Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος βρίσκεται μεταξύ των σπονδύλων και ρόλος του είναι να τους συνδέει αλλά και να απορροφά και να διαχέει ομαλά τις πιέσεις που δέχεται η σπονδυλική στήλη. Η σπονδυλική στήλη είναι ο σταθερός άξονας - κολώνα πάνω στον οποίο στηρίζεται το σώμα μας. Αποτελείται από σπονδυλικές μονάδες. Ας δούμε πώς διαμορφώνεται το οικοδόμημα του σώματός μας, και ποιος είναι ο ρόλος τού μεσοσπονδύλιου δίσκου.
Μια σπονδυλική μονάδα αποτελείται από δυο σπονδύλους με την παρεμβολή ενδιάμεσα τους ενός μεσοσπονδυλίου δίσκου. Οι κινήσεις σε κάθε σπονδυλική μονάδα εξαρτάται από τη μορφή, το μέγεθος και τον προσανατολισμό των σπονδυλικών αρθρώσεων, οι οποίες ποικίλουν στα διάφορα επίπεδα της σπονδυλικής στήλης.
Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος είναι ένας πεπλατυσμένος δίσκος, που βρίσκεται ανάμεσα στα σώματα των σπονδύλων. Αποτελείται από τον πηκτοειδή πυρήνα στο κέντρο του ως το ζελατινοειδές και εύπλαστο μέρος και τον ινώδη δακτύλιο που τον περιβάλει συγκρατώντας τον στην θέση του, είναι το πιο σκληρό και ινώδες μέρος. Ο ρόλος του μεσοσπονδυλίου δίσκου πέρα από το να συνδέει τα σώματα των σπονδύλων μεταξύ τους, είναι να απορροφά και να διαχέει ομαλά της πιέσεις που δέχεται η σπονδυλική μας στήλη στη καθημερινότητα. Η συμπεριφορά του και το σχήμα του κατά την διάρκεια των φορτίσεων μεταβάλλεται για να επανέλθει στη συνέχεια στην αρχική του κατάσταση, δηλαδή πρόκειται για μια ελαστική δομή.
Φανταστείτε να πιέζετε με το χέρι σας ένα μπαλόνι που έχετε γεμίσει με νερό πάνω σε μια επιφάνεια. Η πίεση που ασκείτε κάνει το μπαλόνι να απλώνεται πλευρικά προς όλες τις κατευθύνσεις εξίσου. Ο πυρήνας του δίσκου περιέχει νερό για αυτό το λόγο, υπό πίεση απλώνεται πλευρικά εξίσου προς όλες τις κατευθύνσεις. Τις πλευρικές δυνάμεις που αναπτύσσονται δέχεται ο ινώδης δακτύλιος, που περιβάλλει τον πυρήνα. Δηλαδή οι κάθετες δυνάμεις φόρτισης της σπονδυλικής μονάδας, στη πραγματικότητα μετατρέπονται σε πλευρικές δυνάμεις που εξισορροπούνται από τον ινώδη δακτύλιο.
Η άποψη λοιπόν, ότι ο μεσοσπονδύλιος δίσκος έχει τον ρόλο του αμορτισέρ δεν είναι σωστή. Καλύτερα ταιριάζει να τον αποκαλούμε διανομέα κραδασμών ή διανομέα δυνάμεων.
Physio Network
Χειρισμοί πίεσης πέντε γραμμαρίων ή λιγότερο συνδέουν τον θεραπευτή με το σύστημα της περιτονίας και μέσω αυτής με κάθε τμήμα του σώματος, καταπολεμώντας συμπτώματα ασθενειών μερικά εκ των οποίων είναι χρόνια.
Τεχνικές χειροθεραπείας και άσκηση με βαθύ κάθισμα δύνανται να μειώσουν τις μυϊκές ανισορροπίες που σχετίζονται με τον πόνο στη μέση.
Η Κρανιοϊερή θεραπεία χρησιμοποιεί ένα διευρυμένο Βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο για την υγεία και την ασθένεια, με στόχο την ενδυνάμωση της ικανότητας του ασθενή στην ίαση.
Η συντηρητική διαχείριση του πόνου στη μέση με τεχνικές σπονδυλικής ανάταξης και κινητοποίησης, συμπληρωματικά της ιατρικής θεραπείας, βελτιώνει την λειτουργική ικανότητα, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα της.
Πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι οι αναρριχητές βράχου εμφανίζουν υψηλό ποσοστό αρθρίτιδας στον ώμο.
Ατλαντο-ινιακή ένωση:
μια αμφίδρομη σχέση
Στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η πολυπλοκότητα του χρόνιου μυοσκελετικού πόνου, το Βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο φαίνεται πως επικρατεί.
Η επίδραση της εφαρμογής ξηράς βελόνας, στην άνω μοίρα του τραπεζοειδή μυ, στην ένταση του πόνου και την ανικανότητα στον αυχένα σε σύγκριση με την ισχαιμική πίεση.
Στοχευμένη ή όχι «Κινητοποίηση» στη Σπονδυλική Στήλη (Έρευνα)
Μια καλή αρχή για να απαλλαγούμε από τη χρόνια φλεγμονή και τις επιπτώσεις της είναι οι αλλαγές που επικεντρώνονται στον τρόπο ζωής μας.
Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες
Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 246 guests και κανένα μέλος
ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3 - 5 / 11634 / ΑΘΗΝΑ