ΡΗΞΗ ΠΡΟΣΘΙΟΥ ΧΙΑΣΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ

Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος (ΠΧΣ) βρίσκεται μέσα στην άρθρωση του γόνατος, συνδέοντας το μηριαίο οστό με το οστό της κνήμης. Πρόκειται για ισχυρότατο σύνδεσμο, που παίζει σημαντικό ρόλο στη σταθερότητα της άρθρωσης, ενώ συνεισφέρει και στη λειτουργικότητα της. Απότομη επιβράδυνση της κίνησης σε συνδυασμό με αλλαγή στη κατεύθυνση κατά τη διάρκεια τρεξίματος ή άλματος ή βίαιη υπερέκταση της άρθρωσης, μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό ή ρήξη στον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο.

 

 ACL-tear3

 

Οι σκιέρ και γενικά όσοι ασχολούνται με αθλητικές δραστηριότητες είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σ’ αυτόν τον τραυματισμό, κυρίως κατά την προσγείωση μετά από άλμα, μετά από ισχυρό κτύπημα είτε στη πρόσθια επιφάνεια, είτε στο πλάι, ή σε πτώση με στροφή του κορμού. Μπορεί να συμβεί σε αρχάριο σκιέρ, αν κατά την πτώση οι δέστρες δεν απελευθερωθούν. Κατά τη διάρκεια του τραυματισμού ακούγεται ένας χαρακτηριστικός ήχος παράλληλα με οξύ πόνο. Το γόνατο πρήζεται μέσα στις πρώτες 6 ώρες, προκαλείται αστάθεια στην άρθρωση με πόνο στην εσωτερική επιφάνεια και αδυναμία στήριξης του βάρους του σώματος.

 

ACL-tear2

 

 ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η κάκωση μπορεί να είναι ολική ρήξη του συνδέσμου ή μερική. Αμέσως μετά από τον τραυματισμό είναι δύσκολο να γίνει ακριβής εκτίμηση της βλάβης, λόγω του πόνου και του οιδήματος. Σε δεύτερο χρόνο μπορεί να εκτιμηθεί με ειδικές δοκιμασίες όπως:

Lachman Test1Lachman Test

 

 Lachman Test: Εκτιμάται αν υπάρχει μη φυσιολογική κίνηση της κνήμης προς τα εμπρός. Η υπερβολική κίνηση προς τα εμπρός σημαίνει ρήξη του συνδέσμου.
 Pivot Shift Maneuver: Εφαρμόζεται συνήθως στο χειρουργείο με τον ασθενή σε αναισθησία.

Διαγνωστικά μέσα όπως είναι η ακτινογραφία, για την εκτίμηση αλλοιώσεων στην άρθρωση ή την διαπίστωση πιθανού κατάγματος, και η Μαγνητική Τομογραφία (MRI), θα δώσουν χρήσιμες πληροφορίες στον θεράποντα ιατρό.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ ή ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ;

ACL-tearΔεν υπάρχει μια απάντηση μόνο. Άλλοι επιλέγουν συντηρητική μη χειρουργική αντιμετώπιση, άλλοι χειρουργική αναδημιουργία του συνδέσμου. Ποια είναι η σωστή επιλογή εξαρτάται από παράγοντες όπως:

 Η έκταση της ζημιάς, και η ύπαρξη συνοδών κακώσεων στους υπόλοιπους συνδέσμους, στους μηνίσκους ή τους χόνδρους της άρθρωσης.
 Ο τρόπος ζωής και η προθυμία να τροποποιήσουν τις δραστηριότητες τους στις νέες δυνατότητες που δημιουργούνται. Αποφυγή αθλημάτων, που έχουν υψηλές απαιτήσεις σταθερότητας της άρθρωσης, όπως είναι το σκι, το ποδόσφαιρο, το basket,το μονό τένις, κ.α. 
 Το κίνητρο για μακροχρόνια αποκατάσταση μετά από την χειρουργική αναδημιουργία του συνδέσμου.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

ACL-tear4 Επιτρέπει την συνέχιση αθλημάτων που απαιτούν μεγάλη σταθερότητα της άρθρωσης, όπως είναι το σκι. 
 Προστασία φθοράς του χόνδρου της άρθρωσης.
 Προσφέρει στον ασθενή ένα σχεδόν φυσιολογικό γόνατο.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

 Αποτυχημένο χειρουργείο.
 Σε πολλές δραστηριότητες δεν απαιτείται απόλυτη σταθερότητα της άρθρωσης, όπως είναι jogging, το ποδήλατο, κ.α.
 Μπορεί να προκύψουν επιπλοκές, όπως μόλυνση, αστάθεια, περιορισμός της κινητικότητας.
 Μακροχρόνιο πρόγραμμα αποκατάστασης.
 Επηρεάζει την οικογενειακή και επαγγελματική κατάσταση, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η κινητικότητα είναι περιορισμένη, δυσκολεύοντας τις καθημερινές δραστηριότητες για μακρύ χρονικό διάστημα.

