ΘΩΡΑΚΙΚΟ-ΟΣΦΥΪΚΗ ΕΝΩΣΗ (Maigne’s syndrome)

Έχει παρατηρηθεί, ότι η θωρακικό- οσφυϊκή ένωση (Θ12-Ο1 επίπεδο) είναι σχεδόν πάντα δύσκαμπτη στους ασθενείς με πόνο χαμηλά στη μέση. Για πολλούς θεωρείτε μια αντιστάθμιση, κάτι που πρέπει να σημειωθεί και ίσως να αντιμετωπισθεί, αλλά όχι ο βασικός περιορισμός, δεν αποτελεί δηλαδή τη πηγή του οσφυϊκού και πυελικού πόνου. Εκ των υστέρων αυτή η αντίληψη κρίνεται ως λάθος. Η δυσλειτουργία σε αυτή την ένωση είναι κρίσιμη και μπορεί να είναι η άμεση πηγή για την χαμηλή οσφυαλγία.

Τα δερματικά νεύρα είναι υπεύθυνα για την αισθητική νεύρωση στο δέρμα. Γενικά θεωρούνται μόνο αισθητικά νεύρα, αλλά μπορεί να είναι και κινητικά για κάποιους ιστούς στο δέρμα όπως είναι οι ιδρωτοποιοί αδένες. Τα αισθητικά δερματικά νεύρα μπορεί να διεγερθούν και να προκαλέσουν προβαλλόμενο πόνο σε περιοχές που απέχουν από τη περιοχή προέλευσης τους.

Ο Robert Maigne, είναι Γάλλος ιατρός που ασχολείται με μυοσκελετικά προβλήματα συμπεριλαμβανομένων χειρισμών κινητοποίησης (mobilization) και εγχύσεων. Άρθρα του είναι διαθέσιμα για αναζήτηση στην ιστοσελίδα: French Society of Orthopedic and Osteopathic Manual Medicine. Επισημαίνει ότι οι περισσότεροι άνω θωρακικοί πόνοι προέρχονται από την κατώτερη αυχενική μοίρα. Όταν ρωτήθηκε αν το κάτω θωρακικό σύνδρομο είναι ένα σύνδρομο των σπονδυλικών αρθρώσεων (facet syndrome), απαντά τονίζοντας ότι υπάρχουν πολλές πηγές πόνου γύρω από μια άρθρωση, όχι μόνο η ίδια η άρθρωση, «…εμείς δεν γνωρίζουμε πραγματικά την ακριβή πηγή, αλλά ξέρουμε πώς να αξιολογήσουμε και να θεραπεύσουμε…».

Στην ίδια συνέντευξη, ο ίδιος περιγράφει το σύνδρομο Maigne (Maigne’s syndrome) ως μονόπλευρη χαμηλή οσφυαλγία, που λανθασμένα αποδίδεται σε οσφυοϊερή προέλευση. Μπορεί να συνυπάρχουν σύνδρομα πόνου στην κοιλιά, στους όρχεις ή γυναικολογικοί πόνοι, που σχετίζονται με την θωρακικό – οσφυϊκή ένωση ή σε διέγερση των νεύρων από το Ο2-Ο3 νευρολογικό επίπεδο, και το πλευρικό μηριαίο δερματικό νεύρο. Ο Maigne αναφέρει ότι σε αυτές τις περιπτώσεις ο ασθενής ποτέ δεν παραπονείται για πόνους στη θωρακικό – οσφυϊκή ένωση, ενώ συνήθως οι ακτινογραφίες δεν συνεισφέρουν στη διαδικασία αξιολόγησης.

ΑΝΑΤΟΜΙΑ

Το ανώτερο δερματικό νεύρο εξέρχεται από τη σπονδυλική στήλη στη θωρακικό-οσφυϊκή ένωση και παρέχει αισθητικότητα στην κάτω οσφυϊκή περιοχή και το γλουτό. Ο Maigne επισημαίνει ότι η αισθητική νεύρωση στα λαγόνια, στους ιστούς πάνω από τη κατώτερη οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης και τη πύελο, προέρχονται από τα ανώτερα δερματικά νεύρα, τα οποία εξέρχονται μεταξύ Θ10 και Ο2 (ισχυρίζεται, ότι ενώ τα βιβλία ανατομίας αναφέρουν πως η νεύρωση στη γλουτιαία περιοχή προέρχεται μόνο από Ο2-Ο3 νευρολογικό επίπεδο, μετά από δικές του ανατομικές έρευνες επιβεβαίωσε την ευρύτερη προέλευση των ανώτερων γλουτιαίων νεύρων). Αυτά τα αισθητήρια νεύρα που εξέρχονται από τη θωρακικό – οσφυϊκή ένωση, κατέρχονται δια μέσου της οσφυϊκής μοίρας, κάνουν διέλευση πάνω από το χείλος της πυέλου για να καταλήξουν μέσα στο γλουτό.

