Ακολουθεί τη νοσηλεία των πολυτραυματιών και οφείλει να έχει ρεαλιστικό στόχο την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ (ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ, ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ, ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ) επανένταξή τους, παρούσας της σωματικής δυσλειτουργίας. Η αναφορά μας στα κεφαλαιώδη προβλήματα της νοσηλείας των πολυτραυματιών (και όχι « ατόμων με ειδικές ανάγκες» , όπως επιβάλει ο συνειδητός ή, μη, κοινωνικός ρατσισμός …), δικαίως παραπέμπει τον κοινό νου στις αντίστοιχες ελλείψεις του επόμενου σταδίου : Αποκατάσταση.
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. Ακολουθεί τη νοσηλεία των πολυτραυματιών και οφείλει να έχει ρεαλιστικό στόχο την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ (ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ , ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ , ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ) επανένταξή τους, παρούσας της σωματικής δυσλειτουργίας.
Η αναφορά μας στα κεφαλαιώδη προβλήματα της νοσηλείας των πολυτραυματιών (και όχι « ατόμων με ειδικές ανάγκες », όπως επιβάλει ο συνειδητός ή, μη, κοινωνικός ρατσισμός …), δικαίως παραπέμπει τον κοινό νου στις αντίστοιχες ελλείψεις του επόμενου σταδίου:
Ο ορισμός της, όπως τον υπαγορεύει η προσωπική εμπειρία του υπογράφοντος είναι ο εξής: Πολυδιάστατη θεραπευτική προσέγγιση του πάσχοντος από ομάδα ειδικευμένων θεραπευτών με στόχο την εξασφάλιση αυτόνομης διαβίωσης του.
Ο συντονισμός της είναι αποστολή του Φυσίατρου και μέλη της εκτός του ίδιου, οφείλουν να είναι Φυσικοθεραπευτές, Γυμναστές, Κοινωνικοί Λειτουργοί, Νευροψυχολόγος, Λογοθεραπευτής, Διαιτολόγος, Εργοθεραπευτής. Κυρίως αυτοί. Την παρουσία τους επιβάλλει η ίδια η αποστολή της Αποκατάστασης: Η επιστροφή του τετραπληγικού ή παραπληγικού στην καθημερινή ζωή, η επανένταξή του στην παραγωγική διαδικασία. Μέσω παροχής ψυχοσωματικών κινήτρων για την αφύπνιση των κινητικών αποθεμάτων του.
Αρκεί η υπενθύμιση της ύπαρξης αναρίθμητων θυμάτων στο θυσιαστήριο της ασφάλτου ώστε να κατανοήσουμε τις μεγάλες ανάγκες ύπαρξης σωστής διαδικασίας Αποκατάστασης στην Ελλάδα.
Καλύπτονται; Από τον φορέα που εξασφαλίζει την πρόσβαση όλων των ασφαλιστικών ταμείων, δηλαδή από το Εθνικό Ίδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων στους Αγίους Αναργύρους, όχι. Μας χωρίζουν 15 μήνες από την καταγραφή των ελλείψεων του ΕΙΑΑ στα σχετικά ρεπορτάζ που έγραψα στην <<Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία>>. Τα ίδια προβλήματα παραμένουν. Τεράστιοι, ανεκμετάλλευτοι χώροι νοσηλείας, απουσία δικού του νευροχειρουργού, έλλειψη προσωπικού, ανεπάρκεια συντήρησης κλιματισμού, κακός φωτισμός, ανεπαρκής εξοπλισμός γευμάτων (όσων φτάνουν στους νοσηλευόμενους), ανεπάρκεια στην διαδικασία ζύγισης τους. Ήταν δηλώσεις στελέχους του Ιδρύματος των Αγίων Αναργύρων, του Φυσίατρου, επιμελητού Α και προέδρου του συλλόγου εργαζομένων του ΕΙΑΑ, Νίκου Τασιόπουλου.
