Η ρήξη στο Πέταλο των Στροφέων μυών του ώμου είναι μια από τις κύριες αιτίες πόνου και αναπηρίας στο ώμο. Η ρήξη μπορεί να προκληθεί από εκφυλιστικές αλλαγές, επαναλαμβανόμενα μικρό-τραύματα, σοβαρούς τραυματισμούς καθώς και από δευτερογενή δυσλειτουργία. Ο μυς που επηρεάζεται περισσότερο είναι ο υπερακάνθιος.
Η ρήξη μπορεί να είναι μερική ή ολική, αανάλογα με την σοβαρότητα της ρήξης των ινών και της επικοινωνίας μεταξύ του υπακρωμιακού και του γληνοβραχιόνιου χώρου. Δεν υπάρχει σαφής συμφωνημένος προσδιορισμός για τον βαθμό σοβαρότητας της ρήξης στο Πέταλο των Στροφέων μυών, καθώς κάποιες φορές η σοβαρότητα εκφράζεται από τον αριθμό των ινών που σχίζονται, ενώ άλλες φορές από το μέγεθος της ρήξης. Ο Ladermann και οι συνεργάτες του ταξινομούν τη ρήξη σε πέντε κατηγορίες ανάλογα με τη θέση, ενώ ο Cofield τη διαχωρίζει σε τέσσερεις κατηγορίες, ανάλογα με το μέγεθος της ρήξης και περιλαμβάνει τις συνηθισμένες αναφορές για μερική ή ολική ρήξη.
Όπως υπάρχει διαφωνία για τον σαφή προσδιορισμό της ρήξης, αμφισβητείται εξίσου και η βέλτιστη θεραπευτική προσέγγιση. Αυτό συμβαίνει γιατί συχνά υπάρχει αποτυχία στην χειρουργική αντιμετώπιση ή έκθεση σε χειρουργικές επιπλοκές, ενώ και η συντηρητική αντιμετώπιση, με την πάροδο του χρόνου, οδηγεί σε προδιάθεση για μη αναστρέψιμο εκφυλισμό του ιστού. Αυτός ο εκφυλισμός οδηγεί σε περαιτέρω θεραπεία με μακροπρόθεσμα χειρότερα αποτελέσματα. Επίσης δεν υπάρχει συμφωνημένη βέλτιστη συντηρητική θεραπεία για την ρήξη.
Υπάρχει περιορισμένος αριθμός μελετών που συγκρίνουν τα βραχυπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της χειρουργικής ή της συντηρητικής αντιμετώπισης στη ρήξη του πέταλου των στροφέων. Μια νέα συστηματική ανασκόπηση είχε ως σκοπό να συγκεντρώσει αυτά τα ευρήματα και να παράσχει νέες πληροφορίες για ποια θεραπευτική προσέγγιση πρέπει να προτείνετε στους ασθενείς.
Longo UG, Risi Ambrogioni L, Candela V, Berton A, Carnevale A, Schena E, Denaro V. Conservative versus surgical management for patients with rotator cuff tears: a systematic review and META-analysis. BMC Musculoskelet Disord. 2021 Jan 8;22(1):50.
Αυτή η συστηματική ανασκόπηση ερεύνησε πέντε βάσεις δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των CENTRAL, MEDLINE, EMBASE, CINAHL και Google Scholar, μαζί με τις λίστες αναφοράς. Συμπεριελήφθησαν άρθρα που δημοσιεύτηκαν στα Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Γερμανικά και Ιταλικά. Ο κίνδυνος μεροληψίας εκτιμήθηκε χρησιμοποιώντας το εργαλείο Cochrane του κινδύνου προκατάληψης και η ποιότητα των αντικειμένων αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας GRADE.
Για να περιληφθούν άρθρα στην ανάλυση θα έπρεπε να περιλαμβάνουν πλήρη ρήξη στο πέταλο των στροφέων, να εμπλέκουν ασθενείς ηλικίας 18 ετών και πάνω και να είναι μελέτες επιπέδου -Ι με βάση το Oxford Center of EBM. Από την ανάλυση αποκλείστηκαν μελέτες όπου η περίοδος παρακολούθησης ήταν μικρότερη από ένα έτος.
