ΗΛΕΚΤΡΟΜΥΟΓΡΑΦΗΜΑ (ΗΜΓ)

Μια σημαντική διαγνωστική εξέταση για την μελέτη της λειτουργίας του περιφερικού νευρικού συστήματος (δηλαδή των νεύρων και των μυών του ανθρώπινου σώματος) αποτελεί ο νευροφυσιολογικός έλεγχος ο οποίος έχει επικρατήσει να είναι ευρέως γνωστός με τον όρο ηλεκτρομυογράφημα.

(άρθρο της Νευρολόγου Σωτηρίου Εύας, PhD)


Μια σημαντική διαγνωστική εξέταση για την μελέτη της λειτουργίας του περιφερικού νευρικού συστήματος (δηλαδή των νεύρων και των μυών του ανθρώπινου σώματος) αποτελεί ο νευροφυσιολογικός έλεγχος ο οποίος έχει επικρατήσει να είναι ευρέως γνωστός με τον όρο ηλεκτρομυογράφημα.

sofiabild2Η εξέταση στην ουσία αποτελείται απο δύο επιμέρους μέρη, την ηλεκτρονευρογραφία με επιφανειακά ηλεκτρόδια όπου ο ασθενής αισθάνεται για δευτερόλεπτα λίγο ρεύμα και καταγράφεται σε οθόνη η ηλεκτρική δραστηριότητα του υπό εξέταση νεύρου και την ηλεκτρομυογραφία όπου εισάγεται επιφανειακά σε μυ μία λεπτή αποστειρωμένη βελόνα και καταγράφεται η ηλεκτρική δραστηριότητα του μυός πρίν και κατά την διάρκεια σύσπασης του.

Με τις νεότερες συσκευές διασφαλίζεται η αναλυτική εξαγωγή συμπερασμάτων και όταν η εξέταση γίνεται απο άριστο γνώστη της τεχνικής είναι απολύτως ακίνδυνη και κατά το δυνατόν ανώδυνη. Ο ιατρός που κάνει την εξέταση θα πρέπει να γνωρίζει εάν ο ασθενής λαμβάνει αντιπηκτικά, μυοχαλαρωτικά ή άλλα φάρμακα και εάν έχει βηματοδότη. Ο αριθμός των νεύρων/μυών που πρέπει να μελετηθούν κατά την διάρκεια της εξέτασης προσαρμόζεται ανάλογα με την διαγνωστική υπόθεση σε κάθε περιστατικό και προσδιορίζεται απο το ιστορικό, τα συμπτώματα, την αδρή νευρολογική εξέταση του ασθενούς καθώς και απο τα ευρήματα που προκύπτουν κατά την εξέλιξη της εξέτασης. Για τους παραπάνω λόγους είναι πρωτίστως σηματικό η εξέταση να γίνεται απο έμπειρο και με ειδική εκπαίδευση νευρολόγο με άριστη γνώση της τεχνικής, της ανατομίας του νευρικού και μυικού συστήματος και ουσιαστικές γνώσεις κλινικής Νευρολογίας.

Το ηλεκτρομυογράφημα σαν εξέταση μπορεί να ζητηθεί απο πληθώρα ιατρικών ειδικοτήτων (παθολόγο, ορθοπαιδικό, νευροχειρουργό, φυσίατρο, ρευματολόγο κ.α.). Ανάλογα με τα συμπτώματα που θα αναφέρει ο ασθενής στον ιατρό του, μπορεί να ξεκαθαρίσει εάν υπάρχει κάποιου είδους βλάβη και τί είδους βλάβη είναι αυτή που να αφορά τα νεύρα και τους μύες σε τοπικό ή συστηματικό επίπεδο.

Χρησιμοποιείται συνήθως στην διαγνωστική διερεύνηση

emg• μυικής αδυναμίας ή παράλυσης σε ένα μυ ή σε ομάδα μυών
• μόνιμης ή διαλείπουσας αιμωδίας σε κάποιο ή κάποια άκρα
• πιθανής πίεσης ρίζας (στην αυχενική ή οσφυική μοιρα της σπονδυλικής στήλης), νευρικών πλεγμάτων ή νεύρου περιφερικότερα όπως στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
• μετατραυματικής διατομής ή κάκκωσης νεύρου για να διαπιστωθεί η πορεία αποκατάστασης του νεύρου
• πίεσης του νωτιαίου μυελού όπως στην αυχενική μυελοπάθεια
• πιθανής πολυνευροπάθειας οπού μπορεί να προσδιορίσει και τον παθοφυσιολογικό μηχανισμό αυτής που είναι πολύ σημαντικο στην διερεύνηση του αίτιου
• νοσημάτων των μυών όπως στην μυασθένεια, μυοπάθεια, μυική δυστροφία κ.α.

