Hits: 19
22 Μαϊος 2003
# Topics
Follow Us
Social sharing

«ΝΟΣΗΛΕΙΑ , Ο ΠΡΩΤΟΣ ΚΡΙΚΟΣ ΤΗΣ ΕΠΩΔΥΝΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΡΑΥΜΑΤΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥΣ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ»

Η προσωπική εμπειρία ως αποτέλεσμα του σοβαρού τραυματισμού μου τον Σεπτέμβριο του 1993 στις εγκαταστάσεις του 'STAR CHANNEL', λειτουργεί καταλυτικά. Μεταξύ άλλων, με υποχρεώνει (αποτελεί τον ορισμό της ηθικής υποχρέωσης, απέναντι στους έλληνες παθόντες , όσους συνάντησα από τότε σε νοσοκομεία ή κέντρα αποκατάστασης του εξωτερικού…) να τονίζω σε κάθε ευκαιρία, τα θεμελιώδη όσο και τα επιμέρους προβλήματα , από την στιγμή της εκδήλωσης του σωματικού προβλήματος - συνήθως λόγω κάκωσης του νωτιαίου μυελού - ως και την διάρκεια της επανένταξης τους στη νεοελληνική κοινωνία.

Άρθρο του Σπύρου Τσάμη, Δημοσιογράφου

 

νοσηλειαΑπό το Φθινόπωρο του 1998 ως σήμερα, αναφέρθηκα σε αυτά με άρθρα μου στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», είτε μέσω της παρουσίας μου ως καλεσμένος σ΄ εκπομπές του MEGA . Ευχαριστώ το φιλόξενο site www.physio.gr για τη νέα ευκαιρία να τονίσω τα στοιχεία αυτά, καθώς εξελίχθηκαν στην εποχή μας σε κεφαλαιώδη προβλήματα της χώρας. Πως νομιμοποιείται κανείς να το ισχυρίζεται αυτό, κυρίως λόγω του γνωστού τραγικού απολογισμού των τροχαίων ατυχημάτων…

Απούσας επίσημης στατιστικής, κατά προσέγγιση ετησίως, τουλάχιστον το 10% των τραυματιών από τροχαία, κληρονομεί τετραπληγία, παραπληγία ή άλλες μορφές αναπηρίας , ανάλογα με την σοβαρότητα του τραυματισμού….Σωματικά προβλήματα, ικανά ν΄ αλλάξουν τους ρυθμούς της ζωής τους.

Τι συμβαίνει στην χώρα μας μετά από την μεταφορά τους από τον τόπο του ατυχήματος σε νοσοκομειακή μονάδα ; Νοσηλεία . Ποιες είναι οι συνθήκες της;

Κρεβάτια - προσωπικό……..

Οι ανάγκες λοιπόν, των τραυματιών αυτών (κυρίως από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και τραυματισμούς της σπονδυλικής στήλης ), λόγω των τροχαίων αλλά και άλλες αιτίες (εργατικά ατυχήματα κ.λ.π) επιχειρείται να καλυφθούν, ανεπιτυχώς αρχικά εξαιτίας του μειωμένου αριθμού τους, από 20 κρεβάτια στο ΚΑΤ, 20 στο Ασκληπιείο της Βούλας, 10 στο Θριάσιo, 6 στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας, ενώ στο Ίδρυμα των Αγίων Αναργύρων, προσέξτε υπάρχουν συνολικά 200 κρεβάτια αλλά χρησιμοποιούσαν μόνο τα 140 γιατί τα υπόλοιπα 60 ήταν κλειδωμένα λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ από τον Σεπτέμβριο χρησιμοποιούνται 125 κρεβάτια για τις ανάγκες του Ιδρύματος… 

Τότε λόγω των ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός, μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις του, το Ογκολογικό νοσοκομείο των Αγίων Αναργύρων. Εκεί, λοιπόν, τους τελευταίους μήνες, το Ογκολογικό χρησιμοποιεί 60 από τα κρεβάτια του Ιδρύματος Αναπήρων, όσα δηλαδή ήταν ανενεργά ως την στιγμή της μετακίνησής του. Αν κάνετε απλή προσθαφαίρεση, περισσεύουν 15 κρεβάτια…. Αυτά υπάρχουν αλλά δεν χρησιμοποιούνται γιατί στους χώρους τους δημιουργήθηκαν γραφεία γιατρών… .

