ΔΥΣΚΑΜΠΤΟΣ ΑΥΧΕΝΑΣ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΝΟ

Ένα συνηθισμένο σύμπτωμα για το οποίο συχνά οι ασθενείς παραπονούνται και αναζητούν βοήθεια είναι ο «δύσκαμπτος αυχένας». Αυτός ο άτυπος όρος μπορεί να αναφέρεται σε συμπτώματα που κυμαίνονται από την γενική δυσκαμψία της αυχενικής μοίρας τής σπονδυλικής στήλης, έως την ακινητοποίηση και τον οξύ πόνο, ή  μπορεί να αναφέρεται σε πόνο που ακτινοβολεί στο άνω άκρο και περιορίζει την ικανότητα στροφής τού κεφαλιού σε μια ή περισσότερες κατευθύνσεις.

Σε αυτές τις περιπτώσεις η λεπτομερής κλινική αξιολόγηση μας δίνει χρήσιμες πληροφορίες για την πιθανή αιτιολογία.  

rear view of businessman with neck pain Ασθενείς με χρόνιο πόνο στην περιοχή αναφέρουν ότι μετά από ιατρικό έλεγχο διαγνώστηκαν με οστεοαρθρίτιδα και εκφυλισμό του δίσκου, και είναι πεπεισμένοι ότι εκεί βρίσκεται η αιτία του πόνου τους. Αν και οι συγκεκριμένοι  ιατρικοί όροι ακούγονται τρομακτικοί, στην πραγματικότητα αποτελούν μέρος της φυσιολογικής εξέλιξης της γήρανσης της ανθρώπινης σπονδυλικής στήλης. Γνωρίζουμε ότι ο πόνος είναι η αίσθηση κινδύνου/απειλής που αντιλαμβάνεται ο εγκέφαλος. Αν, λοιπόν, ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται αυτούς τους ιατρικούς όρους ως απειλή, τότε αυτή ακριβώς η αντίληψη μπορεί να είναι γεννετήριος πηγή πόνου. Αυτή η αντίληψη συχνά προκαλεί περιττή ανησυχία και άγχος. Ο θεραπευτής θα πρέπει να αποφεύγει λέξεις ή εικόνες που να δραματοποιούν και να προκαλούν φόβο στους ασθενείς, και πιθανώς να προκαλέσουν το φαινόμενο nocebo -το αντίθετο του placebo. Δηλαδή το φαινόμενο όπου οι αρνητικές πεποιθήσεις και προσδοκίες επηρεάζουν μια κατάσταση με αρνητικό τρόπο.

Ας περιγράψουμε τα στάδια όπου ένας απλά δύσκαμπτος αυχένας μπορεί να καταλήξει στις εκφυλιστικές αλλοιώσεις και τον ολοκληρωτικό πόνο:

Στάδιο 1ο: Μηχανική Συμπίεση

x ray image of human neckΑρχικά ο ασθενής παρατηρεί δυσκαμψία στον αυχένα, με απώλεια του εύρους κίνησης, αλλά όχι πόνο. Καθώς οι αρθρώσεις, οι σύνδεσμοι και οι εν τω βάθει σπονδυλικοί μύες χάνουν την ικανότητά τους να εκτελούν κανονικές - ομαλές κινήσεις ολίσθησης, ενεργοποιούνται εξειδικευμένοι αισθητικοί υποδοχείς που ονομάζονται μηχανοϋποδοχείς. Δουλεία τους είναι να ειδοποιούν τον εγκέφαλο, μέσω του νωτιαίου μυελού, για πιθανή δυσλειτουργία. Ο εγκέφαλος αντιδρά επιστρατεύοντας αντανακλαστικά ανόρθωσης της κεφαλής και του αυχένα, που συχνά είναι ικανά να αποκαταστήσουν προσωρινά την ισορροπία στην έλξη της βαρύτητας, τραβώντας το κεφάλι και την σπονδυλική στήλη πίσω σε κάθετη ευθυγράμμιση (προσαρμογή).