lumbarsacral1

 Ένα ιδιαίτερα επώδυνο σημείο στο γλουτό, 7-10 cm πλαγίως της μέσης γραμμής, είναι ακριβώς κάτω από τα λαγόνια ακρολοφία. Ακριβώς πάνω από αυτό το σημείο στο γλουτό είναι μια οστεοϊνώδης σήραγγα από όπου διέρχονται τα νεύρα. Γενικά οι σήραγγες τείνουν να είναι προβληματικές περιοχές προκαλώντας πρόσκρουση στα νεύρα. Αυτό το συγκεκριμένο επώδυνο σημείο, είναι πιθανώς αποτέλεσμα συνδρόμου διπλής πρόσκρουσης. Μια περιοχή πρόσκρουσης φαίνεται να είναι στο σπονδυλικό επίπεδο προέλευσης του δερματικού νεύρου (από Θ10 μέχρι Ο2), αλλά και μια άλλη στη περιφέρεια μέσα στη οστεοϊνώδη σήραγγα. 

Για το λόγο αυτό πολλές τεχνικές manual therapy, έχουν αποτύχει να δώσουν οριστική λύση σε αυτό το επώδυνο σημείο.

 

 

 

 Αξιολόγηση, θεραπεία και επανεκτίμηση πρωτόκολλου για αυτό το σύνδρομο

Η πορεία του πλευρικού μηριαίου δερματικού νεύρου, παρέχει αισθητηριακή τροφοδότηση στο μέσο γλουτιαίο μυ και την περιοχή της βουβωνικής χώρας.

ΟΔΗΓΙΕΣ

Αρχικά εντοπίστε το ακριβές επώδυνο σημείο. Σημειώστε το. Στη συνέχεια, πηγαίνετε μέχρι το Θωρακικό - οσφυϊκή ένωση, αξιολογήστε τη παρασπονδυλική περιοχή μεταξύ Θ10 και Ο2. Ψηλαφίστε, κινητοποιήστε. Επιβεβαιώστε ότι ολόκληρη η περιοχή τείνει να είναι δύσκαμπτη. Εντοπίστε τη φορά της μέγιστης τάσης και τη διεύθυνση της μέγιστης δυσκαμψίας. Συνήθως το πιο συνηθισμένο μοντέλο είναι ο περιορισμός στη έκταση του κορμού και η πλάγια κλίση προς την επώδυνη περιοχή. Αποκαταστήστε τον περιορισμό και τη τάση στη περιοχή με συνδυασμό τεχνικών χειροθεραπείας (manual therapy). Επιστρέψτε στο σημειωμένο επώδυνο σημείο του γλουτού και επανεκτιμήστε, θα το βρείτε να είναι λιγότερο ευαίσθητο και πιο μαλακό. Αν απελευθερωθεί αυτό το επώδυνο σημείο, γνωρίζουμε με σιγουριά ότι η θωρακικό-οσφυϊκή ένωση είναι σημαντική για το πρόβλημα του ασθενή.

Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας ότι συνήθως η δυσλειτουργία μιας περιοχής δεν είναι ποτέ μονόπλευρη, αλλά μπορεί να επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες. Για παράδειγμα ο ψοΐτης μυς και το διάφραγμα συναντώνται στην ένωση αυτή. Το ανώτερο δερματικό νεύρο διέρχεται μέσω του ψοΐτη μυ. Αν ο ψοΐτης ή το διάφραγμα δυσλειτουργούν, μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα ή να ενισχύσουν δυσλειτουργίες σε αυτά τα σπονδυλικά επίπεδα.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1.Web site of the French Society of Orthopaedic and Osteopathic Manual Medicine:
www.sofmmoo.com/english_section/accueil_english_section.htm
2. Interview with Robert Maigne regarding Maigne’s syndrome.
www.maitrise-orthop.com/corpusmaitri/interview/maigne/maigneus.shtml
3. Hammer W. "Superior Cluneal Nerve Entrapment - An Overlooked Cause of Low Back Pain."
Dynamic Chiropractic, May 4, 1998.
4. Additional information on Maigne’s syndrome. www.chiropractic-help.com/maignes-syndrome.html

 

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΙΓΓΙΝΑΓΚΑΣ, MSc
Φυσικοθεραπευτής

Τελευταία άρθρα

 • ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣΚΡΟΥΣΗΣ ΣΤΟΝ ΩΜΟ

  ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣΚΡΟΥΣΗΣ ΣΤΟΝ ΩΜΟ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Ανω άκρα

  Με τον όρο «σύνδρομο πρόσκρουσης στον ώμο» περιγραφεται ο ερεθισμός και η φλεγμονή των τενόντων του στροφικού πετάλου καθώς διέρχονται από τον υποακρωμιακό χώρο, με αποτέλεσμα πόνο, αδυναμία και μειωμένο εύρος κίνησης στην περιοχή του ώμου.

 • ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ ΤΩΝ ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΩΝ

  ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ ΤΩΝ ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΩΝ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Οσφυαλγία

  Η μελέτη της "οσφυαλγίας των αστροναυτών" είναι ικανή να δώσει κατευθυντήριες οδηγίες για την θεραπεία της οσφυαλγίας στη Γη!

 • ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΝΟΣ ΣΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ    (ΕΡΕΥΝΑ)

  ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΝΟΣ ΣΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ    (ΕΡΕΥΝΑ)

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Πονοκέφαλος - Ημικρανίες

  Συχνότητα πόνου στον αυχένα σε σχέση με την ημικρανία και τον πονοκέφαλο τάσης: μια πληθυσμιακή μελέτη

 • Physio - Νέος Ιστότοπος

  Physio - Νέος Ιστότοπος

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Σκέψεις

  Με την πεποίθηση ότι ο ενημερωμένος ασθενής είναι εκείνος που μπορεί να αναλαμβάνει έναν πιο ενεργό ρόλο στην αποκατάστασή του, προχωρήσαμε στην ανανέωση της ιστοσελίδας μας.

 • Συχνές ερωτήσεις για το Λεμφοίδημα

  Συχνές ερωτήσεις για το Λεμφοίδημα

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Συχνές ερωτήσεις

  Δευτεροπαθές λεμφοίδημα: Η εμφάνισή του είναι αποτέλεσμα χειρουργικής επέμβασης για την αντιμετώπιση καρκίνου (βλάβη λεμφαγγείων, εκτομή λεμφαδένων), που επιδεινώνεται από την ακτινοθεραπεία. Υπάρχουν περιπτώσεις που το δευτεροπαθές λεμφοίδημα είναι αποτέλεσμα οξείας λοίμωξης από δάγκωμα ερπετού, ή  τσίμπημα μολυσμένου εντόμου.

 • «Λεμφοίδημα ως επιπλοκή των αρχικών χειρισμών και η αντιμετώπισή του»

  «Λεμφοίδημα ως επιπλοκή των αρχικών χειρισμών και η αντιμετώπισή του»

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Λεμφοίδημα

  Ο Φυσικοθεραπευτής Χαράλαμπος Τιγγινάγκας, MSc ήταν προσκεκλημένος ομιλητής στο Συνέδριο με θέμα: «Καθ΄οδόν προς τον βέλτιστο θεραπευτικό συντελεστή στην ογκολογία», που διοργανώνεται από την Επιστημονική Εταιρεία «Καρκίνος, Εκπαίδευση, Έρευνα & Κλινική Πράξη», σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας και την A' Παθολογική Ογκολογική κλινική Γ.Α.Ο.Ν.Α. "Άγιος Σάββας" που διεξήχθη στις 13 και 14 Απριλίου 2018, στο ξενοδοχείο Hilton, στην Αθήνα.

 • Φυσικοθεραπεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας - Δυνατότητες και όρια

  Φυσικοθεραπεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας - Δυνατότητες και όρια

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Φυσικοθεραπεία στη Μ.Ε.Θ.

  Στα περισσότερα νοσοκομεία των αναπτυγμένων χωρών, η Φυσικοθεραπεία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της θεραπευτικής αντιμετώπισης των ασθενών που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ο ακριβής ρόλος που καλείται να παίξει η φυσικοθεραπεία προς όφελος των ασθενών της Μ.Ε.Θ. ποικίλει σημαντικά από μονάδα σε μονάδα.

 • Επιπλοκές του Λεμφαδενικού Καθαρισμού

  Επιπλοκές του Λεμφαδενικού Καθαρισμού

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Καρκίνος του Μαστού

  Οι επιπλοκές του λεμφαδενικού καθαρισμού μπορεί να είναι παροδικές ή μόνιμες.

 • Μαστεκτομή - Παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης Λεμφοιδήματος - Αποκατάσταση

  Μαστεκτομή - Παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης Λεμφοιδήματος - Αποκατάσταση

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Καρκίνος του Μαστού

  Μετά από μαστεκτομή δεν θα παρουσιάσουν όλες οι γυναίκες Λεμφοίδημα. Το είδος του χειρουργείου και η εν συνεχεία θεραπευτική αγωγή είναι καθοριστικός παράγοντας για την εμφάνιση του Λεμφοιδήματος.

 • Μάλαξη και καρκινικός πόνος

  Μάλαξη και καρκινικός πόνος

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Ογκολογική αποκατάσταση - Φυσικοθεραπεία

  Ο πόνος, η κόπωση και η μειωμένη λειτουργικότητα που βιώνουν οι ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο, ως συμπτώματα, είναι καλά τεκμηριωμένα. Η παρηγορητική φροντίδα έχει επισημανθεί από καιρό ως μέσο αντιμετώπισης αυτών των δυσμενών επιδράσεων, που είναι συχνά συνδεδεμένες τόσο με την ίδια τη νόσο, όσο και με τη θεραπεία της.  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες

  Who's Online

  Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 508 guests και κανένα μέλος

  © Physio.gr All rights reserved.
  by Avatar.gr.