Σαφώς, υπήρξαν και βελτιώσεις, Ενάμιση χρόνο μετά την δημοσίευση , λοιπόν:
Στους περισσοτέρους θαλάμους τοποθετήθηκε κλιματισμός, όχι σε όλους ακόμη …. Αποκαταστάθηκε η διαδικασία ζύγισης όσων κάθονται σε αναπηρικά αμαξίδια, παραμένει όμως απηρχαιωμένος ο εξοπλισμός των γευμάτων, όσων φθάνουν μπροστά τους …. Διαρκής είναι η απουσία δικού του Νευροχειρούργου. Αναφερόμαστε στην Ιατρική ειδικότητα που « καλείται » από την βλάβη του Νωτιαίου Μυελού, αυτήν αντιμετωπίζουν ως αποτέλεσμα κυρίως ενός ατυχήματο , όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα κίνησης των άκρων …. Συστάθηκε πριν από έξι μήνες η τρίτη κλινική στο ΕΙΑΑ, χωρίς όμως να υπάρχει ο κατάλληλος χώρος, ώστε να την υποδεχθεί μετά την μεταφορά εκεί του γειτονικού Ογκολογικού Νοσοκομείου. Ως γνωστόν υπέστη σοβαρές ζημιές από τον σεισμό του Σεπτεμβρίου και κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά μακριά από τον δικό του χώρο … Υπάρχει εντός του Ιδρύματος, διπλάσιος αριθμός κρεβατιών από εκείνον που αναφέρει ο νόμος του ΕΣΥ με αποτέλεσμα την παρουσία υδροκέφαλων κλινικών 65 κρεβατιών.Θυμηθείτε πως ο νόμος του ΕΣΥ αναφέρει ως μεγαλύτερο δυνατό αριθμό κρεβατιών τα 35 - 40. Άμεση συνέπεια της ανυπαρξίας του προβλεπόμενου αριθμού κρεβατιών είναι η απουσία της αναλογίας του αριθμού των γιατρών με αυτόν των ασθενών, άρα και της παροχής εκ μέρους των γιατρών του αναγκαίου χρόνου επίβλεψης σε κάθε ασθενή ….
Συμπερασματικά: Ναι αλλαγές έγιναν, όμως δεν αφορούν στον χαρακτήρα του ΕΙΑΑ. Τώρα δηλαδή προσφέρει μόνον δυνατότητες αποκατάστασης με μικρά περιθώρια υποστήριξης από άλλες ειδικότητες γιατρών, όσων βρίσκονται εκεί ως σύμβουλοι κατά αραιά διαστήματα. Εκτός των ελλείψεων, όσων προαναφέρθηκαν, αυτή είναι μια ακόμη σημαντική παράμετρος.
Απούσας, λοιπόν, της έννοιας του μοναδικού οργανωμένου κέντρου Αποκατάστασης με δυνατότητα πρόσβασης σε αυτό όλων των κοινωνικών ομάδων, μέσω των ασφαλιστικών ταμείων τους, μεταξύ άλλων συντηρείται και η αυθαιρεσία. Αρκετά ιδιωτικά κέντρα φυσικοθεραπείας έχουν αναρτήσει στις προσόψεις τους την επωνυμία <<Κέντρο Αποκατάστασης>>. Αυτό το κρούσμα συνιστά εκ μέρους τους συνειδητή παραπλάνηση του κοινού γιατί απλώς δεν καλύπτουν τις υπηρεσίες, όσες προϋποθέτει και συνεπάγεται ο όρος Αποκατάσταση
Το «πιάσιμο» στον αυχένα είναι ένα πολύ συνηθισμένο σύμπτωμα που οδηγεί τους πάσχοντες να αναζητήσουν βοήθεια. Βέβαια πρόκειται για άτυπο όρο ομπρέλα, καθώς τα συμπτώματα κυμαίνονται από γενική δυσκαμψία του αυχένα έως πλήρη ακινησία με αφόρητο πόνο.
Στη προσπάθεια για να διατηρήσετε τον εαυτό σας υγιή και προστατευμένο από τραυματισμούς, βασική προϋπόθεση είναι να διατηρήσετε την περιτονία υγιή, ώστε να είναι ελεύθερη η ροή των υγρών, η ολίσθηση και να υπάρχει ευκολία στη κίνηση. Τελικός στόχος παραμένει η διατήρηση της ομοιόστασης του σώματος, που σημαίνει σώμα σε φυσική και πνευματική ισορροπία.
Μελέτη που παρουσιάσθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου στο American Heart Association’s Hypertension Scientific Sessions 2022, συσχετίζει την υψηλή αρτηριακή πίεση με την ταχύτερη γήρανση των οστών.
Σε πρόσφατη μελέτη από το Lise Meitner Group for Environmental Neuroscience at the Max Planck Institute for Human Development, διαπιστώθηκε ότι μια ώρα περπάτημα στο δάσος Grunewald στη Γερμανία, μείωσε το άγχος στους συμμετέχοντες, ενώ αντίθετα περπάτημα ίσης διάρκειας σε πολυσύχναστο δρόμο στην εμπορική περιοχή του Βερολίνου δεν είχε το ίδιο αποτέλεσμα.
