"ΠΙΑΣΙΜΟ" ΣΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ

Το «πιάσιμο» στον αυχένα είναι ένα πολύ συνηθισμένο σύμπτωμα που οδηγεί τους πάσχοντες να αναζητήσουν βοήθεια. Βέβαια πρόκειται για άτυπο όρο ομπρέλα, καθώς τα συμπτώματα κυμαίνονται από γενική δυσκαμψία του αυχένα έως πλήρη ακινησία με αφόρητο πόνο.

sore throaΟ θεραπευτής για να είναι σε θέση να βοηθήσει τον ασθενή του είναι σημαντικό να αντιληφθεί τον μηχανισμό πίσω από τα συμπτώματα του. Η εμπεριστατωμένη αξιολόγηση αποτελεί βασική προϋπόθεση μιας αποτελεσματικής θεραπείας. Ένα εμπεριστατωμένο ιστορικό δίνει χρήσιμες πληροφορίες για την αιτία του προβλήματος, αλλά όχι πάντοτε. Ένα απλοποιημένο σύστημα ελέγχου, μέσω του οποίου μπορούμε σε μικρό χρονικό διάστημα να αξιολογήσουμε ολόκληρο το σώμα, στην αναζήτηση της βασικής αιτίας είναι το ART. Το ακρώνυμο ART προέρχεται από τις λέξεις: Asymmetry – Restriction of motion – Tissue texture abnormalities (Ασυμμετρία – Περιορισμός της κίνησης – Ανωμαλία στην υφή του ιστού). Οι εκπαιδευμένοι θεραπευτές μέσω εξειδικευμένων δοκιμασιών εμπλέκουν το νευρικό σύστημα του ασθενή μέσω ενεργητικών και παθητικών κινήσεων, για εντοπισμό περιορισμών στο εύρος κίνησης των αρθρώσεων και πρόκλησης εντοπισμένου ή προβαλλόμενου πόνου. Κάποιοι ασθενείς αναφέρουν γενικευμένη δυσκαμψία στον αυχένα, άλλοι βιώνουν πόνο που ακτινοβολεί περιορίζοντας τη δυνατότητα στροφής στο κεφάλι σε μια ή περισσότερες κατευθύνσεις.

Πολλοί ασθενείς με χρόνιο πόνο στον αυχένα προσέρχονται για θεραπεία με διάγνωση οστεοαρθρίτιδας και εκφυλισμένου μεσοσπονδύλιου δίσκου, όντας πεπεισμένοι ότι αυτές οι δομικές ανωμαλίες ευθύνονται για τον πόνο που βιώνουν. Αυτή η ψυχική σύνδεση συχνά προκαλεί περιττή ανησυχία και άγχος. Παρόλο, που αυτοί οι ιατρικοί όροι ακούγονται τρομακτικοί, στη πραγματικότητα αποτελούν μέρος της φυσιολογικής διαδικασίας γήρανσης της σπονδυλικής στήλης, και ανάλογα με την αίσθηση κινδύνου που αντιλαμβάνεται ο εγκέφαλος από αυτές, μπορούν ή δεν μπορούν να είναι πραγματικές γεννήτριες πόνου.

neck pain osteopathy treatmentΟ θεραπευτής εργαζόμενος με αυτούς τους ασθενείς είναι προτιμότερο να μην δραματοποιεί την κατάσταση, να αποφεύγει τη καταστροφολογία ή να ρίχνει την ευθύνη του πόνου στην παθολογία. Πρέπει να αποφεύγει λέξεις ή εικόνες που προκαλούν φόβο με επακόλουθο το φαινόμενο nocebo, δηλαδή το φαινόμενο όπου οι αρνητικές πεποιθήσεις και προσδοκίες επηρεάζουν μια κατάσταση με αρνητικό τρόπο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι θεραπευτές δεν πρέπει να είναι γνώστες της ιατρικής ορολογίας. Είναι σαφές ότι όσο πιο ενημερωμένος είναι ο θεραπευτής, τόσο πιο ασφαλής είναι ο ασθενής. Χωρίς κατανόηση της ορολογίας, είναι δύσκολο για τον θεραπευτή να αντιληφθεί πως το πιάσιμο στον αυχένα λόγω εκφυλιστικών αλλοιώσεων στη σπονδυλική στήλη μπορεί να εξελιχθεί από τον προστατευτικό μυϊκό σπασμό στην πρόκληση πόνου και ακόμη πιο δύσκολο να μάθει ανατάσσει το πιάσιμο στα αρχικά του στάδια.

