ΕΠΙΔΡΑ Η ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΙΣΧΙΑ ΣΤΗΝ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ;

Υπάρχει τεράστιος αριθμός πιθανών αιτιών στην πρόκληση οσφυαλγίας. Τελευταία αυξάνονται οι ενδείξεις που υποστηρίζουν την πιθανότητα η οσφυαλγία να είναι το αποτέλεσμα μειωμένης στροφικής κίνησης στα ισχία. Αρκετές μελέτες αναφέρουν ότι η οσφυαλγία μπορεί να συνδέεται με πόνο στα ισχία, δευτερευόντως με μειωμένο εύρος κίνησης στις αρθρώσεις των ισχίων.

Υπάρχει τεράστιος αριθμός πιθανών αιτιών στην πρόκληση οσφυαλγίας. Τελευταία αυξάνονται οι ενδείξεις που υποστηρίζουν την πιθανότητα η οσφυαλγία να είναι το αποτέλεσμα μειωμένης στροφικής κίνησης στα ισχία. Αρκετές μελέτες αναφέρουν ότι η οσφυαλγία μπορεί να συνδέεται με πόνο στα ισχία, δευτερευόντως με μειωμένο εύρος κίνησης στις αρθρώσεις των ισχίων.

CommonStructuralΟ Ellison και οι συνεργάτες του, αναζήτησαν την συχνότητα εμφάνισης μειωμένης παθητικής στροφής στις αρθρώσεις των ισχίων σε δείγμα υγιών ανθρώπων (n=100) και σε αυτούς με χαμηλή οσφυαλγία (n=50). Διαπίστωσαν πως υπάρχει συσχετισμός με την ασυμμετρία στο εύρος των στροφικών κινήσεων στις αρθρώσεις των ισχίων και την εμφάνιση χαμηλής οσφυαλγίας. Συγκεκριμένα το 48% του δείγματος με την χαμηλή οσφυαλγία είχε αυξημένη έξω στροφή σε σχέση με την έσω στροφή του ισχίου (δηλαδή μειωμένη έσω στροφή).

Ο Vad και οι συνεργάτες του, ερεύνησαν αν η μειωμένη στροφική κίνηση στις αρθρώσεις των ισχίων συνδέεται με την εμφάνιση χαμηλής οσφυαλγίας σε ομάδα επαγγελματιών παικτών του γκολφ. Τόσο οι ερασιτέχνες, όσο και οι επαγγελματίες παίκτες του γκολφ παραπονιούνται συχνά για πόνο στη μέση. Σαράντα δυο (42), επαγγελματίες παίκτες χωρίστηκαν σε δυο ομάδες, η μια ομάδα αποτελούνταν από εκείνους που δεν είχαν ιστορικό πόνου στη μέση και η άλλη (33% των συμμετεχόντων) από εκείνους που είχαν πόνο στη μέση περισσότερο από δυο εβδομάδες τον προηγούμενο χρόνο, ικανή να επηρεάσει το παιχνίδι τους. Οι μελετητές διαπίστωσαν στην ομάδα με προηγούμενο ιστορικό πόνου στη μέση, στατιστικά σημαντική μείωση της έσω στροφής του κυρίαρχου ισχίου (δηλαδή εκείνου που χρησιμοποιείται κυρίαρχα), της δοκιμασίας Faber, αλλά και απώλεια του εύρους κίνησης του ισχίου σε έκταση.

Ο Cibulka και οι συνεργάτες του, ερεύνησαν την μείωση στις στροφικές κινήσεις της άρθρωσης του ισχίου σε ασθενείς που είχαν διαγνωσθεί με δυσλειτουργία στην ιερολαγόνια άρθρωση. Σε εκατό (100) άνδρες και γυναίκες ασθενείς με χαμηλή οσφυαλγία, διαπιστώθηκε σε εκείνους με ενδείξεις ιερολαγόνιας δυσλειτουργίας, μονόπλευρη μείωση της έσω στροφής σε σχέση με την έξω στροφή στην άρθρωση του ισχίου. Σε εκείνους με χαμηλή οσφυαλγία αλλά χωρίς ενδείξεις ιερολαγόνιας δυσλειτουργίας, διαπιστώθηκε μεγαλύτερη έξω στροφή του ισχίου από έσω στροφή κατά αμφότερες τις πλευρές.

