ΠΡΟΦΥΛΑΞΤΕ ΤΗ ΜΕΣΗ ΣΑΣ!

Σε ποιο χρονικό διάστημα της ημέρας κινδυνεύουμε περισσότερο να τραυματίσουμε και να πονέσουμε στη μέση; Γιατί μια ασήμαντη κίνηση μπορεί να προκαλέσει πόνο στη μέση, αντίθετα με άλλες πιο έντονες δραστηριότητες; Πως μπορούμε να προφυλαχθούμε από τραυματισμό και πόνο στη μέση; Αυτά τα ερωτήματα θα μας απασχολήσουν στη συνέχεια.

Κρίσιμα χρονικά διαστήματα

Υπάρχουν δυο βασικά κρίσιμα διαστήματα όπου θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί:

Το πρώτο είναι αμέσως μόλις ξυπνήσουμε το πρωί. Αν μετρήσουμε το ύψος μας το πρωί θα διαπιστώσουμε πως είμαστε περίπου ένα εκατοστό ψηλότεροι σε σχέση με το ύψος μας στο τέλος της ημέρας. Η εξήγηση βρίσκεται στους μεσοσπονδύλιους δίσκους. Βρίσκονται ανάμεσα στους σπονδύλους, αποσβένουν τους κραδασμούς, επιτρέποντας την κίνηση μεταξύ των σπονδύλων. Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος αποτελείται από δυο βασικά τμήματα, τον ινώδη δακτύλιο (περίβλημα) και τον πυρήνα. Σε ποσοστό 90% περιέχει νερό, η ποσότητα του οποίου ελαττώνεται με την πάροδο του χρόνου πέφτοντας μέχρι και 60%. Ο όγκος του νερού που περιέχεται στους μεσοσπονδύλιους δίσκους μειώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας λόγω της όρθιας στάσης του σώματος, ενώ κατά τη διάρκεια του ύπνου η χαμένη ποσότητα αναπληρώνεται. Θα μπορούσε λοιπόν κάποιος να ισχυριστεί ότι η σπονδυλική στήλη το πρωί είναι "πρησμένη - φουσκωμένη". Το γεγονός αυτό την καθιστά το πρωί δυσκίνητη, οπότε μια απρόσεκτη κίνηση κάμψης ή στροφής μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό σε κάποια δομή της. Για να προλάβουμε πιθανό τραυματισμό όταν σηκωνόμαστε πρέπει να κάνουμε δραστηριότητες οι οποίες να "στραγγίζουν" το επιπλέον υγρό από τη σπονδυλική στήλη, όπως απλές χωρίς φόρτιση κινήσεις. Φωτογραφίες από το άρθρο Sleep and Spine - Dr. J. Fryer

 

 

 

hydraulics decompression horizontal endplate pores c1hydraulics-compression-with-endplate-pores-300x266

 Το δεύτερο είναι μετά από παρατεταμένο κάθισμα. Δηλαδή για παράδειγμα, μετά από ένα ταξίδι με αυτοκίνητο ή αεροπλάνο, όταν ξεκουραζόμαστε "απλωμένοι" στον καναπέ, κ.α.. Τότε συμβαίνει το φαινόμενο του εφελκυσμού. Αυτό σημαίνει ότι οι σύνδεσμοι και οι τένοντες διατείνονται προσαρμοζόμενοι στη στάση του σώματος. Οι δυνάμεις που αναπτύσσονται μεταξύ των μυών, των συνδέσμων και των οστών στα σημεία τα οποία προσφύονται ή καταφύονται οι μύες και οι σύνδεσμοι ονομάζονται ελκτικές ή εφελκυστικές. Η εφαρμογή παρατεταμένων ή υπέρμετρων εφελκυστικών δυνάμεων μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τραυματισμό στον μυϊκό ή οστικό ιστό. Έτσι αμέσως μόλις σηκωθούμε από την παρατεταμένη καθιστή στάση είμαστε σε κατάσταση υψηλού κινδύνου. Όσο περισσότερο διαρκεί η καθιστή στάση τόσο περισσότερο κινδυνεύουμε. 

