ΑΥΧΕΝΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ: Θεραπεύοντας περιορισμούς στην κίνηση του αυχένα (ΑΤΜ2)

Ο τρόπος χρήσης του  Μηχανήματος Ενεργής Θεραπευτικής Κίνησης (ΑΤΜ2) σε ασθενείς με αυχενικά προβλήματα είναι σχεδόν όμοιος με εκείνον σε ασθενείς με οσφυϊκά προβλήματα εκτός από μερικά ζητήματα τοποθέτησης του σώματος στο μηχάνημα. Περιορισμένες αυχενικές κινήσεις όπως κάμψη, έκταση, πλάγια κάμψη και συστροφή μοιάζουν με την οσφυϊκή κάμψη, έκταση, πλάγια κάμψη και συστροφή αντίστοιχα.

ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΕΝΕΡΓΗΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ - ATM2

Στους περισσότερους περιορισμούς της οσφυϊκής κίνησης αυτό που χρειάζεται συνήθως για να επανέλθει η κίνηση στο φυσιολογικό εύρος είναι να επανατοποθετηθεί και να σταθεροποιηθεί (συμπιεστεί) η πυελική χώρα δένοντας με δύο μόνο ιμάντες την λεκάνη· ο άνω ιμάντας στο ύψος της πρόσθιας άνω λαγόνιας ακρολοφίας και ο κάτω ιμάντας στο κάτω τμήμα της λεκάνης (όχι σε κάποιο ύψος πάνω από το ισχίο αλλά καλύτερα στο ύψος του ίδιου του ισχίου).

Αναλογιζόμενος ο θεραπευτής αυτό, είναι αρκετά ενδιαφέρον να συνειδητοποιήσει ότι όταν επανατοποθετεί και ύστερα σταθεροποιεί την λεκάνη δεν ακουμπάει και δεν κάνει τίποτε στο ύψος της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης αλλά μάλλον μόνο στο ύψος της λεκάνης, εντούτοις ο περιορισμός της οσφυϊκής κίνησης καθίσταται εντελώς ανώδυνος σε όλο το εύρος της κίνησης. Αυτή η σχέση μεταξύ των περιορισμών της οσφυϊκής κίνησης και της επανατοποθέτησης και σταθεροποίησης της λεκάνης είναι όμοια με την σχέση μεταξύ των περιορισμών της αυχενικής κίνησης και της επανατοποθέτησης και σταθεροποίησης της ωμοπλατοθωρακικής χώρας. Για να επανατοποθετηθεί και να σταθεροποιηθεί η ωμοπλατοθωρακική χώρα, ο θεραπευτής θα ρυθμίσει το ύψος του κύριου μαξιλαριού του ΑΤΜ2 έτσι ώστε η κορυφή του μαξιλαριού να βρίσκεται ακριβώς στην ίδια ευθεία ή ελάχιστα πιο πάνω από τους ώμους του ασθενή. Ο ασθενής θα σταθεί με την πλάτη του να ακουμπάει στο μαξιλάρι και ο θεραπευτής θα ρυθμίσει τα περισσότερα επίσχεστρα της κορυφής όσο το δυνατό ψηλότερα. Ακόμη θα ρυθμίσει τα μεσαία επίσχεστρα λίγο χαμηλότερα από το μέσο του μαξιλαριού και τα κατώτερα επίσχεστρα στο μέσο της λεκάνης του ασθενή. Έπειτα ο θεραπευτής θα διασταυρώσει τις δύο ζώνες της κορυφής επάνω από την περιοχή του στήθους και θα δέσει την τρίτη (την κατώτερη) ζώνη ακριβώς στο μέσο της πυελικής χώρας.

Είναι σημαντικό να στέκεται ο ασθενής με την πλάτη στο μαξιλάρι διότι όταν δένονται οι δύο ανώτερες, διασταυρούμενες ζώνες οι ώμοι τοποθετούνται σε μία βελτιωμένη στάση σώματος. Συνήθως και μόνο με την ορθότερη τοποθέτηση των ώμων το εύρος κίνησης του αυχένα ενός ατόμου θα αυξηθεί.