Ας δούμε επιγραμματικά με ένα απλό παράδειγμα πως ένα απλό πιάσιμο στον αυχένα μπορεί να εξελιχθεί από σπασμό σε εκφυλισμό και σε καθολικό πόνο.

Στάδιο 1: Μηχανική συμπίεση

Ο ασθενής αρχίζει να παρατηρεί δυσκαμψία στον αυχένα και απώλεια εύρους κίνησης, αλλά όχι πόνο. Καθώς οι αρθρώσεις, οι σύνδεσμοι και οι αυχενικοί μύες χάνουν την ικανότητα τους να εκτελούν κανονικές ομαλές κινήσεις ολίσθησης, ενεργοποιούνται εξειδικευμένοι αισθητικοί υποδοχείς που ονομάζονται μηχανοϋποδοχείς. Η δουλεία τους είναι να θέτουν σε συναγερμό τον νωτιαίο μυελό για πιθανή μηχανική δυσλειτουργία. Ο νωτιαίος μυελός αντιδρά επιστρατεύοντας αντανακλαστικά αποκατάστασης της ισορροπίας διατηρώντας το κεφάλι και τη σπονδυλική στήλη σε κάθετη ευθυγράμμιση.

Στάδιο 2: Χρόνια φλεγμονή

Τα συμπτώματα του ασθενή κλιμακώνονται καθώς η παρατεταμένη δυσκαμψία αυξάνει τη συμπίεση των αρθρώσεων, τη συμπίεση του μεσοσπονδυλίου δίσκου, την αποδόμηση του αρθρικού χόνδρου ενώ ενδεχομένως προστίθεται εμπλοκή νευρικής ρίζας. Αν και η φλεγμονή είναι ένα ζωτικό μέρος της διαδικασίας αποκατάστασης των τραυματισμών, η παρατεταμένη έκθεση ερεθίζει τους περιβάλλοντες μαλακούς ιστούς και ευαισθητοποιεί τους χημικούς υποδοχείς που ονομάζονται χημειοϋποδοχείς. Οι ευαισθητοποιημένοι χημειοϋποδοχείς και μηχανοϋποδοχείς βομβαρδίζουν τον εγκέφαλο με ερεθίσματα για αυξημένη χημική και μηχανική επιβάρυνση.

Στάδιο 3: Συναγερμός στον εγκέφαλο για πιθανή βλάβη ιστού

Τα συνδυασμένα μηχανοδεκτικά και χημιοδεκτικά ερεθίσματα γίνονται υπερβολικά για να τα χειριστεί ο νωτιαίος μυελός. Ενεργοποιούνται εξειδικευμένοι υποδοχείς σηματοδότησης κινδύνου οι αλγοϋποδοχείς –(nociceptors) με σκοπό τη ταχεία πληροφόρηση του εγκεφάλου για πιθανή βλάβη ιστού. Ο εγκέφαλος ερμηνεύει γρήγορα τις πληροφορίες βασιζόμενος σε παράγοντες όπως προηγούμενες εμπειρίες του ατόμου, προσδοκίες και διάθεση, ώστε να επιλέξει αν προς το παρόν θα αγνοήσει την κατάσταση ή θα ενεργοποιήσει τον προστατευτικό μυϊκό σπασμό ή θα προκαλέσει πόνο ακινητοποιώντας και προστατεύοντας τη περιοχή από μεγαλύτερο τραυματισμό.

