Η εξάρθρωση είναι η μετατόπιση των οστών μιας άρθρωσης έξω από τα όρια της και συνοδεύεται από κάκωση των μαλακών μορίων που την περιβάλλουν. Ο εξαρθρωμένος ώμος είναι ένας τραυματισμός κατά τον οποίο η κεφαλή του βραχιονίου οστού ‘πετάγεται έξω’ από την υπόκοιλη αρθρική επιφάνεια του οστού της ωμοπλάτης, που λέγεται ωμογλήνη. Ο εξαρθρωμένος ώμος είναι μια εκτεταμένη ζημιά η οποία συνεπάγεται βλάβη στους συνδέσμους, στους μύες και τον θύλακα της άρθρωσης.
Αν η κεφαλή εξαρθρωθεί εμπρός από την ωμογλήνη έχουμε το Πρόσθιο εξάρθρωμα, ενώ αν εξαρθρωθεί προς τα πίσω έχουμε το Οπίσθιο εξάρθρωμα. Το πρόσθιο εξάρθρωμα είναι μακράν το συχνότερο (96% των εξαρθρωμάτων) και γι’ αυτό συνήθως όταν μιλάμε για εξάρθρωμα ώμου, εννοούμε πρόσθιο εξάρθρωμα.
Είναι πιθανό να εξαρθρώσετε τον ώμο σας ,εάν :
• Είστε άνδρας, περισσότεροι άνδρες παρά γυναίκες έρχονται αντιμέτωποι με τέτοιους τραυματισμούς.
• Εάν είστε στην εφηβεία ή γύρω στα 20, οι άνθρωποι αυτής της ηλικιακής ομάδας τείνουν να έχουν ένα υψηλό επίπεδο φυσικής δραστηριότητας, η οποία ενδεχομένως μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο τραυματισμού.
Η άρθρωση του ώμου είναι εκείνη η οποία παθαίνει εξάρθρωση πιο συχνά. Αυτό συμβαίνει λόγω της ανατομικής διάταξης που έχει και επιτρέπει κινήσεις σε πολλές κατευθύνσεις. Επιπλέον μπορεί να συνυπάρχει μερική ρήξη ή εκφυλισμός στο κολλαγόνο των συνδέσμων που συχνά περιπλέκει την κατάσταση.
Η εξάρθρωση του ώμου μπορεί να συμβεί εξαιτίας:
• Αθλητικών τραυματισμών, η εξάρθρωση ώμου είναι ένας κοινός τραυματισμός σε αθλήματα επαφής, όπως το ποδόσφαιρο και το χόκεϊ, και σε αθλήματα που μπορεί να περιλαμβάνουν πτώσεις, όπως το σκι , η γυμναστική και το βόλεϊ.
• Τραυματισμοί που δεν σχετίζονται με τον αθλητισμό, για παράδειγμα ένα δυνατό χτύπημα στον ώμο λόγω τροχαίου ατυχήματος κ.α.
• Πτώσεις, όπως από μια σκάλα ή γλιστρώντας στο χαλί.
Τα σημάδια και τα συμπτώματα πως έχετε υποστεί εξάρθρωση ώμου, μπορεί να περιλαμβάνουν τα παρακάτω:
Η εξάρθρωση του ώμου μπορεί επίσης να προκαλέσει μούδιασμα, αδυναμία ή μυρμήγκιασμα κοντά στον τραυματισμό, όπως στο λαιμό ή κάτω στο χέρι. Ακόμα οι μύες του ώμου, λόγω της διαταραχής, μπορεί να κάνουν σπασμούς, που συχνά αυξάνει την ένταση του πόνου.
Είναι δύσκολο να ξεχωρίσετε ένα σπασμένο κόκκαλο από ένα εξαρθρωμένο, γι’ αυτό σε κάθε περίπτωση ζητήστε ιατρική βοήθεια αμέσως.
Ενώ περιμένετε για ιατρική βοήθεια :
Οι επιπλοκές ενός εξαρθρωμένου ώμου μπορεί να περιλαμβάνουν :
Εκτός από την φυσική εξέταση του ώμου , ο γιατρός πιθανότατα να χρειαστεί κάποιες εξετάσεις όπως ακτινογραφία, μαγνητική ή ηλεκτρομυογράφημα.
Η θεραπεία για τον εξαρθρωμένο ώμο μπορεί να περιλαμβάνει:
Περιλαμβάνει:
1)Κινητοποίηση της άρθρωσης (mobilization), στα όρια του πόνου, με στόχο την αύξηση του εύρους κίνησης.
