Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 19 Ιουνίου 2011 00:00

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΠΕΛΜΑΤΙΑΙΑΣ ΑΠΟΝΕΥΡΩΣΗΣ

Άρθρο του 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΠΕΛΜΑΤΙΑΙΑΣ ΑΠΟΝΕΥΡΩΣΗΣ

plantar

plantar1Η Πελματιαία περιτονία είναι μια λεπτή ταινία συνδετικού ιστού που βρίσκεται κατά μήκος της βάσης του πέλματος, από την πτέρνα μέχρι την βάση των πέντε δακτύλων. Η περιτονία αυτή συνήθως αναφέρεται ως απονεύρωση. Η λειτουργία της είναι να αποσβένει τους κραδασμούς στη βάδιση, υποστηρίζοντας το επίμηκες τόξο του πέλματος ενώ σταθεροποιεί τα μετατάρσια οστά. Η πελματιαία απονεύρωση παίζει σημαντικό ρόλο στην μετάδοση της δύναμης του Αχίλλειου τένοντα, στο πρόσθιο τμήμα του πέλματος, στο τέλος της φάσης στήριξης της βάδισης. Δηλαδή μεταφέρει μεγάλα δυναμικά φορτία κατά τη βάδιση, από το οπίσθιο τμήμα του πέλματος στο πρόσθιο. Ενώ στο τρέξιμο δέχεται σε φορτίο, τρεις φορές το βάρος του σώματος.

Σε ένα τέλειο βηματισμό, οι μύες της ραχιαίας κάμψης του άκρου πόδα (πρόσθιος κνημιαίος, μακρύς περονιαίος και οπίσθιος κνημιαίος), εργάζονται σε τέλεια αρμονία με τους μύες της πελματιαίας κάμψης (γαστροκνήμιο, κα) για την απορρόφηση, τη διασπορά και την απελευθέρωση της αποθηκευμένης κινητικής ενέργειας.

Στη φάση της βάδισης ‘κτύπημα της φτέρνας’ οι μύες που ελέγχουν τη ραχιαία κάμψη δρουν έκκεντρα ώστε να επιβραδυνθούν και να μειωθούν οι δυνάμεις αντίδρασης του εδάφους μέσω του πρηνισμού και της έσω κνημιαίας περιστροφής του πέλματος.

Στη φάση της ‘ώθησης των δακτύλων’, η ραχιαία κάμψη των δακτύλων προκαλεί την ενεργοποίηση της πελματιαίας απονεύρωσης και των συναφών μυών.

Λόγω της καθημερινής επιβάρυνσης στον άκρο πόδα και τον αστράγαλο δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο η δημιουργία συμφύσεων στην περιτονία στα οπίσθια και πλάγια διαμερίσματα του ποδιού από το γόνατο και κάτω. Το 2009, ο Fernandez de las Penas διαπίστωσε ότι οι έκκεντρες συσπάσεις δημιουργούν περιτοναϊκές συμφύσεις σε μεγαλύτερη συχνότητα από ότι οι ομόκεντροι ή οι ισομετρικές συσπάσεις. Το σύνδρομο της πελματιαίας απονεύρωσης συχνά είναι το αποτέλεσμα της απώλειας της ελαστικότητας στη γάμπα λόγω συμφύσεων. Με τον καιρό η απώλεια στη δράση της αντιβαρύτητας προκαλεί στους ιστούς του πελματιαίου τόξου ερεθισμό και φλεγμονή. Μάλιστα αν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα και σωστά αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία ‘άκανθα πτέρνας’. Η λανθασμένη εμβιομηχανική όπως είναι ο υπερ-πρηνισμός της ποδοκνημικής άρθρωσης, η πλατυποδία, ο ανελαστικός Αχίλλειος τένοντας, η κοιλοποδία ή η αύξηση των δραστηριοτήτων συχνά οδηγούν σε σύνδρομο πελματιαίας απονεύρωσης.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

