Hits: 435
03 Οκτωβρίου 2004
Κατηγορία
Πολυτραυματίες - Μ.Ε.Θ.
# Topics
Follow Us
Social sharing

Γενικές ανάγκες και ενοχές...

Με την ευκαιρία της έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων, πέρα από το αγωνιστικό ενδιαφέρον καλό θα ήταν να προβληματιστούμε για την ποιότητα της ζωής που προσφέρουμε ως κοινωνία προς τους συνανθρώπους με κινητικά προβλήματα. Το άρθρο του Σπύρου Τσάμη που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Sportime" (12/09/2004) αποτυπώνει με τον πιο καθαρό τρόπο την "κοινωνική ευαιασθησία" που μας διακρίνει ως Έλληνες.

 

Γενικές ανάγκες και ενοχές...

Άρθρο του Σπύρου Τσάμη, Δημοσιογράφου

amea

Με την ευκαιρία της έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων, πέρα από το αγωνιστικό ενδιαφέρον καλό θα ήταν να προβληματιστούμε για την ποιότητα της ζωής που προσφέρουμε ως κοινωνία προς τους συνανθρώπους με κινητικά προβλήματα. Το άρθρο του Σπύρου Τσάμη που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Sportime" (12/09/2004) αποτυπώνει με τον πιο καθαρό τρόπο την "κοινωνική ευαιασθησία" που μας διακρίνει ως Έλληνες.


Παραμονές έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων και οι τελευταίες ημέρες της εβδομάδας, προσέφεραν και τον αναμενόμενο πρόλογο της ιδιαιτερότητας του αγωνιστικού σκέλους. (Προσοχή: Ιδιαιτερότητας και οχι ειδικών συνθηκών, βασισμένων στην συνειδητή ή, οχι, ρατσιστική θεώρηση περί <<ειδικών αναγκών>>, έκφρασης που συντηρείται,πλέον, μόνο στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες με τρτιτοκοσμική θεώρηση κατηγορίας συμπολιτών. Η ανάγκη και γι άθληση, είναι κοινή, γενική και οχι <<ειδική>> ανάγκη...).
 

Οπου αναμενόμενος πρόλογος λοιπόν, η προαναγγελία, δια στόματος υπέυθυνων της διοργάνωσης και κυρίως κυβερνητικών στελεχών, της <<ευαισθησίας μας που θα γίνει αγκαλιά για τις κατηγορίες πολιτών με σωματικά προβλήματα απ όλο τον κόσμο, οσων θα έρθουν στην ιδιαίτερη αύρα της ελληνικής γης>> κ.λ.π, κ.λ.π... Και βέβαια, η γη μας, όπως κάθε μητέρα πολιτισμού, εκπέμπει ιδιαίτερη αύρα και είμαστε περήφανοι γι αυτήν. Απλώς και μέσω ικανών αφορμών, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες στις δυο αγωνιστικές διαστάσεις τους, διαπιστώνουμε την παρατεινόμενη καπηλεία της... Στην συγκεκριμένη περίπτωση, μέσω των ενοχών ή, της έλλειψης συνείδησης που καταλήγει στην απουσία, έστω κι ενοχών, απο εκπρόσωπους της εκάστοτε εκτελεστικής εξουσίας, όσων μπορούν αλλά δεν κάνουν πιο εύκολη την ζωή, ΟΠΩΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΛΛΟ ΠΟΛΙΤΗ και εκείνων με τα κινητικά και άλλα προβλήματα...
Ναί, και αυθόρμητη συγκίνηση, αποτέλεσμα κι εύλογης λύπης για <<τον άτυχο συνάνθρωπο-αθλητή >>, θα υπάρχουν στις κινήσεις και στα μάτια όσων θα δείτε να φιλούν με...μοναδική γλυκύτητα ολυμπιονίκες καθισμένους σε αναπηρικά αμαξίδια, να τους απονέμουν μετάλλια ή, ν αναφέρονται στο <<μάθημα ζωής που πήραμε απ την προσπάθειά τους>>. Το ξεκαθαρίσαμε:Παρόμοιες κουβέντες δεν θα είναι όλες, κατ ανάγκη, πλαστές, όμως... Οπως κατανοήσαμε, λοιπόν, απο, προσφάτως διατυπωμένα, λόγια...ευυπόληπτων διοργανωτών και των Παραολυμπιακών Αγώνων, μέσω αυτών και της κοινής, αναπόφευκτης, αίσθησης απο την προσπάθεια αυτής της κατηγορίας αθλητών, θα επιχειρούν να κρύψουν ή, έστω να διασκεδάσουν και τις ενοχές τους. Γιατί, ναί μεν οργανωτικά, πήραμε, προ ημερών, άριστα, επίσης τα έργα, κατα τόπους, έχουν κάνει πιο εύκολες τις μετακινήσεις μερίδας Αθηναίων, αλλά κανείς, ανιδιοτελής, δεν ξεχνά τον χαμένο στόχο, με κριτήριο την γνωστή διακήρυξη προ της έναρξης. Θυμάστε, εμείς επρόκειτο << να προβάλουμε το ευ αγωνίζεσθαι, πάνω απο το εμπορικό πνεύμα της εποχής μας>>. Ούτως ή, άλλως, απουσίαζε η αντίστοιχη, συγκροτημένη προσπάθεια, αλλά και νωρίς, και μέσω του θέματος Κεντέρη, Θάνου, Τζέκου, αποτύχαμε παταγωδώς... Ενοχή υπ αριθμόν ένα είναι αυτή.
 