Συμπερασματικά, το ηλεκτρομυογράφημα είναι μια εξέταση που μπορεί να δώσει πολύτιμα στοιχεία για την διάγνωση και αξιολόγηση μεγάλου φάσματος νευρολογικών και όχι μόνο παθήσεων. Πρακτικά κάθε ασθενής που εμφανίζει μουδιάσματα, αδυναμία, καυσαλγία,άλγος, είτε εντοπισμένο είτε διάχυτο, χρήζει διερεύνησης με ηλεκτρομυογράφημα κατά την κρίση πάντα και παραπομπή του θεράποντος ιατρού. Η επιλογή κατάλληλα εκπαιδευμένου και έμπειρου στην συγκεκριμένη εξέταση ιατρού είναι ιδιάιτερη σημαντική αφού αυτό καθορίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία του αποτελέσματος της εξέτασης όσο και την κατά το δυνατό ανώδυνη και ακίνδυνη διενέργεια αυτής.

Η Νευρολόγος Σωτηρίου Εύα, είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών καθώς και του τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει εκπονήσει την διδακτορική της διατριβή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει εργαστεί 2 έτη ως ερευνητικό μέλος σε κέντρο αναφοράς για τα νευρομυικά νοσήματα στην ΝέαΥόρκη (Columbia Medical Center, NY, USA). Είναι μέλος της Ελληνικής Νευροφυσιολογικής Εταιρίας και ασχολείται ενεργά με την ηλεκτρομυογραφία. Είναι επιστημονική υπεύθυνος σε δύο διαγνωστικά κέντρα στην Αθήνα και διατηρεί νευρολογικό ιατρείο στο κέντρο της Αθήνας , Βασ.Σοφίας 98Α Πλ.Μαβίλης. Τηλ.επικοιν. 210 777-8697.

Τελευταία άρθρα

 • "ΠΙΑΣΙΜΟ" ΣΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ

  "ΠΙΑΣΙΜΟ" ΣΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Αυχενικό Σύνδρομο

  Το «πιάσιμο» στον αυχένα είναι ένα πολύ συνηθισμένο σύμπτωμα που οδηγεί τους πάσχοντες να αναζητήσουν βοήθεια. Βέβαια πρόκειται για άτυπο όρο ομπρέλα, καθώς τα συμπτώματα κυμαίνονται από γενική δυσκαμψία του αυχένα έως πλήρη ακινησία με αφόρητο πόνο.

 • ΥΓΙΗΣ ΠΕΡΙΤΟΝΙΑ

  ΥΓΙΗΣ ΠΕΡΙΤΟΝΙΑ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Περιτονία- Fascia

  Στη προσπάθεια για να διατηρήσετε τον εαυτό σας υγιή και προστατευμένο από τραυματισμούς, βασική προϋπόθεση είναι να διατηρήσετε την περιτονία υγιή, ώστε να είναι ελεύθερη η ροή των υγρών, η ολίσθηση και να υπάρχει ευκολία στη κίνηση. Τελικός στόχος παραμένει η διατήρηση της ομοιόστασης του σώματος, που σημαίνει σώμα σε φυσική και πνευματική ισορροπία.

 • ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

  ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Οστεοπόρωση

  Μελέτη που παρουσιάσθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου στο American Heart Association’s Hypertension Scientific Sessions 2022, συσχετίζει την υψηλή αρτηριακή πίεση με την ταχύτερη γήρανση των οστών.

 • ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΚΑΙ ΑΓΧΟΣ

  ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΚΑΙ ΑΓΧΟΣ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Άσκηση

  Σε πρόσφατη μελέτη από το Lise Meitner Group for Environmental Neuroscience at the Max Planck Institute for Human Development, διαπιστώθηκε ότι μια ώρα περπάτημα στο δάσος Grunewald στη Γερμανία, μείωσε το άγχος στους συμμετέχοντες, ενώ αντίθετα περπάτημα ίσης διάρκειας σε πολυσύχναστο δρόμο στην εμπορική περιοχή του Βερολίνου δεν είχε το ίδιο αποτέλεσμα.

 • ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ ... υπό διερεύνηση!

  ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ ... υπό διερεύνηση!

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Χρόνιος Πόνος - Ινομυαλγία

  Το σύνδρομο της Ινομυαλγίας (fibromyalgia) είναι μια συνηθισμένη και χρόνια διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από διάχυτους μυϊκούς πόνους, κακουχία και πολλαπλά επώδυνα σημεία (tender points). Η ετοιμολογία του όρου “fibromyalgia” προέρχεται από την Λατινική λέξη fibro, που σημαίνει ιστός, και από τις Ελληνικές λέξεις myo και algia, που σημαίνουν μυς και άλγος (fibromyalgia = ινομυαλγία). Βρίσκουμε αναφορές για διάχυτο πόνο στο σώμα σε ιστορικά έγγραφά ακόμη πριν τον Μεσαίωνα, αλλά είναι καταπληκτικό ότι ακόμη και σήμερα αυτή η κατάσταση συνεχίζει να είναι υπό διερεύνηση.

 • ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΑΙΤΙΑΣ (Key Lesion)

  ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΑΙΤΙΑΣ (Key Lesion)

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Σκέψεις

  Η εμπεριστατωμένη αξιολόγηση αποτελεί βασική προϋπόθεση μιας αποτελεσματικής θεραπείας. Ένα απλοποιημένο σύστημα ελέγχου, μέσω του οποίου μπορούμε σε μικρό χρονικό διάστημα να αξιολογήσουμε ολόκληρο το σώμα, στην αναζήτηση της βασικής αιτίας είναι το ART. Το ακρώνυμο ART προέρχεται από τις λέξεις: Asymmetry – Restriction of motion – Tissue texture abnormalities (Ασυμμετρία – Περιορισμός της κίνησης – Ανωμαλία στην υφή του ιστού).

 • Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΤΟΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΝΟ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ

  Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΤΟΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΝΟ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Περιτονία- Fascia

  Πολλές είναι οι αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν πόνο στη μέση, οι περισσότερες από αυτές εξαρτώνται από τις συνήθειες που έχουμε υιοθετήσει στην καθημερινότητα μας. Η καθιστική ζωή, πολλές ώρες μπροστά στη τηλεόραση ή τον υπολογιστή, η διατροφή και το άγχος συμβάλλουν σημαντικά στη πρόκληση του πόνου στη μέση. Το ίδιο συμβαίνει επίσης από την υπερβολική καταπόνηση του σώματος, χωρίς την απαραίτητη προσαρμογή, όταν δηλαδή θέλουμε να κάνουμε περισσότερα από όσα πραγματικά έχουμε την ικανότητα να κάνουμε. Το αποτέλεσμα και στις δυο περιπτώσεις είναι πρόκληση μικροτραυματισμών στην περιτονία με επακόλουθο αποτέλεσμα τη φλεγμονή και τον πόνο.

 • ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Περιτονία- Fascia

  Ως κοινωνία, έχουμε επικεντρωθεί εδώ και πολύ καιρό στη διαίρεση, την αποσυναρμολόγηση και τη προσεκτική μελέτη των μικρότερων δομικών στοιχείων. Αυτή η προσέγγιση έχει οδηγήσει σε μεγάλη πρόοδο σε ορισμένους τομείς και σε ενισχυμένη κατανόηση των επί μέρους στοιχείων, αλλά οδήγησε επίσης σε μια πολύ περιορισμένη ολιστική κατανόηση αυτών που συμβαίνουν γύρω μας.

 • ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

  ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Manual Therapy

  Δεν είναι λίγες οι φορές που ως θεραπευτές καλούμαστε να φροντίσουμε ασθενείς τους οποίους με δυσκολία μπορούμε να αγγίξουμε εξαιτίας του πόνου. Τις περισσότερες φορές είναι αδύνατη μια διαφωτιστική κλινική αξιολόγηση και ακόμη πιο δύσκολή η θεραπευτική προσέγγιση χωρίς τον κίνδυνο να πονέσει περισσότερο ο ασθενής μας. Σε αυτές τις περιπτώσεις μια προσέγγιση είναι να μην κάνουμε τίποτα, χωρίς όμως να έχει αποδειχθεί ότι αυτό θα είναι ευεργετικό για τον ασθενή μας, αντίθετα πολλές φορές συσσωρεύει και άλλες δυσκολίες. Μια άλλη προσέγγιση είναι να υιοθετήσουμε μια στρατηγική θεραπευτικής προσέγγισης βήμα-βήμα. Δηλαδή, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια αποτελεσματική θεραπεία.  

 • ΛΕΚΑΝΗ & ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ: Μια σχέση αλληλεπίδρασης

  ΛΕΚΑΝΗ & ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ: Μια σχέση αλληλεπίδρασης

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Σκέψεις

  Όταν ένας ασθενής παρουσιάζει αλλαγή στην ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης, είναι φυσικό να υποθέσουμε ότι η αιτία βρίσκεται στη ίδια τη σπονδυλική στήλη, και, ως εκ τούτου, η θεραπευτική προσέγγιση θα πρέπει να εστιάζεται εκεί. Ωστόσο, άλλοι παράγοντες, εκτός της σπονδυλικής στήλης συχνά προκαλούν αλλαγές στη μορφολογία της. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι χρήσιμο να διευρύνουμε τον θεραπευτικό μας ορίζοντα, συμπεριλαμβάνοντας στο πλάνο μας και άλλες περιοχές του σώματος.  • ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3-5/116 34/ΑΘΗΝΑ
  • 210 7220562
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες

  Who's Online

  Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 126 guests και κανένα μέλος

  © Physio.gr All rights reserved.
  by Avatar.gr.