Ο λόγος για τον οποίο χρησιμοποιείται η κατώτερη ζώνη για να σταθεροποιήσει και να συμπιέσει την λεκάνη είναι απλά γιατί η ωμοπλατοθωρακική χώρα θα είναι πιο σταθερή όταν η λεκάνη θα είναι κι εκείνη σταθεροποιημένη. Όταν ο ασθενής έχει πάρει την αρχική στάση επάνω στο μηχάνημα, ο θεραπευτής θα προσαρμόσει ξανά και ξανά τα 4 επίσχεστρα της κορυφής μέχρι η συγκεκριμένη περιορισμένη κίνηση του αυχένα να καταστεί εντελώς ανώδυνη σε όλο το εύρος κίνησης. Μόλις ο θεραπευτής το επιτύχει αυτό, θα χρησιμοποιήσει το χέρι του για να προκαλέσει μία ισομετρική αντίσταση στην κατεύθυνση της περιορισμένης κίνησης. Θα ζητήσει από τον ασθενή του να εκτελέσει δέκα κινήσεις ΑΤΜ σε αυτήν την κατεύθυνση λέγοντάς του «σπρώξτε όσο πιο δυνατά μπορείτε προς το χέρι μου, κρατηθείτε έτσι για 2-4 δευτερόλεπτα κι έπειτα χαλαρώστε σιγά-σιγά. Επαναλάβετε αυτό 10 φορές και να προσέχετε να μην πονάτε καθόλου σ’ οποιαδήποτε στιγμή των ασκήσεων. Εάν νιώσετε πόνο σταματήστε αμέσως για να μου επιτρέψετε να ρυθμίσω πάλι τις ζώνες ώστε να μην πονάτε καθόλου».

Μετά από αυτό, θα λύσει τον ασθενή και θα επανεκτιμήσει την κίνηση εκείνη που μόλις δούλεψε, θα περιμένει δε τα ίδια άμεσα αποτελέσματα του ΑΤΜ2 που έχει δει όταν δουλεύει την οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

 ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΙΓΓΙΝΑΓΚΑΣ, MSc
Φυσικοθεραπευτής

Τελευταία άρθρα

 • ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣΚΡΟΥΣΗΣ ΣΤΟΝ ΩΜΟ

  ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣΚΡΟΥΣΗΣ ΣΤΟΝ ΩΜΟ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Ανω άκρα

  Με τον όρο «σύνδρομο πρόσκρουσης στον ώμο» περιγραφεται ο ερεθισμός και η φλεγμονή των τενόντων του στροφικού πετάλου καθώς διέρχονται από τον υποακρωμιακό χώρο, με αποτέλεσμα πόνο, αδυναμία και μειωμένο εύρος κίνησης στην περιοχή του ώμου.

 • ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ ΤΩΝ ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΩΝ

  ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ ΤΩΝ ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΩΝ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Οσφυαλγία

  Η μελέτη της "οσφυαλγίας των αστροναυτών" είναι ικανή να δώσει κατευθυντήριες οδηγίες για την θεραπεία της οσφυαλγίας στη Γη!

 • ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΝΟΣ ΣΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ    (ΕΡΕΥΝΑ)

  ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΝΟΣ ΣΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ    (ΕΡΕΥΝΑ)

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Πονοκέφαλος - Ημικρανίες

  Συχνότητα πόνου στον αυχένα σε σχέση με την ημικρανία και τον πονοκέφαλο τάσης: μια πληθυσμιακή μελέτη

 • Physio - Νέος Ιστότοπος

  Physio - Νέος Ιστότοπος

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Σκέψεις

  Με την πεποίθηση ότι ο ενημερωμένος ασθενής είναι εκείνος που μπορεί να αναλαμβάνει έναν πιο ενεργό ρόλο στην αποκατάστασή του, προχωρήσαμε στην ανανέωση της ιστοσελίδας μας.

