Ο εκτινασσόμενος δάκτυλος (trigger finger), δηλαδή η εμφάνιση του φαινομένου της "αναπήδησης" ή χαρακτηριστικός "εκτιναγμός" ενός δάκτυλου που βρίσκεται σε κάμψη κατά την προσπάθεια έκτασης του, είναι το αποτέλεσμα περιορισμού της ολίσθησης του τένοντα μέσα στο έλυτρο που το περιβάλλει.
Αφορά κυρίως τις ηλικίες από 40 έως 60 ετών. Εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες από ότι στους άνδρες. Περιγράφηκε το 1850 από τους Nelaton και Notta. Ανήκει στη κατηγορία «Στενωτική Τενοντοελυτρίτιδα», μπορεί να προκληθεί σε όλα τα δάκτυλά του χεριού, αν και προσβάλλει συχνότερα τον παράμεσο, τον αντίχειρα και τον μέσο δάκτυλο.
Οι καμπτήρες των δακτύλων περιβάλλονται από έλυτρο και πορεύονται μέσα σε ένα αδιάκοπο τούνελ (σήραγγα), που αποτελείται από διαδοχικούς σωληνοειδείς καθεκτικούς συνδέσμους που αποκαλούνται "σωληνοειδείς τροχαλίες" (annular pulleys, A1, A2, A3, A4, A5) και εναλλασσόμενους σταυρωτούς (χιαστί) συνδέσμους που λέγονται "σταυρωτές τροχαλίες" (Cruciate pulleys, C1, C2, C3). Ο αντίχειρας έχει μόνο ένα καμπτήρα τένοντα με περίπου την ίδια ανατομική, οι εκτείνοντες τένοντες του αντίχειρα έχουν διαφορετική ανατομική και ξεχωριστά έλυτρα.
Αυτό που συμβαίνει είναι οι καμπτήρες τένοντες να παγιδεύονται στην πεπαχυσμένη ινώδη θήκη "τροχαλία Α1". Ο τένοντας στη κίνηση του τρίβεται με αποτέλεσμα ένα φαύλο κύκλο "τριβής - διόγκωσης - τριβής". Προκαλείται έτσι η δημιουργία του "οζιδίου" που σκαλώνει στην κάμψη των δακτύλων και αναπηδά ή εκτινάσσεται στην έκταση. Στη περίπτωση που διογκωθούν οι τένοντες και το έλυτρο τους, τότε διέρχονται με τριβή στον σωλήνα, προκαλείται ήχος τριβής "δίκην χιόνος", και ψηλαφάτε με τα δάκτυλά.
Λαμβάνεται λεπτομερές ιστορικό του ασθενή, γίνεται ψηλάφηση για τον εντοπισμό του οζιδίου στη βάση του δακτύλου, ενώ γίνεται προσπάθεια πρόκλησης του φαινομένου της αναπήδησης στην προσπάθεια έκτασης του δακτύλου. Η Στενωτική τενοντοελυτρίτιδα εκτεινόντων του Αντίχειρα (De Quervain Disease) δεν έχει ως κλινικό σημείο την αναπήδηση. Η διάγνωση γίνεται με τη ψηλάφηση και το τεστ Filkenstein - κάμψη του αντίχειρα στη παλάμη, καλύπτεται από τα υπόλοιπα τέσσερα δάκτυλά ενώ ακολουθεί ωλένια απόκλιση του καρπού - το τεστ είναι θετικό στη πρόκληση πόνου.
Διαγνωστικές εξετάσεις όπως η ακτινογραφία ή μαγνητική τομογραφία συνήθως είναι άσκοπες. Αν ο ιατρός το θεωρήσει σκόπιμο μπορεί να ζητήσει εργαστηριακό έλεγχο.
Η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική.
Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει:
Ενδείξεις για χειρουργική αντιμετώπιση είναι οι επίμονες και παραμελημένες περιπτώσεις ή οι συχνές υποτροπές της Στενωτικής Τενοντοελυτρίτιδας. Ο θεράπων ιατρός θα επιλέξει την κατάλληλη τεχνική για τον ασθενή.
