Hits: 826
01 Φεβρουαρίου 2022
Κατηγορία
Οσφυαλγία
# Topics
Follow Us
Social sharing

ΚΟΚΚΥΓΟΔΥΝΙΑ - Αποτελεσματικότητα των διαθέσιμων θεραπειών (ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ)

Ο όρος κοκκυγοδυνία περιγράφει τον πόνο στον κόκκυγα, ή γύρω απ’ αυτόν, κυρίως κατά το κάθισμα. Η κατάσταση της κοκκυγοδυνίας αναφέρθηκε για πρώτη φορά το 1600, αλλά ως όρος χρησιμοποιήθηκε από τον Simpson, το 1859.

Coccydynia2Είναι αρκετά σπάνια, αφορά μόλις το 1% των περιπτώσεων πόνου στην μέση, αλλά η συχνότητά της είναι 5 φορές μεγαλύτερη στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες, πιθανόν γιατί ο κόκκυγας προβάλλει περισσότερο στις γυναίκες.

Ο μηχανισμός του πόνου δεν έχει αναλυθεί ικανοποιητικά. Υπάρχουν διάφορες υποθέσεις για την προέλευση αυτού του συνδρόμου, που περιλαμβάνουν πόνο από τα περιβάλλοντα μαλακά μόρια, σπασμό των μυών της πυελικής βάσης, προβαλλόμενο πόνο από παθολογία στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης, φλεγμονή της αραχνοειδούς μεμβράνης του κατώτερου ιερού νευρικού πλέγματος, τοπικές μετατραυματικές βλάβες, σωματοποίηση πόνου από συναισθηματική επιβάρυνση, κ.ά. (Howorth 1959, Jurmand 1976, Nelson 1991, Postacchini & Massobrio 1983, Stern 1967). Μέχρι σήμερα, πάντως, δεν υπάρχει σαφής επιβεβαίωση για καμία από τις παραπάνω υποθέσεις.

coccydynia1aΔιάφορες αιτίες έχουν ενοχοποιηθεί για την κοκκυγοδυνία. Η πιο συνηθισμένη είναι η πτώση πάνω στην πύελο, με αποτέλεσμα άμεσο τραύμα πάνω στην ιεροκοκκυγική συνχόνδρωση. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα κάκωση, ή μερική εξάρθρωση της ιεροκοκκυγικής ένωσης, προκαλώντας αφύσικες κινήσεις στον κόκκυγα ιδιαίτερα όταν δέχεται πίεση στην καθιστή θέση. Ο πόνος μπορεί να περιλαμβάνει και τους μύες της περιοχής (πυελικής βάσης), τους συνδέσμους, καθώς και τον μεγάλο γλουτιαίο. Άλλη συνηθισμένη αιτία είναι ο τοκετός. Πιο σπάνιες αιτίες μπορεί να είναι: το σύνδρομο του απιοειδούς μυός, ο τραυματισμός του αιδιοικού νεύρου, ή ο νευροπαθητικός πόνος ως αποτέλεσμα επαναλαμβανομένου τραυματισμού (π.χ. οδήγηση μηχανής), η Tarlov κύστη, ή η μηνιγγική κύστη, η δυσκοιλιότητα (λόγω αυξημένης πίεσης στον κόκκυγα από το παρατεταμένο κάθισμα), η υπερβολική σωματική αδυναμία που προκαλεί τριβή του κόκκυγα με τα μαλακά μόρια.

Οι ερευνητές: Gustav Andersen, BA Med, Stefan Milosevic, BA Med, Mads M. Jensen, BA Med, Mikkel Andersen, MD, Ane Simony, PhD, Mikkel M. Rasmussen, PhD, Leah Carreon, MD, MSc, σχεδίασαν μία συστηματική ανασκόπηση, με θέμα: «Coccydynia—The Efficacy of Available Treatment Options: A Systematic Review» για να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα των διαθέσιμων θεραπευτικών επιλογών σε επίμονη κοκκυγοδυνία.