Κατακλίσεις……

Συνολικά, λοιπόν, για τη νοσηλεία τους, υπάρχουν 200 κρεβάτια μόνο στην Αθήνα. Διακόσια κρεβάτια, λοιπόν για περίπου 5000 τραυματίες, ετησίως. Αριθμός κατά προσέγγιση, εξηγήσαμε γιατί…
Όσοι, λοιπόν, δεν βρίσκουν κρεβάτι σ΄ ένα από αυτά τα νοσοκομεία, αναγκαστικά μεταφέρονται σε γενικά νοσοκομεία. Ένα από τ΄ αποτελέσματα στο κορμί τους, απούσας της ιδιαίτερης φροντίδας που απαιτείται σε σοβαρούς τραυματισμούς εντός εξειδικευμένων νοσοκομειακών μονάδων, είναι να κληρονομούν κατακλίσεις. Κατάκλιση ίσον πληγή <άνοιγμα> λόγω της απουσίας ιδιαίτερης φροντίδας (π.χ. μετακίνηση του σώματος σε τακτά χρονικά διαστήματα με κατάλληλο τρόπο από καταρτισμένο νοσηλευτικό προσωπικό.)
Έτσι μεγάλος αριθμός πολυτραυματιών, όσοι αντέχουν οικονομικά, σπεύδουν σε νοσοκομεία του εξωτερικού. Οι ίδιοι , σαφώς συνοδευόμενοι αρχικά ή μονίμως από οικείους τους, δεχόμενοι επισκέψεις συγγενών, φίλων….Αναλυτικά, όλα αυτά ώστε να κατανοήσουμε την αιμορραγία συναλλάγματος.
Διαρκώς, σε δυο γειτονικά Αγγλικά νοσοκομεία (Στόουκ Μάντεβιλ και Πάντοκς), υπάρχουν, τουλάχιστον, δέκα έλληνες νοσηλευόμενοι. Μόνο για τα νοσήλια , απαιτούνται 14.000 λίρες κάθε τρίμηνο κατ΄ άτομο (περίπου 30 εκ. δραχμές). Υπολογίστε την κολοσσιαία συναλλαγματική αιμορραγία…..

Πως θα κτιστεί εδώ, η αναγκαία εξειδικευμένη νοσοκομειακή μονάδα, κυρίως για τις κακώσεις της σπονδυλικής στήλης , εδώ που μετράμε αναρίθμητα θύματα της ασφάλτου; < Είτε άμεσα από χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε έμμεσα από τον περιορισμό της συναλλαγματικής αιμορραγίας > είναι η απάντηση.

Την ίδια ανάγκη τονίζει και η πληροφορία ότι αυτήν την εποχή υπάρχει, εντός των αναπτυγμένων ιατρικών κοινωνιών, πυρετός πειραμάτων που δείχνουν, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της International Medical Society Of Paraplegia (I.M.S.O.P. ) Χάνς Φράνκελ, τον δρόμο για την πλήρη αποκατάσταση των λειτουργιών ενός σοβαρά τραυματισμένου σώματος. Απαιτείται η καλή ψυχοσωματική κατάσταση του πάσχοντος, ώστε να εφαρμοστούν με επιτυχία στο σώμα του οι προσδοκώμενες νέες ιατρικές μέθοδοι, ιδιαίτερα για τις κακώσεις της σπονδυλικής στήλης, είτε με μεταφορά ομάδας νεύρων από άλλο σημείο του ιδίου σώματος στην τραυματισμένη περιοχή και άμεση προστασία της με ναρκωτικές ουσίες, είτε με αποκατάσταση της επικοινωνίας του τραυματισμένου νωτιαίου μυελού με μικροτσίπ. Σαφής προοπτική αυτών είναι η επαναφορά των λειτουργιών (βάδιση, επαναλειτουργία της κύστης κ.λ.π. ).

 

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΙΓΓΙΝΑΓΚΑΣ, MSc
Φυσικοθεραπευτής

Τελευταία άρθρα

 • ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣΚΡΟΥΣΗΣ ΣΤΟΝ ΩΜΟ

  ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣΚΡΟΥΣΗΣ ΣΤΟΝ ΩΜΟ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Ανω άκρα

  Με τον όρο «σύνδρομο πρόσκρουσης στον ώμο» περιγραφεται ο ερεθισμός και η φλεγμονή των τενόντων του στροφικού πετάλου καθώς διέρχονται από τον υποακρωμιακό χώρο, με αποτέλεσμα πόνο, αδυναμία και μειωμένο εύρος κίνησης στην περιοχή του ώμου.

 • ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ ΤΩΝ ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΩΝ

  ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ ΤΩΝ ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΩΝ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Οσφυαλγία

  Η μελέτη της "οσφυαλγίας των αστροναυτών" είναι ικανή να δώσει κατευθυντήριες οδηγίες για την θεραπεία της οσφυαλγίας στη Γη!

 • ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΝΟΣ ΣΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ    (ΕΡΕΥΝΑ)

  ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΝΟΣ ΣΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ    (ΕΡΕΥΝΑ)

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Πονοκέφαλος - Ημικρανίες

  Συχνότητα πόνου στον αυχένα σε σχέση με την ημικρανία και τον πονοκέφαλο τάσης: μια πληθυσμιακή μελέτη

 • Physio - Νέος Ιστότοπος

  Physio - Νέος Ιστότοπος

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Σκέψεις

  Με την πεποίθηση ότι ο ενημερωμένος ασθενής είναι εκείνος που μπορεί να αναλαμβάνει έναν πιο ενεργό ρόλο στην αποκατάστασή του, προχωρήσαμε στην ανανέωση της ιστοσελίδας μας.

 • Συχνές ερωτήσεις για το Λεμφοίδημα

  Συχνές ερωτήσεις για το Λεμφοίδημα

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Συχνές ερωτήσεις

  Δευτεροπαθές λεμφοίδημα: Η εμφάνισή του είναι αποτέλεσμα χειρουργικής επέμβασης για την αντιμετώπιση καρκίνου (βλάβη λεμφαγγείων, εκτομή λεμφαδένων), που επιδεινώνεται από την ακτινοθεραπεία. Υπάρχουν περιπτώσεις που το δευτεροπαθές λεμφοίδημα είναι αποτέλεσμα οξείας λοίμωξης από δάγκωμα ερπετού, ή  τσίμπημα μολυσμένου εντόμου.

 • «Λεμφοίδημα ως επιπλοκή των αρχικών χειρισμών και η αντιμετώπισή του»

  «Λεμφοίδημα ως επιπλοκή των αρχικών χειρισμών και η αντιμετώπισή του»

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Λεμφοίδημα

  Ο Φυσικοθεραπευτής Χαράλαμπος Τιγγινάγκας, MSc ήταν προσκεκλημένος ομιλητής στο Συνέδριο με θέμα: «Καθ΄οδόν προς τον βέλτιστο θεραπευτικό συντελεστή στην ογκολογία», που διοργανώνεται από την Επιστημονική Εταιρεία «Καρκίνος, Εκπαίδευση, Έρευνα & Κλινική Πράξη», σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας και την A' Παθολογική Ογκολογική κλινική Γ.Α.Ο.Ν.Α. "Άγιος Σάββας" που διεξήχθη στις 13 και 14 Απριλίου 2018, στο ξενοδοχείο Hilton, στην Αθήνα.

 • Φυσικοθεραπεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας - Δυνατότητες και όρια

  Φυσικοθεραπεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας - Δυνατότητες και όρια

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Φυσικοθεραπεία στη Μ.Ε.Θ.

  Στα περισσότερα νοσοκομεία των αναπτυγμένων χωρών, η Φυσικοθεραπεία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της θεραπευτικής αντιμετώπισης των ασθενών που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ο ακριβής ρόλος που καλείται να παίξει η φυσικοθεραπεία προς όφελος των ασθενών της Μ.Ε.Θ. ποικίλει σημαντικά από μονάδα σε μονάδα.

 • Επιπλοκές του Λεμφαδενικού Καθαρισμού

  Επιπλοκές του Λεμφαδενικού Καθαρισμού

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Καρκίνος του Μαστού

  Οι επιπλοκές του λεμφαδενικού καθαρισμού μπορεί να είναι παροδικές ή μόνιμες.

 • Μαστεκτομή - Παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης Λεμφοιδήματος - Αποκατάσταση

  Μαστεκτομή - Παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης Λεμφοιδήματος - Αποκατάσταση

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Καρκίνος του Μαστού

  Μετά από μαστεκτομή δεν θα παρουσιάσουν όλες οι γυναίκες Λεμφοίδημα. Το είδος του χειρουργείου και η εν συνεχεία θεραπευτική αγωγή είναι καθοριστικός παράγοντας για την εμφάνιση του Λεμφοιδήματος.

 • Μάλαξη και καρκινικός πόνος

  Μάλαξη και καρκινικός πόνος

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Ογκολογική αποκατάσταση - Φυσικοθεραπεία

  Ο πόνος, η κόπωση και η μειωμένη λειτουργικότητα που βιώνουν οι ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο, ως συμπτώματα, είναι καλά τεκμηριωμένα. Η παρηγορητική φροντίδα έχει επισημανθεί από καιρό ως μέσο αντιμετώπισης αυτών των δυσμενών επιδράσεων, που είναι συχνά συνδεδεμένες τόσο με την ίδια τη νόσο, όσο και με τη θεραπεία της.  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες

  Who's Online

  Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 527 guests και κανένα μέλος

  © Physio.gr All rights reserved.
  by Avatar.gr.