Trigger Finger - Εκτινασσόμενος δάκτυλος ή δάκτυλο δίκην σκανδάλης

 

Ο εκτινασσόμενος δάκτυλος (trigger finger), δηλαδή η εμφάνιση του φαινομένου της "αναπήδησης" ή χαρακτηριστικός "εκτιναγμός" ενός δάκτυλου που βρίσκεται σε κάμψη κατά την προσπάθεια έκτασης του, είναι το αποτέλεσμα περιορισμού της ολίσθησης του τένοντα μέσα στο έλυτρο που το περιβάλλει.

triggerfinger1Αφορά κυρίως τις ηλικίες από 40 έως 60 ετών. Εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες από ότι στους άνδρες. Περιγράφηκε το 1850 από τους Nelaton και Notta. Ανήκει στη κατηγορία «Στενωτική Τενοντοελυτρίτιδα», μπορεί να προκληθεί σε όλα τα δάκτυλά του χεριού, αν και προσβάλλει συχνότερα τον παράμεσο, τον αντίχειρα και τον μέσο δάκτυλο.

Ταξινομείται σε τρείς κατηγορίες:

 1. Στενωτική τενοντοελυτρίτιδα καμπτήρων τενόντων των 4 δακτύλων ή εκτινασσόμενος δάκτυλος (Trigger Finger)
 2. Στενωτική τενοντοελυτρίτιδα του Αντίχειρα ή εκτινασσόμενος αντίχειρας (Trigger Thumb)
 3. Στενωτική τενοντοελυτρίτιδα εκτεινόντων του Αντίχειρα (De Quervain Disease), από τον Ελβετό χειρουργό Fritz de Quervain, ο οποίος το 1895 δημοσίευσε 5 περιστατικά

Έχει δυο μορφές:

 1. trigger finger 1Τη διάχυτη μορφή, ο τένοντας και το έλυτρο είναι ομοιόμορφα διογκωμένα σε μήκος 2-3 εκατ.
 2. Την οζώδη μορφή, όπου λόγω τριβής ο τένοντας δημιουργεί θυσσανώδες οζίδιο

trigger-fingerΟι καμπτήρες των δακτύλων περιβάλλονται από έλυτρο και πορεύονται μέσα σε ένα αδιάκοπο τούνελ (σήραγγα), που αποτελείται από διαδοχικούς σωληνοειδείς καθεκτικούς συνδέσμους που αποκαλούνται "σωληνοειδείς τροχαλίες" (annular pulleys, A1, A2, A3, A4, A5) και εναλλασσόμενους σταυρωτούς (χιαστί) συνδέσμους που λέγονται "σταυρωτές τροχαλίες" (Cruciate pulleys, C1, C2, C3). Ο αντίχειρας έχει μόνο ένα καμπτήρα τένοντα με περίπου την ίδια ανατομική, οι εκτείνοντες τένοντες του αντίχειρα έχουν διαφορετική ανατομική και ξεχωριστά έλυτρα.

Αυτό που συμβαίνει είναι οι καμπτήρες τένοντες να παγιδεύονται στην πεπαχυσμένη ινώδη θήκη "τροχαλία Α1". Ο τένοντας στη κίνηση του τρίβεται με αποτέλεσμα ένα φαύλο κύκλο "τριβής - διόγκωσης - τριβής". Προκαλείται έτσι η δημιουργία του "οζιδίου" που σκαλώνει στην κάμψη των δακτύλων και αναπηδά ή εκτινάσσεται στην έκταση. Στη περίπτωση που διογκωθούν οι τένοντες και το έλυτρο τους, τότε διέρχονται με τριβή στον σωλήνα, προκαλείται ήχος τριβής "δίκην χιόνος", και ψηλαφάτε με τα δάκτυλά.

 Επιβαρυντικοί παράγοντες

 • Ουσιαστικά είναι ένα σύνδρομο υπέρχρησης που προκαλείται από χειρονακτικές ή άλλες εργασίες (βίδωμα, κλάδεμα, χρήση μηχανημάτων, κ.α.). Εκτός από τη συχνή καταπόνηση έχουν εντοπιστεί και άλλα αίτια της πάθησης, όπως σε βρέφη η ιδιοπαθής στένωση του ελύτρου και διάφορες ορμονικές διαταραχές στις γυναίκες.
 • Ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη, ρευματοειδή αρθρίτιδα, υποθυρεοειδισμό, γυναίκες στην εμμηνόπαυση, και οι έγκυες γυναίκες έχουν υψηλό κίνδυνο να εμφανίσουν εκτινασσόμενο δάκτυλο.
 • Μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες σε αναλογία 3:1

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι από ήπια έως πολύ σοβαρά.

