ΕΠΙΔΡΑ Η ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΙΣΧΙΑ ΣΤΗΝ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ;

Υπάρχει τεράστιος αριθμός πιθανών αιτιών στην πρόκληση οσφυαλγίας. Τελευταία αυξάνονται οι ενδείξεις που υποστηρίζουν την πιθανότητα η οσφυαλγία να είναι το αποτέλεσμα μειωμένης στροφικής κίνησης στα ισχία. Αρκετές μελέτες αναφέρουν ότι η οσφυαλγία μπορεί να συνδέεται με πόνο στα ισχία, δευτερευόντως με μειωμένο εύρος κίνησης στις αρθρώσεις των ισχίων.

Υπάρχει τεράστιος αριθμός πιθανών αιτιών στην πρόκληση οσφυαλγίας. Τελευταία αυξάνονται οι ενδείξεις που υποστηρίζουν την πιθανότητα η οσφυαλγία να είναι το αποτέλεσμα μειωμένης στροφικής κίνησης στα ισχία. Αρκετές μελέτες αναφέρουν ότι η οσφυαλγία μπορεί να συνδέεται με πόνο στα ισχία, δευτερευόντως με μειωμένο εύρος κίνησης στις αρθρώσεις των ισχίων.

CommonStructuralΟ Ellison και οι συνεργάτες του, αναζήτησαν την συχνότητα εμφάνισης μειωμένης παθητικής στροφής στις αρθρώσεις των ισχίων σε δείγμα υγιών ανθρώπων (n=100) και σε αυτούς με χαμηλή οσφυαλγία (n=50). Διαπίστωσαν πως υπάρχει συσχετισμός με την ασυμμετρία στο εύρος των στροφικών κινήσεων στις αρθρώσεις των ισχίων και την εμφάνιση χαμηλής οσφυαλγίας. Συγκεκριμένα το 48% του δείγματος με την χαμηλή οσφυαλγία είχε αυξημένη έξω στροφή σε σχέση με την έσω στροφή του ισχίου (δηλαδή μειωμένη έσω στροφή).

Ο Vad και οι συνεργάτες του, ερεύνησαν αν η μειωμένη στροφική κίνηση στις αρθρώσεις των ισχίων συνδέεται με την εμφάνιση χαμηλής οσφυαλγίας σε ομάδα επαγγελματιών παικτών του γκολφ. Τόσο οι ερασιτέχνες, όσο και οι επαγγελματίες παίκτες του γκολφ παραπονιούνται συχνά για πόνο στη μέση. Σαράντα δυο (42), επαγγελματίες παίκτες χωρίστηκαν σε δυο ομάδες, η μια ομάδα αποτελούνταν από εκείνους που δεν είχαν ιστορικό πόνου στη μέση και η άλλη (33% των συμμετεχόντων) από εκείνους που είχαν πόνο στη μέση περισσότερο από δυο εβδομάδες τον προηγούμενο χρόνο, ικανή να επηρεάσει το παιχνίδι τους. Οι μελετητές διαπίστωσαν στην ομάδα με προηγούμενο ιστορικό πόνου στη μέση, στατιστικά σημαντική μείωση της έσω στροφής του κυρίαρχου ισχίου (δηλαδή εκείνου που χρησιμοποιείται κυρίαρχα), της δοκιμασίας Faber, αλλά και απώλεια του εύρους κίνησης του ισχίου σε έκταση.

Ο Cibulka και οι συνεργάτες του, ερεύνησαν την μείωση στις στροφικές κινήσεις της άρθρωσης του ισχίου σε ασθενείς που είχαν διαγνωσθεί με δυσλειτουργία στην ιερολαγόνια άρθρωση. Σε εκατό (100) άνδρες και γυναίκες ασθενείς με χαμηλή οσφυαλγία, διαπιστώθηκε σε εκείνους με ενδείξεις ιερολαγόνιας δυσλειτουργίας, μονόπλευρη μείωση της έσω στροφής σε σχέση με την έξω στροφή στην άρθρωση του ισχίου. Σε εκείνους με χαμηλή οσφυαλγία αλλά χωρίς ενδείξεις ιερολαγόνιας δυσλειτουργίας, διαπιστώθηκε μεγαλύτερη έξω στροφή του ισχίου από έσω στροφή κατά αμφότερες τις πλευρές.