Σε τελική ανάλυση η χειρουργική αντιμετώπιση επιλέγεται σε περιπτώσεις αθλητών ή ατόμων των οποίων το άθλημα επιβάλλει μεγάλη σταθερότητα στην άρθρωση, και σε εκείνους που βιώνουν μια ασταθή άρθρωση. Μη βιαστείτε για την χειρουργική αποκατάσταση, αλλά προγραμματίστε τον χρόνο σας, κάνοντας σωστή επιλογή θεράποντα ιατρού, και ακολουθήστε προ-εγχειρητικό πρόγραμμα φυσικοθεραπείας. Έτσι αυξάνεται τις πιθανότητες επιτυχούς αντιμετώπισης.

ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Μπορεί να επιλεγεί η συντηρητική αντιμετώπιση εάν:

 Το γόνατο είναι σταθερό κατά τη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων.
 Δεν έχει βλαφθεί ο χόνδρος στην άρθρωση.
 Δεν υπάρχει η επιθυμία για συμμετοχή σε δραστηριότητες υψηλού κινδύνου, που απαιτούν άλματα, απότομη αλλαγή πορείας ή περιστροφή.
 Αν κριθεί απαραίτητο η χειρουργική αναδημιουργία του συνδέσμου παραμένει μια μελλοντική επιλογή.

ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

exercises6974Αρχικά γίνεται προσπάθεια ελέγχου του πόνου και μείωση του οιδήματος με τη χρήση θεραπευτικών μέσων όπως είναι τα Παλμικά Μαγνητικά Πεδία, Θεραπεία με Laser, κ.α. Στη συνέχεια ο στόχος της φυσικοθεραπείας είναι η βελτίωση του εύρους κίνησης της άρθρωσης, καθώς και η ενίσχυση του μυϊκού συστήματος, ώστε να αντισταθμιστεί η απουσία ή η ανεπάρκεια του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου. Αρχικά πρέπει να ενισχυθούν οι μύες που σταθεροποιούν την άρθρωση, και προοδευτικά να πλαισιωθούν και με πρόγραμμα ενίσχυσης των υπολοίπων μυών. biofeedback quadsΣημαντική βοήθεια μπορεί να προσφέρει προς αυτή τη κατεύθυνση η επανεκπαίδευση με βιοανάδραση (biofeedback). Το πρόγραμμα αποκατάστασης πρέπει να συμπληρώνεται και από ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας. Σε αρκετές περιπτώσεις απαιτείται η χρήση κηδεμόνων για τη συμμετοχή σε ορισμένους τύπους δραστηριοτήτων. Φυσικά ακόμα και τότε μπορεί να υπάρχει αστάθεια στην άρθρωση, που μπορεί να οδηγήσει σε υποτροπή ή νέο τραυματισμό. Συνήθως ένα μήνα μετά τον τραυματισμό αναμένεται η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες, ενώ συνεχίζεται το πρόγραμμα αποκατάστασης. Το πρόγραμμα ενδυνάμωσης πρέπει να γίνει μια απαραίτητη συνήθεια. Μέσα σε τρία χρόνια μετά από έναν τραυματισμό του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου, οι περισσότεροι άνθρωποι, που επιλέγουν την μη χειρουργική αντιμετώπιση, επιστρέφουν στις προγενέστερες δραστηριότητες τους (όχι στο προηγούμενο επίπεδο τους), χωρίς περαιτέρω προβλήματα γονάτων.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Ο στόχος της αναδημιουργίας του συνδέσμου είναι να δοθεί σταθερότητα στο γόνατο, έτσι ώστε να μπορεί ο ασθενής να επανέλθει στο προηγούμενο επίπεδο δραστηριοτήτων, έχοντας ένα ασφαλές γόνατο, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο μελλοντικής ζημιάς. Περίπου εννέα σε δέκα ασθενείς έχουν πολύ καλά αποτελέσματα. Αν και οι περισσότεροι επιστρέφουν στις αθλητικές δραστηριότητες, μερικοί δεν επιστρέφουν στο προηγούμενο επίπεδο.

