Physio.gr

Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2010 00:00

ΠΡΟΛΗΨΗ - ΠΟΝΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ

Άρθρο του 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΠΡΟΛΗΨΗ - ΠΟΝΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ

acute-lower-back-pain

Το σώμα μας χαρακτηρίζεται από μια αρμονία κινήσεων, δηλαδή πόσο εύκολά κινείται - λειτουργεί ένα τμήμα του σε σχέση με κάποιο άλλο, γειτονικό ή απομακρυσμένο. Η διαταραχή αυτής της αρμονίας είναι η αιτία πολλών παθολογικών προβλημάτων για τους ανθρώπους.

Η σπονδυλική στήλη είναι ένα κινητικό όργανο. Επιτρέπει δηλαδή κάποιου βαθμού κινήσεις, αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο.

Αποτελείται από τους σπονδύλους, τον μεσοσπονδύλιο δίσκο (αποσβένει τους κραδασμούς και επιτρέπει τις πλάγιες και στροφικές κινήσεις του κορμού), τους συνδέσμους και τους μύες που στηρίζουν αυτή τη κατασκευή, τα νεύρα που εκφύονται από τον Νωτιαίο Μυελό και σχηματίζουν το περιφερειακό νευρικό σύστημα, καθώς επίσης και άλλες κατασκευές που σχετίζονται με τα προηγούμενα.

Η επαναλαμβανόμενη κακή στάση κατά την εργασία ή τη ξεκούραση, μικροτραυματισμοί, ή μεγαλύτεροι τραυματισμοί, κακό μυϊκό σύστημα, παχυσαρκία, μορφολογικές αλλαγές (σκολίωση, κύφωση, πλατυποδία) κ.α., έχουν ως αποτέλεσμα την αλλαγή στην ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης, και των οστών της λεκάνης που την στηρίζουν.

 

Διαταράσσεται έτσι η αρμονία των κινήσεων, με αποτέλεσμα τον πόνο και τον περιορισμό στη λειτουργικότητα της. Στις περιπτώσεις που δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά αυτή η δυσλειτουργία, τότε η συνέχεια είναι να επηρεαστούν τα νεύρα της περιοχής (π.χ. κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου), και τέλος να δημιουργηθούν μη αναστρέψιμες φθορές, όπως είναι οι εκφυλιστικές αλλοιώσεις. 

Πρέπει εδώ να τονίσουμε ότι αυτές οι αλλαγές δεν είναι στάσιμες αλλά προοδευτικά εξελίσσονται και πάντα οδηγούν σε μεγαλύτερη επιβάρυνση! 

 

 

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Είναι σημαντικό να μη χάνουμε χρόνο. Πόνος που επαναλαμβάνεται πρέπει να μας προβληματίσει. Αρχικά πρέπει να απευθυνθούμε σε εκπαιδευμένο θεραπευτή, ο οποίος θα μπορέσει να εκτιμήσει τη μορφή και την λειτουργικότητα της σπονδυλικής στήλης, και σε συνδυασμό με άλλες διαγνωστικές μεθόδους, θα μπορέσει να σχεδιάσει ένα θεραπευτικό πρόγραμμα λειτουργικής αποκατάστασης, με σκοπό να αλλάξει τον τρόπο στήριξης και κίνησης της σπονδυλικής στήλης. Με τον τρόπο αυτό προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την αιτία των προβλημάτων, εκτός από την ανακούφιση των συμπτωμάτων, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα την επιβράδυνση της εξέλιξης των εκφυλιστικών αλλοιώσεων.

Η τεχνική Manual Therapy, σε συνδυασμό με την νευρομυϊκή επανεκπαίδευση που επιτυγχάνεται με το Μηχάνημα της Ενεργής Θεραπευτικής Άσκησης, την βελτίωση της Ιδιοδεκτικότητας (γνωστή και ως έκτη αίσθηση, που είναι η δυνατότητα του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος να φέρνει σε επαφή και να συντονίζει τα διάφορα τμήματα μεταξύ τους) με το εξελιγμένο μηχάνημα Pro-Κin, επανεκπαίδευση στη σωστή στάση, και τέλος συγκεκριμένο πρόγραμμα θεραπευτικών ασκήσεων, προσαρμοσμένο στις ατομικές ανάγκες του κάθε ασθενή, αποτελούν ίσως την περισσότερο αξιόπιστη επιλογή για τον έλεγχο του πόνου στη μέση. Γεγονός που επιβεβαιώνεται από μελέτες που έχουν γίνει σε αξιόπιστα ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού.