plantar2Ο πόνος εντοπίζεται στη βάση εσωτερικά της πτέρνας, ενώ μπορεί να ακτινοβολεί στην εσωτερική καμάρα του πέλματος μέχρι το μεγάλο δάκτυλο. Συνήθως είναι οξυμένος αμέσως μόλις σηκωθεί ο ασθενής από το κρεβάτι το πρωί, ή μετά από παρατεταμένο κάθισμα. Η ορθοστασία ή το βάδισμα για μακρύ χρονικό διάστημα επίσης επιδεινώνει τον πόνο. Στο τρέξιμο μπορεί να είναι λίγο δυσκίνητο στην αρχή, μετά χαλαρώνει, για να εμφανίσει στη συνέχεια κακουχία, που επιδεινώνεται με την ώρα, ενώ είναι αρκετά ευαισθητοποιημένο στο τέλος. Σε προχωρημένες περιπτώσεις το τρέξιμο δεν είναι δυνατόν.

ΑΙΤΙΕΣ

Ο πελματιαίος πόνος είναι συνηθισμένος σε δρομείς (5%-10%). Οι αιτίες του πόνου χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: 1) σε κακή προπόνηση, 2) σε βιομηχανικούς παράγοντες.

1) Οι παράγοντες προπόνησης είναι εύκολο να εντοπισθούν και να αντιμετωπισθούν.

2) Οι βιομηχανικοί παράγοντες είναι περισσότερο σύνθετοι. Ένας πολύ συνηθισμένος παράγοντας είναι η μειωμένη ελαστικότητα του γαστροκνημίου μυ και το μειωμένο εύρος κίνησης της ποδοκνημικής άρθρωσης, που ασκεί αυξημένη πίεση πάνω στο πέλμα. Μπορεί ακόμα να προκληθεί όταν υπάρχουν περιορισμοί τους εύρους κίνησης στις αρθρώσεις της περιοχής, σε συνδυασμό με μυϊκή αδυναμία, σε περιπτώσεις πλατυποδίας ή κοιλοποδίας, καθώς επίσης και σε διαταραχές της βάδισης.

ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μελέτες με μαγνητική τομογραφία, σε ασθενείς με πόνο στην φτέρνα, έδειξαν ανωμαλίες μόνο στο κεντρικό τμήμα της περιτονίας, ενώ μικροσκοπικές μελέτες στην πελματιαία περιτονία ασθενών έδειξαν αποδιοργάνωση των ινών του κολλαγόνου, αυξημένο αριθμό ινοβλαστών και μια βλεννώδη θεμέλιο ουσία με ελάχιστα φλεγμονώδη στοιχεία. Τα ευρήματα αυτά είναι παρόμοια με επώδυνα σύνδρομα στον Αχίλλειο τένοντα, στον τένοντα της επιγονατίδας, στο πέταλο των στροφέων του ώμου, τα οποία χαρακτηρίζουμε ως τενοντοπάθεια. 

Η τενοντοπάθεια είναι περισσότερο ένα σύνδρομο υπερκόπωσης παρά μια φλεγμονώδη κατάσταση. Τόσο η Μαγνητική τομογραφία, όσο και το διαγνωστικό υπέρηχο επιβεβαιώνουν λέπτυνση της περιτονία σε συμπτωματικούς ασθενείς σε σχέση με ασυμπτωματικούς.

 ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΠΕΛΜΑΤΙΑΙΑΣ ΑΠΟΝΕΥΡΩΣΗΣ - ΟΞΕΙΑ ΦΑΣΗ

Μικρές ρήξεις στις ίνες του κολλαγόνου φαίνεται να είναι η αιτία των μικροσκοπικών αλλαγών. Η φάση της βάδισης ‘κτύπημα της φτέρνας’ δεν προκαλεί τις παθολογικές αλλαγές στους ασθενείς. Πιο συγκεκριμένα ανάλυση της βάδισης σε ασθενείς με πόνο στη φτέρνα δεν έδειξε διαφορά στη δύναμη του ‘κτυπήματος της φτέρνας’ στο πάσχων και στο υγιές πόδι.