2) Μυϊκή ισχυροποίηση. Έχουν σχεδιαστεί μελέτες για να ερευνήσουν την αποτελεσματικότητα προγραμμάτων αποκατάστασης με ασκήσεις ενδυνάμωσης μετά από πρωτοπαθή πρόσθια εξάρθρωση της άρθρωσης του ώμου. Μία μελέτη των Aronen και Regan σε 20 άνδρες ηλικίας από 18 ετών έως 22 ετών ασχολούμενοι με αθλητικές δραστηριότητες, βρέθηκε ότι το 75% επέστρεψε στις δραστηριότητες του χωρίς νέα εξάρθρωση. Το πρόγραμμα αποκατάστασης περιελάμβανε ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών του ώμου που κάνουν έσω στροφή και προσαγωγή. Σε άλλη μελέτη με 104 ασθενείς μέσης ηλικίας 21,5 ετών αναφέρονται αποτελέσματα 83% επιτυχίας με πρόγραμμα αποκατάστασης 6 βδομάδων με κύριο γνώρισμα τον περιορισμό της απαγωγής του ώμου. Οι μελέτες αυτές υποστηρίζουν την θεραπευτική επιλογή του περιορισμού των δραστηριοτήτων σε συνδυασμό με την στοχευόμενη μυϊκή ενδυνάμωση, στο συντηρητικό τρόπο αντιμετώπισης της πρωτοπαθούς πρόσθιας εξάρθρωσης του ώμου.
3) Σε περίπτωση περιορισμού του εύρους κίνησης της άρθρωσης θεωρείται απαραίτητο η χρήση του μηχανήματος CPM (Παθητικής κινητοποίησης του Ώμου).
4) Όταν παρατηρείται αστάθεια του ώμου απαιτείται ειδική επίδεση του ώμου (Shoulder taping) και ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης / επανεκπαίδευση με Biofeedback.
5)Ασκήσεις Ιδιοδεκτικότητας.
Εάν η εξάρθρωση δεν έχει προκαλέσει σοβαρές βλάβες σε ιστούς και νεύρα, είναι πιθανό ο ώμος να επανέλθει σε μια κανονική ή απόλυτα κανονική κατάσταση σύντομα. Αλλά το να προσπαθήσετε πολύ σύντομα να επαναλάβετε ,τη δραστηριότητα που προκάλεσε την εξάρθρωση, μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό ή επανάληψη της εξάρθρωσης.
Η ηλικία πρώτου εξαρθρώματος και η δραστηριότητες του ασθενούς είναι οι κύριοι παράγοντες που καθορίζουν την πιθανότητα υποτροπής:
Δοκιμάστε τα παρακάτω βήματα για να βοηθήσετε στην μείωση της δυσφορίας ώστε να διευκολύνετε, και να ενθαρρύνετε τη θεραπεία του εξαρθρωμένου ώμου:
Για να αποφύγετε τους τραυματισμούς και την επανάληψη εξαρθρώσεων στο μέλλον, να ακολουθείτε τις ασκήσεις ενδυνάμωσης και τη σταθερότητας που θα σας δώσει ο φυσικοθεραπευτής σας.
Το «πιάσιμο» στον αυχένα είναι ένα πολύ συνηθισμένο σύμπτωμα που οδηγεί τους πάσχοντες να αναζητήσουν βοήθεια. Βέβαια πρόκειται για άτυπο όρο ομπρέλα, καθώς τα συμπτώματα κυμαίνονται από γενική δυσκαμψία του αυχένα έως πλήρη ακινησία με αφόρητο πόνο.
Στη προσπάθεια για να διατηρήσετε τον εαυτό σας υγιή και προστατευμένο από τραυματισμούς, βασική προϋπόθεση είναι να διατηρήσετε την περιτονία υγιή, ώστε να είναι ελεύθερη η ροή των υγρών, η ολίσθηση και να υπάρχει ευκολία στη κίνηση. Τελικός στόχος παραμένει η διατήρηση της ομοιόστασης του σώματος, που σημαίνει σώμα σε φυσική και πνευματική ισορροπία.
Μελέτη που παρουσιάσθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου στο American Heart Association’s Hypertension Scientific Sessions 2022, συσχετίζει την υψηλή αρτηριακή πίεση με την ταχύτερη γήρανση των οστών.
Σε πρόσφατη μελέτη από το Lise Meitner Group for Environmental Neuroscience at the Max Planck Institute for Human Development, διαπιστώθηκε ότι μια ώρα περπάτημα στο δάσος Grunewald στη Γερμανία, μείωσε το άγχος στους συμμετέχοντες, ενώ αντίθετα περπάτημα ίσης διάρκειας σε πολυσύχναστο δρόμο στην εμπορική περιοχή του Βερολίνου δεν είχε το ίδιο αποτέλεσμα.
