«ΝΟΣΗΛΕΙΑ , Ο ΠΡΩΤΟΣ ΚΡΙΚΟΣ ΤΗΣ ΕΠΩΔΥΝΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΡΑΥΜΑΤΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥΣ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ»

Η προσωπική εμπειρία ως αποτέλεσμα του σοβαρού τραυματισμού μου τον Σεπτέμβριο του 1993 στις εγκαταστάσεις του 'STAR CHANNEL', λειτουργεί καταλυτικά. Μεταξύ άλλων, με υποχρεώνει (αποτελεί τον ορισμό της ηθικής υποχρέωσης, απέναντι στους έλληνες παθόντες , όσους συνάντησα από τότε σε νοσοκομεία ή κέντρα αποκατάστασης του εξωτερικού…) να τονίζω σε κάθε ευκαιρία, τα θεμελιώδη όσο και τα επιμέρους προβλήματα , από την στιγμή της εκδήλωσης του σωματικού προβλήματος - συνήθως λόγω κάκωσης του νωτιαίου μυελού - ως και την διάρκεια της επανένταξης τους στη νεοελληνική κοινωνία.

Άρθρο του Σπύρου Τσάμη, Δημοσιογράφου

 

νοσηλειαΑπό το Φθινόπωρο του 1998 ως σήμερα, αναφέρθηκα σε αυτά με άρθρα μου στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», είτε μέσω της παρουσίας μου ως καλεσμένος σ΄ εκπομπές του MEGA . Ευχαριστώ το φιλόξενο site www.physio.gr για τη νέα ευκαιρία να τονίσω τα στοιχεία αυτά, καθώς εξελίχθηκαν στην εποχή μας σε κεφαλαιώδη προβλήματα της χώρας. Πως νομιμοποιείται κανείς να το ισχυρίζεται αυτό, κυρίως λόγω του γνωστού τραγικού απολογισμού των τροχαίων ατυχημάτων…

Απούσας επίσημης στατιστικής, κατά προσέγγιση ετησίως, τουλάχιστον το 10% των τραυματιών από τροχαία, κληρονομεί τετραπληγία, παραπληγία ή άλλες μορφές αναπηρίας , ανάλογα με την σοβαρότητα του τραυματισμού….Σωματικά προβλήματα, ικανά ν΄ αλλάξουν τους ρυθμούς της ζωής τους.

Τι συμβαίνει στην χώρα μας μετά από την μεταφορά τους από τον τόπο του ατυχήματος σε νοσοκομειακή μονάδα ; Νοσηλεία . Ποιες είναι οι συνθήκες της;

Κρεβάτια - προσωπικό……..

Οι ανάγκες λοιπόν, των τραυματιών αυτών (κυρίως από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και τραυματισμούς της σπονδυλικής στήλης ), λόγω των τροχαίων αλλά και άλλες αιτίες (εργατικά ατυχήματα κ.λ.π) επιχειρείται να καλυφθούν, ανεπιτυχώς αρχικά εξαιτίας του μειωμένου αριθμού τους, από 20 κρεβάτια στο ΚΑΤ, 20 στο Ασκληπιείο της Βούλας, 10 στο Θριάσιo, 6 στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας, ενώ στο Ίδρυμα των Αγίων Αναργύρων, προσέξτε υπάρχουν συνολικά 200 κρεβάτια αλλά χρησιμοποιούσαν μόνο τα 140 γιατί τα υπόλοιπα 60 ήταν κλειδωμένα λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ από τον Σεπτέμβριο χρησιμοποιούνται 125 κρεβάτια για τις ανάγκες του Ιδρύματος… 

Τότε λόγω των ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός, μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις του, το Ογκολογικό νοσοκομείο των Αγίων Αναργύρων. Εκεί, λοιπόν, τους τελευταίους μήνες, το Ογκολογικό χρησιμοποιεί 60 από τα κρεβάτια του Ιδρύματος Αναπήρων, όσα δηλαδή ήταν ανενεργά ως την στιγμή της μετακίνησής του. Αν κάνετε απλή προσθαφαίρεση, περισσεύουν 15 κρεβάτια…. Αυτά υπάρχουν αλλά δεν χρησιμοποιούνται γιατί στους χώρους τους δημιουργήθηκαν γραφεία γιατρών… .