1. Frontera WR, et al. Essentials of Physical Medicine and Rehabilitation: Musculoskeletal Disorders, Pain, and Rehabilitation. 2nd ed. Philadelphia, Pa.: Saunders Elsevier; 2008. http://www.clinicalkey.com. Accessed July 25, 2014.
2. Ferri FF. Ferri's Clinical Advisor 2015: 5 Books in 1. Philadelphia, Pa.: Mosby Elsevier; 2015. https://www.clinicalkey.com. Accessed July 25, 2014.
3. AskMayoExpert. Trigger digits (finger, thumb). Rochester, Minn.: Mayo Foundation for Medical Education and Research; 2014.
4. Anderson BC. Trigger finger (stenosing flexor tenosynovitis). http://www.uptodate.com/home. Accessed July 25, 2014.
5. Amadio PC (expert opinion). Mayo Clinic, Rochester, Minn. July 31, 2014.
6. Canale ST, et al. Campbell's Operative Orthopaedics. 12th ed. Philadelphia, Pa.: Mosby Elsevier; 2013. http://www.clinicalkey.com. Accessed July 29, 2014.
7. Sato ES, et al. Treatment of trigger finger: Randomized clinical trial comparing the methods of corticosteroid injection, percutaneous release and open surgery. Rheumatology. 2012;51:93.
8. Golden AK. Decision Support System. Mayo Clinic, Rochester, Minn. June 21, 2013.
Το «πιάσιμο» στον αυχένα είναι ένα πολύ συνηθισμένο σύμπτωμα που οδηγεί τους πάσχοντες να αναζητήσουν βοήθεια. Βέβαια πρόκειται για άτυπο όρο ομπρέλα, καθώς τα συμπτώματα κυμαίνονται από γενική δυσκαμψία του αυχένα έως πλήρη ακινησία με αφόρητο πόνο.
Στη προσπάθεια για να διατηρήσετε τον εαυτό σας υγιή και προστατευμένο από τραυματισμούς, βασική προϋπόθεση είναι να διατηρήσετε την περιτονία υγιή, ώστε να είναι ελεύθερη η ροή των υγρών, η ολίσθηση και να υπάρχει ευκολία στη κίνηση. Τελικός στόχος παραμένει η διατήρηση της ομοιόστασης του σώματος, που σημαίνει σώμα σε φυσική και πνευματική ισορροπία.
Μελέτη που παρουσιάσθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου στο American Heart Association’s Hypertension Scientific Sessions 2022, συσχετίζει την υψηλή αρτηριακή πίεση με την ταχύτερη γήρανση των οστών.
Σε πρόσφατη μελέτη από το Lise Meitner Group for Environmental Neuroscience at the Max Planck Institute for Human Development, διαπιστώθηκε ότι μια ώρα περπάτημα στο δάσος Grunewald στη Γερμανία, μείωσε το άγχος στους συμμετέχοντες, ενώ αντίθετα περπάτημα ίσης διάρκειας σε πολυσύχναστο δρόμο στην εμπορική περιοχή του Βερολίνου δεν είχε το ίδιο αποτέλεσμα.
Το σύνδρομο της Ινομυαλγίας (fibromyalgia) είναι μια συνηθισμένη και χρόνια διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από διάχυτους μυϊκούς πόνους, κακουχία και πολλαπλά επώδυνα σημεία (tender points). Η ετοιμολογία του όρου “fibromyalgia” προέρχεται από την Λατινική λέξη fibro, που σημαίνει ιστός, και από τις Ελληνικές λέξεις myo και algia, που σημαίνουν μυς και άλγος (fibromyalgia = ινομυαλγία). Βρίσκουμε αναφορές για διάχυτο πόνο στο σώμα σε ιστορικά έγγραφά ακόμη πριν τον Μεσαίωνα, αλλά είναι καταπληκτικό ότι ακόμη και σήμερα αυτή η κατάσταση συνεχίζει να είναι υπό διερεύνηση.