RotationPelvisΒασιζόμενοι στις παραπάνω μελέτες, αλλά και σε άλλες, υποστηρίζεται η άποψη του συσχετισμού της μειωμένης στροφικής κίνησης στην άρθρωση του ισχίου τόσο με την χαμηλή οσφυαλγία, όσο και με τον πόνο στην ιερολαγόνια άρθρωση. Συγκεκριμένα, φαίνεται η απώλεια της έσω στροφής του ισχίου να εμπλέκεται και στις δυο περιπτώσεις.

Βιομηχανικά αυτά τα ευρήματα επιβεβαιώνονται. Στη βάδιση για παράδειγμα, απώλεια της έσω στροφής, δεν επιτρέπει στη λεκάνη να περιστραφεί γύρω από το πόδι στήριξης, ως εκ τούτου περιορίζει τον μηχανισμό σύνδεσης του ιερού οστού με την οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Επιπρόσθετα, οι μύες της μέσης, όπως οι πολυσχιδείς, δεν επιτυγχάνουν τους φυσιολογικούς συσχετισμούς μεταξύ διάστασης - τάσης. Δυνητικά, αυτά από μόνα τους μπορεί να αποτελέσουν αιτία πόνου στη μέση. Η απώλεια της λειτουργικότητας ή ακόμη και η μορφολογική αλλαγή στην σύνδεση του ιερού οστού με την οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης, μπορεί να οδηγήσει σε εκφυλιστικές αλλοιώσεις και αυξημένη πίεση μονόπλευρα στις σπονδυλικές αρθρώσεις (facets).

Έχει σημαντική κλινική αξία η εκτίμηση του εύρους κίνησης των στροφών στη άρθρωση του ισχίου σε περιπτώσεις χαμηλής οσφυαλγίας ή δυσλειτουργίας στη ιερολαγόνια άρθρωση.

 ΠΗΓΕΣ

1. Porterfield JA, DeRosa C. Mechanical low back pain: Perspectives in functional anatomy. 2nd ed. Philadelphia: WB Saunders, 1998.
2. Ellison JB, Rose SJ, Sahrmann SA. Patterns of hip rotation range of motion: a comparison between healthy subjects and patients with low back pain. Phys Ther. 1990; 70(9): 537-541.
3. Chesworth BM, Padfield BJ, Helewa A, et al. A comparison of hip mobility in patients with low back pain and matched healthy subjects. Physiotherapy Canada. 1994; 46: 267-74.
4. Friberg O. Clinical symptoms and biomechanics of lumbar spine and hip joint in leg length inequality. Spine. 1983; 8: 643-51.
5. Mellin G. Correlation of hip mobility with degree of back pain and lumbar spinal mobility in chronic low back pain patients. Spine. 1988; 13: 668-670.
6. Offierski CM, MacNab I. Hip-spine syndrome. Spine. 1983; 8: 316-321.
7. Vad VB, Bhat AL, Basrai D, et al. Low back pain in professional golfers: the role of associated hip and low back range of motion deficits. Am J Sports Med. 2004; 32(2): 494-497.
8. Batt ME. Golfig injuries: an overview. Sports Med. 1993; 16: 64-71.
9. Cibulka MT, Sinacore DR, Cromer GS, Delitto A. Unilateral hip rotation range of motion asymmetry in patients with sacroiliac joint regional pain. Spine. 1998; 23: 1009-1015.
10. Cibulka MT. The treatment of the sacroiliac component to low back pain: a case report. Phys Ther. 1992; 72: 917-922.
11. Warren PH. Management of a patient with sacroiliac joint dysfunction: a correlation of hip range of motion asymmetry with sitting and standing postural habits. J Man Manip Ther. 2003; 11: 153-159.
Ellison JB, Rose SJ, Sahrmann SA (1990). Patterns of hip rotation range of motion: a comparison between healthy subjects and patients with low back pain Phys Ther DOI: 2144050

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΑ ΠΕΛΜΑΤΑΆρθρο του , physio.gr

ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΣΜΟΣ, Άρθρο του , physio.gr

ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΣΜΟΣ - 2, Άρθρο του , physio.gr

ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΣΜΟΣ - 3, Άρθρο του , physio.gr

 

 

 

 

 

 

 

Τελευταία άρθρα

 • ΤΟ ΚΑΘΙΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ!