Η βασική μέτρηση για την έκβαση κάθε θεραπείας, αφορούσε το κλινικό αποτέλεσμα σε διαφορετικά χρονικά σημεία, που μετρήθηκαν χρησιμοποιώντας Constant-Murley Shoulder Outcome Score (CMS) και Visual Analog Scale (VAS) (3, 6, 12, 24 και 60 μήνες). Η δευτερεύουσα μέτρηση αφορούσε τη συνοχή του υπό θεραπεία τένοντα, η οποία εκτιμήθηκε με μαγνητική τομογραφία (MRI) ή Ultrasound Scan (USS) ή με τη μέτρηση του εύρους κίνησης ή με απλή εξέταση του ώμου Simple Shoulder Test (SST) και σύμφωνα με την Αμερικανική κλίμακα χειρουργών ώμου και αγκώνα (ASES).
Η συντηρητική θεραπεία για την ρήξη στο πέταλο των στροφέων, ποικίλοι σε μεγάλο βαθμό. Επιβάλλεται να εξατομικεύεται παρά να ακολουθεί ένα συνταγογραφημένο πρόγραμμα, εστιάζοντας στη στάση του σώματος και στον μυϊκό έλεγχο και σταθερότητα της θώρακο-ωμοπλατιαίας και γληνοβραχιόνιας περιοχής.
Η ανάγκη χειρουργικής επέμβασης, αρκετά χρόνια μετά τη συντηρητική αντιμετώπιση, εξηγείται πιθανώς από το γεγονός ότι οι τένοντες, μετά την αρχική ρήξη, δεν είχαν διορθωθεί επαρκώς, ενώ η επιδείνωση συνεχίζονταν για πολλά χρόνια.
Το «πιάσιμο» στον αυχένα είναι ένα πολύ συνηθισμένο σύμπτωμα που οδηγεί τους πάσχοντες να αναζητήσουν βοήθεια. Βέβαια πρόκειται για άτυπο όρο ομπρέλα, καθώς τα συμπτώματα κυμαίνονται από γενική δυσκαμψία του αυχένα έως πλήρη ακινησία με αφόρητο πόνο.
Στη προσπάθεια για να διατηρήσετε τον εαυτό σας υγιή και προστατευμένο από τραυματισμούς, βασική προϋπόθεση είναι να διατηρήσετε την περιτονία υγιή, ώστε να είναι ελεύθερη η ροή των υγρών, η ολίσθηση και να υπάρχει ευκολία στη κίνηση. Τελικός στόχος παραμένει η διατήρηση της ομοιόστασης του σώματος, που σημαίνει σώμα σε φυσική και πνευματική ισορροπία.
Μελέτη που παρουσιάσθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου στο American Heart Association’s Hypertension Scientific Sessions 2022, συσχετίζει την υψηλή αρτηριακή πίεση με την ταχύτερη γήρανση των οστών.
Σε πρόσφατη μελέτη από το Lise Meitner Group for Environmental Neuroscience at the Max Planck Institute for Human Development, διαπιστώθηκε ότι μια ώρα περπάτημα στο δάσος Grunewald στη Γερμανία, μείωσε το άγχος στους συμμετέχοντες, ενώ αντίθετα περπάτημα ίσης διάρκειας σε πολυσύχναστο δρόμο στην εμπορική περιοχή του Βερολίνου δεν είχε το ίδιο αποτέλεσμα.
Το σύνδρομο της Ινομυαλγίας (fibromyalgia) είναι μια συνηθισμένη και χρόνια διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από διάχυτους μυϊκούς πόνους, κακουχία και πολλαπλά επώδυνα σημεία (tender points). Η ετοιμολογία του όρου “fibromyalgia” προέρχεται από την Λατινική λέξη fibro, που σημαίνει ιστός, και από τις Ελληνικές λέξεις myo και algia, που σημαίνουν μυς και άλγος (fibromyalgia = ινομυαλγία). Βρίσκουμε αναφορές για διάχυτο πόνο στο σώμα σε ιστορικά έγγραφά ακόμη πριν τον Μεσαίωνα, αλλά είναι καταπληκτικό ότι ακόμη και σήμερα αυτή η κατάσταση συνεχίζει να είναι υπό διερεύνηση.