Στάδιο 2ο: Χρόνια Συστηματική Φλεγμονή

Τα συμπτώματα του δύσκαμπτου αυχένα κλιμακώνονται, καθώς η παρατεταμένη δυσκαμψία αυξάνει την συμπίεση των αρθρώσεων, συμπιέζοντας τον δίσκο, προκαλώντας εκφυλισμό τού αρθρικού χόνδρου και πιθανώς συμπίεση νευρικής ρίζας. Παρόλο που η φλεγμονή είναι φυσιολογική και ζωτική στην διαδικασία αποκατάστασης τραυματισμών, η παρατεταμένη έκθεση ευαισθητοποιεί τους περιβάλλοντες μαλακούς ιστούς, και υπερδιεγείρει τους χημειοϋποδοχείς. Αυτοί, μαζί με τους μηχανοϋποδοχείς, βομβαρδίζουν τον εγκέφαλο, μέσω του νωτιαίου μυελού, με πληροφορίες για υπερβολική χημική και μηχανική απειλή.

Στάδιο 3ο: Συναγερμός στον Εγκέφαλο για πιθανή βλάβη ιστού

Σε αυτή την εξέλιξη τα συνδυασμένα μηχανοδεκτικά και χημειοδεκτικά ερεθίσματα δεν αρκούν και ενεργοποιούνται οι ειδικοί υποδοχείς σηματοδότησης κινδύνου, που ονομάζονται αλγοϋποδοχείς (nociceptors), προειδοποιώντας τον εγκέφαλο για την πιθανότητα βλάβης ιστών. Ο εγκέφαλος ερμηνεύει με μεγάλη ταχύτητα τις πληροφορίες, με βάση παράγοντες όπως προηγούμενες εμπειρίες, προσδοκίες κ.ά. περνώντας από την αξιολόγηση στην δράση. Μπορεί να επιλέξει να αγνοήσει την κατάσταση προς το παρόν, να κλειδώσει την περιοχή με προστατευτικό σπασμό, ή να επιλέξει την πρόκληση πόνου (προσαρμοστική εξάντληση).

Εάν ο ασθενής συνεχίσει να αγνοεί τα συμπτώματα και δεν διαφοροποιήσει τις καθημερινές συνήθειες του, μπορεί να προκαλέσει ευαισθητοποίηση της περιοχής με μια σειρά από ανεπιθύμητα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένου μυϊκού σπασμού ή πόνου σε γειτονικές περιοχές.

neck pain osteopathy treatment

Θεραπευτικοί στόχοι

neck pain osteopathy treatment1Ο εκπαιδευμένος θεραπευτής στην Χειροθεραπεία (Manual Therapy), με χρήση των χεριών του, προσπαθεί να εντοπίσει, να αναγνωρίσει και τελικά εκτελώντας ήπιους χειρισμούς να αποκαταστήσει την δυσλειτουργία στις πάσχουσες περιοχές του σώματος. Οι χειρισμοί αυτοί είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί για τους ασθενείς που πάσχουν από «αισθητηριακή κινητική αμνησία», δηλαδή λόγω συνήθειας κυριαρχούν διαφοροποιημένα μοτίβα κίνησης, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να «ξεχάσει» πως να λειτουργεί ώστε να χαλαρώνει μέρη του σώματος όπως ο αυχένας και οι ώμοι. Με τους εξειδικευμένους χειρισμούς το κεντρικό νευρικό σύστημα επανεκπαιδεύεται στην σωστή λειτουργικότητα με ασφάλεια και χωρίς πόνο. Η επακόλουθη μείωση του πόνου, η αυξημένη αποτελεσματικότητα της κίνησης και η βελτιωμένη λειτουργία είναι τα επιθυμητά αποτελέσματα οποιασδήποτε θεραπευτικής στρατηγικής.       