Το σύνδρομο της Ινομυαλγίας (fibromyalgia) είναι μια συνηθισμένη και χρόνια διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από διάχυτους μυϊκούς πόνους, κακουχία και πολλαπλά επώδυνα σημεία (tender points). Η ετοιμολογία του όρου “fibromyalgia” προέρχεται από την Λατινική λέξη fibro, που σημαίνει ιστός, και από τις Ελληνικές λέξεις myo και algia, που σημαίνουν μυς και άλγος (fibromyalgia = ινομυαλγία). Βρίσκουμε αναφορές για διάχυτο πόνο στο σώμα σε ιστορικά έγγραφά ακόμη πριν τον Μεσαίωνα, αλλά είναι καταπληκτικό ότι ακόμη και σήμερα αυτή η κατάσταση συνεχίζει να είναι υπό διερεύνηση.
Η εμπεριστατωμένη αξιολόγηση αποτελεί βασική προϋπόθεση μιας αποτελεσματικής θεραπείας. Ένα απλοποιημένο σύστημα ελέγχου, μέσω του οποίου μπορούμε σε μικρό χρονικό διάστημα να αξιολογήσουμε ολόκληρο το σώμα, στην αναζήτηση της βασικής αιτίας είναι το ART. Το ακρώνυμο ART προέρχεται από τις λέξεις: Asymmetry – Restriction of motion – Tissue texture abnormalities (Ασυμμετρία – Περιορισμός της κίνησης – Ανωμαλία στην υφή του ιστού).
Πολλές είναι οι αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν πόνο στη μέση, οι περισσότερες από αυτές εξαρτώνται από τις συνήθειες που έχουμε υιοθετήσει στην καθημερινότητα μας. Η καθιστική ζωή, πολλές ώρες μπροστά στη τηλεόραση ή τον υπολογιστή, η διατροφή και το άγχος συμβάλλουν σημαντικά στη πρόκληση του πόνου στη μέση. Το ίδιο συμβαίνει επίσης από την υπερβολική καταπόνηση του σώματος, χωρίς την απαραίτητη προσαρμογή, όταν δηλαδή θέλουμε να κάνουμε περισσότερα από όσα πραγματικά έχουμε την ικανότητα να κάνουμε. Το αποτέλεσμα και στις δυο περιπτώσεις είναι πρόκληση μικροτραυματισμών στην περιτονία με επακόλουθο αποτέλεσμα τη φλεγμονή και τον πόνο.
Ως κοινωνία, έχουμε επικεντρωθεί εδώ και πολύ καιρό στη διαίρεση, την αποσυναρμολόγηση και τη προσεκτική μελέτη των μικρότερων δομικών στοιχείων. Αυτή η προσέγγιση έχει οδηγήσει σε μεγάλη πρόοδο σε ορισμένους τομείς και σε ενισχυμένη κατανόηση των επί μέρους στοιχείων, αλλά οδήγησε επίσης σε μια πολύ περιορισμένη ολιστική κατανόηση αυτών που συμβαίνουν γύρω μας.
Δεν είναι λίγες οι φορές που ως θεραπευτές καλούμαστε να φροντίσουμε ασθενείς τους οποίους με δυσκολία μπορούμε να αγγίξουμε εξαιτίας του πόνου. Τις περισσότερες φορές είναι αδύνατη μια διαφωτιστική κλινική αξιολόγηση και ακόμη πιο δύσκολή η θεραπευτική προσέγγιση χωρίς τον κίνδυνο να πονέσει περισσότερο ο ασθενής μας. Σε αυτές τις περιπτώσεις μια προσέγγιση είναι να μην κάνουμε τίποτα, χωρίς όμως να έχει αποδειχθεί ότι αυτό θα είναι ευεργετικό για τον ασθενή μας, αντίθετα πολλές φορές συσσωρεύει και άλλες δυσκολίες. Μια άλλη προσέγγιση είναι να υιοθετήσουμε μια στρατηγική θεραπευτικής προσέγγισης βήμα-βήμα. Δηλαδή, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια αποτελεσματική θεραπεία.
Όταν ένας ασθενής παρουσιάζει αλλαγή στην ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης, είναι φυσικό να υποθέσουμε ότι η αιτία βρίσκεται στη ίδια τη σπονδυλική στήλη, και, ως εκ τούτου, η θεραπευτική προσέγγιση θα πρέπει να εστιάζεται εκεί. Ωστόσο, άλλοι παράγοντες, εκτός της σπονδυλικής στήλης συχνά προκαλούν αλλαγές στη μορφολογία της. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι χρήσιμο να διευρύνουμε τον θεραπευτικό μας ορίζοντα, συμπεριλαμβάνοντας στο πλάνο μας και άλλες περιοχές του σώματος.
Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες
Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 198 guests και κανένα μέλος
ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3 - 5 / 11634 / ΑΘΗΝΑ