Πρόληψη – Τι πρέπει να προσέχουμε ώστε να προστατεύουμε τη μέση από μια νέα υποτροπή; 

Οδηγίες για ξεκούραστο και άνετο ύπνο:

Το στρώμα που επιλέγεται πρέπει να είναι μέτριας σκληρότητας, ώστε να υποστηρίζει τα κυρτώματα της σπονδυλικής στήλης.

Όταν ξαπλώνεται σε ύπτια θέση, τοποθετήστε ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα σας, ώστε να σχηματίζεται γωνία. Αυτή η θέση χαλαρώνει και ξεκουράζει τη μέση.

Τοποθετήστε ένα μικρό μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατα σας, όταν ξαπλώνεται στο πλάι, έχοντας ελαφρά λυγισμένα τα γόνατα.

Όταν σηκώνεστε από το κρεβάτι:

Πλησιάστε την άκρη του κρεβατιού και λυγίστε τα γόνατα.
Βγάλτε και τα πόδια σας έξω από την άκρη του κρεβατιού, και σπρώξτε με τα δυο χέρια σας ώστε να σηκωθεί ο κορμός.
Σταθεροποιηθείτε στη άκρη του κρεβατιού και σηκωθείτε, διατηρώντας την μέση σε ουδέτερη θέση.

Μετακίνηση αντικειμένων:

1- Σχηματίστε μια ευρεία βάση στήριξης, διατηρώντας τα πόδια σας ελαφρώς ανοικτά, ενώ το ένα πόδι είναι λίγο πιο μπροστά από το άλλο.
Κάντε βαθύ κάθισμα, με κάμψη των ισχίων και των γονάτων μόνο.
Διατηρήστε την μέση σας σε ουδέτερη θέση, και τους ώμους πίσω.
Ανυψώστε το αντικείμενο χρησιμοποιώντας τα πόδια σας, ενώ διατηρείτε τη μέση σε ουδέτερη θέση.

2- Κρατήστε το αντικείμενο κοντά στο σώμα, στο ύψος του στομαχιού. 
Μετακινήστε το αντικείμενο με μικρά βήματα και αποφύγετε τις στροφικές κινήσεις του κορμού.

Τοποθετήστε το αντικείμενο κάτω λυγίζοντας τα ισχία και τα γόνατα, ενώ η μέση παραμένει σε ουδέτερη θέση. 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μη μετακινείτε αντικείμενα με κάμψη και στροφή της μέσης, και ποτέ μη σηκώνεται βαριά αντικείμενα πάνω από το επίπεδο των ώμων.

Βασικοί κανόνες εργονομίας:

1- Όταν είστε υποχρεωμένοι να εργάζεστε σε όρθια στάση, το αντικείμενο της εργασίας σας πρέπει να είναι στο ύψος των αγκώνων. Πάντοτε να δίνεται σημασία στον καλό φωτισμό. Περιοδικά να μεταφέρεται το βάρος του σώματος από το ένα πόδι στο άλλο, με τη χρήση κάποιου στηρίγματος, ώστε να αποφορτίζονται οι περιοχές του σώματος που δέχονται μεγάλα μηχανικά φορτία.

 

2- Όταν εργάζεστε σε καθιστή θέση είναι καλύτερα για τα πόδια σας και την αιματική κυκλοφορία, σε σχέση με την όρθια στάση, αλλά θα αυξηθεί η επιβάρυνση της σπονδυλικής στήλης, λόγω αλλαγής στο κέντρο βάρους του σώματος. Για παράδειγμα αν κάθεστε σε καρέκλα χωρίς στήριγμα της πλάτης, αυξάνεται η επιβάρυνση της μέσης 50% σε σχέση με την όρθια στάση. Το ίδιο συμβαίνει στην περίπτωση που δεν υπάρχει στήριξη στα πόδια. Είναι λοιπόν σημαντικό να προσαρμόζεται την καρέκλα σας, ώστε να στηρίζονται τα πέλματα και η γωνία στα γόνατα να είναι 90 μοίρες, ενώ η πλάτη της καρέκλας να υποστηρίζει τη μέση, και το ύψος της επιφάνειας εργασίας να είναι τόσο ώστε οι αγκώνες να σχηματίζουν γωνία περίπου 90 μοιρών.