RotationPelvisΒασιζόμενοι στις παραπάνω μελέτες, αλλά και σε άλλες, υποστηρίζεται η άποψη του συσχετισμού της μειωμένης στροφικής κίνησης στην άρθρωση του ισχίου τόσο με την χαμηλή οσφυαλγία, όσο και με τον πόνο στην ιερολαγόνια άρθρωση. Συγκεκριμένα, φαίνεται η απώλεια της έσω στροφής του ισχίου να εμπλέκεται και στις δυο περιπτώσεις.

Βιομηχανικά αυτά τα ευρήματα επιβεβαιώνονται. Στη βάδιση για παράδειγμα, απώλεια της έσω στροφής, δεν επιτρέπει στη λεκάνη να περιστραφεί γύρω από το πόδι στήριξης, ως εκ τούτου περιορίζει τον μηχανισμό σύνδεσης του ιερού οστού με την οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Επιπρόσθετα, οι μύες της μέσης, όπως οι πολυσχιδείς, δεν επιτυγχάνουν τους φυσιολογικούς συσχετισμούς μεταξύ διάστασης - τάσης. Δυνητικά, αυτά από μόνα τους μπορεί να αποτελέσουν αιτία πόνου στη μέση. Η απώλεια της λειτουργικότητας ή ακόμη και η μορφολογική αλλαγή στην σύνδεση του ιερού οστού με την οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης, μπορεί να οδηγήσει σε εκφυλιστικές αλλοιώσεις και αυξημένη πίεση μονόπλευρα στις σπονδυλικές αρθρώσεις (facets).

Έχει σημαντική κλινική αξία η εκτίμηση του εύρους κίνησης των στροφών στη άρθρωση του ισχίου σε περιπτώσεις χαμηλής οσφυαλγίας ή δυσλειτουργίας στη ιερολαγόνια άρθρωση.

 ΠΗΓΕΣ

1. Porterfield JA, DeRosa C. Mechanical low back pain: Perspectives in functional anatomy. 2nd ed. Philadelphia: WB Saunders, 1998.
2. Ellison JB, Rose SJ, Sahrmann SA. Patterns of hip rotation range of motion: a comparison between healthy subjects and patients with low back pain. Phys Ther. 1990; 70(9): 537-541.
3. Chesworth BM, Padfield BJ, Helewa A, et al. A comparison of hip mobility in patients with low back pain and matched healthy subjects. Physiotherapy Canada. 1994; 46: 267-74.
4. Friberg O. Clinical symptoms and biomechanics of lumbar spine and hip joint in leg length inequality. Spine. 1983; 8: 643-51.
5. Mellin G. Correlation of hip mobility with degree of back pain and lumbar spinal mobility in chronic low back pain patients. Spine. 1988; 13: 668-670.
6. Offierski CM, MacNab I. Hip-spine syndrome. Spine. 1983; 8: 316-321.
7. Vad VB, Bhat AL, Basrai D, et al. Low back pain in professional golfers: the role of associated hip and low back range of motion deficits. Am J Sports Med. 2004; 32(2): 494-497.
8. Batt ME. Golfig injuries: an overview. Sports Med. 1993; 16: 64-71.
9. Cibulka MT, Sinacore DR, Cromer GS, Delitto A. Unilateral hip rotation range of motion asymmetry in patients with sacroiliac joint regional pain. Spine. 1998; 23: 1009-1015.
10. Cibulka MT. The treatment of the sacroiliac component to low back pain: a case report. Phys Ther. 1992; 72: 917-922.
11. Warren PH. Management of a patient with sacroiliac joint dysfunction: a correlation of hip range of motion asymmetry with sitting and standing postural habits. J Man Manip Ther. 2003; 11: 153-159.
Ellison JB, Rose SJ, Sahrmann SA (1990). Patterns of hip rotation range of motion: a comparison between healthy subjects and patients with low back pain Phys Ther DOI: 2144050