 Η ΥΠΑΡΞΗ 'ΑΚΑΝΘΑΣ ΠΤΕΡΝΑΣ' ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΙΤΙΑ ΠΟΝΟΥ ΣΤΟ ΠΕΛΜΑ;

Ακτινογραφικός έλεγχος σε ασθενείς με πόνο στη φτέρνα μερικές φορές έδειξε ασβεστοποίηση στο σημείο όπου η πελματιαία απονεύρωση εκφύεται από το οστό της πτέρνας, συνήθως αναφέρεται ως άκανθα πτέρνας. Συνήθως η ύπαρξη άκανθα πτέρνας θεωρείτε ως αιτία πόνου στη πτέρνα, αλλά δεν είναι αλήθεια αυτό. Μάλιστα σε ακτινογραφικό έλεγχο εντοπίζονται άκανθες σε άτομα χωρίς συμπτώματα πόνου στη περιοχή. Επίσης η παρουσία ή όχι άκανθας δεν επηρεάζει το αποτέλεσμα της θεραπείας.  

 ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Το λεπτομερές ιστορικό με την κλινική εξέταση συνήθως μπορεί να δώσει τη διάγνωση του συνδρόμου. Ο πόνος συνήθως εμφανίζεται με το πρώτο βήμα το πρωί ενώ μειώνεται με τις δραστηριότητες, παρόλο που μπορεί να επανέλθει κατά τη διάρκεια της ημέρας με συγκεκριμένες δραστηριότητες όπως είναι η βάδιση ή το ανέβασμα σε σκαλοπάτια. Το πρόσθιο – μέσο τμήμα της πελματιαίας απονεύρωσης είναι το σημείο της μεγαλύτερης ευαισθησίας στη ψηλάφηση. Συνήθως η ραχιαία κάμψη της ποδοκνημικής άρθρωσης είναι περιορισμένη, ενώ μπορεί να προκληθεί πόνος από η ραχιαία κάμψη των δακτύλων. Μαγνητική τομογραφία και υπέρηχο εντοπίζουν λέπτυνση της περιτονίας και την ύπαρξη οιδήματος.

ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Υπάρχουν άλλες περιπτώσεις όπου εμφανίζεται πόνος στη περιοχή της πτέρνας, οπότε απαιτείται διαφορική διάγνωση.
Μπορεί ο πόνος να οφείλεται σε ισχιαλγία, σε σύνδρομο μεταταρσίου σωλήνα, σε κάκωση της πτέρνας, κ.α. 

Σε παιδιά και ηλικιωμένους πρέπει να αναζητηθούν και άλλες αιτίες. 

Ιστορικό τραυματισμού ή απότομη εμφάνιση του πόνου πρέπει να μας προβληματίσει. Πιο συγκεκριμένα θα σκεφτούμε τη νόσο του Paget, την οστεοπόρωση ή μεταστατική νόσο σε ασθενείς με κάταγμα από μικρό τραύμα.
Νευραλγία από παγίδευση ή τραυματισμό του οπίσθιου κνημιαίου νεύρου ή του πλάγιου νεύρου της πτέρνας. Συνήθως αυτός ο πόνος επιδεινώνεται στη διάρκεια του ύπνου ξυπνώντας τον πάσχοντα. 
Ύπαρξη συστηματικής νόσου με φλεγμονή (π.χ. αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, Reiter’s syndrome, κα.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

plantarfasciitisexercises

Είναι σημαντικό ο ασθενής να ξεκινήσει θεραπεία αμέσως. Ο πόνος μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, και όσο πιο γρήγορα ξεκινήσει το πρόγραμμα αποκατάστασης, τόσο πιο γρήγορα θα αντιμετωπιστεί.

Ice-Therapy-Helps-In-Heel-PainΠρώτο μέλημα μας είναι να ανακουφιστεί ο ασθενής από τον πόνο. Τα ψυχρά επιθέματα μπορούν να βοηθήσουν προς αυτή τη κατεύθυνση (5-6 φορές την ημέρα, όχι περισσότερο από 10 λεπτά). Χρησιμοποιούμε επίσης θεραπευτικό Laser και υπέρηχο.