Μέθοδος

Οι δημοσιεύσεις σχετικά με την θεραπεία της κοκκυγοδυνίας, εντοπίσθηκαν με μεγάλη προσοχή, χρησιμοποιώντας τις κατευθυντήριες γραμμές Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-Analysis (PRISMA). Πραγματοποιήθηκε βιβλιογραφική αναζήτηση σχετικών βάσεων δεδομένων από τις 17 Ιανουαρίου 2020, σε συνδυασμό με άλλες πηγές. Τα δεδομένα σχετικά με την έκβαση της θεραπείας συγκεντρώθηκαν σύμφωνα με τις εξεταζόμενες κατηγορίες ώστε να καταστεί δυνατή η μετα-ανάλυση. Ως βασικό μέτρο της έκβασης του πόνου χρησιμοποιήθηκε η αριθμητική κλίμακα αξιολόγησης (NRS, 0-10) για τον πόνο.

table1Αποτελέσματα

Συνολικά αξιολογήθηκαν 1980 ασθενείς σε 64 μελέτες. Η μεγαλύτερη βελτίωση στον πόνο επιτεύχθηκε σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με ραδιοσυχνότητες (RFT), όπου σημειώθηκε μείωση της αριθμητικής κλίμακας αξιολόγησης κατά 5.11. Παρόμοια μέση βελτίωση επιτεύχθηκε με την εφαρμογή του Εξωσωματικού Ωστικού Κύματος Ήχου – Κρουστικού Υπέρηχου (ESWT) κατά 5.06, κοκκυγεκτομή κατά 4.86, και τοπική έγχυση κατά 4.22. Αν και βελτιωμένη, η μέση αλλαγή ήταν μικρότερη για εκείνους τους ασθενείς με αποκλεισμό γαγγλίου (2.98), διατάσεις/κινητοποίηση (2.19) και συνηθισμένη συντηρητική φροντίδα (1.69).

 

table3a

Συμπεράσματα

Από αυτήν την μελέτη συμπεραίνουμε την αξία της προοδευτικότητας στην επιλογή της κατάλληλης θεραπευτικής προσέγγισης για την αντιμετώπιση της κοκκυγοδυνίας. Ξεκινώντας, δηλαδή, την θεραπευτική προσέγγιση από μη επεμβατικές μεθόδους πριν σκεφτούμε και καταφύγουμε στην επιλογή της κοκκυγεκτομής. Η μη χειρουργική αντιμετώπιση είναι σε θέση να προσφέρει σημαντική ανακούφιση από τον πόνο σε πολλούς ασθενείς. Η κοκκυγεκτομή είναι μακράν η πιο διεξοδικά μελετημένη θεραπευτική επιλογή και μπορεί να είναι ευεργετική για επίμονες περιπτώσεις. Μελλοντικά τυχαιοποιημένες μελέτες θα πρέπει να σχεδιαστούν με στόχο την σύγκριση της αποτελεσματικότητας των παρεμβατικών θεραπειών μεταξύ τους και με την κοκκυγεκτομή.

Πηγή

“Coccydynia—The Efficacy of Available Treatment Options: A Systematic Review”

Gustav Ø. Andersen, BA Med, Stefan Milosevic, BA Med, Mads M. Jensen, BA Med, Mikkel Ø. Andersen, MD, Ane Simony, PhD, Mikkel M. Rasmussen, PhD, Leah Carreon, MD, MSc, First Published December 18, 2021

https://doi.org/10.1177/21925682211065389  

Τελευταία άρθρα

 • ΑΥΧΕΝΙΚΟΣ ΠΟΝΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΙΑ ΟΛΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ (ΕΡΕΥΝΑ)

  ΑΥΧΕΝΙΚΟΣ ΠΟΝΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΙΑ ΟΛΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ (ΕΡΕΥΝΑ)

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Αυχενικό Σύνδρομο

  Σχετίζεται η πρόσθια ολίσθηση της κεφαλής με τον πόνου; Οι επιστήμονες ερευνούν και επιχειρούν απαντήσεις.

 • ΧΕΙΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΟΡΜΟΝΕΣ & ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ

  ΧΕΙΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΟΡΜΟΝΕΣ & ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Σκέψεις

  Το σώμα μας περιλαμβάνει ένα περίπλοκο ορμονικό σύστημα που εργάζεται για την επιβίωση μας. Ανταμείβει τις ευεργετικές δράσεις απελευθερώνοντας καλές χημικές ουσίες στο σώμα, ενισχύοντας επιπλέον την επιθυμία για περισσότερες. Η ομοιόσταση αναφέρεται στην ικανότητα του σώματος να διατηρεί ένα σταθερό εσωτερικό περιβάλλον μέσω της ρύθμισης των ορμονών. Οι Χειροθεραπευτές έχουν το προνόμιο να είναι σε θέση να βοηθήσουν τους ανθρώπους μέσω της αφής.

 • Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΡΘΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ ΣΤΗΝ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ

  Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΡΘΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ ΣΤΗΝ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Οσφυαλγία

  Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό σας όταν κάποιος διαμαρτύρεται για πόνο στη μέση; Μπορεί να είναι μυϊκός σπασμός, εμπλοκή νευρικής ρίζας, αρθρίτιδα ή πρόβλημα στον μεσοσπονδύλιο δίσκο. Σπάνια συνδέουμε την άρθρωση του ισχίου (μηροκοτυλιαία άρθρωση) με τον πόνο στη μέση, παρόλο που σε αρκετές μελέτες έχει βρεθεί ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της μειωμένης λειτουργικότητας της άρθρωσης του ισχίου και της παθολογίας στη σπονδυλική στήλη (1).

 • ΧΡΟΝΙΟΣ ΠΟΝΟΣ - ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

  ΧΡΟΝΙΟΣ ΠΟΝΟΣ - ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Χρόνιος Πόνος - Ινομυαλγία

  Η Κρανιοϊερή Θεραπεία είναι μια ήπια Χειροθεραπεία, που επιδρά μέσω του συστήματος της περιτονίας αξιοποιώντας τη δυνατότητας του σώματος για αυτοθεραπεία. Έχει τη ρίζα της στην Κρανιακή Οστεοπαθητική, ενώ εμπνευστής της ήταν ο Αμερικανός Οστεοπαθητικός Dr John Upledger,Do. Το Διεθνές Ινστιτούτο Upledger (The Upledger Institute International), ευθυγραμμιζόμενο με τις νέες επιστημονικές έρευνες, συνεχώς εξελίσσει τα πρωτόκολλα και τη θεώρηση της Κρανιοϊερής θεραπείας, εστιάζοντας στην ασφάλεια, στην αξιολόγηση και στην θεραπευτική επίδραση.

 • ΛΕΜΦΙΚΗ ΠΑΡΟΧΕΤΕΥΣΗ (MLD) ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΛΕΜΦΟΙΔΗΜΑΤΟΣ: ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

  ΛΕΜΦΙΚΗ ΠΑΡΟΧΕΤΕΥΣΗ (MLD) ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΛΕΜΦΟΙΔΗΜΑΤΟΣ: ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Λεμφοίδημα

  Η λεμφική παροχέτευση (Manual Lymphatic Drainage – MLD), είναι ευρέως αποδεκτή ως συντηρητική θεραπεία για το λεμφοίδημα. Οι ερευνητές με αυτή τη συστηματική ανασκόπηση στόχευσαν να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα της σε ασθενείς ευρισκόμενους σε ομάδα υψηλού κινδύνου να εμφανίσουν λεμφοίδημα ή ζουν με αυτό.

