Πρόκληση για την Ιατρική στο μέλλον θα είναι η αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων. Το 2000 εκτιμήθηκε ότι 125 εκατομμύρια Αμερικάνοι έπασχαν από ένα ή περισσότερα χρόνια ιατρικά προβλήματα. Αυτό το νούμερο αναμένεται να αυξηθεί σε 157 εκατομμύρια το 2020. Επιπλέον περίπου 60 εκατομμύρια έχουν πολλαπλές χρόνιες παθήσεις, ένα νούμερο που αναμένεται να αυξηθεί στα 81 εκατομμύρια το 2020.
Πρόκληση για την Ιατρική στο μέλλον θα είναι η αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων. Το 2000 εκτιμήθηκε ότι 125 εκατομμύρια Αμερικάνοι έπασχαν από ένα ή περισσότερα χρόνια ιατρικά προβλήματα. Αυτό το νούμερο αναμένεται να αυξηθεί σε 157 εκατομμύρια το 2020. Επιπλέον περίπου 60 εκατομμύρια έχουν πολλαπλές χρόνιες παθήσεις, ένα νούμερο που αναμένεται να αυξηθεί στα 81 εκατομμύρια το 2020.
Για έναν σημαντικό αριθμό ασθενών, η αντιμετώπιση των χρόνιων παθήσεων έχει γίνει αναπόσπαστο τμήμα της ζωής των. Τα συστήματα υγείας εντούτοις, έχουν σχεδιαστεί ώστε να επικεντρώνονται στην αντιμετώπιση επειγόντων παθολογικών καταστάσεων ή τραυματισμών.
Οι περισσότεροι ασθενείς με χρόνια προβλήματα έχουν να αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις. Πρέπει να μάθουν να αντιμετωπίζουν τα χρόνια συμπτώματα και συχνά την σωματική δυσλειτουργία. Επίσης να συμμετέχουν σε ενδεχόμενη περίπλοκη ιατρική διαδικασία, να μάθουν τεχνικές αυτό – ελέγχου, και να λαμβάνουν τις αναγκαίες αποφάσεις διαχείρισης. Οι χρόνιες παθήσεις απαιτούν σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής, και αντιμετώπιση των συναισθηματικών μεταπτώσεων. Επιπλέον οι ασθενείς και το περιβάλλον τους, πρέπει να μάθουν πώς να συνεργάζονται αποτελεσματικά με το προσωπικό των επαγγελμάτων υγείας.
Το προσωπικό των επαγγελμάτων υγείας, δεν έχει τον χρόνο, ούτε συχνά την εμπειρία, να διδάξει στους ασθενείς τρόπους αυτό – ελέγχου. Εντούτοις, σύμφωνα με το Chronic Care Model, το προσωπικό αυτό, έχει την ευθύνη να ενισχύσει τον σημαντικό ρόλο του ασθενή και του περιβάλλοντος του, στην αντιμετώπιση της κατάστασης, να βοηθήσει τον ασθενή να θέσει ρεαλιστικούς στόχους, να οριοθετήσει αυτούς τους στόχους, και να σχεδιάσει ένα πλάνο πως θα επιτευχθούν. Φυσικά αυτά παραμένουν μεγάλα λόγια.
Για να μπορέσουν οι ασθενείς να υλοποιήσουν αυτούς τους στόχους, πρέπει να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και ικανότητες, μέσα από μια χρονοβόρα διαδικασία. Σύμμαχο σε αυτή τη προσπάθεια έχουν προγράμματα αυτό – ελέγχου που έχουν σχεδιαστεί και είναι διαθέσιμα στο διαδύκτιο. Ενδεικτικά περιγράφονται παρακάτω μερικά από αυτά:
Περίπου το 12,6% των Αμερικανών υποφέρει από ημικρανίες, το 53% αναφέρει πολύ σοβαρή ενόχληση. Κατ’ εκτίμηση το 25% των πασχόντων επισκέπτεται τα επείγοντα εξωτερικά ιατρεία κάποιου Νοσοκομείου τον χρόνο για παροχή πρώτων βοηθειών. Επίσης 4,1% των Αμερικανών υποφέρει από χρόνιο καθημερινό πονοκέφαλο.
Σε μελέτες διαπιστώθηκε ότι η Γνωστική Θεραπεία Συμπεριφοράς (Cognitive behavioral therapy –CBT) και autogenic training, διαθέσιμες στο διαδύκτιο, ήταν αποτελεσματικές στην διαχείριση αυτών των καταστάσεων.
