι μυϊκοί τραυματισμοί, σε αντίθεση με τους τένοντες, επουλώνονται σχετικά γρήγορα. Οι τένοντες έχουν φτωχή αιμάτωση με αποτέλεσμα να επουλώνονται περίπου έξι φορές πιο αργά από τους μύες.

de quervains.1.2

Τι είναι η De Quervain's τενόντωση ή De Quervain's νόσος ή σύνδρομο De Quervain's ή De Quervain's τενοντοελυτρίτιδα

Ανατομία

Δυο από τους βασικούς τένοντες του αντίχειρα, ο μάκρος απαγωγός και ο βραχύς εκτείνων του αντίχειρα, ολισθαίνουν μέσα από ένα κανάλι, το έλυτρο. Επαναλαμβανόμενες κινήσεις του αντίχειρα δημιουργούν συνθήκες φλεγμονής ή στένωσης γύρω από αυτούς τους τένοντες και πρόκληση πόνου κυρίως σε κινήσεις σύλληψης, κρατήματος ή γροθιάς. Άλλες αιτίες πρόκλησης είναι:

1) Απευθείας κτύπημα στον αντίχειρα
2) Απασχόληση με ηλεκτρονικά παιχνίδια συνεχόμενα και γιαde quervains.1 μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς ανάπαυση
3) Κηπουρική ή παιχνίδι με ρακέτες
4) Φλεγμονώδεις καταστάσεις όπως η ρευματοειδή αρθρίτιδα

Επηρεάζει συνήθως ενήλικες μεταξύ 30 και 50 ετών, τις γυναίκες 8 με 10 φορές περισσότερο από τους άνδρες. Έχει παρατηρηθεί αυξημένη συχνότητα στις γυναίκες αμέσως μετά την εγκυμοσύνη, πιθανόν λόγω της ανάγκης συχνής άρσης του μωρού.

Συμπτώματα

1) Πόνος στη ραχιαία επιφάνεια του αντίχειρα, ακριβώς πάνω από τους δυο τένοντες
2) Οίδημα με πόνο στη βάση του αντίχειρα
3) Οίδημα με πόνο στο πλάι του καρπού

Ο πόνος μπορεί να εγκατασταθεί απότομα ή σταδιακά. Σε κάθε περίπτωση μπορεί να ακτινοβολεί μέχρι πάνω στο αντιβράχιο.

Διάγνωση

de quervainsΗ διάγνωση στηρίζεται κυρίως στο Finkelstein test, ζητάμε από τον ασθενή να βάλει τον αντίχειρα μέσα στα δάκτυλά, να κάνει γροθιά με τα δάκτυλά κλειστά πάνω από τον αντίχειρα, και να κάμψει τον καρπό πλάγια προς στη πλευρά του μικρού δακτύλου. Το test είναι θετικό αν προκληθεί πόνος στη περιοχή του αντίχειρα.

Θεραπεία

Σκοπός της θεραπείας είναι η ανακούφιση του πόνου και η αντιμετώπιση της φλεγμονής. Η θεραπεία είναι συντηρητική και σε περίπτωση επίμονων συμπτωμάτων χειρουργική.

ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, χρήση νάρθηκα για περιορισμό της κίνησης του αντίχειρα και ξεκούραση της περιοχής, αποφυγή δραστηριοτήτων που προκαλούν πόνο και φυσικοθεραπεία.

ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ: Περιλαμβάνει

1) Εφαρμογή πάγου 2 ή 3 φορές την ημέρα για 5 έως 10 λεπτά.
2) Laser χαμηλής ισχύος ή ιοντοφόρεση, δηλαδή διαδερμική έγχυση, με τη χρήση γαλβανικού ρεύματος, Κορτιζόνης και Ξυλοκαϊνής πάνω στην πάσχουσα περιοχή για την αντιμετώπιση του πόνου και του οιδήματος.
3) Kinesiotape ( ταινία υποστήριξης της κίνησης ), μία εξαιρετικά ελαστική αυτοκόλλητη ταινία που υποστηρίζει τους μύες χωρίς να τους περιορίζει, καθώς σηκώνοντας το δέρμα μακριά από την περιτονία ενισχύει την ροή του αίματος επιταχύνοντας την διαδικασία της αναζωογόνησης του κολλαγόνου ή τη διαδικασία της επούλωσης, ακόμα και κατά την διάρκεια έντονης δραστηριότητας.
4) Μυοπεριτονιακή Απελευθέρωση - Myofascial release. Η μυοπεριτονιακή απελευθέρωση χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις όπου η τάση ή συμφύσεις στα μαλακά μόρια περιορίζουν την κινητικότητα, προκαλούν προσαρμογές στη κίνηση, αλλαγή στη λειτουργικότητα της περιοχής και τελικά την πρόκληση συμπτωματολογίας.
5) Τεχνικές ήπιων χειρισμών - Manual Therapy για διατήρηση ή βελτίωση της λειτουργικότητας της περιοχής.
6) Διατατικές ασκήσεις και ασκήσεις ισχυροποίησης, ώστε να ενισχυθεί ο μυϊκός τόνος και να αυξηθεί η αντοχή κατά την διάρκεια των δραστηριοτήτων. Το πρόγραμμα δεν αφορά μόνο τον πάσχοντα μυ αλλά συνολικά τη πάσχουσα περιοχή.

Πρόληψη

Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της τενοντοπάθειας είναι η πρόληψη. Περιλαμβάνει:
· Προετοιμασία της περιοχής με διατάσεις.
· Καλό μυϊκό σύστημα.
· Σωστή στάση και θέση του σώματος.
· Στις δραστηριότητες να συμμετέχουν περισσότερες της μίας αρθρώσεις.
· Εναλλαγές δραστηριοτήτων.
· Συχνά διαλείμματα.
· Βελτίωση της τεχνικής σε αθλητές.
· Σε περίπτωση πόνου σταματάμε και ξεκουράζουμε την επώδυνη περιοχή.
. Το κάπνισμα μειώνει την παραγωγή κολλαγόνου με αποτέλεσμα αργή αποκατάσταση αλλά και ευκολία στην εμφάνιση προβλημάτων στους τένοντες.

ΠΗΓΕΣ

https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/de-quervains-tendinosis/

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/de-quervains-tenosynovitis/symptoms-causes/syc-20371332

https://www.webmd.com/rheumatoid-arthritis/guide/de-quervains-disease#1

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΙΓΓΙΝΑΓΚΑΣ, MSc
Φυσικοθεραπευτής

Τελευταία άρθρα    ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

    Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες

    © Physio.gr All rights reserved.
    by Avatar.gr.