Η εμπεριστατωμένη αξιολόγηση αποτελεί βασική προϋπόθεση μιας αποτελεσματικής θεραπείας. Ένα απλοποιημένο σύστημα ελέγχου, μέσω του οποίου μπορούμε σε μικρό χρονικό διάστημα να αξιολογήσουμε ολόκληρο το σώμα, στην αναζήτηση της βασικής αιτίας είναι το ART. Το ακρώνυμο ART προέρχεται από τις λέξεις: Asymmetry – Restriction of motion – Tissue texture abnormalities (Ασυμμετρία – Περιορισμός της κίνησης – Ανωμαλία στην υφή του ιστού).
Πολλές είναι οι αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν πόνο στη μέση, οι περισσότερες από αυτές εξαρτώνται από τις συνήθειες που έχουμε υιοθετήσει στην καθημερινότητα μας. Η καθιστική ζωή, πολλές ώρες μπροστά στη τηλεόραση ή τον υπολογιστή, η διατροφή και το άγχος συμβάλλουν σημαντικά στη πρόκληση του πόνου στη μέση. Το ίδιο συμβαίνει επίσης από την υπερβολική καταπόνηση του σώματος, χωρίς την απαραίτητη προσαρμογή, όταν δηλαδή θέλουμε να κάνουμε περισσότερα από όσα πραγματικά έχουμε την ικανότητα να κάνουμε. Το αποτέλεσμα και στις δυο περιπτώσεις είναι πρόκληση μικροτραυματισμών στην περιτονία με επακόλουθο αποτέλεσμα τη φλεγμονή και τον πόνο.
Ως κοινωνία, έχουμε επικεντρωθεί εδώ και πολύ καιρό στη διαίρεση, την αποσυναρμολόγηση και τη προσεκτική μελέτη των μικρότερων δομικών στοιχείων. Αυτή η προσέγγιση έχει οδηγήσει σε μεγάλη πρόοδο σε ορισμένους τομείς και σε ενισχυμένη κατανόηση των επί μέρους στοιχείων, αλλά οδήγησε επίσης σε μια πολύ περιορισμένη ολιστική κατανόηση αυτών που συμβαίνουν γύρω μας.
Δεν είναι λίγες οι φορές που ως θεραπευτές καλούμαστε να φροντίσουμε ασθενείς τους οποίους με δυσκολία μπορούμε να αγγίξουμε εξαιτίας του πόνου. Τις περισσότερες φορές είναι αδύνατη μια διαφωτιστική κλινική αξιολόγηση και ακόμη πιο δύσκολή η θεραπευτική προσέγγιση χωρίς τον κίνδυνο να πονέσει περισσότερο ο ασθενής μας. Σε αυτές τις περιπτώσεις μια προσέγγιση είναι να μην κάνουμε τίποτα, χωρίς όμως να έχει αποδειχθεί ότι αυτό θα είναι ευεργετικό για τον ασθενή μας, αντίθετα πολλές φορές συσσωρεύει και άλλες δυσκολίες. Μια άλλη προσέγγιση είναι να υιοθετήσουμε μια στρατηγική θεραπευτικής προσέγγισης βήμα-βήμα. Δηλαδή, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια αποτελεσματική θεραπεία.
Όταν ένας ασθενής παρουσιάζει αλλαγή στην ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης, είναι φυσικό να υποθέσουμε ότι η αιτία βρίσκεται στη ίδια τη σπονδυλική στήλη, και, ως εκ τούτου, η θεραπευτική προσέγγιση θα πρέπει να εστιάζεται εκεί. Ωστόσο, άλλοι παράγοντες, εκτός της σπονδυλικής στήλης συχνά προκαλούν αλλαγές στη μορφολογία της. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι χρήσιμο να διευρύνουμε τον θεραπευτικό μας ορίζοντα, συμπεριλαμβάνοντας στο πλάνο μας και άλλες περιοχές του σώματος.
Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες
Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 159 guests και κανένα μέλος
ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3 - 5 / 11634 / ΑΘΗΝΑ