ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑΣ (ΕΡΕΥΝΑ)

Ο επαναλαμβανόμενος πόνος στην μέση προκαλεί σημαντικό κοινωνικο-οικονομικό αντίκτυπο. Παρά τις επενδύσεις και τις αυξημένες δαπάνες παγκοσμίως για την υγεία, παρατηρείται ότι τις τελευταίες τρεις δεκαετίες αυξάνεται σταθερά η επιβάρυνση σε συναισθηματικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο που επιφέρει  η ανικανότητα την οποία προκαλεί ο πόνος στην μέση.

back pain4Δύο στους τρεις ανθρώπους που ανάρρωσαν πρόσφατα από επεισόδιο οσφυαλγίας, θα βιώσουν  επανεμφάνιση του πόνου μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες. Τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια οσφυαλγίας ενδέχεται να είναι μεγαλύτερα σε χρονική διάρκεια και να επιβαρύνουν τον ασθενή, αλλά και το σύστημα υγείας, περισσότερο σε σχέση με την αρχική εμφάνιση της πάθησης, προκαλώντας σοβαρές κοινωνικο-οικονομικές συνέπειες. Στις Η.Π.Α. τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια οσφυαλγίας αντιπροσωπεύουν το 69% του συνολικού χρόνου που χάνεται από την εργασία και το 84% του συνολικού κόστους ιατρικής περίθαλψης. Επομένως, η πρόληψη από τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια οσφυαλγίας μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο σε ατομικό, κοινωνικό, και οικονομικό επίπεδο.

Έχοντας αυτά τα δεδομένα, οι ερευνητές: Giovanni E. Ferreira -PhD, Chung-Wei Christine Lin -PhD, Matthew L. Stevens -PhD, Mark J. Hancock -PhD, Jane Latimer -PhD, Patrick Kelly -PhD, Trish Wisbey - Roth -MPhysio (Sports Physio) και Chris G. Maher - DMedSc, πραγματοποίησαν μια τυχαία ελεγχόμενη μελέτη, με τίτλο: «Exercise Is Medicine, But Perhaps Not for Preventing Low Back Pain: A Randomized Trial of Exercise and Education to Prevent Low Back Pain Recurrence». Σκοπός της μελέτης ήταν να εκτιμήσουν εάν ένα πρόγραμμα ασκήσεων και εκπαίδευσης είναι πιο αποτελεσματικό από ένα εκπαιδευτικό φυλλάδιο για την πρόληψη της επανεμφάνισης της οσφυαλγίας.

Μέθοδος

Στην μελέτη συμμετείχαν ασθενείς 18 ετών και άνω, που είχαν αναρρώσει από επεισόδιο οσφυαλγίας μια εβδομάδα πριν, και επιλέχθηκαν από δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψής και την κοινότητα. Οι συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν είτε για να ακολουθήσουν12 εβδομάδες άσκησης και εκπαίδευσης (8 εποπτευόμενες συνεδρίες ασκήσεων και 3 ατομικές συνεδρίες), είτε ως ομάδα ελέγχου λαμβάνοντας ένα εκπαιδευτικό φυλλάδιο. Το βασικό ζητούμενο ήταν ο χρόνος υποτροπής κατά την περίοδο του ενός έτους παρακολούθησής τους. Τα δευτερεύοντα αποτελέσματα ήταν ο χρόνος υποτροπής που οδήγησε σε περιορισμό της δραστηριότητας, η αναζήτηση θεραπευτικής φροντίδας και ο χρόνος απουσίας από την εργασία.

Αποτελέσματα

back pain6Η αρχική σχεδίαση ήταν να συμπεριληφθούν 160 άτομα, αλλά τελικά συμπεριελήφθησαν 111 (57 στην ομάδα άσκηση και εκπαίδευση  και 54 στην ομάδα ελέγχου). Στο τέλος του χρόνου παρακολούθησης,  36 συμμετέχοντες από την ομάδα άσκησης και εκπαίδευσης (63%) και 31 από την ομάδα ελέγχου (57%) είχαν εμφανίσει υποτροπή στην οσφυαλγία. Μεταξύ των δύο ομάδων, δεν υπήρχε στατιστικά σημαντική διαφορά στον χρόνο  επανεμφάνισης του πόνου. Επίσης, δεν υπήρξε στατιστικά σημαντική επίδραση για κανένα από τα δευτερεύοντα αποτελέσματα.