 

Sitting-is-the-new-smokingMcKenzie rollΟ κίνδυνος μειώνεται αν καθόμαστε σωστά με υποστήριξη στην μέση 

Στη περίπτωση που η μέση δεν έχει κανένα πρόβλημα η επίδραση των παραπάνω είναι περιορισμένη. Αντίθετα στη περίπτωση ευάλωτης μέσης τα παραπάνω έχουν αξία. Ποιος όμως έχει "υγιή" και ποιος "ευάλωτη" μέση; Μελέτες επισημαίνουν ότι οκτώ στους δέκα ανθρώπους κάποια στιγμή στη ζωή τους θα βιώσουν πόνο στη μέση. Στη πραγματικότητα όλοι είμαστε υποψήφιοι κάποια στιγμή της ζωής μας να βιώσουμε πόνο στη μέση.

Πρόληψη

Αποφεύγετε να σκύβετε αμέσως μετά από παρατεταμένο κάθισμα. Η καθιστή στάση, ακόμη και εάν είναι σωστή μπορεί να σας βάλει σε κίνδυνο τραυματισμού της μέση. Όσο περισσότερο κάθεστε και όσο χειρότερη είναι η στάση, τόσο περισσότερο κινδυνεύετε.

McKenzie extensionΜετά από παρατεταμένο κάθισμα, σε όρθια στάση κάνετε μερικές εκτάσεις του κορμού προς τα πίσω -εκτάσεις-, ή περπατήστε για λίγο και στη συνέχεια αν είναι απαραίτητο σκύψτε.

badposture

 

 

 

 

 

Όταν κάθεστε αποφεύγεται να σωριάζεστε στη καρέκλα. Αυτή η στάση επιβαρύνει σημαντικά τη σπονδυλική στήλη. Τοποθετήστε ένα κυλινδρικό μαξιλαράκι στη περιοχή της μέσης, να στηρίζει τη σπονδυλική στήλη σε καλή και ξεκούραστη στάση.

 Ασκήσεις πρόληψης 

 

easy-stretching-at-office

photo 1

ΣΩΣΤΉ ΣΤΑΣΗ

2a

ΠΗΓΕΣ

High-Risk Movements for your Low Back, How to avoid injury and pain, by Marc Heller, DC
To Your Health, June 2010 (Vol. 04, Issue 06)

Sleep and Spine - Dr. J. Fryer

 

 

 

Τελευταία άρθρα

 • ΠΑΓΩΜΕΝΟΣ ΩΜΟΣ: ΒΕΛΤΙΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ (ΕΡΕΥΝΑ)

  ΠΑΓΩΜΕΝΟΣ ΩΜΟΣ: ΒΕΛΤΙΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ (ΕΡΕΥΝΑ)

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Ανω άκρα

  Σε ασθενείς με πρωτοπαθή παγωμένο ώμο συνηθισμένες επιλογές αποκατάστασης είναι η κινητοποίηση υπό αναισθησία και η αρθροσκοπική απελευθέρωση της κάψας, παρόλο που είναι δαπανηρές επεμβατικές θεραπείες και η αποτελεσματικότητά τους παραμένει αβέβαιη.

 • ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣΚΡΟΥΣΗΣ ΣΤΟΝ ΩΜΟ

  ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣΚΡΟΥΣΗΣ ΣΤΟΝ ΩΜΟ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Ανω άκρα

  Με τον όρο «σύνδρομο πρόσκρουσης στον ώμο» περιγραφεται ο ερεθισμός και η φλεγμονή των τενόντων του στροφικού πετάλου καθώς διέρχονται από τον υποακρωμιακό χώρο, με αποτέλεσμα πόνο, αδυναμία και μειωμένο εύρος κίνησης στην περιοχή του ώμου.

 • ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ ΤΩΝ ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΩΝ

  ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ ΤΩΝ ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΩΝ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Οσφυαλγία

  Η μελέτη της "οσφυαλγίας των αστροναυτών" είναι ικανή να δώσει κατευθυντήριες οδηγίες για την θεραπεία της οσφυαλγίας στη Γη!

 • ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΝΟΣ ΣΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ    (ΕΡΕΥΝΑ)

  ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΝΟΣ ΣΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ    (ΕΡΕΥΝΑ)

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Πονοκέφαλος - Ημικρανίες

  Συχνότητα πόνου στον αυχένα σε σχέση με την ημικρανία και τον πονοκέφαλο τάσης: μια πληθυσμιακή μελέτη

 • Physio - Νέος Ιστότοπος

  Physio - Νέος Ιστότοπος

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Σκέψεις

  Με την πεποίθηση ότι ο ενημερωμένος ασθενής είναι εκείνος που μπορεί να αναλαμβάνει έναν πιο ενεργό ρόλο στην αποκατάστασή του, προχωρήσαμε στην ανανέωση της ιστοσελίδας μας.

 • Συχνές ερωτήσεις για το Λεμφοίδημα

  Συχνές ερωτήσεις για το Λεμφοίδημα

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Συχνές ερωτήσεις

  Δευτεροπαθές λεμφοίδημα: Η εμφάνισή του είναι αποτέλεσμα χειρουργικής επέμβασης για την αντιμετώπιση καρκίνου (βλάβη λεμφαγγείων, εκτομή λεμφαδένων), που επιδεινώνεται από την ακτινοθεραπεία. Υπάρχουν περιπτώσεις που το δευτεροπαθές λεμφοίδημα είναι αποτέλεσμα οξείας λοίμωξης από δάγκωμα ερπετού, ή  τσίμπημα μολυσμένου εντόμου.

 • «Λεμφοίδημα ως επιπλοκή των αρχικών χειρισμών και η αντιμετώπισή του»

  «Λεμφοίδημα ως επιπλοκή των αρχικών χειρισμών και η αντιμετώπισή του»

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Λεμφοίδημα

  Ο Φυσικοθεραπευτής Χαράλαμπος Τιγγινάγκας, MSc ήταν προσκεκλημένος ομιλητής στο Συνέδριο με θέμα: «Καθ΄οδόν προς τον βέλτιστο θεραπευτικό συντελεστή στην ογκολογία», που διοργανώνεται από την Επιστημονική Εταιρεία «Καρκίνος, Εκπαίδευση, Έρευνα & Κλινική Πράξη», σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας και την A' Παθολογική Ογκολογική κλινική Γ.Α.Ο.Ν.Α. "Άγιος Σάββας" που διεξήχθη στις 13 και 14 Απριλίου 2018, στο ξενοδοχείο Hilton, στην Αθήνα.

 • Φυσικοθεραπεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας - Δυνατότητες και όρια

  Φυσικοθεραπεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας - Δυνατότητες και όρια

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Φυσικοθεραπεία στη Μ.Ε.Θ.

  Στα περισσότερα νοσοκομεία των αναπτυγμένων χωρών, η Φυσικοθεραπεία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της θεραπευτικής αντιμετώπισης των ασθενών που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ο ακριβής ρόλος που καλείται να παίξει η φυσικοθεραπεία προς όφελος των ασθενών της Μ.Ε.Θ. ποικίλει σημαντικά από μονάδα σε μονάδα.

 • Επιπλοκές του Λεμφαδενικού Καθαρισμού

  Επιπλοκές του Λεμφαδενικού Καθαρισμού

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Καρκίνος του Μαστού

  Οι επιπλοκές του λεμφαδενικού καθαρισμού μπορεί να είναι παροδικές ή μόνιμες.

 • Μαστεκτομή - Παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης Λεμφοιδήματος - Αποκατάσταση

  Μαστεκτομή - Παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης Λεμφοιδήματος - Αποκατάσταση

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Καρκίνος του Μαστού

  Μετά από μαστεκτομή δεν θα παρουσιάσουν όλες οι γυναίκες Λεμφοίδημα. Το είδος του χειρουργείου και η εν συνεχεία θεραπευτική αγωγή είναι καθοριστικός παράγοντας για την εμφάνιση του Λεμφοιδήματος.  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες

  Who's Online

  Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 3929 guests και κανένα μέλος

  © Physio.gr All rights reserved.
  by Avatar.gr.