Πηγή

https://erikdalton.com/blog/crick-neck-pathology-pain/

Τελευταία άρθρα

 • "ΠΙΑΣΙΜΟ" ΣΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ

  "ΠΙΑΣΙΜΟ" ΣΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Αυχενικό Σύνδρομο

  Το «πιάσιμο» στον αυχένα είναι ένα πολύ συνηθισμένο σύμπτωμα που οδηγεί τους πάσχοντες να αναζητήσουν βοήθεια. Βέβαια πρόκειται για άτυπο όρο ομπρέλα, καθώς τα συμπτώματα κυμαίνονται από γενική δυσκαμψία του αυχένα έως πλήρη ακινησία με αφόρητο πόνο.

 • ΥΓΙΗΣ ΠΕΡΙΤΟΝΙΑ

  ΥΓΙΗΣ ΠΕΡΙΤΟΝΙΑ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Περιτονία- Fascia

  Στη προσπάθεια για να διατηρήσετε τον εαυτό σας υγιή και προστατευμένο από τραυματισμούς, βασική προϋπόθεση είναι να διατηρήσετε την περιτονία υγιή, ώστε να είναι ελεύθερη η ροή των υγρών, η ολίσθηση και να υπάρχει ευκολία στη κίνηση. Τελικός στόχος παραμένει η διατήρηση της ομοιόστασης του σώματος, που σημαίνει σώμα σε φυσική και πνευματική ισορροπία.

 • ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

  ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Οστεοπόρωση

  Μελέτη που παρουσιάσθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου στο American Heart Association’s Hypertension Scientific Sessions 2022, συσχετίζει την υψηλή αρτηριακή πίεση με την ταχύτερη γήρανση των οστών.

 • ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΚΑΙ ΑΓΧΟΣ

  ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΚΑΙ ΑΓΧΟΣ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Άσκηση

  Σε πρόσφατη μελέτη από το Lise Meitner Group for Environmental Neuroscience at the Max Planck Institute for Human Development, διαπιστώθηκε ότι μια ώρα περπάτημα στο δάσος Grunewald στη Γερμανία, μείωσε το άγχος στους συμμετέχοντες, ενώ αντίθετα περπάτημα ίσης διάρκειας σε πολυσύχναστο δρόμο στην εμπορική περιοχή του Βερολίνου δεν είχε το ίδιο αποτέλεσμα.

 • ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ ... υπό διερεύνηση!

  ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ ... υπό διερεύνηση!

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Χρόνιος Πόνος - Ινομυαλγία

  Το σύνδρομο της Ινομυαλγίας (fibromyalgia) είναι μια συνηθισμένη και χρόνια διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από διάχυτους μυϊκούς πόνους, κακουχία και πολλαπλά επώδυνα σημεία (tender points). Η ετοιμολογία του όρου “fibromyalgia” προέρχεται από την Λατινική λέξη fibro, που σημαίνει ιστός, και από τις Ελληνικές λέξεις myo και algia, που σημαίνουν μυς και άλγος (fibromyalgia = ινομυαλγία). Βρίσκουμε αναφορές για διάχυτο πόνο στο σώμα σε ιστορικά έγγραφά ακόμη πριν τον Μεσαίωνα, αλλά είναι καταπληκτικό ότι ακόμη και σήμερα αυτή η κατάσταση συνεχίζει να είναι υπό διερεύνηση.

 • ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΑΙΤΙΑΣ (Key Lesion)

  ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΑΙΤΙΑΣ (Key Lesion)

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Σκέψεις

  Η εμπεριστατωμένη αξιολόγηση αποτελεί βασική προϋπόθεση μιας αποτελεσματικής θεραπείας. Ένα απλοποιημένο σύστημα ελέγχου, μέσω του οποίου μπορούμε σε μικρό χρονικό διάστημα να αξιολογήσουμε ολόκληρο το σώμα, στην αναζήτηση της βασικής αιτίας είναι το ART. Το ακρώνυμο ART προέρχεται από τις λέξεις: Asymmetry – Restriction of motion – Tissue texture abnormalities (Ασυμμετρία – Περιορισμός της κίνησης – Ανωμαλία στην υφή του ιστού).

 • Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΤΟΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΝΟ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ

  Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΤΟΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΝΟ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Περιτονία- Fascia

  Πολλές είναι οι αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν πόνο στη μέση, οι περισσότερες από αυτές εξαρτώνται από τις συνήθειες που έχουμε υιοθετήσει στην καθημερινότητα μας. Η καθιστική ζωή, πολλές ώρες μπροστά στη τηλεόραση ή τον υπολογιστή, η διατροφή και το άγχος συμβάλλουν σημαντικά στη πρόκληση του πόνου στη μέση. Το ίδιο συμβαίνει επίσης από την υπερβολική καταπόνηση του σώματος, χωρίς την απαραίτητη προσαρμογή, όταν δηλαδή θέλουμε να κάνουμε περισσότερα από όσα πραγματικά έχουμε την ικανότητα να κάνουμε. Το αποτέλεσμα και στις δυο περιπτώσεις είναι πρόκληση μικροτραυματισμών στην περιτονία με επακόλουθο αποτέλεσμα τη φλεγμονή και τον πόνο.

 • ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Περιτονία- Fascia

  Ως κοινωνία, έχουμε επικεντρωθεί εδώ και πολύ καιρό στη διαίρεση, την αποσυναρμολόγηση και τη προσεκτική μελέτη των μικρότερων δομικών στοιχείων. Αυτή η προσέγγιση έχει οδηγήσει σε μεγάλη πρόοδο σε ορισμένους τομείς και σε ενισχυμένη κατανόηση των επί μέρους στοιχείων, αλλά οδήγησε επίσης σε μια πολύ περιορισμένη ολιστική κατανόηση αυτών που συμβαίνουν γύρω μας.

 • ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

  ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Manual Therapy

  Δεν είναι λίγες οι φορές που ως θεραπευτές καλούμαστε να φροντίσουμε ασθενείς τους οποίους με δυσκολία μπορούμε να αγγίξουμε εξαιτίας του πόνου. Τις περισσότερες φορές είναι αδύνατη μια διαφωτιστική κλινική αξιολόγηση και ακόμη πιο δύσκολή η θεραπευτική προσέγγιση χωρίς τον κίνδυνο να πονέσει περισσότερο ο ασθενής μας. Σε αυτές τις περιπτώσεις μια προσέγγιση είναι να μην κάνουμε τίποτα, χωρίς όμως να έχει αποδειχθεί ότι αυτό θα είναι ευεργετικό για τον ασθενή μας, αντίθετα πολλές φορές συσσωρεύει και άλλες δυσκολίες. Μια άλλη προσέγγιση είναι να υιοθετήσουμε μια στρατηγική θεραπευτικής προσέγγισης βήμα-βήμα. Δηλαδή, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια αποτελεσματική θεραπεία.  

 • ΛΕΚΑΝΗ & ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ: Μια σχέση αλληλεπίδρασης

  ΛΕΚΑΝΗ & ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ: Μια σχέση αλληλεπίδρασης

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Σκέψεις

  Όταν ένας ασθενής παρουσιάζει αλλαγή στην ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης, είναι φυσικό να υποθέσουμε ότι η αιτία βρίσκεται στη ίδια τη σπονδυλική στήλη, και, ως εκ τούτου, η θεραπευτική προσέγγιση θα πρέπει να εστιάζεται εκεί. Ωστόσο, άλλοι παράγοντες, εκτός της σπονδυλικής στήλης συχνά προκαλούν αλλαγές στη μορφολογία της. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι χρήσιμο να διευρύνουμε τον θεραπευτικό μας ορίζοντα, συμπεριλαμβάνοντας στο πλάνο μας και άλλες περιοχές του σώματος.  • ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3-5/116 34/ΑΘΗΝΑ
  • 210 7220562
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες

  Who's Online

  Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 125 guests και κανένα μέλος

  © Physio.gr All rights reserved.
  by Avatar.gr.