Η επιλογή της χειρουργικής τεχνικής ανήκει στον χειρουργό. Η μετεγχειρητική αποκατάσταση ανήκει στον φυσικοθεραπευτή, που συνεργάζεται με τον θεράποντα ιατρό. Περιλαμβάνει τρεις φάσεις:

1η Φάση: Αρχίζει αμέσως μετά το χειρουργείο και διαρκεί έξι με οκτώ εβδομάδες. Περιλαμβάνει τον έλεγχο του πόνου, του οιδήματος, την βελτίωση του εύρους κίνησης της άρθρωσης, και την συντήρηση της μυϊκής ισχύος.
2η Φάση: Διαρκεί από δύο έως τέσσερεις μήνες μετά το χειρουργείο. Επικεντρώνεται στην ισχυροποίηση των μυών που σταθεροποιούν το γόνατο και την ιδιοδεκτικότητα.
3η Φάση: Διαρκεί αρκετούς μήνες μετά την χειρουργική επέμβαση και προοδευτικά επιτρέπει την επιστροφή στη πλήρη δραστηριότητα. Αυτό προϋποθέτει πλήρες εύρος κίνησης, άριστο μυϊκό σύστημα, και απουσία οιδήματος. Συνοδεύεται από βελτίωση της τεχνικής του αθλήματος για ελαχιστοποίηση του κινδύνου νέου τραυματισμού.

Είναι σημαντικό να μη βιαστεί να επιστρέψει ο ασθενής στις αθλητικές του δραστηριότητες, προς αποφυγή φλεγμονής ή νέου τραυματισμού. Μετά την αναδημιουργία και την αποκατάσταση των συνδέσμων, πρέπει να είναι σε θέση να επιστρέψει σε πλήρη δραστηριότητα χωρίς κηδεμόνα.

ΠΡΟΛΗΨΗ

1. Ικανοποιητικό μυϊκό σύστημα.
2. Καλή προετοιμασία του σώματος πριν από έντονη αθλητική δραστηριότητα
3. Όταν είστε κουρασμένοι μειώστε την ένταση των αθλητικών δραστηριοτήτων σας.
4. Βελτιώστε την τεχνική σας.

Τελευταία άρθρα

 • "ΠΙΑΣΙΜΟ" ΣΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ

  "ΠΙΑΣΙΜΟ" ΣΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Αυχενικό Σύνδρομο

  Το «πιάσιμο» στον αυχένα είναι ένα πολύ συνηθισμένο σύμπτωμα που οδηγεί τους πάσχοντες να αναζητήσουν βοήθεια. Βέβαια πρόκειται για άτυπο όρο ομπρέλα, καθώς τα συμπτώματα κυμαίνονται από γενική δυσκαμψία του αυχένα έως πλήρη ακινησία με αφόρητο πόνο.

 • ΥΓΙΗΣ ΠΕΡΙΤΟΝΙΑ

  ΥΓΙΗΣ ΠΕΡΙΤΟΝΙΑ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Περιτονία- Fascia

  Στη προσπάθεια για να διατηρήσετε τον εαυτό σας υγιή και προστατευμένο από τραυματισμούς, βασική προϋπόθεση είναι να διατηρήσετε την περιτονία υγιή, ώστε να είναι ελεύθερη η ροή των υγρών, η ολίσθηση και να υπάρχει ευκολία στη κίνηση. Τελικός στόχος παραμένει η διατήρηση της ομοιόστασης του σώματος, που σημαίνει σώμα σε φυσική και πνευματική ισορροπία.

 • ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

  ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Οστεοπόρωση

  Μελέτη που παρουσιάσθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου στο American Heart Association’s Hypertension Scientific Sessions 2022, συσχετίζει την υψηλή αρτηριακή πίεση με την ταχύτερη γήρανση των οστών.

 • ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΚΑΙ ΑΓΧΟΣ

  ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΚΑΙ ΑΓΧΟΣ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Άσκηση

  Σε πρόσφατη μελέτη από το Lise Meitner Group for Environmental Neuroscience at the Max Planck Institute for Human Development, διαπιστώθηκε ότι μια ώρα περπάτημα στο δάσος Grunewald στη Γερμανία, μείωσε το άγχος στους συμμετέχοντες, ενώ αντίθετα περπάτημα ίσης διάρκειας σε πολυσύχναστο δρόμο στην εμπορική περιοχή του Βερολίνου δεν είχε το ίδιο αποτέλεσμα.

 • ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ ... υπό διερεύνηση!

  ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ ... υπό διερεύνηση!

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Χρόνιος Πόνος - Ινομυαλγία

  Το σύνδρομο της Ινομυαλγίας (fibromyalgia) είναι μια συνηθισμένη και χρόνια διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από διάχυτους μυϊκούς πόνους, κακουχία και πολλαπλά επώδυνα σημεία (tender points). Η ετοιμολογία του όρου “fibromyalgia” προέρχεται από την Λατινική λέξη fibro, που σημαίνει ιστός, και από τις Ελληνικές λέξεις myo και algia, που σημαίνουν μυς και άλγος (fibromyalgia = ινομυαλγία). Βρίσκουμε αναφορές για διάχυτο πόνο στο σώμα σε ιστορικά έγγραφά ακόμη πριν τον Μεσαίωνα, αλλά είναι καταπληκτικό ότι ακόμη και σήμερα αυτή η κατάσταση συνεχίζει να είναι υπό διερεύνηση.

 • ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΑΙΤΙΑΣ (Key Lesion)

  ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΑΙΤΙΑΣ (Key Lesion)

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Σκέψεις

  Η εμπεριστατωμένη αξιολόγηση αποτελεί βασική προϋπόθεση μιας αποτελεσματικής θεραπείας. Ένα απλοποιημένο σύστημα ελέγχου, μέσω του οποίου μπορούμε σε μικρό χρονικό διάστημα να αξιολογήσουμε ολόκληρο το σώμα, στην αναζήτηση της βασικής αιτίας είναι το ART. Το ακρώνυμο ART προέρχεται από τις λέξεις: Asymmetry – Restriction of motion – Tissue texture abnormalities (Ασυμμετρία – Περιορισμός της κίνησης – Ανωμαλία στην υφή του ιστού).

 • Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΤΟΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΝΟ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ

  Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΤΟΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΝΟ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Περιτονία- Fascia

  Πολλές είναι οι αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν πόνο στη μέση, οι περισσότερες από αυτές εξαρτώνται από τις συνήθειες που έχουμε υιοθετήσει στην καθημερινότητα μας. Η καθιστική ζωή, πολλές ώρες μπροστά στη τηλεόραση ή τον υπολογιστή, η διατροφή και το άγχος συμβάλλουν σημαντικά στη πρόκληση του πόνου στη μέση. Το ίδιο συμβαίνει επίσης από την υπερβολική καταπόνηση του σώματος, χωρίς την απαραίτητη προσαρμογή, όταν δηλαδή θέλουμε να κάνουμε περισσότερα από όσα πραγματικά έχουμε την ικανότητα να κάνουμε. Το αποτέλεσμα και στις δυο περιπτώσεις είναι πρόκληση μικροτραυματισμών στην περιτονία με επακόλουθο αποτέλεσμα τη φλεγμονή και τον πόνο.

 • ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Περιτονία- Fascia

  Ως κοινωνία, έχουμε επικεντρωθεί εδώ και πολύ καιρό στη διαίρεση, την αποσυναρμολόγηση και τη προσεκτική μελέτη των μικρότερων δομικών στοιχείων. Αυτή η προσέγγιση έχει οδηγήσει σε μεγάλη πρόοδο σε ορισμένους τομείς και σε ενισχυμένη κατανόηση των επί μέρους στοιχείων, αλλά οδήγησε επίσης σε μια πολύ περιορισμένη ολιστική κατανόηση αυτών που συμβαίνουν γύρω μας.

 • ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

  ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Manual Therapy

  Δεν είναι λίγες οι φορές που ως θεραπευτές καλούμαστε να φροντίσουμε ασθενείς τους οποίους με δυσκολία μπορούμε να αγγίξουμε εξαιτίας του πόνου. Τις περισσότερες φορές είναι αδύνατη μια διαφωτιστική κλινική αξιολόγηση και ακόμη πιο δύσκολή η θεραπευτική προσέγγιση χωρίς τον κίνδυνο να πονέσει περισσότερο ο ασθενής μας. Σε αυτές τις περιπτώσεις μια προσέγγιση είναι να μην κάνουμε τίποτα, χωρίς όμως να έχει αποδειχθεί ότι αυτό θα είναι ευεργετικό για τον ασθενή μας, αντίθετα πολλές φορές συσσωρεύει και άλλες δυσκολίες. Μια άλλη προσέγγιση είναι να υιοθετήσουμε μια στρατηγική θεραπευτικής προσέγγισης βήμα-βήμα. Δηλαδή, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια αποτελεσματική θεραπεία.  

 • ΛΕΚΑΝΗ & ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ: Μια σχέση αλληλεπίδρασης

  ΛΕΚΑΝΗ & ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ: Μια σχέση αλληλεπίδρασης

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Σκέψεις

  Όταν ένας ασθενής παρουσιάζει αλλαγή στην ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης, είναι φυσικό να υποθέσουμε ότι η αιτία βρίσκεται στη ίδια τη σπονδυλική στήλη, και, ως εκ τούτου, η θεραπευτική προσέγγιση θα πρέπει να εστιάζεται εκεί. Ωστόσο, άλλοι παράγοντες, εκτός της σπονδυλικής στήλης συχνά προκαλούν αλλαγές στη μορφολογία της. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι χρήσιμο να διευρύνουμε τον θεραπευτικό μας ορίζοντα, συμπεριλαμβάνοντας στο πλάνο μας και άλλες περιοχές του σώματος.  • ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3-5/116 34/ΑΘΗΝΑ
  • 210 7220562
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες

  Who's Online

  Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 160 guests και κανένα μέλος

  © Physio.gr All rights reserved.
  by Avatar.gr.