 1. triggerfingerΠρωινή δυσκαμψία των δακτύλων
 2. Μια αίσθηση ξερού κρότου ή κριγμού στη κίνηση των δακτύλων
 3. Ψηλάφηση ευαίσθητου οζιδίου στη παλάμη κοντά στη βάση των δακτύλων
 4. Σκάλωμα του δακτύλου σε καμπτική θέση και εκτινασσόμενο άνοιγμα
 5. Μπλοκάρισμα του δακτύλου σε κάμψη με αδυναμία έκτασης.

Κλινικά στάδια

 • Στο πρώτο στάδιο έχουμε μια τοπική ευαισθησία στη βάση του δακτύλου και ελαφρύ πόνο στην κάμψη - έκταση
 • Στο δεύτερο στάδιο τα συμπτώματα είναι περισσότερο έντονα με εμπλοκή του δακτύλου σε θέση κάμψης που ανατάσσεται εύκολα με τη δική του δύναμη
 • Στο τρίτο στάδιο ο πόνος είναι πολύ έντονος και η εμπλοκή δεν ανατάσσεται από μόνη της αλλά με βοήθεια και το δάκτυλο εκτινάσσεται.

Κλινική αξιολόγηση

Trigger Finger illustration collagen smallΛαμβάνεται λεπτομερές ιστορικό του ασθενή, γίνεται ψηλάφηση για τον εντοπισμό του οζιδίου στη βάση του δακτύλου, ενώ γίνεται προσπάθεια πρόκλησης του φαινομένου της αναπήδησης στην προσπάθεια έκτασης του δακτύλου. Η Στενωτική τενοντοελυτρίτιδα εκτεινόντων του Αντίχειρα (De Quervain Disease) δεν έχει ως κλινικό σημείο την αναπήδηση. Η διάγνωση γίνεται με τη ψηλάφηση και το τεστ Filkenstein - κάμψη του αντίχειρα στη παλάμη, καλύπτεται από τα υπόλοιπα τέσσερα δάκτυλά ενώ ακολουθεί ωλένια απόκλιση του καρπού - το τεστ είναι θετικό στη πρόκληση πόνου.
Διαγνωστικές εξετάσεις όπως η ακτινογραφία ή μαγνητική τομογραφία συνήθως είναι άσκοπες. Αν ο ιατρός το θεωρήσει σκόπιμο μπορεί να ζητήσει εργαστηριακό έλεγχο.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική.

Α - Συντηρητική Θεραπεία

Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει:

 • myofascialreleaseΞεκούραση, ως σύνδρομο υπέρχρησης απαιτεί την αποφυγή δραστηριοτήτων που επιβαρύνουν την περιοχή τουλάχιστον για τρεις έως πέντε εβδομάδες.
 • Εφαρμογή πάγου κυρίως τις πρωινές ώρες. Υπάρχουν όμως και ασθενείς που ανακουφίζονται με ζεστά επιθέματα.
 • Χρήση νάρθηκα τη νύχτα διατηρώντας το δάκτυλο σε έκταση περίπου για έξη εβδομάδες.
 • Μυοπεριτονιακή απελευθέρωση, οι εξειδικευμένες τεχνικές μυοπεριτονιακής απελευθέρωσης μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην βελτίωση των συμπτωμάτων του ασθενή.
 • Ιοντοφόρεση με ύδρο-κορτιζόνη και ξυλοκαΐνη, σε μελέτες έχουν καταγραφεί θετικά αποτελέσματα από αυτόν τον συνδυασμό.
 •  Ήπιες εκτατικές διατάσεις των δακτύλων.
 • Ασκήσεις ενδυνάμωσης στο τελικό στάδιο της αποκατάστασης.
 • Μηχανοθεραπεία με χρήση Θεραπευτικού Laser, Ραδιοσυχνότητες TECAR, Κρουστικό Υπέρηχο

Β - Χειρουργική αντιμετώπιση

Ενδείξεις για χειρουργική αντιμετώπιση είναι οι επίμονες και παραμελημένες περιπτώσεις ή οι συχνές υποτροπές της Στενωτικής Τενοντοελυτρίτιδας. Ο θεράπων ιατρός θα επιλέξει την κατάλληλη τεχνική για τον ασθενή.