woman being treated for neck painΘεραπεία

Αν το άτομο συνεχίσει να επιβαρύνει τον αυχένα του, τότε προκαλείται υπερευαισθητοποίηση της περιοχή στον πόνο, ακολουθούμενη από μια σειρά ανεπιθύμητων συμπτωμάτων συμπεριλαμβανομένου του συμπαθητικού σπασμού στους γειτονικούς ιστούς. Οι εκπαιδευμένοι στη Χειροθεραπεία (Manual Therapy) θεραπευτές εφαρμόζουν εξειδικευμένους χειρισμούς αρχικά για τη μείωση της υπερευαισθησίας και στη συνέχεια κινητοποίησης των αρθρώσεων, κινητοποίηση νευρικού ιστού κ.α. με ασφαλή και ήπιο τρόπο ώστε να «πείσουν» τον εγκέφαλο ότι δεν υφίσταται πλέον κίνδυνος, με στόχο την χαλάρωση του προστατευτικού μυϊκού σπασμού της περιοχής μέσω του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, τη βελτίωση του εύρους κίνησης των αρθρώσεων και την ανακούφιση από τον πόνο.   

Πηγή

https://erikdalton.com/blog/crick-neck-pathology-pain/

  

Τελευταία άρθρα

 • ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΦΛΕΓΜΟΝΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

  ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΦΛΕΓΜΟΝΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Σκέψεις

  Τον τελευταίο καιρό, από την επιστημονική  κοινότητα υπάρχει μια έκρηξη ενδιαφέροντος για έρευνες και αναλύσεις σχετικά με την κατανόηση του θέματος της φλεγμονής. Αυτό ενδεχομένως οφείλεται στο γεγονός ότι η χρόνια φλεγμονή έχει συνδεθεί σχεδόν με κάθε χρόνια ασθένεια, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου, της αρθρίτιδας, της άνοιας, του μυοπεριτονιακού πόνου, ενώ συνδέεται ακόμη με την επιτάχυνση της διαδικασίας γήρανσης.

 • ΖΩΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΙΝΗΣΗ...ΡΟΗΣ

  ΖΩΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΙΝΗΣΗ...ΡΟΗΣ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Σκέψεις

  Η ζωή είναι κίνηση, η ζωή είναι ροή: Χάρη σε ερευνητές όπως Carla Stecco, Caterina Fede, Neil Theise και Melody Swartz μπορούμε να ερμηνεύσουμε τη λειτουργία του σώματος με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο.

 • ΙΝΙΑΚΗ ΝΕΥΡΑΛΓΙΑ (ΠΟΝΟΣ ΣΤΟ ΠΙΣΩ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΙΟΥ)

  ΙΝΙΑΚΗ ΝΕΥΡΑΛΓΙΑ (ΠΟΝΟΣ ΣΤΟ ΠΙΣΩ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΙΟΥ)

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Αυχενικό Σύνδρομο

  Ο όρος Ινιακή Νευραλγία αναφέρεται σε πόνο που εντοπίζεται στην περιοχή που νευρώνουν τα ινιακά νεύρα, δηλαδή στο πίσω μέρος του του κεφαλιού, και συγκεκριμένα στο ινίο και το πάνω μέρος του αυχένα. Τα νεύρα αυτά σχηματίζονται από νευρικούς κλάδους της δεύτερης και τρίτης αυχενικής νωτιαίας ρίζας (Α2 – Α3).  

 • "ΠΙΑΣΙΜΟ" ΣΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ

  "ΠΙΑΣΙΜΟ" ΣΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Αυχενικό Σύνδρομο

  Το «πιάσιμο» στον αυχένα είναι ένα πολύ συνηθισμένο σύμπτωμα που οδηγεί τους πάσχοντες να αναζητήσουν βοήθεια. Βέβαια πρόκειται για άτυπο όρο ομπρέλα, καθώς τα συμπτώματα κυμαίνονται από γενική δυσκαμψία του αυχένα έως πλήρη ακινησία με αφόρητο πόνο.