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΑ ΠΕΛΜΑΤΑΆρθρο του , physio.gr

ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΣΜΟΣ, Άρθρο του , physio.gr

ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΣΜΟΣ - 2, Άρθρο του , physio.gr

ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΣΜΟΣ - 3, Άρθρο του , physio.gr

 

 

 

 

 

 

 

Τελευταία άρθρα

 • ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΑΥΧΕΝΙΚΗΣ ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΑΣ (ΕΡΕΥΝΑ)

  ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΑΥΧΕΝΙΚΗΣ ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΑΣ (ΕΡΕΥΝΑ)

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Αυχενικό Σύνδρομο

  Αυχενική κεφαλαλγία/πονοκέφαλος χαρακτηρίζεται ο πόνος που έχει προέλευση από την αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Ο πόνος ξεκινά από τον αυχένα και το πίσω μέρος του κεφαλιού και ακτινοβολεί προς τα εμπρός. Δεν πρέπει να συγχέεται με τις ημικρανίες και τις άλλες μορφές πονοκεφάλου, καθώς πρόκειται για δευτερογενή πόνο, πόνο δηλαδή που προέρχεται από μια υποκείμενη πάθηση.  

 • Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ - ΜΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

  Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ - ΜΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Σκέψεις

  Το κεφάλι είναι σημαντικό στοιχείο της βιοκινητικής αλυσίδας. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, πρέπει να βρίσκεται κατά μήκος της μέσης γραμμής τού σώματος. Εξαιτίας της θέσης του, αλλά και του γεγονότος ότι αποτελεί περίπου του 6% του συνολικού βάρους του σώματος, πολλοί συγγραφείς πιστεύουν ότι έχει σημαντικό αντίκτυπο στην λειτουργία του.

 • ΔΥΣΚΑΜΠΤΟΣ ΑΥΧΕΝΑΣ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΝΟ

  ΔΥΣΚΑΜΠΤΟΣ ΑΥΧΕΝΑΣ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΝΟ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Αυχενικό Σύνδρομο

  Ένα συνηθισμένο σύμπτωμα για το οποίο συχνά οι ασθενείς παραπονούνται και αναζητούν βοήθεια είναι ο «δύσκαμπτος αυχένας». Αυτός ο άτυπος όρος μπορεί να αναφέρεται σε συμπτώματα που κυμαίνονται από την γενική δυσκαμψία της αυχενικής μοίρας τής σπονδυλικής στήλης, έως την ακινητοποίηση και τον οξύ πόνο, ή  μπορεί να αναφέρεται σε πόνο που ακτινοβολεί στο άνω άκρο και περιορίζει την ικανότητα στροφής τού κεφαλιού σε μια ή περισσότερες κατευθύνσεις.

 • Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΣΠΟΝΔΥΛΙΟΥ ΔΙΣΚΟΥ

  Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΣΠΟΝΔΥΛΙΟΥ ΔΙΣΚΟΥ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Σκέψεις

  Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος είναι ένας  πεπλατυσμένος δίσκος, που βρίσκεται ανάμεσα στα σώματα των σπονδύλων. Αποτελείται από τον πηκτοειδή πυρήνα στο κέντρο του ως το ζελατινοειδές και εύπλαστο μέρος και τον ινώδη δακτύλιο που τον περιβάλει συγκρατώντας τον στην θέση του, είναι το πιο σκληρό και ινώδες  μέρος. 

 • ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ: ΤΙ ΠΡΟΣΔΟΚΟΥΝ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙ ΕΙΚΑΖΟΥΝ ΟΙ ΙΑΤΡΟΙ (ΕΡΕΥΝΑ)

  ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ: ΤΙ ΠΡΟΣΔΟΚΟΥΝ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙ ΕΙΚΑΖΟΥΝ ΟΙ ΙΑΤΡΟΙ (ΕΡΕΥΝΑ)

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Σκέψεις

  Ο πόνος στην μέση είναι ένα πρόβλημα που αφορά πάρα πολλούς ανθρώπους και δεν παύει ποτέ να είναι επίκαιρο. Σύμφωνα με το National Center for Health Statistics (U.S.A.), περίπου ένας στους τέσσερεις ενήλικες αναφέρει ότι τον προηγούμενο μήνα είχε κρίση πόνου στη μέση που διήρκησε τουλάχιστον μια ημέρα, ενώ το 25% των ενηλίκων που ερωτήθηκαν ανάφεραν ότι τους προηγούμενους τρεις μήνες είχαν παρουσιάσει πόνο στη μέση.

 • ΠΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΓΟΝΑΤΟΣ

  ΠΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΓΟΝΑΤΟΣ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Κάτω άκρα

  Σε ασθενείς με πόνο στην έξω επιφάνεια του γόνατος μπορεί να εμπλέκεται η αρθρική ένωση κνήμης και περόνης. Μια από τις βασικές λειτουργίες της αρθρικής ένωσης κνήμης – περόνης είναι να αποτρέπει τις στροφικές τάσεις τού άκρου ποδιού κατά την βάδιση.

 • ΠΑΓΩΜΕΝΟΣ ΩΜΟΣ: ΒΕΛΤΙΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ (ΕΡΕΥΝΑ)

  ΠΑΓΩΜΕΝΟΣ ΩΜΟΣ: ΒΕΛΤΙΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ (ΕΡΕΥΝΑ)

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Ανω άκρα

  Σε ασθενείς με πρωτοπαθή παγωμένο ώμο συνηθισμένες επιλογές αποκατάστασης είναι η κινητοποίηση υπό αναισθησία και η αρθροσκοπική απελευθέρωση της κάψας, παρόλο που είναι δαπανηρές επεμβατικές θεραπείες και η αποτελεσματικότητά τους παραμένει αβέβαιη.

 • ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣΚΡΟΥΣΗΣ ΣΤΟΝ ΩΜΟ

  ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣΚΡΟΥΣΗΣ ΣΤΟΝ ΩΜΟ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Ανω άκρα

  Με τον όρο «σύνδρομο πρόσκρουσης στον ώμο» περιγραφεται ο ερεθισμός και η φλεγμονή των τενόντων του στροφικού πετάλου καθώς διέρχονται από τον υποακρωμιακό χώρο, με αποτέλεσμα πόνο, αδυναμία και μειωμένο εύρος κίνησης στην περιοχή του ώμου.

 • ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ ΤΩΝ ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΩΝ

  ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ ΤΩΝ ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΩΝ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Οσφυαλγία

  Η μελέτη της "οσφυαλγίας των αστροναυτών" είναι ικανή να δώσει κατευθυντήριες οδηγίες για την θεραπεία της οσφυαλγίας στη Γη!

 • ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΝΟΣ ΣΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ    (ΕΡΕΥΝΑ)

  ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΝΟΣ ΣΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ    (ΕΡΕΥΝΑ)

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Πονοκέφαλος - Ημικρανίες

  Συχνότητα πόνου στον αυχένα σε σχέση με την ημικρανία και τον πονοκέφαλο τάσης: μια πληθυσμιακή μελέτη  • ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3-5/116 34/ΑΘΗΝΑ
  • 210 7220562
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες

  Who's Online

  Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 337 guests και κανένα μέλος

  © Physio.gr All rights reserved.
  by Avatar.gr.