Το σύνδρομο της Ινομυαλγίας (fibromyalgia) είναι μια συνηθισμένη και χρόνια διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από διάχυτους μυϊκούς πόνους, κακουχία και πολλαπλά επώδυνα σημεία (tender points). Η ετοιμολογία του όρου “fibromyalgia” προέρχεται από την Λατινική λέξη fibro, που σημαίνει ιστός, και από τις Ελληνικές λέξεις myo και algia, που σημαίνουν μυς και άλγος (fibromyalgia = ινομυαλγία). Βρίσκουμε αναφορές για διάχυτο πόνο στο σώμα σε ιστορικά έγγραφά ακόμη πριν τον Μεσαίωνα, αλλά είναι καταπληκτικό ότι ακόμη και σήμερα αυτή η κατάσταση συνεχίζει να είναι υπό διερεύνηση.
Η εμπεριστατωμένη αξιολόγηση αποτελεί βασική προϋπόθεση μιας αποτελεσματικής θεραπείας. Ένα απλοποιημένο σύστημα ελέγχου, μέσω του οποίου μπορούμε σε μικρό χρονικό διάστημα να αξιολογήσουμε ολόκληρο το σώμα, στην αναζήτηση της βασικής αιτίας είναι το ART. Το ακρώνυμο ART προέρχεται από τις λέξεις: Asymmetry – Restriction of motion – Tissue texture abnormalities (Ασυμμετρία – Περιορισμός της κίνησης – Ανωμαλία στην υφή του ιστού).
Πολλές είναι οι αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν πόνο στη μέση, οι περισσότερες από αυτές εξαρτώνται από τις συνήθειες που έχουμε υιοθετήσει στην καθημερινότητα μας. Η καθιστική ζωή, πολλές ώρες μπροστά στη τηλεόραση ή τον υπολογιστή, η διατροφή και το άγχος συμβάλλουν σημαντικά στη πρόκληση του πόνου στη μέση. Το ίδιο συμβαίνει επίσης από την υπερβολική καταπόνηση του σώματος, χωρίς την απαραίτητη προσαρμογή, όταν δηλαδή θέλουμε να κάνουμε περισσότερα από όσα πραγματικά έχουμε την ικανότητα να κάνουμε. Το αποτέλεσμα και στις δυο περιπτώσεις είναι πρόκληση μικροτραυματισμών στην περιτονία με επακόλουθο αποτέλεσμα τη φλεγμονή και τον πόνο.
Ως κοινωνία, έχουμε επικεντρωθεί εδώ και πολύ καιρό στη διαίρεση, την αποσυναρμολόγηση και τη προσεκτική μελέτη των μικρότερων δομικών στοιχείων. Αυτή η προσέγγιση έχει οδηγήσει σε μεγάλη πρόοδο σε ορισμένους τομείς και σε ενισχυμένη κατανόηση των επί μέρους στοιχείων, αλλά οδήγησε επίσης σε μια πολύ περιορισμένη ολιστική κατανόηση αυτών που συμβαίνουν γύρω μας.
Δεν είναι λίγες οι φορές που ως θεραπευτές καλούμαστε να φροντίσουμε ασθενείς τους οποίους με δυσκολία μπορούμε να αγγίξουμε εξαιτίας του πόνου. Τις περισσότερες φορές είναι αδύνατη μια διαφωτιστική κλινική αξιολόγηση και ακόμη πιο δύσκολή η θεραπευτική προσέγγιση χωρίς τον κίνδυνο να πονέσει περισσότερο ο ασθενής μας. Σε αυτές τις περιπτώσεις μια προσέγγιση είναι να μην κάνουμε τίποτα, χωρίς όμως να έχει αποδειχθεί ότι αυτό θα είναι ευεργετικό για τον ασθενή μας, αντίθετα πολλές φορές συσσωρεύει και άλλες δυσκολίες. Μια άλλη προσέγγιση είναι να υιοθετήσουμε μια στρατηγική θεραπευτικής προσέγγισης βήμα-βήμα. Δηλαδή, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια αποτελεσματική θεραπεία.
Όταν ένας ασθενής παρουσιάζει αλλαγή στην ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης, είναι φυσικό να υποθέσουμε ότι η αιτία βρίσκεται στη ίδια τη σπονδυλική στήλη, και, ως εκ τούτου, η θεραπευτική προσέγγιση θα πρέπει να εστιάζεται εκεί. Ωστόσο, άλλοι παράγοντες, εκτός της σπονδυλικής στήλης συχνά προκαλούν αλλαγές στη μορφολογία της. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι χρήσιμο να διευρύνουμε τον θεραπευτικό μας ορίζοντα, συμπεριλαμβάνοντας στο πλάνο μας και άλλες περιοχές του σώματος.
Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες
Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 71 guests και κανένα μέλος
ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3 - 5 / 11634 / ΑΘΗΝΑ