 • ΚΟΚΚΥΓΟΔΥΝΙΑ - Αποτελεσματικότητα των διαθέσιμων θεραπειών (ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ)

  ΚΟΚΚΥΓΟΔΥΝΙΑ - Αποτελεσματικότητα των διαθέσιμων θεραπειών (ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ)

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Οσφυαλγία

  Ο όρος κοκκυγοδυνία περιγράφει τον πόνο στον κόκκυγα, ή γύρω απ’ αυτόν, κυρίως κατά το κάθισμα. Η κατάσταση της κοκκυγοδυνίας αναφέρθηκε για πρώτη φορά το 1600, αλλά ως όρος χρησιμοποιήθηκε από τον Simpson, το 1859.

 • ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΑΥΧΕΝΙΚΗΣ ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΑΣ (ΕΡΕΥΝΑ)

  ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΑΥΧΕΝΙΚΗΣ ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΑΣ (ΕΡΕΥΝΑ)

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Αυχενικό Σύνδρομο

  Αυχενική κεφαλαλγία/πονοκέφαλος χαρακτηρίζεται ο πόνος που έχει προέλευση από την αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Ο πόνος ξεκινά από τον αυχένα και το πίσω μέρος του κεφαλιού και ακτινοβολεί προς τα εμπρός. Δεν πρέπει να συγχέεται με τις ημικρανίες και τις άλλες μορφές πονοκεφάλου, καθώς πρόκειται για δευτερογενή πόνο, πόνο δηλαδή που προέρχεται από μια υποκείμενη πάθηση.  

 • Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ - ΜΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

  Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ - ΜΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Σκέψεις

  Το κεφάλι είναι σημαντικό στοιχείο της βιοκινητικής αλυσίδας. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, πρέπει να βρίσκεται κατά μήκος της μέσης γραμμής τού σώματος. Εξαιτίας της θέσης του, αλλά και του γεγονότος ότι αποτελεί περίπου του 6% του συνολικού βάρους του σώματος, πολλοί συγγραφείς πιστεύουν ότι έχει σημαντικό αντίκτυπο στην λειτουργία του.

 • ΔΥΣΚΑΜΠΤΟΣ ΑΥΧΕΝΑΣ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΝΟ

  ΔΥΣΚΑΜΠΤΟΣ ΑΥΧΕΝΑΣ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΝΟ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Αυχενικό Σύνδρομο

  Ένα συνηθισμένο σύμπτωμα για το οποίο συχνά οι ασθενείς παραπονούνται και αναζητούν βοήθεια είναι ο «δύσκαμπτος αυχένας». Αυτός ο άτυπος όρος μπορεί να αναφέρεται σε συμπτώματα που κυμαίνονται από την γενική δυσκαμψία της αυχενικής μοίρας τής σπονδυλικής στήλης, έως την ακινητοποίηση και τον οξύ πόνο, ή  μπορεί να αναφέρεται σε πόνο που ακτινοβολεί στο άνω άκρο και περιορίζει την ικανότητα στροφής τού κεφαλιού σε μια ή περισσότερες κατευθύνσεις.

 • Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΣΠΟΝΔΥΛΙΟΥ ΔΙΣΚΟΥ

  Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΣΠΟΝΔΥΛΙΟΥ ΔΙΣΚΟΥ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Σκέψεις

  Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος είναι ένας  πεπλατυσμένος δίσκος, που βρίσκεται ανάμεσα στα σώματα των σπονδύλων. Αποτελείται από τον πηκτοειδή πυρήνα στο κέντρο του ως το ζελατινοειδές και εύπλαστο μέρος και τον ινώδη δακτύλιο που τον περιβάλει συγκρατώντας τον στην θέση του, είναι το πιο σκληρό και ινώδες  μέρος.   • ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3-5/116 34/ΑΘΗΝΑ
  • 210 7220562
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες

  Who's Online

  Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 73 guests και κανένα μέλος

  © Physio.gr All rights reserved.
  by Avatar.gr.