 • ΥΓΙΗΣ ΠΕΡΙΤΟΝΙΑ

  ΥΓΙΗΣ ΠΕΡΙΤΟΝΙΑ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Περιτονία- Fascia

  Στη προσπάθεια για να διατηρήσετε τον εαυτό σας υγιή και προστατευμένο από τραυματισμούς, βασική προϋπόθεση είναι να διατηρήσετε την περιτονία υγιή, ώστε να είναι ελεύθερη η ροή των υγρών, η ολίσθηση και να υπάρχει ευκολία στη κίνηση. Τελικός στόχος παραμένει η διατήρηση της ομοιόστασης του σώματος, που σημαίνει σώμα σε φυσική και πνευματική ισορροπία.

 • ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

  ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Οστεοπόρωση

  Μελέτη που παρουσιάσθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου στο American Heart Association’s Hypertension Scientific Sessions 2022, συσχετίζει την υψηλή αρτηριακή πίεση με την ταχύτερη γήρανση των οστών.

 • ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΚΑΙ ΑΓΧΟΣ

  ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΚΑΙ ΑΓΧΟΣ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Άσκηση

  Σε πρόσφατη μελέτη από το Lise Meitner Group for Environmental Neuroscience at the Max Planck Institute for Human Development, διαπιστώθηκε ότι μια ώρα περπάτημα στο δάσος Grunewald στη Γερμανία, μείωσε το άγχος στους συμμετέχοντες, ενώ αντίθετα περπάτημα ίσης διάρκειας σε πολυσύχναστο δρόμο στην εμπορική περιοχή του Βερολίνου δεν είχε το ίδιο αποτέλεσμα.

 • ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ ... υπό διερεύνηση!

  ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ ... υπό διερεύνηση!

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Χρόνιος Πόνος - Ινομυαλγία

  Το σύνδρομο της Ινομυαλγίας (fibromyalgia) είναι μια συνηθισμένη και χρόνια διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από διάχυτους μυϊκούς πόνους, κακουχία και πολλαπλά επώδυνα σημεία (tender points). Η ετοιμολογία του όρου “fibromyalgia” προέρχεται από την Λατινική λέξη fibro, που σημαίνει ιστός, και από τις Ελληνικές λέξεις myo και algia, που σημαίνουν μυς και άλγος (fibromyalgia = ινομυαλγία). Βρίσκουμε αναφορές για διάχυτο πόνο στο σώμα σε ιστορικά έγγραφά ακόμη πριν τον Μεσαίωνα, αλλά είναι καταπληκτικό ότι ακόμη και σήμερα αυτή η κατάσταση συνεχίζει να είναι υπό διερεύνηση.

 • ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΑΙΤΙΑΣ (Key Lesion)

  ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΑΙΤΙΑΣ (Key Lesion)

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Manual Therapy

  Η εμπεριστατωμένη αξιολόγηση αποτελεί βασική προϋπόθεση μιας αποτελεσματικής θεραπείας. Ένα απλοποιημένο σύστημα ελέγχου, μέσω του οποίου μπορούμε σε μικρό χρονικό διάστημα να αξιολογήσουμε ολόκληρο το σώμα, στην αναζήτηση της βασικής αιτίας είναι το ART. Το ακρώνυμο ART προέρχεται από τις λέξεις: Asymmetry – Restriction of motion – Tissue texture abnormalities (Ασυμμετρία – Περιορισμός της κίνησης – Ανωμαλία στην υφή του ιστού).

 • Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΤΟΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΝΟ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ

  Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΤΟΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΝΟ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Περιτονία- Fascia

  Πώς συμβάλλει η περιτονία για την πρόκληση του πόνου της μέσης;

 • ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3-5/116 34/ΑΘΗΝΑ
 • 210 7220562
 • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 190 guests και κανένα μέλος

© Physio.gr All rights reserved.
by Avatar.gr.