Σε μελέτη με τυχαίο δείγμα, διαπιστώθηκε ότι σε διάστημα 4 εβδομάδων, ασθενείς που ακολούθησαν πρόγραμμα μέσω διαδυκτίου, που περιλάμβανε τεχνικές χαλάρωσης, και έλεγχο συμπεριφοράς (CBT), παρουσίασαν στατιστικά σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων σε σχέση με το δείγμα ελέγχου.
Περίπου 16 εκατομμύρια ενήλικες Αμερικάνοι εμφανίζουν επίμονο πόνο στη μέση, ενώ για το πρόβλημα αυτό γίνονται περίπου 32 εκατομμύρια ιατρικές επισκέψεις ετησίως. ‘Όπως και σε περιπτώσεις ημικρανίας έτσι και σε άλλες περιπτώσεις χρόνιου πόνου, όπως ο πόνος στη μέση, τεχνικές χαλάρωσης και ελέγχου συμπεριφοράς (CBT), διαθέσιμες στο διαδύκτιο, φαίνεται να είναι αποτελεσματικές στον έλεγχο του προβλήματος. Μια τυχαία μελέτη 6 εβδομάδων έδειξε ότι ασθενείς με χρόνιο πόνο στη μέση, βρήκαν σημαντική βελτίωση, σε σχέση με το δείγμα ελέγχου.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτοί οι ασθενείς πρέπει να μάθουν να διαχειρίζονται αποτελεσματικά το πρόβλημα τους. Τα συστήματα υγείας πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους σε μεθόδους, που θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν, με τον πιο οικονομικό και ταυτόχρονα αποτελεσματικό τρόπο, να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους. Η εκμετάλλευση των δυνατοτήτων του διαδυκτίου είναι μια ρεαλιστική πρόταση. Είναι οικονομική και αυξάνεται συνεχώς ο πληθυσμός που έχει πρόσβαση σε αυτό. Άμεσα συνδεδεμένα προγράμματα στο διαδύκτιο αυτό-ελέγχου χρόνιων παθήσεων, μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος εκπαίδευσης των ασθενών και βελτίωσης της αυτοπεποίθησης των, ώστε να πάρουν στα χέρια τους τον έλεγχο της κατάστασής.
Medscape Public Health & Prevention
Perspectives in Prevention From the American College of Preventive Medicine
Patients Learn Chronic Disease Self-Management Online CME/CE
Posted 06/25/2007
Περισσότερες πληροφορίες:
Το «πιάσιμο» στον αυχένα είναι ένα πολύ συνηθισμένο σύμπτωμα που οδηγεί τους πάσχοντες να αναζητήσουν βοήθεια. Βέβαια πρόκειται για άτυπο όρο ομπρέλα, καθώς τα συμπτώματα κυμαίνονται από γενική δυσκαμψία του αυχένα έως πλήρη ακινησία με αφόρητο πόνο.
Στη προσπάθεια για να διατηρήσετε τον εαυτό σας υγιή και προστατευμένο από τραυματισμούς, βασική προϋπόθεση είναι να διατηρήσετε την περιτονία υγιή, ώστε να είναι ελεύθερη η ροή των υγρών, η ολίσθηση και να υπάρχει ευκολία στη κίνηση. Τελικός στόχος παραμένει η διατήρηση της ομοιόστασης του σώματος, που σημαίνει σώμα σε φυσική και πνευματική ισορροπία.
Μελέτη που παρουσιάσθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου στο American Heart Association’s Hypertension Scientific Sessions 2022, συσχετίζει την υψηλή αρτηριακή πίεση με την ταχύτερη γήρανση των οστών.
Σε πρόσφατη μελέτη από το Lise Meitner Group for Environmental Neuroscience at the Max Planck Institute for Human Development, διαπιστώθηκε ότι μια ώρα περπάτημα στο δάσος Grunewald στη Γερμανία, μείωσε το άγχος στους συμμετέχοντες, ενώ αντίθετα περπάτημα ίσης διάρκειας σε πολυσύχναστο δρόμο στην εμπορική περιοχή του Βερολίνου δεν είχε το ίδιο αποτέλεσμα.