Παρόλο που συστήνεται ευρέως η ξεκούραση του μέλους, ελάχιστα υποστηρίζεται από την έρευνα αυτή η επιλογή. Λαμβάνοντας υπόψη ότι στους περισσότερους ασθενείς ο πόνος μειώνεται 6 μήνες περίπου μετά την έναρξη του, ανεξάρτητα από τη θεραπεία που θα ακολουθήσουν. 
Χρησιμοποιούνται νυχτερινοί νάρθηκες που διατηρούν τον άκρο πόδα σε θέση ραχιαίας κάμψης κατά τη διάρκεια του ύπνου. Το σκεπτικό αυτής της εφαρμογής είναι ότι διευκολύνεται η επούλωση της περιτονίας έχοντας την απονεύρωση σε πλήρη έκταση, οπότε μειώνεται η τάση που αναπτύσσεται στην έκφυση της από το οστό της πτέρνας.

Τα οφέλη από εγχύσεις στεροειδών είναι προσωρινά. Επίσης υπάρχει το ενδεχόμενο να αυξήσουν την πιθανότητα ρήξης της πελματιαίας απονεύρωσης.

Η αποτελεσματικότητα χρήσης κρουστικού υπέρηχου για την αντιμετώπιση του συνδρόμου της πελματιαίας απονεύρωσης αμφισβητείται. Υπάρχουν μελέτες που αναφέρουν ότι δεν προσέφερε καμία βοήθεια στους ασθενείς και άλλες που αναφέρουν μέτρια αποτελέσματα.

Σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του συνδρόμου έχει η κινητοποίηση της πελματιαίας απονεύρωσης. Αυτό επιτυγχάνεται με την τεχνική της ‘μυοπεριτοναϊκής απελευθέρωσης’.

Όταν ο πόνος αρχίσει να μειώνεται τότε αρχίζουν διατατικές ασκήσεις, ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας και ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών της περιοχής. Το πρόγραμμα καθορίζεται από τον φυσικοθεραπευτή.

Σ’ αυτή τη φάση της αποκατάστασης συστήνεται το πελματογράφημα, είναι μια εξέταση, μέσω της οποίας συλλέγουμε πληροφορίες για την ανατομική μορφολογία του πέλματος (πλατυποδία , κοιλοποδία, ραιβοποδία κ.α.), καθώς και για τις δυνάμεις που ασκούνται στα πέλματα κατά την διάρκεια της βάδισης ή στήριξης. Χρησιμοποιείται συσκευή εξοπλισμένη με μεγάλο αριθμό αισθητήρων πίεσης, ικανών να καταγράφουν τις πιέσεις που ασκούνται σε κάθε σημείο του πέλματος όταν αυτό βρίσκεται σε επαφή με την επιφάνεια της. Ανάλογα με τ’ αποτελέσματα επιλέγεται η κατασκευή των κατάλληλων ορθωτικών πελμάτων.

Το τρέξιμο ξεκινά όταν η βάδιση είναι ελεύθερη πόνου. Αρχικά για 10 έως 15 λεπτά της ώρας και στη συνέχεια προοδευτικά αυξάνοντας τον χρόνο. 

Η χειρουργική αντιμετώπιση είναι μια επιλογή στη περίπτωση που αποτύχει η συντηρητική αντιμετώπιση. Βέβαια θα προσφέρει άμεσα κάποια ανακούφιση, αλλά μακροχρόνια μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η συντηρητική θεραπεία μπορεί να είναι μακροχρόνια και δεν θα πρέπει να απογοητευόμαστε.

ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΤΑΛΗΛΟΥ ΥΠΟΔΗΜΑΤΟΣ

Κατάλληλο παπούτσι σημαίνει:

- Πολύ καλή στήριξη της ποδικής καμάρας.
- Άνετο μπροστά ώστε να μην πιέζει το μεγάλο δάκτυλο και τα μετατάρσια.
- Ελαστική σόλα.
- Καλή εφαρμογή στην φτέρνα, να μην παίζει το πόδί (όχι σανδάλια).
- Λογικό τακούνι.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

