Physio.gr

Σάββατο, 02 Απριλίου 2005 00:00

ΑΥΧΕΝΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ - ΚΟΣΤΟΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Άρθρο του 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΑΥΧΕΝΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ => ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

 

 

auxenikosundromo

 

Το Αυχενικό Σύνδρομο είναι μια συνηθισμένη κατάσταση, που επηρεάζει περίπου το ένα/έκτο των ανδρών και το ένα/τέταρτο των γυναικών στην Ολλανδία. Δεν απειλεί την ζωή των ασθενών αλλά προκαλεί πόνο και δυσκαμψία με αποτέλεσμα την αναζήτηση ιατρικής βοήθειας, την απουσία από την εργασία και αλλαγή στην ποιότητα της ζωής των ασθενών. Το συνολικό κόστος από το Αυχενικό Σύνδρομο στην Ολλανδία εκτιμάται σε $686 εκατομμύρια τον χρόνο. Για τον λόγο αυτό αναζητείται ένας περισσότερο αποτελεσματικός και οικονομικός τρόπος αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος.

Οι θεραπευτικές προσεγγίσεις περιλαμβάνουν, αναλγητικά φάρμακα που δίνουν οι ιατροί, φυσικοθεραπεία και εφαρμογή της τεχνικής manual therapy. Η παρακάτω μελέτη σχεδιάστηκε για μελετηθεί το κόστος σε σχέση με την αποτελεσματικότητα αυτών των θεραπευτικών προσεγγίσεων.

Μελετήθηκαν 183 ασθενείς με πόνο στον Αυχένα για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο εβδομάδων. Σε 60 ασθενείς εφαρμόσθηκαν ήπιοι χειρισμοί κινητοποίησης της σπονδυλικής στήλης (spinal manipulation) με στόχο την βελτίωση της λειτουργικότητας της. Η θεραπευτική συνεδρία διαρκούσε 45 λεπτά, μια φορά την εβδομάδα με μέγιστο αριθμό συνεδριών έξη. Σε 59 ασθενείς εφαρμόσθηκαν φυσικοθεραπευτικές πράξεις και θεραπευτικές ασκήσεις. Η συνεδρία διαρκούσε 30 λεπτά, δύο φορές την εβδομάδα με μέγιστο αριθμό συνεδριών δώδεκα. Σε 64 ασθενείς εδόθησαν οδηγίες και φάρμακα από ειδικευμένους ιατρούς. Οι οδηγίες περιελάμβαναν σωστή εργονομία στις καθημερινές δραστηριότητες, εφαρμογή ζεστών επιθεμάτων, ασκήσεις για το σπίτι και ενθάρρυνση ώστε να περιμένουν την υποχώρηση των συμπτωμάτων. Αν εθεωρείτο απαραίτητο ελάμβαναν φαρμακευτική αγωγή όπως paracetamol ή non-steroidal αντιφλεγμονώδη.
Η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων περιελάμβανε την εκτίμηση του πόνου, την λειτουργική ανεξαρτησία, την χρησιμότητα και την ποιότητα της ζωής των ασθενών. Το οικονομικό κόστος υπολογίστηκε σύμφωνα με ένα οικονομικό ημερολόγιο που διατηρούσαν οι ασθενείς για ένα χρόνο.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Neck.jpegΗ ομάδα “Manual Therapy” παρουσίασε ταχύτερη βελτίωση σε σχέση με την ομάδα της Φυσικοθεραπείας και της Ιατρικής φροντίδας μέσα στις πρώτες 26 εβδομάδες, ενώ οι διαφορές ήταν ασήμαντες στις 52 εβδομάδες. Το συνολικό κόστος της ομάδας Manual Therapy ήταν περίπου το ένα/τρίτο από το κόστος της ομάδας Φυσικοθεραπείας και Ιατρικής Φροντίδας. Αναλυτικά - Manual Therapy, 447 Euro - Φυσικοθεραπεία, 1297 Euro – Ιατρική Φροντίδα, 1379 Euro.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η τεχνική Manual Therapy είναι περισσότερο αποτελεσματική και λιγότερο δαπανηρή σε σχέση με την κλασσική φυσικοθεραπεία ή την αντιμετώπιση αποκλειστικά από ιατρούς των προβλημάτων που προκαλούνται από το Αυχενικό Σύνδρομο.

Institute for Research in Extramural Medicine, VU University Medical Centre,
Van der Boechorststraat 7, 1081 BT Amsterdam, Netherlands

 

Διαβάστηκε 4716 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 06 Ιουνίου 2016 19:46
Φυσικοθεραπευτή Χαράλαμπου Τιγγινάγκα, MSc

Δραστηριοποιείται στο Κέντρο Λειτουργικής Αποκατάστασης "PHYSIO - η αρμονία στη λειτουργικότητα"

Δούλεψε στο Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών "Ο Άγιος Σάββας" από 16 Νοεμβρίου 1986 έως 25 Ιουλίου 2018 (από το 1999 έως την ημέρα αποχώρησης του ως Προϊστάμενος του τμήματος Φυσικοθεραπείας του νοσοκομείου)

 

ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3 - 5 / 116 34 / ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ: (0030 210 7220562)
www.physio.gr / www.craniosacral.gr / e-mail: tigis@physio.gr

Περισσότερα »

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΑΥΧΕΝΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΥΧΕΝΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ »

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του physio.gr για να λαμβάνετε όλα τα νέα μας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Χαράλαμπου Τιγγινάγκα, MSc
Φυσικοθεραπευτής
ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3 - 5 / 11634 / ΑΘΗΝΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας από Δευτέρα έως Παρασκευή 15:00-21:00

  • ΤΗΛ: +30 2107220562

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 5837 επισκέπτες και κανένα μέλος

Αρχική ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΜυοσκελετικοΥ ΣυστΗματος Αυχενικό Σύνδρομο ΑΥΧΕΝΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ - ΚΟΣΤΟΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