Κατακλίσεις……

Συνολικά, λοιπόν, για τη νοσηλεία τους, υπάρχουν 200 κρεβάτια μόνο στην Αθήνα. Διακόσια κρεβάτια, λοιπόν για περίπου 5000 τραυματίες, ετησίως. Αριθμός κατά προσέγγιση, εξηγήσαμε γιατί…
Όσοι, λοιπόν, δεν βρίσκουν κρεβάτι σ΄ ένα από αυτά τα νοσοκομεία, αναγκαστικά μεταφέρονται σε γενικά νοσοκομεία. Ένα από τ΄ αποτελέσματα στο κορμί τους, απούσας της ιδιαίτερης φροντίδας που απαιτείται σε σοβαρούς τραυματισμούς εντός εξειδικευμένων νοσοκομειακών μονάδων, είναι να κληρονομούν κατακλίσεις. Κατάκλιση ίσον πληγή <άνοιγμα> λόγω της απουσίας ιδιαίτερης φροντίδας (π.χ. μετακίνηση του σώματος σε τακτά χρονικά διαστήματα με κατάλληλο τρόπο από καταρτισμένο νοσηλευτικό προσωπικό.)
Έτσι μεγάλος αριθμός πολυτραυματιών, όσοι αντέχουν οικονομικά, σπεύδουν σε νοσοκομεία του εξωτερικού. Οι ίδιοι , σαφώς συνοδευόμενοι αρχικά ή μονίμως από οικείους τους, δεχόμενοι επισκέψεις συγγενών, φίλων….Αναλυτικά, όλα αυτά ώστε να κατανοήσουμε την αιμορραγία συναλλάγματος.
Διαρκώς, σε δυο γειτονικά Αγγλικά νοσοκομεία (Στόουκ Μάντεβιλ και Πάντοκς), υπάρχουν, τουλάχιστον, δέκα έλληνες νοσηλευόμενοι. Μόνο για τα νοσήλια , απαιτούνται 14.000 λίρες κάθε τρίμηνο κατ΄ άτομο (περίπου 30 εκ. δραχμές). Υπολογίστε την κολοσσιαία συναλλαγματική αιμορραγία…..

Πως θα κτιστεί εδώ, η αναγκαία εξειδικευμένη νοσοκομειακή μονάδα, κυρίως για τις κακώσεις της σπονδυλικής στήλης , εδώ που μετράμε αναρίθμητα θύματα της ασφάλτου; < Είτε άμεσα από χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε έμμεσα από τον περιορισμό της συναλλαγματικής αιμορραγίας > είναι η απάντηση.

Την ίδια ανάγκη τονίζει και η πληροφορία ότι αυτήν την εποχή υπάρχει, εντός των αναπτυγμένων ιατρικών κοινωνιών, πυρετός πειραμάτων που δείχνουν, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της International Medical Society Of Paraplegia (I.M.S.O.P. ) Χάνς Φράνκελ, τον δρόμο για την πλήρη αποκατάσταση των λειτουργιών ενός σοβαρά τραυματισμένου σώματος. Απαιτείται η καλή ψυχοσωματική κατάσταση του πάσχοντος, ώστε να εφαρμοστούν με επιτυχία στο σώμα του οι προσδοκώμενες νέες ιατρικές μέθοδοι, ιδιαίτερα για τις κακώσεις της σπονδυλικής στήλης, είτε με μεταφορά ομάδας νεύρων από άλλο σημείο του ιδίου σώματος στην τραυματισμένη περιοχή και άμεση προστασία της με ναρκωτικές ουσίες, είτε με αποκατάσταση της επικοινωνίας του τραυματισμένου νωτιαίου μυελού με μικροτσίπ. Σαφής προοπτική αυτών είναι η επαναφορά των λειτουργιών (βάδιση, επαναλειτουργία της κύστης κ.λ.π. ).