• Dynamic Loading of the Plantar Aponeurosis in Walking : Ahmet Erdemir, PhD1, Andrew J. Hamel, PhD2, Andrew R. Fauth, MSc3, Stephen J. Piazza, PhD3 and Neil A. Sharkey, PhD3
• Disorders of the Plantar Aponeurosis: A Spectrum of MR Imaging Findings Daphne J. Theodorou1, Stavroula J. Theodorou, Shella Farooki, Y. Kakitsubata and Donald Resnick
• Kier R. Magnetic resonance imaging studies of plantar fasciitis and other causes of heel pain. MRI Clin North Am. 1994;2:97-107.
• Khan KM, Cook JL, Bonar F, Harcourt P, Astrom M. Histopathology of common tendinopathies: update and implications for clinical management. Sports Med. 1999;27:393-408. Abstract 
• Gibbon WW, Long G. Ultrasound of the plantar aponeurosis (fascia). Skelet Radiol. 1999;28:21-26.
• Hicks J. The mechanics of the foot, II: the plantar aponeurosis and the arch. J Anat. 1954;88:25.
• Liddle D, Rome K, Howe T. Vertical ground reaction forces in patients with unilateral plantar heel pain: a pilot study. Gait Posture. 2000;11:62-66. Abstract 
• Berkowitz JF, Kier R, Rudicil S. Plantar fasciitis: MR imaging. Radiology. 1991;179:665-667. Abstract 
• Schepsis AA, Leach RE, Gorzyca J. Plantar fasciitis: etiology, treatment, surgical results and review of the literature. Clin Orthop. 1991;266:185-196. Abstract 
• Pfeffer G, Bacchetti P, Deland J, e al. Comparison of custom and prefabricated orthoses in the initial treatment of proximal plantar fasciitis. Foot Ankle Int. 1999;4:214-221.
• DiGiovanni BF, Nawoczenski DA, Lintal ME, et al. Tissue-specific plantar fascia-stretching exercise enhances outcomes in patients with chronic heel pain. J Bone Joint Surg Am. 2003;85:1270-1277. Abstract 
• Gill LH, Kiebzak GM. Outcome of nonsurgical treatment of plantar fasciitis. Foot Ankle Int. 1996;17:527-532. Abstract 
• Wolgin M, Cook C, Graham C, Mauldin D. Conservative treatment of heel pain: long term follow-up. Foot Ankle Int. 1994;15:97-102. Abstract 
• Wapner KL, Sharkey PF. The use of night splints for treatment of recalcitrant plantar fasciitis. Foot Ankle. 1991;12:135-137. Abstract 
• Batt ME, Tanji JL, Skattum N. Plantar fasciitis: a prospective randomized clinical trial of the tension night splint. Clin J Sports Med. 1996;6:158-162.
• Powell M, Post WR, Keener PT, Wearden S. Effective treatment of plantar fasciitis with dorsiflexion night splints: a crossover prospective randomized outcome study. Foot Ankle Int. 1998;19:10-18. Abstract 
• Probe RA, Baca M, Adams R, Preece C. Night splint treatment for plantar fasciitis: a prospective randomized study. Clin Orthop. 1999;368:190-195. Abstract 
• Katoh Y, Chao EY, Morrey BF, Laughman RK. Objective technique for evaluating painful heel syndrome and its treatment. Foot Ankle. 1983;3:227-237. Abstract 
• Kogler GF, Salomonidis SE, Paul JP. Biomechanics of longitudinal arch support mechanisms in foot orthoses and their effect on plantar aponeurosis strain. Clin Biomech. 1996;11:243-252.
• Gudeman SD, Eisele SA, Heidt RS, Colosimo AJ, Stroupe AL. Treatment of plantar fasciitis by iontophoresis of 0.4% dexamethasone. Am J Sports Med. 1997;25:312-316. Abstract 
• Lynch DM, Goforth WP, Martin JE, et al. Conservative treatment of plantar fasciitis: a prospective study. J Am Podiatric Med Assoc. 1998;88:375-380.
• Crawford F, Atkins D, Young P, Edwards J. Steroid injection for heel pain: evidence of short-term effectiveness. A randomized controlled trial. Rheumatology. 1999;38:974-977. Abstract 
• Acevedo JI, Beskin JL. Complications of plantar rupture associated with corticosteroid injection. Foot Ankle Int. 1998;19:91-97. Abstract 
• Ho C. Extracorporeal shock wave treatment for chronic plantar fasciitis. Issues Emerg Health Technol. 2007;96(part1):1-4.
