Physio.gr

Τετάρτη, 02 Μαρτίου 2016 10:16

ΚΥΦΩΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ

Άρθρο του 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

ΚΥΦΩΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ

kyphosis

 

Κυφωτική στάση, δηλαδή μια μυοπεριτονιακή ανισορροπία που οδηγεί σε μια καμπτική στάση του κορμού. Μπορεί να ξεκινήσει νωρίς, ακόμη από τη παιδική ηλικία, όπως για παράδειγμα από τη προσπάθεια του παιδιού να καθίσει σε καρέκλα ενηλίκων. Τελικά, αυτό που συμβαίνει είναι τα μαλακά μόρια στη πρόσθια επιφάνεια του κορμού να "κοντύνουν" και να "σφίξουν", ενώ οι μύες της οπίσθιας ωμικής ζώνης αδυνατίζουν και υπερδιατίνονται, επιτρέποντας στη βαρύτητα να αυξήσει την κυρτότητα στη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης και να προβάλλει το κεφάλι προς τα εμπρός.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ

3-BikeGuy

 

Το φυσιολογικό κύρτωμα της θωρακικής μοίρας αυξάνεται στη περίπτωση επαναλαμβανόμενης κακής στάσης - Π.χ. παίζοντας παιχνίδια στον υπολογιστή ή στο κινητό τηλέφωνο, βλέποντας τηλεόραση, αθλητικές δραστηριότητες  κ.α. - με το κεφάλι και τα άνω άκρα να προβάλλουν προς τα εμπρός. Έχοντας τους οπισθίους μύες του κορμού σε διάταση, άρα και σε αδυναμία, χάνεται η ικανότητα τους να διατηρήσουν την όρθια στάση. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε εκείνους που γυμνάζουν υπερβολικά τους κοιλιακούς μύες, χωρίς να φροντίσουν ισορροπημένα αντίστοιχα την εκγύμναση των ραχιαίων μυών.

 

 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

4faultypostureidB5Η αυξημένη θωρακική κύφωση συνοδεύεται από ανατομικές προσαρμογές, που συνοδεύονται από την ανάλογη συμπτωματολογία, όπως για παράδειγμα αυχενικό πόνο και πονοκέφαλο. Πιο αναλυτικά, εκτός από τη πρόσθια κλίση στο κεφάλι και τα άνω άκρα, οδηγεί σε οπίσθια κλίση της λεκάνης, δηλαδή σε απώλεια της οσφυϊκής λόρδωσης, με μόνιμη διάταση των μυών και συνδέσμων της περιοχής. Ο Harrison και οι συνεργάτες του, σε μελέτη τους συνδέουν τη κυφωτική στάση με τη χαμηλή οσφυαλγία. Επίσης μειώνεται η αναπνευστική ικανότητα του ασθενή, καθώς ο στριμωγμένος θώρακας συμπιέζει το διάφραγμα και τις βάσεις των πνευμόνων, δυσχεραίνοντας τους πνεύμονες να εκπτυχθούν.

Ο πόνος που συχνά συνοδεύει την αυξημένη θωρακική κύφωση είναι αποτέλεσμα μικροτραυματισμών στους μύες, τους συνδέσμους, στις αρθρώσεις και στα νεύρα της περιοχής, λόγω υπερδιάτασης.

 

 

 

 

5-YogaGuy

Ένα συχνό λάθος που γίνεται στη προσπάθεια ανακούφισης των ασθενών είναι η σύσταση για εκτατικές ασκήσεις. Αυτό προϋποθέτει τη συμμετοχή συνολικά της σπονδυλικής στήλης στην άσκηση. Αλλά καθώς η θωρακική μοίρα είναι δύσκαμπτη ενώ η οσφυϊκή και η αυχενική μοίρα περισσότερο λειτουργικές, το αποτέλεσμα είναι να επιβαρύνονται αυτές επιπλέον, με ότι αυτό μπορεί να επιφέρει.

kormasdj6

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΑΣΚΗΣΗ 

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

mckenzieroloΒασική μέριμνα του θεραπευτή είναι να αποφύγει μη αναστρέψιμες δομικές αλλαγές και για τις περιπτώσεις που είναι απαραίτητο, αντιμετώπιση του πόνου. Το επιτυγχάνει με τεχνικές ήπιας κινητοποίησης της σπονδυλικής στήλης, τεχνικές μυοπεριτονιακής απελευθέρωσης, αν υπάρχουν, απελευθέρωση των Μυοπεριτονιακών Σημείων Πυροδότησης Πόνου (trigger points), επανεκπαίδευση της στάσης και εκμάθηση προγράμματος ασκήσεων, ώστε το μυϊκό σύστημα του ασθενή, να υποστηρίζει τις αλλαγές που έγιναν και να διατηρεί φυσιολογικό επίπεδο λειτουργικότητας. Χρήσιμο σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να φανεί, στη καθιστή θέση, το Οσφυϊκό ρολό, που συστήνεται από το Ινστιτούτο McKenzie. Διορθώνει και διατηρεί ξεκούραστα την φυσιολογική λόρδωση της μέσης, συμπαρασύροντας και τα κυρτώματα της θωρακικής και αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης σε πιο φυσιολογικά επίπεδα.

ΠΗΓΕΣ

  1. Treating T-spine Kyphosis, by Eric Dalton
  2. Harrison D et al (2002) ‘How do anterior/posterior translations of the thoracic cage affect the sagittal lumbar spine, pelvic tilt, and thoracic kyphosis?’ Eur Spine J Jun;11(3): 287-93
  3. Gallagher S, Marras WS, Litsky AS, Burr D. Torso flexion loads and the fatigue failure of human lumbosacral motion segments. Spine. 2005;30:2265–2273
  4. Adams MA, Bogduk N, Burton K, et al. The Biomechanics of Back Pain. Edinburgh, United Kingdom: churchill Livingstone; 2002.
  5. Twomey LT. A rationale for the treatment of back pain and joint pain by manual therapy. Phys Ther. 1992;72:885–892

 

Διαβάστηκε 6573 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 06 Ιουνίου 2016 19:56
Φυσικοθεραπευτή Χαράλαμπου Τιγγινάγκα, MSc

Δραστηριοποιείται στο Κέντρο Λειτουργικής Αποκατάστασης "PHYSIO - η αρμονία στη λειτουργικότητα"

Δούλεψε στο Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών "Ο Άγιος Σάββας" από 16 Νοεμβρίου 1986 έως 25 Ιουλίου 2018 (από το 1999 έως την ημέρα αποχώρησης του ως Προϊστάμενος του τμήματος Φυσικοθεραπείας του νοσοκομείου)

 

ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3 - 5 / 116 34 / ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ: (0030 210 7220562)
www.physio.gr / www.craniosacral.gr / e-mail: tigis@physio.gr

Περισσότερα »

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΣΧΟΛΙΚΗ ΤΣΑΝΤΑ ΚΑΙ ΠΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του physio.gr για να λαμβάνετε όλα τα νέα μας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΙΓΓΙΝΑΓΚΑΣ, MT, CST, MNT
ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3 - 5 / 11634 / ΑΘΗΝΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας από Δευτέρα έως Παρασκευή 15:00-21:00

  • ΤΗΛ: +30 2107220562

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 4468 επισκέπτες και κανένα μέλος