ΑΥΧΕΝΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ - ΚΟΣΤΟΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Το Αυχενικό Σύνδρομο είναι μια συνηθισμένη κατάσταση, που επηρεάζει περίπου το ένα / έκτο των ανδρών και το ένα / τέταρτο των γυναικών στην Ολλανδία. Δεν απειλεί την ζωή των ασθενών αλλά προκαλεί πόνο και δυσκαμψία με αποτέλεσμα την αναζήτηση ιατρικής βοήθειας, την απουσία από την εργασία και αλλαγή στην ποιότητα της ζωής των ασθενών. Το συνολικό κόστος από το Αυχενικό Σύνδρομο στην Ολλανδία εκτιμάται σε $686 εκατομμύρια τον χρόνο. 

Για τον λόγο αυτό αναζητείται ένας περισσότερο αποτελεσματικός και οικονομικός τρόπος αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος. Οι θεραπευτικές προσεγγίσεις περιλαμβάνουν, αναλγητικά φάρμακα που δίνουν οι ιατροί, φυσικοθεραπεία και εφαρμογή της τεχνικής manual therapy. Η παρακάτω μελέτη σχεδιάστηκε για μελετηθεί το κόστος σε σχέση με την αποτελεσματικότητα αυτών των θεραπευτικών προσεγγίσεων.

Μελετήθηκαν 183 ασθενείς με πόνο στον Αυχένα για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο εβδομάδων. Σε 60 ασθενείς εφαρμόσθηκαν ήπιοι χειρισμοί κινητοποίησης της σπονδυλικής στήλης (spinal manipulation) με στόχο την βελτίωση της λειτουργικότητας της. Η θεραπευτική συνεδρία διαρκούσε 45 λεπτά, μια φορά την εβδομάδα με μέγιστο αριθμό συνεδριών έξη. Σε 59 ασθενείς εφαρμόσθηκαν φυσικοθεραπευτικές πράξεις και θεραπευτικές ασκήσεις. Η συνεδρία διαρκούσε 30 λεπτά, δύο φορές την εβδομάδα με μέγιστο αριθμό συνεδριών δώδεκα. Σε 64 ασθενείς εδόθησαν οδηγίες και φάρμακα από ειδικευμένους ιατρούς. Οι οδηγίες περιελάμβαναν σωστή εργονομία στις καθημερινές δραστηριότητες, εφαρμογή ζεστών επιθεμάτων, ασκήσεις για το σπίτι και ενθάρρυνση ώστε να περιμένουν την υποχώρηση των συμπτωμάτων. Αν εθεωρείτο απαραίτητο ελάμβαναν φαρμακευτική αγωγή όπως paracetamol ή non-steroidal αντιφλεγμονώδη.
Η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων περιελάμβανε την εκτίμηση του πόνου, την λειτουργική ανεξαρτησία, την χρησιμότητα και την ποιότητα της ζωής των ασθενών. Το οικονομικό κόστος υπολογίστηκε σύμφωνα με ένα οικονομικό ημερολόγιο που διατηρούσαν οι ασθενείς για ένα χρόνο.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Neck.jpegΗ ομάδα “Manual Therapy” παρουσίασε ταχύτερη βελτίωση σε σχέση με την ομάδα της Φυσικοθεραπείας και της Ιατρικής φροντίδας μέσα στις πρώτες 26 εβδομάδες, ενώ οι διαφορές ήταν ασήμαντες στις 52 εβδομάδες. Το συνολικό κόστος της ομάδας Manual Therapy ήταν περίπου το ένα/τρίτο από το κόστος της ομάδας Φυσικοθεραπείας και Ιατρικής Φροντίδας. Αναλυτικά - Manual Therapy, 447 Euro - Φυσικοθεραπεία, 1297 Euro – Ιατρική Φροντίδα, 1379 Euro.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η τεχνική Manual Therapy είναι περισσότερο αποτελεσματική και λιγότερο δαπανηρή σε σχέση με την κλασσική φυσικοθεραπεία ή την αντιμετώπιση αποκλειστικά από ιατρούς των προβλημάτων που προκαλούνται από το Αυχενικό Σύνδρομο.

Institute for Research in Extramural Medicine, VU University Medical Centre,
Van der Boechorststraat 7, 1081 BT Amsterdam, Netherlands

Τελευταία άρθρα

  • ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3-5/116 34/ΑΘΗΝΑ
  • 210 7220562
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 746 guests και κανένα μέλος

© Physio.gr All rights reserved.
by Avatar.gr.