 

Τελευταία άρθρα

 • "ΠΙΑΣΙΜΟ" ΣΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ

  "ΠΙΑΣΙΜΟ" ΣΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Αυχενικό Σύνδρομο

  Το «πιάσιμο» στον αυχένα είναι ένα πολύ συνηθισμένο σύμπτωμα που οδηγεί τους πάσχοντες να αναζητήσουν βοήθεια. Βέβαια πρόκειται για άτυπο όρο ομπρέλα, καθώς τα συμπτώματα κυμαίνονται από γενική δυσκαμψία του αυχένα έως πλήρη ακινησία με αφόρητο πόνο.

 • ΥΓΙΗΣ ΠΕΡΙΤΟΝΙΑ

  ΥΓΙΗΣ ΠΕΡΙΤΟΝΙΑ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Περιτονία- Fascia

  Στη προσπάθεια για να διατηρήσετε τον εαυτό σας υγιή και προστατευμένο από τραυματισμούς, βασική προϋπόθεση είναι να διατηρήσετε την περιτονία υγιή, ώστε να είναι ελεύθερη η ροή των υγρών, η ολίσθηση και να υπάρχει ευκολία στη κίνηση. Τελικός στόχος παραμένει η διατήρηση της ομοιόστασης του σώματος, που σημαίνει σώμα σε φυσική και πνευματική ισορροπία.

 • ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

  ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Οστεοπόρωση

  Μελέτη που παρουσιάσθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου στο American Heart Association’s Hypertension Scientific Sessions 2022, συσχετίζει την υψηλή αρτηριακή πίεση με την ταχύτερη γήρανση των οστών.

 • ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΚΑΙ ΑΓΧΟΣ

  ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΚΑΙ ΑΓΧΟΣ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Άσκηση

  Σε πρόσφατη μελέτη από το Lise Meitner Group for Environmental Neuroscience at the Max Planck Institute for Human Development, διαπιστώθηκε ότι μια ώρα περπάτημα στο δάσος Grunewald στη Γερμανία, μείωσε το άγχος στους συμμετέχοντες, ενώ αντίθετα περπάτημα ίσης διάρκειας σε πολυσύχναστο δρόμο στην εμπορική περιοχή του Βερολίνου δεν είχε το ίδιο αποτέλεσμα.

 • ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ ... υπό διερεύνηση!

  ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ ... υπό διερεύνηση!

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Χρόνιος Πόνος - Ινομυαλγία

  Το σύνδρομο της Ινομυαλγίας (fibromyalgia) είναι μια συνηθισμένη και χρόνια διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από διάχυτους μυϊκούς πόνους, κακουχία και πολλαπλά επώδυνα σημεία (tender points). Η ετοιμολογία του όρου “fibromyalgia” προέρχεται από την Λατινική λέξη fibro, που σημαίνει ιστός, και από τις Ελληνικές λέξεις myo και algia, που σημαίνουν μυς και άλγος (fibromyalgia = ινομυαλγία). Βρίσκουμε αναφορές για διάχυτο πόνο στο σώμα σε ιστορικά έγγραφά ακόμη πριν τον Μεσαίωνα, αλλά είναι καταπληκτικό ότι ακόμη και σήμερα αυτή η κατάσταση συνεχίζει να είναι υπό διερεύνηση.

 • ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΑΙΤΙΑΣ (Key Lesion)

  ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΑΙΤΙΑΣ (Key Lesion)

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Σκέψεις

  Η εμπεριστατωμένη αξιολόγηση αποτελεί βασική προϋπόθεση μιας αποτελεσματικής θεραπείας. Ένα απλοποιημένο σύστημα ελέγχου, μέσω του οποίου μπορούμε σε μικρό χρονικό διάστημα να αξιολογήσουμε ολόκληρο το σώμα, στην αναζήτηση της βασικής αιτίας είναι το ART. Το ακρώνυμο ART προέρχεται από τις λέξεις: Asymmetry – Restriction of motion – Tissue texture abnormalities (Ασυμμετρία – Περιορισμός της κίνησης – Ανωμαλία στην υφή του ιστού).

 • Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΤΟΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΝΟ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ

  Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΤΟΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΝΟ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Περιτονία- Fascia

  Πολλές είναι οι αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν πόνο στη μέση, οι περισσότερες από αυτές εξαρτώνται από τις συνήθειες που έχουμε υιοθετήσει στην καθημερινότητα μας. Η καθιστική ζωή, πολλές ώρες μπροστά στη τηλεόραση ή τον υπολογιστή, η διατροφή και το άγχος συμβάλλουν σημαντικά στη πρόκληση του πόνου στη μέση. Το ίδιο συμβαίνει επίσης από την υπερβολική καταπόνηση του σώματος, χωρίς την απαραίτητη προσαρμογή, όταν δηλαδή θέλουμε να κάνουμε περισσότερα από όσα πραγματικά έχουμε την ικανότητα να κάνουμε. Το αποτέλεσμα και στις δυο περιπτώσεις είναι πρόκληση μικροτραυματισμών στην περιτονία με επακόλουθο αποτέλεσμα τη φλεγμονή και τον πόνο.

 • ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Περιτονία- Fascia

  Ως κοινωνία, έχουμε επικεντρωθεί εδώ και πολύ καιρό στη διαίρεση, την αποσυναρμολόγηση και τη προσεκτική μελέτη των μικρότερων δομικών στοιχείων. Αυτή η προσέγγιση έχει οδηγήσει σε μεγάλη πρόοδο σε ορισμένους τομείς και σε ενισχυμένη κατανόηση των επί μέρους στοιχείων, αλλά οδήγησε επίσης σε μια πολύ περιορισμένη ολιστική κατανόηση αυτών που συμβαίνουν γύρω μας.

 • ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

  ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Manual Therapy

  Δεν είναι λίγες οι φορές που ως θεραπευτές καλούμαστε να φροντίσουμε ασθενείς τους οποίους με δυσκολία μπορούμε να αγγίξουμε εξαιτίας του πόνου. Τις περισσότερες φορές είναι αδύνατη μια διαφωτιστική κλινική αξιολόγηση και ακόμη πιο δύσκολή η θεραπευτική προσέγγιση χωρίς τον κίνδυνο να πονέσει περισσότερο ο ασθενής μας. Σε αυτές τις περιπτώσεις μια προσέγγιση είναι να μην κάνουμε τίποτα, χωρίς όμως να έχει αποδειχθεί ότι αυτό θα είναι ευεργετικό για τον ασθενή μας, αντίθετα πολλές φορές συσσωρεύει και άλλες δυσκολίες. Μια άλλη προσέγγιση είναι να υιοθετήσουμε μια στρατηγική θεραπευτικής προσέγγισης βήμα-βήμα. Δηλαδή, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια αποτελεσματική θεραπεία.  

 • ΛΕΚΑΝΗ & ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ: Μια σχέση αλληλεπίδρασης

  ΛΕΚΑΝΗ & ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ: Μια σχέση αλληλεπίδρασης

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Σκέψεις

  Όταν ένας ασθενής παρουσιάζει αλλαγή στην ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης, είναι φυσικό να υποθέσουμε ότι η αιτία βρίσκεται στη ίδια τη σπονδυλική στήλη, και, ως εκ τούτου, η θεραπευτική προσέγγιση θα πρέπει να εστιάζεται εκεί. Ωστόσο, άλλοι παράγοντες, εκτός της σπονδυλικής στήλης συχνά προκαλούν αλλαγές στη μορφολογία της. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι χρήσιμο να διευρύνουμε τον θεραπευτικό μας ορίζοντα, συμπεριλαμβάνοντας στο πλάνο μας και άλλες περιοχές του σώματος.  • ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3-5/116 34/ΑΘΗΝΑ
  • 210 7220562
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες

  Who's Online

  Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 74 guests και κανένα μέλος

  © Physio.gr All rights reserved.
  by Avatar.gr.