Οι μη φυσιολογικές αλλαγές στην θέση του κεφαλιού επηρεάζουν την μυϊκή δραστηριότητα, την ιδιοδεκτικότητα, τον τρόπο της αναπνοής και τον πόνο στον αυχένα.
Το κεφάλι είναι σημαντικό στοιχείο της βιοκινητικής αλυσίδας. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, πρέπει να βρίσκεται κατά μήκος της μέσης γραμμής τού σώματος. Εξαιτίας της θέσης του, αλλά και του γεγονότος ότι αποτελεί περίπου του 6% του συνολικού βάρους του σώματος, πολλοί συγγραφείς πιστεύουν ότι έχει σημαντικό αντίκτυπο στην λειτουργία του. Οι ερευνητές Elżbieta Szczygieł, Natalia Fudacz, Joanna Golec, Edward Golec (Bronislaw Czech Academy of Physical Education, Kraków, Poland, Orthopedic Rehabilitation Institute, Clinical Rehabilitation Division, Motor Rehabilitation Department) σχεδίασαν μια μελέτη με σκοπό την συστηματική βιβλιογραφική αναζήτηση για την σύνθεση στοιχείων της επίδρασης της στάσης του κεφαλιού στην λειτουργία τού ανθρωπίνου σώματος: «The impact of the position of the head on the functioning of the human body: a systematic review».
Πραγματοποιήθηκε μια συστηματική ανασκόπηση σε τρείς βάσεις δεδομένων: PubMed, Medline OVID και EBSCO, χρησιμοποιώντας τις παρακάτω λέξεις κλειδιά: “πρόσθια ολίσθηση κεφαλής -forward head”, "στάση -posture", "θέση -position" και "αυχένας -neck". Για την ανάλυση επιλέχθηκαν επιστημονικά άρθρα που δημοσιεύτηκαν μετά το 2013. Συνολικά 16 μελέτες ταίριαξαν με τα κριτήρια εισαγωγής σε αυτή την συστηματική ανασκόπηση.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η θέση του κεφαλιού έχει σημαντική επίδραση στο ανθρώπινο σώμα. Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι οι μη φυσιολογικές αλλαγές στην θέση του κεφαλιού επηρεάζουν την μυϊκή δραστηριότητα, την ιδιοδεκτικότητα, τον τρόπο της αναπνοής και τον πόνο στον αυχένα. Πρόκειται για την πρώτη συστηματική ανασκόπηση που σχετίζει την θέση του κεφαλιού με την λειτουργικότητα του σώματος, και αναμένεται να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο στην καθημερινή θεραπευτική πρακτική.
International Journal of Occupational Med & Environ Health. 2020;33(5):559-68.
Χειρισμοί πίεσης πέντε γραμμαρίων ή λιγότερο συνδέουν τον θεραπευτή με το σύστημα της περιτονίας και μέσω αυτής με κάθε τμήμα του σώματος, καταπολεμώντας συμπτώματα ασθενειών μερικά εκ των οποίων είναι χρόνια.
Τεχνικές χειροθεραπείας και άσκηση με βαθύ κάθισμα δύνανται να μειώσουν τις μυϊκές ανισορροπίες που σχετίζονται με τον πόνο στη μέση.
Η Κρανιοϊερή θεραπεία χρησιμοποιεί ένα διευρυμένο Βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο για την υγεία και την ασθένεια, με στόχο την ενδυνάμωση της ικανότητας του ασθενή στην ίαση.
Η συντηρητική διαχείριση του πόνου στη μέση με τεχνικές σπονδυλικής ανάταξης και κινητοποίησης, συμπληρωματικά της ιατρικής θεραπείας, βελτιώνει την λειτουργική ικανότητα, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα της.
Πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι οι αναρριχητές βράχου εμφανίζουν υψηλό ποσοστό αρθρίτιδας στον ώμο.
Ατλαντο-ινιακή ένωση:
μια αμφίδρομη σχέση
Στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η πολυπλοκότητα του χρόνιου μυοσκελετικού πόνου, το Βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο φαίνεται πως επικρατεί.
Η επίδραση της εφαρμογής ξηράς βελόνας, στην άνω μοίρα του τραπεζοειδή μυ, στην ένταση του πόνου και την ανικανότητα στον αυχένα σε σύγκριση με την ισχαιμική πίεση.
Στοχευμένη ή όχι «Κινητοποίηση» στη Σπονδυλική Στήλη (Έρευνα)
Μια καλή αρχή για να απαλλαγούμε από τη χρόνια φλεγμονή και τις επιπτώσεις της είναι οι αλλαγές που επικεντρώνονται στον τρόπο ζωής μας.
Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες
Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 688 guests και κανένα μέλος
ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3 - 5 / 11634 / ΑΘΗΝΑ