Όπου και να κοιτάξουμε γύρω μας είναι εύκολο να εντοπίσουμε συνανθρώπους μας με πρόσθια ολίσθηση στο κεφάλι. Όποιος χρησιμοποιεί το κινητό του τηλέφωνο, το tablet ή τον υπολογιστή του συνήθως υιοθετεί μια τέτοια στάση. Για τον λόγο αυτό αναφέρεται συχνά ως "text neck", "tech neck", "nerd neck" και "iHunch".
Αυτό ως γεγονός δεν είναι αστείο. Η συνεχής κυρτότητα στους ώμους, η πρόσθια ολίσθηση στον αυχένα και το κεφάλι, δεν αλλάξει μόνο τη στάση του σώματος, αλλά έχει τη δυναμική να προκαλέσει πόνο σε αυτές τις περιοχές. Επιπλέον, πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι μεταβάλλει τις πληροφορίες που δέχεται ο εγκέφαλος, όσο αφορά τη συνολική στάση του σώματος, προσαρμόζεται στις λανθασμένες πληροφορίες, επηρεάζοντας ενδεχομένως και άλλες περιοχές του σώματος και ως εκ τούτου τη συνολική λειτουργικότητα του.
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Gait and Posture, περιελάμβανε 160 συμμετέχοντες, που χωρίστηκαν σε δυο ομάδες, εκείνους με πρόσθια ολίσθηση της κεφαλής και εκείνους με κανονική ευθυγράμμιση. Οι συμμετέχοντες στην ομάδα με την πρόσθια ολίσθηση της κεφαλής, παρουσίασαν βιομηχανική δυσλειτουργία στη σπονδυλική στήλη, η οποία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον εγκέφαλο καθώς τα νευρικά ερεθίσματα που ταξιδεύουν από την σπονδυλική στήλη προς τον εγκέφαλο είναι διαφοροποιημ
ένα. Οι ερευνητές αξιολόγησαν συγκεκριμένα πως η ανατροφοδότηση στον εγκέφαλο από την ανώτερη αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, είναι σε θέση να θέση σε κίνδυνο την ιδιοδεκτικότητα και το αιθουσαίο σύστημα. Αποτέλεσμα των προηγουμένων είναι η κακή ισορροπία, αυξάνοντας τον κίνδυνο πτώσεων.
Ευτυχώς, μέσω της χειροθεραπέιας (manual therapy), η κατάσταση αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Φυσικά πρωταρχικό ρόλο έχει η πρόληψη, μειώνοντας τις δραστηριότητες που συμβάλλουν στην πρόσθια ολίσθηση της κεφαλής ή υιοθετώντας πρακτικές συχνής εναλλαγής στάσεων.
Χειρισμοί πίεσης πέντε γραμμαρίων ή λιγότερο συνδέουν τον θεραπευτή με το σύστημα της περιτονίας και μέσω αυτής με κάθε τμήμα του σώματος, καταπολεμώντας συμπτώματα ασθενειών μερικά εκ των οποίων είναι χρόνια.
Τεχνικές χειροθεραπείας και άσκηση με βαθύ κάθισμα δύνανται να μειώσουν τις μυϊκές ανισορροπίες που σχετίζονται με τον πόνο στη μέση.
Η Κρανιοϊερή θεραπεία χρησιμοποιεί ένα διευρυμένο Βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο για την υγεία και την ασθένεια, με στόχο την ενδυνάμωση της ικανότητας του ασθενή στην ίαση.
Η συντηρητική διαχείριση του πόνου στη μέση με τεχνικές σπονδυλικής ανάταξης και κινητοποίησης, συμπληρωματικά της ιατρικής θεραπείας, βελτιώνει την λειτουργική ικανότητα, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα της.
Πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι οι αναρριχητές βράχου εμφανίζουν υψηλό ποσοστό αρθρίτιδας στον ώμο.
Ατλαντο-ινιακή ένωση:
μια αμφίδρομη σχέση
Στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η πολυπλοκότητα του χρόνιου μυοσκελετικού πόνου, το Βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο φαίνεται πως επικρατεί.
Η επίδραση της εφαρμογής ξηράς βελόνας, στην άνω μοίρα του τραπεζοειδή μυ, στην ένταση του πόνου και την ανικανότητα στον αυχένα σε σύγκριση με την ισχαιμική πίεση.
Στοχευμένη ή όχι «Κινητοποίηση» στη Σπονδυλική Στήλη (Έρευνα)
Μια καλή αρχή για να απαλλαγούμε από τη χρόνια φλεγμονή και τις επιπτώσεις της είναι οι αλλαγές που επικεντρώνονται στον τρόπο ζωής μας.
Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες
Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 219 guests και κανένα μέλος
ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3 - 5 / 11634 / ΑΘΗΝΑ