 • Συχνές ερωτήσεις για το Λεμφοίδημα

  Συχνές ερωτήσεις για το Λεμφοίδημα

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Συχνές ερωτήσεις

  Δευτεροπαθές λεμφοίδημα: Η εμφάνισή του είναι αποτέλεσμα χειρουργικής επέμβασης για την αντιμετώπιση καρκίνου (βλάβη λεμφαγγείων, εκτομή λεμφαδένων), που επιδεινώνεται από την ακτινοθεραπεία. Υπάρχουν περιπτώσεις που το δευτεροπαθές λεμφοίδημα είναι αποτέλεσμα οξείας λοίμωξης από δάγκωμα ερπετού, ή  τσίμπημα μολυσμένου εντόμου.

 • «Λεμφοίδημα ως επιπλοκή των αρχικών χειρισμών και η αντιμετώπισή του»

  «Λεμφοίδημα ως επιπλοκή των αρχικών χειρισμών και η αντιμετώπισή του»

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Λεμφοίδημα

  Ο Φυσικοθεραπευτής Χαράλαμπος Τιγγινάγκας, MSc ήταν προσκεκλημένος ομιλητής στο Συνέδριο με θέμα: «Καθ΄οδόν προς τον βέλτιστο θεραπευτικό συντελεστή στην ογκολογία», που διοργανώνεται από την Επιστημονική Εταιρεία «Καρκίνος, Εκπαίδευση, Έρευνα & Κλινική Πράξη», σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας και την A' Παθολογική Ογκολογική κλινική Γ.Α.Ο.Ν.Α. "Άγιος Σάββας" που διεξήχθη στις 13 και 14 Απριλίου 2018, στο ξενοδοχείο Hilton, στην Αθήνα.

 • Φυσικοθεραπεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας - Δυνατότητες και όρια

  Φυσικοθεραπεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας - Δυνατότητες και όρια

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Φυσικοθεραπεία στη Μ.Ε.Θ.

  Στα περισσότερα νοσοκομεία των αναπτυγμένων χωρών, η Φυσικοθεραπεία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της θεραπευτικής αντιμετώπισης των ασθενών που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ο ακριβής ρόλος που καλείται να παίξει η φυσικοθεραπεία προς όφελος των ασθενών της Μ.Ε.Θ. ποικίλει σημαντικά από μονάδα σε μονάδα.

 • Επιπλοκές του Λεμφαδενικού Καθαρισμού

  Επιπλοκές του Λεμφαδενικού Καθαρισμού

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Καρκίνος του Μαστού

  Οι επιπλοκές του λεμφαδενικού καθαρισμού μπορεί να είναι παροδικές ή μόνιμες.

 • Μαστεκτομή - Παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης Λεμφοιδήματος - Αποκατάσταση

  Μαστεκτομή - Παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης Λεμφοιδήματος - Αποκατάσταση

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Καρκίνος του Μαστού

  Μετά από μαστεκτομή δεν θα παρουσιάσουν όλες οι γυναίκες Λεμφοίδημα. Το είδος του χειρουργείου και η εν συνεχεία θεραπευτική αγωγή είναι καθοριστικός παράγοντας για την εμφάνιση του Λεμφοιδήματος.

 • Μάλαξη και καρκινικός πόνος

  Μάλαξη και καρκινικός πόνος

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Ογκολογική αποκατάσταση - Φυσικοθεραπεία

  Ο πόνος, η κόπωση και η μειωμένη λειτουργικότητα που βιώνουν οι ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο, ως συμπτώματα, είναι καλά τεκμηριωμένα. Η παρηγορητική φροντίδα έχει επισημανθεί από καιρό ως μέσο αντιμετώπισης αυτών των δυσμενών επιδράσεων, που είναι συχνά συνδεδεμένες τόσο με την ίδια τη νόσο, όσο και με τη θεραπεία της.  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες

  Who's Online

  Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 1219 guests και κανένα μέλος

  © Physio.gr All rights reserved.
  by Avatar.gr.