3- Αλλάζεται τακτικά στάσεις εργασίας.

Δραστηριότητες - Πρόγραμμα ασκήσεων για τον πόνο στη μέση.

Η φυσική δραστηριότητα είναι σημαντικός παράγοντας για τη διατήρηση της μυϊκής ισχύος, του εύρους κίνησης των αρθρώσεων, συνολικά της λειτουργικής ικανότητας του ανθρώπου. Αποτελεί σημαντικό τμήμα της θεραπευτικής προσέγγισης για τον πόνο στη μέση. Συνεισφέρει στη διατήρηση ή βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, ανάλογα φυσικά με τη βαρύτητα της πάθησης.

Ο τύπος της άσκησης δεν μπορεί να είναι ο ίδιος για κάθε άνθρωπο και για κάθε ηλικία. Η επιλογή του τύπου της άσκησης, της συχνότητας, της διάρκειας και του βαθμού έντασης πρέπει να καθορίζεται από ειδικευμένο θεραπευτή.

Εντούτοις υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες:

ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: Αν η άσκηση γίνεται τρεις φορές την εβδομάδα, τότε πρέπει να διαρκεί περίπου 60 λεπτά της ώρας, ενώ αν γίνεται καθημερινά 30 λεπτά της ώρας είναι αρκετά.

ΕΝΤΑΣΗ: Πρέπει να είναι μέτρια και αεροβική όπως είναι το κολύμπι, γρήγορο περπάτημα σε διάδρομο βάδισης, jogging, ελαφρά βάρη κ.α.

Ο φυσικοθεραπευτής θα επιλέξει το κατάλληλο πρόγραμμα ασκήσεων για τις προσωπικές ανάγκες του κάθε ασθενή.

Διατροφή

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνεται στην διατροφή, ώστε να διατηρείται ιδανικό βάρος. Εάν είστε υπέρβαρος αυτό είναι επιβαρυντικός παράγοντας στην εμφάνιση πόνου στη μέση.

Κάπνισμα

Το κάπνισμα ελαττώνει τη ροή του αίματος και στην κατώτερη σπονδυλική στήλη, ευνοώντας την εκφύλιση των μεσοσπονδυλίων δίσκων.

Διαβάστηκε 4252 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 06 Ιουνίου 2016 19:58
Φυσικοθεραπευτή Χαράλαμπου Τιγγινάγκα, MSc

Δραστηριοποιείται στο Κέντρο Λειτουργικής Αποκατάστασης "PHYSIO - η αρμονία στη λειτουργικότητα"

Δούλεψε στο Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών "Ο Άγιος Σάββας" από 16 Νοεμβρίου 1986 έως 25 Ιουλίου 2018 (από το 1999 έως την ημέρα αποχώρησης του ως Προϊστάμενος του τμήματος Φυσικοθεραπείας του νοσοκομείου)

 

ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3 - 5 / 116 34 / ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ: (0030 210 7220562)
www.physio.gr / www.craniosacral.gr / e-mail: tigis@physio.gr

Περισσότερα »

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του physio.gr για να λαμβάνετε όλα τα νέα μας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Χαράλαμπου Τιγγινάγκα, MSc
Φυσικοθεραπευτής
ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3 - 5 / 11634 / ΑΘΗΝΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας από Δευτέρα έως Παρασκευή 15:00-21:00

  • ΤΗΛ: +30 2107220562

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 3755 επισκέπτες και κανένα μέλος

Αρχική ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΜυοσκελετικοΥ ΣυστΗματος Οσφυαλγία ΠΡΟΛΗΨΗ - ΠΟΝΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