  ΤΟ ΚΑΘΙΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ!

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Στάση σώματος / Λειτουργικότητα

  "Το να κάθεσαι είναι πιο επικίνδυνο από το κάπνισμα, σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από τον ιό HIV και είναι πιο επισφαλή από το να πετάς με αλεξίπτωτο. Καθόμαστε μέχρι θανάτου", λέει ο James Levine, καθηγητής Ιατρικής στην Κλινική Mayo, σε συνέντευξή του στους LA Times. «Η καρέκλα υπάρχει για να μας σκοτώσει».

 • ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΝΟΙΑ

  ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΝΟΙΑ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Σκέψεις

  Η υπόθεση πίσω από τον όρο ψηφιακή άνοια είναι ότι η κατάχρηση στη χρήση του διαδικτύου και σε συσκευές με δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο, προκαλεί γνωστική εξασθένηση, όπως μειωμένη προσοχή και μειωμένο εύρος μνήμης, ενώ ενδέχεται ακόμη και να επιταχύνει την πρώιμη άνοια. Η Ψηφιακή Άνοια αποτελεί μια σύγχρονη απειλή για την υγεία, ενώ υπαρκτός είναι ο κίνδυνος να πάρει τη μορφή επιδημίας.

 • ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗ

  ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Σκέψεις

  Παρατηρείται απότομη αύξηση των τραυματισμών από καταπόνηση (υπέρχρηση). Η άθληση είναι τρόπος ζωής για πολλούς ανθρώπους από όλες τις ηλικιακές ομάδες. Είτε πρόκειται για ελίτ αθλητές, είτε για εκείνους που αθλούνται απλά για να έχουν καλή φυσική κατάσταση, όλοι κινδυνεύουν από τη Διαταραχή Αθροιστικού Τραύματος (Cumulative Trauma Disorders -CTDs).

 • ΠΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΘΙΑ ΑΝΩ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΜΗΡΟΥ - ΜΗΡΙΑΙΟ ΝΕΥΡΟ

  ΠΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΘΙΑ ΑΝΩ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΜΗΡΟΥ - ΜΗΡΙΑΙΟ ΝΕΥΡΟ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Manual Therapy

  Πόνος ή αισθητικές διαταραχές στην πρόσθια, άνω επιφάνεια του μηρού στο πόδι, ενδεχομένως είναι αποτέλεσμα άμεσου τραυματισμού ή παρατεταμένης πίεσης στο Μηριαίο Νεύρο. 

 • ΑΥΧΕΝΙΚΟΣ ΠΟΝΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΙΑ ΟΛΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ (ΕΡΕΥΝΑ)

  ΑΥΧΕΝΙΚΟΣ ΠΟΝΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΙΑ ΟΛΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ (ΕΡΕΥΝΑ)

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Αυχενικό Σύνδρομο

  Σχετίζεται η πρόσθια ολίσθηση της κεφαλής με τον πόνου; Οι επιστήμονες ερευνούν και επιχειρούν απαντήσεις.

 • ΧΕΙΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΟΡΜΟΝΕΣ & ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ

  ΧΕΙΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΟΡΜΟΝΕΣ & ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Manual Therapy

  Το σώμα μας περιλαμβάνει ένα περίπλοκο ορμονικό σύστημα που εργάζεται για την επιβίωση μας. Ανταμείβει τις ευεργετικές δράσεις απελευθερώνοντας καλές χημικές ουσίες στο σώμα, ενισχύοντας επιπλέον την επιθυμία για περισσότερες. Η ομοιόσταση αναφέρεται στην ικανότητα του σώματος να διατηρεί ένα σταθερό εσωτερικό περιβάλλον μέσω της ρύθμισης των ορμονών. Οι Χειροθεραπευτές έχουν το προνόμιο να είναι σε θέση να βοηθήσουν τους ανθρώπους μέσω της αφής.

 • Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΡΘΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ ΣΤΗΝ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ

  Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΡΘΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ ΣΤΗΝ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Οσφυαλγία

  Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό σας όταν κάποιος διαμαρτύρεται για πόνο στη μέση; Μπορεί να είναι μυϊκός σπασμός, εμπλοκή νευρικής ρίζας, αρθρίτιδα ή πρόβλημα στον μεσοσπονδύλιο δίσκο. Σπάνια συνδέουμε την άρθρωση του ισχίου (μηροκοτυλιαία άρθρωση) με τον πόνο στη μέση, παρόλο που σε αρκετές μελέτες έχει βρεθεί ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της μειωμένης λειτουργικότητας της άρθρωσης του ισχίου και της παθολογίας στη σπονδυλική στήλη (1).

 • ΧΡΟΝΙΟΣ ΠΟΝΟΣ - ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

  ΧΡΟΝΙΟΣ ΠΟΝΟΣ - ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Χρόνιος Πόνος - Ινομυαλγία

  Η Κρανιοϊερή Θεραπεία είναι μια ήπια Χειροθεραπεία, που επιδρά μέσω του συστήματος της περιτονίας αξιοποιώντας τη δυνατότητας του σώματος για αυτοθεραπεία. Έχει τη ρίζα της στην Κρανιακή Οστεοπαθητική, ενώ εμπνευστής της ήταν ο Αμερικανός Οστεοπαθητικός Dr John Upledger,Do. Το Διεθνές Ινστιτούτο Upledger (The Upledger Institute International), ευθυγραμμιζόμενο με τις νέες επιστημονικές έρευνες, συνεχώς εξελίσσει τα πρωτόκολλα και τη θεώρηση της Κρανιοϊερής θεραπείας, εστιάζοντας στην ασφάλεια, στην αξιολόγηση και στην θεραπευτική επίδραση.

 • ΛΕΜΦΙΚΗ ΠΑΡΟΧΕΤΕΥΣΗ (MLD) ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΛΕΜΦΟΙΔΗΜΑΤΟΣ: ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

  ΛΕΜΦΙΚΗ ΠΑΡΟΧΕΤΕΥΣΗ (MLD) ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΛΕΜΦΟΙΔΗΜΑΤΟΣ: ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Λεμφοίδημα

  Η λεμφική παροχέτευση (Manual Lymphatic Drainage – MLD), είναι ευρέως αποδεκτή ως συντηρητική θεραπεία για το λεμφοίδημα. Οι ερευνητές με αυτή τη συστηματική ανασκόπηση στόχευσαν να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα της σε ασθενείς ευρισκόμενους σε ομάδα υψηλού κινδύνου να εμφανίσουν λεμφοίδημα ή ζουν με αυτό.

 • ΚΟΚΚΥΓΟΔΥΝΙΑ - Αποτελεσματικότητα των διαθέσιμων θεραπειών (ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ)

  ΚΟΚΚΥΓΟΔΥΝΙΑ - Αποτελεσματικότητα των διαθέσιμων θεραπειών (ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ)

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Οσφυαλγία

  Ο όρος κοκκυγοδυνία περιγράφει τον πόνο στον κόκκυγα, ή γύρω απ’ αυτόν, κυρίως κατά το κάθισμα. Η κατάσταση της κοκκυγοδυνίας αναφέρθηκε για πρώτη φορά το 1600, αλλά ως όρος χρησιμοποιήθηκε από τον Simpson, το 1859.  • ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3-5/116 34/ΑΘΗΝΑ
  • 210 7220562
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες

  Who's Online

  Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 125 guests και κανένα μέλος

  © Physio.gr All rights reserved.
  by Avatar.gr.