• Rompe JD, Hopf C, Nafe B, et al. Low energy extracorporeal shock wave therapy for painful heel: a prospective single blind study. Arch Orthop Surg. 1996;115:75-79.
• Rompe JD, Kullmer K, Riehle HM, et al. Effectiveness of low energy extracorporeal shock waves for cronic plantar fasciitis. Foot Ankle Surg. 1996;2:215-221.
• Speed CA, Nicholls DW, Burnet SP, Richards CA, Hazelman BL. Extracorporeal shock wave therapy in plantar fasciitis: a pilot double blind randomized placebo controlled study. Rheumatology. 2000;299(suppl 1230):230.
• Wild C, Khene M, ****e S. Extracorporeal shock wave therapy in orthopedics: assessment of an emerging health technology. Int J Technol Assess Health Care. 2000;16:199-209. Abstract 
• Rompe JD, Decking J, Schoellner C, Neff B. Shock wave application for chronic fasciitis in running athletes: a prospective randomized, placebo-controlled trial. Am J Sports Med. 2003;31:268-275. Abstract 
• Theodore GH, Buch M, Amendola A, et al. Extracorporeal shock wave therapy for the treatment of plantar fasciitis. Foot Ankle Int. 2004;25:290-297. Abstract 
• Speed CA, Nichols D, Wies J, et al. Extracorporeal shock wave therapy for plantar fasciitis: a double blind randomized controlled trial. J Orthop Res. 2003;21:937-940. Abstract 
• Buchbinder R, Ptasznik, Gordon J, Buchanan J, Prabharan V, Forbes A. Ultrasound-guided extracorporeal shock wave therapy for plantar fasciitis: a randomized controlled trial. JAMA. 2002;288:1364-1372. Abstract 
• Hammer DS, Adam F, Kreutz F, Kohn D, Seil R. Extracorporeal shock wave therapy (ESWT) in patients with chronic proximal plantar fasciitis: a 2 year follow-up. Foot Ankle Int. 2003;24:823-828. Abstract 
• Haake M, Buch M, Schoellner C, et al. Extracorporeal shock wave therapy for plantar fasciitis: randomized controlled multicenter trial. BMJ. 2003;27:75.
• Crawford F, Thomson C. Interventions for treating plantar heel pain. Cochrane Database Syst Rev. 2003;(3):CD000416.
• Sammarco GJ, Helfrey RB. Surgical treatment of recalcitrant plantar fascitis. Foot Ankle Int. 1996;17:520-526. Abstract 
• Stone PA, Davies JL. Retrospective review of endoscopic plantar fasciotomy, 1994-1997. J Am Podiatr Med Assoc. 1999;89:89-93. Abstract 
• Fishco WD, Goecker RM, Schwartz RI. The instep plantar fasciotomy for chronic plantar fasciitis: a retrospective review. J Am Podiatr Med Assoc. 2000;90:66-69. Abstract 
• Daly PJ, Kitaoka HB, Chao EYS. Plantar fasciotomy for intractable plantar fasciitis; clnical results and biomechanical evaluation. Foot Ankle. 1992;13:188-195. Abstract 
• Davies MS, Weiss GA, Saxby TS. Plantar fasciitis: how successful is surgical intervention? Foot Ankle Int. 1999;20:803-807.
• Yu JS, Spigo D, Tomczak R. Foot pain after a plantar fasciotomy; an MR analysis to determine potential causes. J Comput Assist Tomogr. 1999;23:707-712. Abstract 

 

Διαβάστηκε 11561 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2016 10:17
Φυσικοθεραπευτή Χαράλαμπου Τιγγινάγκα, MSc

Δραστηριοποιείται στο Κέντρο Λειτουργικής Αποκατάστασης "PHYSIO - η αρμονία στη λειτουργικότητα"

Δούλεψε στο Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών "Ο Άγιος Σάββας" από 16 Νοεμβρίου 1986 έως 25 Ιουλίου 2018 (από το 1999 έως την ημέρα αποχώρησης του ως Προϊστάμενος του τμήματος Φυσικοθεραπείας του νοσοκομείου)

 

ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3 - 5 / 116 34 / ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ: (0030 210 7220562)
www.physio.gr / www.craniosacral.gr / e-mail: tigis@physio.gr

Περισσότερα »

Τελευταία άρθρα από τον/την Φυσικοθεραπευτή Χαράλαμπου Τιγγινάγκα, MSc

Σχετικά Άρθρα