Το δεύτερο κεφάλαιο ενοχών: Αυτό που, όπως υπαγορεύουν οι κανόνες στοιχειώδους ευθυξίας εκ μέρους τους, θα περιέχεται στις αντιδράσεις, στα λόγια, κυρίως εκπροσώπων αυτής και της προηγούμενης κυβέρνησης, είναι οι δύσκολες συνθήκες ζωής για την κατηγορία των συμπολιτών που θα εκπροσωπηθεί άμεσα απο την παρουσία αθλητών στους Παραολυμπιακούς. Οσων, αν και βρισκόμενοι καθημερινά στα ψυχοσωματικά όριά τους, επιδιώκουν και αθλητική διάκριση μέσω των Παραολυμπιακών. Υπάρχει ΣΥΝΟΛΙΚΟ πρόβλημα προσβασιμότητας κοινόχρηστων χώρων (αρχαιολογικοί, διασκέδασης, μέσα μεταφοράς, απλά κεντρικά πεζοδρόμια, όπου, συνήθως, ακόμη κι αν υπάρχουν ράμπες, είναι είτε δυσπρόσιτες λόγω κακής κατασκευής, είτε κλειστές, απο σένα, ανεύθυνε πολίτη που έχεις παρκάρει μπροστά της το αυτοκίνητό σου γιατί απλούστατα το κινητικό πρόβλημα δεν έχει μπεί στο σπίτι σου ώστε να καταλάβεις την αξία του μέσου...).
 

Στην διάρκεια των Αγώνων, οσο και ,συνολικά, μετά το τέλος τους, το <>, σε νεότερη απόδειξη στοιχειώδους ευαισθησίας του, θ ασχοληθεί διεξοδικά με την συγκεκριμένη νοσηρή εγχώρια πραγματικότητα. Αν αυτό ενδιαφέρει, ο υπογράφων, απο τον Μάρτιο, άμα τη εκλογή της νέας κυβέρνησης, επικοινώνησα με το γραφείο του νεόυ πρωθυπουργού και ,ευγενώς, απαίτησα συνάντηση μαζί του γιατί οι προεκλογικές εξαγγελίες περί <<κοινωνικής ευαισθησίας>> ήταν νωπές ώστε να παραθέσω στοιχεία, αποτέλεσμα της προσωπικής εμπειρίας και του ρεπορτάζ απ όλο τον κόσμο, για τα ίδια θεμελιώδη προβλήματα στους τομείς νοσηλείας, αποκατάστασης, κοινωνικής επανένταξης των πολυτραυματιών (ιδού ο δόκιμος χαρακτηρισμός...), με τις ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ αξιοπρεπούς τρόπου ζωής. Απο την Δευτέρα 15 Μαρτίου οταν οι ιδιαιτέρες του, κυρίες Κρυστάλλη, Αγγέλου, έλαβαν το αίτημα, βρίσκομαι εν-μάταια προφανώς-αναμονή, έστω, απάντησης. Το ίδιο αίτημα, βεβαίως, κατα καιρούς, επαναδιατυπώνεται...Δεν χρησιμοποίησα άνθρωπο-μέσο ο αφελής... Κι όποιος απο εαυτούς και αλλήλους, κάνει την σκέψη <<καλά τόσα θέματα-προβλήματα, έχει ν αντιμετωπίσει, μ αυτό θ ασχοληθεί;>>, κατανοήστε πως πρόκειται για κε-φα-λαι-ώ-δες πρόβλημα. Εκτός της ηθικής διάστασής του, αν σκεφθείτε τον αριθμό θυμάτων της κύριας νεοελληνικής μάστιγας των τροχαίων και οχι μόνο αυτών, θα κατανοήσετε τον χαρακτηρισμό... 