ΠΗΓΕΣ

1. Frontera WR, et al. Essentials of Physical Medicine and Rehabilitation: Musculoskeletal Disorders, Pain, and Rehabilitation. 2nd ed. Philadelphia, Pa.: Saunders Elsevier; 2008. http://www.clinicalkey.com. Accessed July 25, 2014.
2. Ferri FF. Ferri's Clinical Advisor 2015: 5 Books in 1. Philadelphia, Pa.: Mosby Elsevier; 2015. https://www.clinicalkey.com. Accessed July 25, 2014.
3. AskMayoExpert. Trigger digits (finger, thumb). Rochester, Minn.: Mayo Foundation for Medical Education and Research; 2014.
4. Anderson BC. Trigger finger (stenosing flexor tenosynovitis). http://www.uptodate.com/home. Accessed July 25, 2014.
5. Amadio PC (expert opinion). Mayo Clinic, Rochester, Minn. July 31, 2014.
6. Canale ST, et al. Campbell's Operative Orthopaedics. 12th ed. Philadelphia, Pa.: Mosby Elsevier; 2013. http://www.clinicalkey.com. Accessed July 29, 2014.
7. Sato ES, et al. Treatment of trigger finger: Randomized clinical trial comparing the methods of corticosteroid injection, percutaneous release and open surgery. Rheumatology. 2012;51:93.
8. Golden AK. Decision Support System. Mayo Clinic, Rochester, Minn. June 21, 2013.

Τελευταία άρθρα

 • "ΠΙΑΣΙΜΟ" ΣΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ

  "ΠΙΑΣΙΜΟ" ΣΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Αυχενικό Σύνδρομο

  Το «πιάσιμο» στον αυχένα είναι ένα πολύ συνηθισμένο σύμπτωμα που οδηγεί τους πάσχοντες να αναζητήσουν βοήθεια. Βέβαια πρόκειται για άτυπο όρο ομπρέλα, καθώς τα συμπτώματα κυμαίνονται από γενική δυσκαμψία του αυχένα έως πλήρη ακινησία με αφόρητο πόνο.

 • ΥΓΙΗΣ ΠΕΡΙΤΟΝΙΑ

  ΥΓΙΗΣ ΠΕΡΙΤΟΝΙΑ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Περιτονία- Fascia

  Στη προσπάθεια για να διατηρήσετε τον εαυτό σας υγιή και προστατευμένο από τραυματισμούς, βασική προϋπόθεση είναι να διατηρήσετε την περιτονία υγιή, ώστε να είναι ελεύθερη η ροή των υγρών, η ολίσθηση και να υπάρχει ευκολία στη κίνηση. Τελικός στόχος παραμένει η διατήρηση της ομοιόστασης του σώματος, που σημαίνει σώμα σε φυσική και πνευματική ισορροπία.

 • ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

  ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Οστεοπόρωση

  Μελέτη που παρουσιάσθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου στο American Heart Association’s Hypertension Scientific Sessions 2022, συσχετίζει την υψηλή αρτηριακή πίεση με την ταχύτερη γήρανση των οστών.

 • ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΚΑΙ ΑΓΧΟΣ

  ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΚΑΙ ΑΓΧΟΣ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Άσκηση

  Σε πρόσφατη μελέτη από το Lise Meitner Group for Environmental Neuroscience at the Max Planck Institute for Human Development, διαπιστώθηκε ότι μια ώρα περπάτημα στο δάσος Grunewald στη Γερμανία, μείωσε το άγχος στους συμμετέχοντες, ενώ αντίθετα περπάτημα ίσης διάρκειας σε πολυσύχναστο δρόμο στην εμπορική περιοχή του Βερολίνου δεν είχε το ίδιο αποτέλεσμα.

 • ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ ... υπό διερεύνηση!

  ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ ... υπό διερεύνηση!

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Χρόνιος Πόνος - Ινομυαλγία

  Το σύνδρομο της Ινομυαλγίας (fibromyalgia) είναι μια συνηθισμένη και χρόνια διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από διάχυτους μυϊκούς πόνους, κακουχία και πολλαπλά επώδυνα σημεία (tender points). Η ετοιμολογία του όρου “fibromyalgia” προέρχεται από την Λατινική λέξη fibro, που σημαίνει ιστός, και από τις Ελληνικές λέξεις myo και algia, που σημαίνουν μυς και άλγος (fibromyalgia = ινομυαλγία). Βρίσκουμε αναφορές για διάχυτο πόνο στο σώμα σε ιστορικά έγγραφά ακόμη πριν τον Μεσαίωνα, αλλά είναι καταπληκτικό ότι ακόμη και σήμερα αυτή η κατάσταση συνεχίζει να είναι υπό διερεύνηση.

 • ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΑΙΤΙΑΣ (Key Lesion)

  ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΑΙΤΙΑΣ (Key Lesion)

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Σκέψεις

  Η εμπεριστατωμένη αξιολόγηση αποτελεί βασική προϋπόθεση μιας αποτελεσματικής θεραπείας. Ένα απλοποιημένο σύστημα ελέγχου, μέσω του οποίου μπορούμε σε μικρό χρονικό διάστημα να αξιολογήσουμε ολόκληρο το σώμα, στην αναζήτηση της βασικής αιτίας είναι το ART. Το ακρώνυμο ART προέρχεται από τις λέξεις: Asymmetry – Restriction of motion – Tissue texture abnormalities (Ασυμμετρία – Περιορισμός της κίνησης – Ανωμαλία στην υφή του ιστού).

 • Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΤΟΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΝΟ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ

  Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΤΟΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΝΟ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Περιτονία- Fascia

  Πολλές είναι οι αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν πόνο στη μέση, οι περισσότερες από αυτές εξαρτώνται από τις συνήθειες που έχουμε υιοθετήσει στην καθημερινότητα μας. Η καθιστική ζωή, πολλές ώρες μπροστά στη τηλεόραση ή τον υπολογιστή, η διατροφή και το άγχος συμβάλλουν σημαντικά στη πρόκληση του πόνου στη μέση. Το ίδιο συμβαίνει επίσης από την υπερβολική καταπόνηση του σώματος, χωρίς την απαραίτητη προσαρμογή, όταν δηλαδή θέλουμε να κάνουμε περισσότερα από όσα πραγματικά έχουμε την ικανότητα να κάνουμε. Το αποτέλεσμα και στις δυο περιπτώσεις είναι πρόκληση μικροτραυματισμών στην περιτονία με επακόλουθο αποτέλεσμα τη φλεγμονή και τον πόνο.

 • ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Περιτονία- Fascia

  Ως κοινωνία, έχουμε επικεντρωθεί εδώ και πολύ καιρό στη διαίρεση, την αποσυναρμολόγηση και τη προσεκτική μελέτη των μικρότερων δομικών στοιχείων. Αυτή η προσέγγιση έχει οδηγήσει σε μεγάλη πρόοδο σε ορισμένους τομείς και σε ενισχυμένη κατανόηση των επί μέρους στοιχείων, αλλά οδήγησε επίσης σε μια πολύ περιορισμένη ολιστική κατανόηση αυτών που συμβαίνουν γύρω μας.

 • ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

  ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Manual Therapy

  Δεν είναι λίγες οι φορές που ως θεραπευτές καλούμαστε να φροντίσουμε ασθενείς τους οποίους με δυσκολία μπορούμε να αγγίξουμε εξαιτίας του πόνου. Τις περισσότερες φορές είναι αδύνατη μια διαφωτιστική κλινική αξιολόγηση και ακόμη πιο δύσκολή η θεραπευτική προσέγγιση χωρίς τον κίνδυνο να πονέσει περισσότερο ο ασθενής μας. Σε αυτές τις περιπτώσεις μια προσέγγιση είναι να μην κάνουμε τίποτα, χωρίς όμως να έχει αποδειχθεί ότι αυτό θα είναι ευεργετικό για τον ασθενή μας, αντίθετα πολλές φορές συσσωρεύει και άλλες δυσκολίες. Μια άλλη προσέγγιση είναι να υιοθετήσουμε μια στρατηγική θεραπευτικής προσέγγισης βήμα-βήμα. Δηλαδή, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια αποτελεσματική θεραπεία.  

 • ΛΕΚΑΝΗ & ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ: Μια σχέση αλληλεπίδρασης

  ΛΕΚΑΝΗ & ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ: Μια σχέση αλληλεπίδρασης

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Σκέψεις

  Όταν ένας ασθενής παρουσιάζει αλλαγή στην ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης, είναι φυσικό να υποθέσουμε ότι η αιτία βρίσκεται στη ίδια τη σπονδυλική στήλη, και, ως εκ τούτου, η θεραπευτική προσέγγιση θα πρέπει να εστιάζεται εκεί. Ωστόσο, άλλοι παράγοντες, εκτός της σπονδυλικής στήλης συχνά προκαλούν αλλαγές στη μορφολογία της. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι χρήσιμο να διευρύνουμε τον θεραπευτικό μας ορίζοντα, συμπεριλαμβάνοντας στο πλάνο μας και άλλες περιοχές του σώματος.  • ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3-5/116 34/ΑΘΗΝΑ
  • 210 7220562
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες

  Who's Online

  Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 61 guests και κανένα μέλος

  © Physio.gr All rights reserved.
  by Avatar.gr.