Το σύνδρομο της Ινομυαλγίας (fibromyalgia) είναι μια συνηθισμένη και χρόνια διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από διάχυτους μυϊκούς πόνους, κακουχία και πολλαπλά επώδυνα σημεία (tender points). Η ετοιμολογία του όρου “fibromyalgia” προέρχεται από την Λατινική λέξη fibro, που σημαίνει ιστός, και από τις Ελληνικές λέξεις myo και algia, που σημαίνουν μυς και άλγος (fibromyalgia = ινομυαλγία). Βρίσκουμε αναφορές για διάχυτο πόνο στο σώμα σε ιστορικά έγγραφά ακόμη πριν τον Μεσαίωνα, αλλά είναι καταπληκτικό ότι ακόμη και σήμερα αυτή η κατάσταση συνεχίζει να είναι υπό διερεύνηση.
Η εμπεριστατωμένη αξιολόγηση αποτελεί βασική προϋπόθεση μιας αποτελεσματικής θεραπείας. Ένα απλοποιημένο σύστημα ελέγχου, μέσω του οποίου μπορούμε σε μικρό χρονικό διάστημα να αξιολογήσουμε ολόκληρο το σώμα, στην αναζήτηση της βασικής αιτίας είναι το ART. Το ακρώνυμο ART προέρχεται από τις λέξεις: Asymmetry – Restriction of motion – Tissue texture abnormalities (Ασυμμετρία – Περιορισμός της κίνησης – Ανωμαλία στην υφή του ιστού).
Πολλές είναι οι αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν πόνο στη μέση, οι περισσότερες από αυτές εξαρτώνται από τις συνήθειες που έχουμε υιοθετήσει στην καθημερινότητα μας. Η καθιστική ζωή, πολλές ώρες μπροστά στη τηλεόραση ή τον υπολογιστή, η διατροφή και το άγχος συμβάλλουν σημαντικά στη πρόκληση του πόνου στη μέση. Το ίδιο συμβαίνει επίσης από την υπερβολική καταπόνηση του σώματος, χωρίς την απαραίτητη προσαρμογή, όταν δηλαδή θέλουμε να κάνουμε περισσότερα από όσα πραγματικά έχουμε την ικανότητα να κάνουμε. Το αποτέλεσμα και στις δυο περιπτώσεις είναι πρόκληση μικροτραυματισμών στην περιτονία με επακόλουθο αποτέλεσμα τη φλεγμονή και τον πόνο.
Ως κοινωνία, έχουμε επικεντρωθεί εδώ και πολύ καιρό στη διαίρεση, την αποσυναρμολόγηση και τη προσεκτική μελέτη των μικρότερων δομικών στοιχείων. Αυτή η προσέγγιση έχει οδηγήσει σε μεγάλη πρόοδο σε ορισμένους τομείς και σε ενισχυμένη κατανόηση των επί μέρους στοιχείων, αλλά οδήγησε επίσης σε μια πολύ περιορισμένη ολιστική κατανόηση αυτών που συμβαίνουν γύρω μας.
Δεν είναι λίγες οι φορές που ως θεραπευτές καλούμαστε να φροντίσουμε ασθενείς τους οποίους με δυσκολία μπορούμε να αγγίξουμε εξαιτίας του πόνου. Τις περισσότερες φορές είναι αδύνατη μια διαφωτιστική κλινική αξιολόγηση και ακόμη πιο δύσκολή η θεραπευτική προσέγγιση χωρίς τον κίνδυνο να πονέσει περισσότερο ο ασθενής μας. Σε αυτές τις περιπτώσεις μια προσέγγιση είναι να μην κάνουμε τίποτα, χωρίς όμως να έχει αποδειχθεί ότι αυτό θα είναι ευεργετικό για τον ασθενή μας, αντίθετα πολλές φορές συσσωρεύει και άλλες δυσκολίες. Μια άλλη προσέγγιση είναι να υιοθετήσουμε μια στρατηγική θεραπευτικής προσέγγισης βήμα-βήμα. Δηλαδή, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια αποτελεσματική θεραπεία.
Όταν ένας ασθενής παρουσιάζει αλλαγή στην ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης, είναι φυσικό να υποθέσουμε ότι η αιτία βρίσκεται στη ίδια τη σπονδυλική στήλη, και, ως εκ τούτου, η θεραπευτική προσέγγιση θα πρέπει να εστιάζεται εκεί. Ωστόσο, άλλοι παράγοντες, εκτός της σπονδυλικής στήλης συχνά προκαλούν αλλαγές στη μορφολογία της. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι χρήσιμο να διευρύνουμε τον θεραπευτικό μας ορίζοντα, συμπεριλαμβάνοντας στο πλάνο μας και άλλες περιοχές του σώματος.
Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες
Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 107 guests και κανένα μέλος
ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3 - 5 / 11634 / ΑΘΗΝΑ