Συμπέρασμα

Συμπερασματικά, μεταξύ των ατόμων που ανάρρωσαν πρόσφατα από οσφυαλγία η άσκηση και η εκπαίδευση δεν μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο υποτροπής, σε σύγκριση με την παροχή εκπαιδευτικού φυλλαδίου. Βέβαια, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι οι εκτιμήσεις του αποτελέσματος της μελέτης ενδέχεται να είναι ανακριβείς λόγω του μικρού δείγματος των συμμετεχόντων. Επίσης, τα ευρήματα αυτής της μελέτης έρχονται σε αντίθεση με εκείνα μιας πρόσφατης συστηματικής ανασκόπησης (Prevention of Low Back Pain A Systematic Review and Meta-analysis, Daniel Steffens -PhD, Chris G. Maher -PhD, Leani S. M. Pereira -PhD; et al), που έδειξε ότι η άσκηση και η εκπαίδευση είναι πιο αποτελεσματικές από τις ελάχιστες παρεμβάσεις στην πρόληψη της επανεμφάνισης πόνου στην μέση.   

Η μελέτη που εξετάζουμε διαφέρει από προηγούμενες ως προς την διάρκεια και την δόση της παρέμβασης, αλλά και τον ορισμό της υποτροπής. Ως εκ τούτου, χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να έχουμε ένα ασφαλές συμπέρασμα.

Πηγή

J Orthop Sports Phys Ther 2021; 51 (4): 188–195. doi: 10.2519/jospt.2021.10187

Τελευταία άρθρα

 • "ΠΙΑΣΙΜΟ" ΣΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ

  "ΠΙΑΣΙΜΟ" ΣΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Αυχενικό Σύνδρομο

  Το «πιάσιμο» στον αυχένα είναι ένα πολύ συνηθισμένο σύμπτωμα που οδηγεί τους πάσχοντες να αναζητήσουν βοήθεια. Βέβαια πρόκειται για άτυπο όρο ομπρέλα, καθώς τα συμπτώματα κυμαίνονται από γενική δυσκαμψία του αυχένα έως πλήρη ακινησία με αφόρητο πόνο.

 • ΥΓΙΗΣ ΠΕΡΙΤΟΝΙΑ

  ΥΓΙΗΣ ΠΕΡΙΤΟΝΙΑ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Περιτονία- Fascia

  Στη προσπάθεια για να διατηρήσετε τον εαυτό σας υγιή και προστατευμένο από τραυματισμούς, βασική προϋπόθεση είναι να διατηρήσετε την περιτονία υγιή, ώστε να είναι ελεύθερη η ροή των υγρών, η ολίσθηση και να υπάρχει ευκολία στη κίνηση. Τελικός στόχος παραμένει η διατήρηση της ομοιόστασης του σώματος, που σημαίνει σώμα σε φυσική και πνευματική ισορροπία.

 • ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

  ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Οστεοπόρωση

  Μελέτη που παρουσιάσθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου στο American Heart Association’s Hypertension Scientific Sessions 2022, συσχετίζει την υψηλή αρτηριακή πίεση με την ταχύτερη γήρανση των οστών.

 • ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΚΑΙ ΑΓΧΟΣ

  ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΚΑΙ ΑΓΧΟΣ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Άσκηση

  Σε πρόσφατη μελέτη από το Lise Meitner Group for Environmental Neuroscience at the Max Planck Institute for Human Development, διαπιστώθηκε ότι μια ώρα περπάτημα στο δάσος Grunewald στη Γερμανία, μείωσε το άγχος στους συμμετέχοντες, ενώ αντίθετα περπάτημα ίσης διάρκειας σε πολυσύχναστο δρόμο στην εμπορική περιοχή του Βερολίνου δεν είχε το ίδιο αποτέλεσμα.

 • ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ ... υπό διερεύνηση!

  ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ ... υπό διερεύνηση!

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Χρόνιος Πόνος - Ινομυαλγία

  Το σύνδρομο της Ινομυαλγίας (fibromyalgia) είναι μια συνηθισμένη και χρόνια διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από διάχυτους μυϊκούς πόνους, κακουχία και πολλαπλά επώδυνα σημεία (tender points). Η ετοιμολογία του όρου “fibromyalgia” προέρχεται από την Λατινική λέξη fibro, που σημαίνει ιστός, και από τις Ελληνικές λέξεις myo και algia, που σημαίνουν μυς και άλγος (fibromyalgia = ινομυαλγία). Βρίσκουμε αναφορές για διάχυτο πόνο στο σώμα σε ιστορικά έγγραφά ακόμη πριν τον Μεσαίωνα, αλλά είναι καταπληκτικό ότι ακόμη και σήμερα αυτή η κατάσταση συνεχίζει να είναι υπό διερεύνηση.

 • ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΑΙΤΙΑΣ (Key Lesion)

  ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΑΙΤΙΑΣ (Key Lesion)

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Σκέψεις

  Η εμπεριστατωμένη αξιολόγηση αποτελεί βασική προϋπόθεση μιας αποτελεσματικής θεραπείας. Ένα απλοποιημένο σύστημα ελέγχου, μέσω του οποίου μπορούμε σε μικρό χρονικό διάστημα να αξιολογήσουμε ολόκληρο το σώμα, στην αναζήτηση της βασικής αιτίας είναι το ART. Το ακρώνυμο ART προέρχεται από τις λέξεις: Asymmetry – Restriction of motion – Tissue texture abnormalities (Ασυμμετρία – Περιορισμός της κίνησης – Ανωμαλία στην υφή του ιστού).

 • Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΤΟΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΝΟ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ

  Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΤΟΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΝΟ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Περιτονία- Fascia

  Πολλές είναι οι αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν πόνο στη μέση, οι περισσότερες από αυτές εξαρτώνται από τις συνήθειες που έχουμε υιοθετήσει στην καθημερινότητα μας. Η καθιστική ζωή, πολλές ώρες μπροστά στη τηλεόραση ή τον υπολογιστή, η διατροφή και το άγχος συμβάλλουν σημαντικά στη πρόκληση του πόνου στη μέση. Το ίδιο συμβαίνει επίσης από την υπερβολική καταπόνηση του σώματος, χωρίς την απαραίτητη προσαρμογή, όταν δηλαδή θέλουμε να κάνουμε περισσότερα από όσα πραγματικά έχουμε την ικανότητα να κάνουμε. Το αποτέλεσμα και στις δυο περιπτώσεις είναι πρόκληση μικροτραυματισμών στην περιτονία με επακόλουθο αποτέλεσμα τη φλεγμονή και τον πόνο.

 • ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Περιτονία- Fascia

  Ως κοινωνία, έχουμε επικεντρωθεί εδώ και πολύ καιρό στη διαίρεση, την αποσυναρμολόγηση και τη προσεκτική μελέτη των μικρότερων δομικών στοιχείων. Αυτή η προσέγγιση έχει οδηγήσει σε μεγάλη πρόοδο σε ορισμένους τομείς και σε ενισχυμένη κατανόηση των επί μέρους στοιχείων, αλλά οδήγησε επίσης σε μια πολύ περιορισμένη ολιστική κατανόηση αυτών που συμβαίνουν γύρω μας.

 • ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

  ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Manual Therapy

  Δεν είναι λίγες οι φορές που ως θεραπευτές καλούμαστε να φροντίσουμε ασθενείς τους οποίους με δυσκολία μπορούμε να αγγίξουμε εξαιτίας του πόνου. Τις περισσότερες φορές είναι αδύνατη μια διαφωτιστική κλινική αξιολόγηση και ακόμη πιο δύσκολή η θεραπευτική προσέγγιση χωρίς τον κίνδυνο να πονέσει περισσότερο ο ασθενής μας. Σε αυτές τις περιπτώσεις μια προσέγγιση είναι να μην κάνουμε τίποτα, χωρίς όμως να έχει αποδειχθεί ότι αυτό θα είναι ευεργετικό για τον ασθενή μας, αντίθετα πολλές φορές συσσωρεύει και άλλες δυσκολίες. Μια άλλη προσέγγιση είναι να υιοθετήσουμε μια στρατηγική θεραπευτικής προσέγγισης βήμα-βήμα. Δηλαδή, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια αποτελεσματική θεραπεία.  

 • ΛΕΚΑΝΗ & ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ: Μια σχέση αλληλεπίδρασης

  ΛΕΚΑΝΗ & ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ: Μια σχέση αλληλεπίδρασης

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Σκέψεις

  Όταν ένας ασθενής παρουσιάζει αλλαγή στην ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης, είναι φυσικό να υποθέσουμε ότι η αιτία βρίσκεται στη ίδια τη σπονδυλική στήλη, και, ως εκ τούτου, η θεραπευτική προσέγγιση θα πρέπει να εστιάζεται εκεί. Ωστόσο, άλλοι παράγοντες, εκτός της σπονδυλικής στήλης συχνά προκαλούν αλλαγές στη μορφολογία της. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι χρήσιμο να διευρύνουμε τον θεραπευτικό μας ορίζοντα, συμπεριλαμβάνοντας στο πλάνο μας και άλλες περιοχές του σώματος.  • ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3-5/116 34/ΑΘΗΝΑ
  • 210 7220562
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες

  Who's Online

  Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 476 guests και κανένα μέλος

  © Physio.gr All rights reserved.
  by Avatar.gr.