Η εμπεριστατωμένη αξιολόγηση αποτελεί βασική προϋπόθεση μιας αποτελεσματικής θεραπείας. Ένα απλοποιημένο σύστημα ελέγχου, μέσω του οποίου μπορούμε σε μικρό χρονικό διάστημα να αξιολογήσουμε ολόκληρο το σώμα, στην αναζήτηση της βασικής αιτίας είναι το ART. Το ακρώνυμο ART προέρχεται από τις λέξεις: Asymmetry – Restriction of motion – Tissue texture abnormalities (Ασυμμετρία – Περιορισμός της κίνησης – Ανωμαλία στην υφή του ιστού).
Πολλές είναι οι αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν πόνο στη μέση, οι περισσότερες από αυτές εξαρτώνται από τις συνήθειες που έχουμε υιοθετήσει στην καθημερινότητα μας. Η καθιστική ζωή, πολλές ώρες μπροστά στη τηλεόραση ή τον υπολογιστή, η διατροφή και το άγχος συμβάλλουν σημαντικά στη πρόκληση του πόνου στη μέση. Το ίδιο συμβαίνει επίσης από την υπερβολική καταπόνηση του σώματος, χωρίς την απαραίτητη προσαρμογή, όταν δηλαδή θέλουμε να κάνουμε περισσότερα από όσα πραγματικά έχουμε την ικανότητα να κάνουμε. Το αποτέλεσμα και στις δυο περιπτώσεις είναι πρόκληση μικροτραυματισμών στην περιτονία με επακόλουθο αποτέλεσμα τη φλεγμονή και τον πόνο.
Ως κοινωνία, έχουμε επικεντρωθεί εδώ και πολύ καιρό στη διαίρεση, την αποσυναρμολόγηση και τη προσεκτική μελέτη των μικρότερων δομικών στοιχείων. Αυτή η προσέγγιση έχει οδηγήσει σε μεγάλη πρόοδο σε ορισμένους τομείς και σε ενισχυμένη κατανόηση των επί μέρους στοιχείων, αλλά οδήγησε επίσης σε μια πολύ περιορισμένη ολιστική κατανόηση αυτών που συμβαίνουν γύρω μας.
Δεν είναι λίγες οι φορές που ως θεραπευτές καλούμαστε να φροντίσουμε ασθενείς τους οποίους με δυσκολία μπορούμε να αγγίξουμε εξαιτίας του πόνου. Τις περισσότερες φορές είναι αδύνατη μια διαφωτιστική κλινική αξιολόγηση και ακόμη πιο δύσκολή η θεραπευτική προσέγγιση χωρίς τον κίνδυνο να πονέσει περισσότερο ο ασθενής μας. Σε αυτές τις περιπτώσεις μια προσέγγιση είναι να μην κάνουμε τίποτα, χωρίς όμως να έχει αποδειχθεί ότι αυτό θα είναι ευεργετικό για τον ασθενή μας, αντίθετα πολλές φορές συσσωρεύει και άλλες δυσκολίες. Μια άλλη προσέγγιση είναι να υιοθετήσουμε μια στρατηγική θεραπευτικής προσέγγισης βήμα-βήμα. Δηλαδή, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια αποτελεσματική θεραπεία.
Όταν ένας ασθενής παρουσιάζει αλλαγή στην ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης, είναι φυσικό να υποθέσουμε ότι η αιτία βρίσκεται στη ίδια τη σπονδυλική στήλη, και, ως εκ τούτου, η θεραπευτική προσέγγιση θα πρέπει να εστιάζεται εκεί. Ωστόσο, άλλοι παράγοντες, εκτός της σπονδυλικής στήλης συχνά προκαλούν αλλαγές στη μορφολογία της. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι χρήσιμο να διευρύνουμε τον θεραπευτικό μας ορίζοντα, συμπεριλαμβάνοντας στο πλάνο μας και άλλες περιοχές του σώματος.
Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες
Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 61 guests και κανένα μέλος
ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3 - 5 / 11634 / ΑΘΗΝΑ