Τελευταία άρθρα

 • "ΠΙΑΣΙΜΟ" ΣΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ

  "ΠΙΑΣΙΜΟ" ΣΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Αυχενικό Σύνδρομο

  Το «πιάσιμο» στον αυχένα είναι ένα πολύ συνηθισμένο σύμπτωμα που οδηγεί τους πάσχοντες να αναζητήσουν βοήθεια. Βέβαια πρόκειται για άτυπο όρο ομπρέλα, καθώς τα συμπτώματα κυμαίνονται από γενική δυσκαμψία του αυχένα έως πλήρη ακινησία με αφόρητο πόνο.

 • ΥΓΙΗΣ ΠΕΡΙΤΟΝΙΑ

  ΥΓΙΗΣ ΠΕΡΙΤΟΝΙΑ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Περιτονία- Fascia

  Στη προσπάθεια για να διατηρήσετε τον εαυτό σας υγιή και προστατευμένο από τραυματισμούς, βασική προϋπόθεση είναι να διατηρήσετε την περιτονία υγιή, ώστε να είναι ελεύθερη η ροή των υγρών, η ολίσθηση και να υπάρχει ευκολία στη κίνηση. Τελικός στόχος παραμένει η διατήρηση της ομοιόστασης του σώματος, που σημαίνει σώμα σε φυσική και πνευματική ισορροπία.

 • ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

  ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Οστεοπόρωση

  Μελέτη που παρουσιάσθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου στο American Heart Association’s Hypertension Scientific Sessions 2022, συσχετίζει την υψηλή αρτηριακή πίεση με την ταχύτερη γήρανση των οστών.

 • ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΚΑΙ ΑΓΧΟΣ

  ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΚΑΙ ΑΓΧΟΣ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Άσκηση

  Σε πρόσφατη μελέτη από το Lise Meitner Group for Environmental Neuroscience at the Max Planck Institute for Human Development, διαπιστώθηκε ότι μια ώρα περπάτημα στο δάσος Grunewald στη Γερμανία, μείωσε το άγχος στους συμμετέχοντες, ενώ αντίθετα περπάτημα ίσης διάρκειας σε πολυσύχναστο δρόμο στην εμπορική περιοχή του Βερολίνου δεν είχε το ίδιο αποτέλεσμα.

 • ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ ... υπό διερεύνηση!

  ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ ... υπό διερεύνηση!

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Χρόνιος Πόνος - Ινομυαλγία

  Το σύνδρομο της Ινομυαλγίας (fibromyalgia) είναι μια συνηθισμένη και χρόνια διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από διάχυτους μυϊκούς πόνους, κακουχία και πολλαπλά επώδυνα σημεία (tender points). Η ετοιμολογία του όρου “fibromyalgia” προέρχεται από την Λατινική λέξη fibro, που σημαίνει ιστός, και από τις Ελληνικές λέξεις myo και algia, που σημαίνουν μυς και άλγος (fibromyalgia = ινομυαλγία). Βρίσκουμε αναφορές για διάχυτο πόνο στο σώμα σε ιστορικά έγγραφά ακόμη πριν τον Μεσαίωνα, αλλά είναι καταπληκτικό ότι ακόμη και σήμερα αυτή η κατάσταση συνεχίζει να είναι υπό διερεύνηση.

 • ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΑΙΤΙΑΣ (Key Lesion)

  ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΑΙΤΙΑΣ (Key Lesion)

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Σκέψεις

  Η εμπεριστατωμένη αξιολόγηση αποτελεί βασική προϋπόθεση μιας αποτελεσματικής θεραπείας. Ένα απλοποιημένο σύστημα ελέγχου, μέσω του οποίου μπορούμε σε μικρό χρονικό διάστημα να αξιολογήσουμε ολόκληρο το σώμα, στην αναζήτηση της βασικής αιτίας είναι το ART. Το ακρώνυμο ART προέρχεται από τις λέξεις: Asymmetry – Restriction of motion – Tissue texture abnormalities (Ασυμμετρία – Περιορισμός της κίνησης – Ανωμαλία στην υφή του ιστού).

 • Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΤΟΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΝΟ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ

  Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΤΟΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΝΟ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Περιτονία- Fascia

  Πολλές είναι οι αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν πόνο στη μέση, οι περισσότερες από αυτές εξαρτώνται από τις συνήθειες που έχουμε υιοθετήσει στην καθημερινότητα μας. Η καθιστική ζωή, πολλές ώρες μπροστά στη τηλεόραση ή τον υπολογιστή, η διατροφή και το άγχος συμβάλλουν σημαντικά στη πρόκληση του πόνου στη μέση. Το ίδιο συμβαίνει επίσης από την υπερβολική καταπόνηση του σώματος, χωρίς την απαραίτητη προσαρμογή, όταν δηλαδή θέλουμε να κάνουμε περισσότερα από όσα πραγματικά έχουμε την ικανότητα να κάνουμε. Το αποτέλεσμα και στις δυο περιπτώσεις είναι πρόκληση μικροτραυματισμών στην περιτονία με επακόλουθο αποτέλεσμα τη φλεγμονή και τον πόνο.

 • ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Περιτονία- Fascia

  Ως κοινωνία, έχουμε επικεντρωθεί εδώ και πολύ καιρό στη διαίρεση, την αποσυναρμολόγηση και τη προσεκτική μελέτη των μικρότερων δομικών στοιχείων. Αυτή η προσέγγιση έχει οδηγήσει σε μεγάλη πρόοδο σε ορισμένους τομείς και σε ενισχυμένη κατανόηση των επί μέρους στοιχείων, αλλά οδήγησε επίσης σε μια πολύ περιορισμένη ολιστική κατανόηση αυτών που συμβαίνουν γύρω μας.

 • ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

  ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Manual Therapy

  Δεν είναι λίγες οι φορές που ως θεραπευτές καλούμαστε να φροντίσουμε ασθενείς τους οποίους με δυσκολία μπορούμε να αγγίξουμε εξαιτίας του πόνου. Τις περισσότερες φορές είναι αδύνατη μια διαφωτιστική κλινική αξιολόγηση και ακόμη πιο δύσκολή η θεραπευτική προσέγγιση χωρίς τον κίνδυνο να πονέσει περισσότερο ο ασθενής μας. Σε αυτές τις περιπτώσεις μια προσέγγιση είναι να μην κάνουμε τίποτα, χωρίς όμως να έχει αποδειχθεί ότι αυτό θα είναι ευεργετικό για τον ασθενή μας, αντίθετα πολλές φορές συσσωρεύει και άλλες δυσκολίες. Μια άλλη προσέγγιση είναι να υιοθετήσουμε μια στρατηγική θεραπευτικής προσέγγισης βήμα-βήμα. Δηλαδή, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια αποτελεσματική θεραπεία.  

 • ΛΕΚΑΝΗ & ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ: Μια σχέση αλληλεπίδρασης

  ΛΕΚΑΝΗ & ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ: Μια σχέση αλληλεπίδρασης

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Σκέψεις

  Όταν ένας ασθενής παρουσιάζει αλλαγή στην ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης, είναι φυσικό να υποθέσουμε ότι η αιτία βρίσκεται στη ίδια τη σπονδυλική στήλη, και, ως εκ τούτου, η θεραπευτική προσέγγιση θα πρέπει να εστιάζεται εκεί. Ωστόσο, άλλοι παράγοντες, εκτός της σπονδυλικής στήλης συχνά προκαλούν αλλαγές στη μορφολογία της. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι χρήσιμο να διευρύνουμε τον θεραπευτικό μας ορίζοντα, συμπεριλαμβάνοντας στο πλάνο μας και άλλες περιοχές του σώματος.  • ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3-5/116 34/ΑΘΗΝΑ
  • 210 7220562
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες

  Who's Online

  Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 47 guests και κανένα μέλος

  © Physio.gr All rights reserved.
  by Avatar.gr.