Ερευνητές από την Ιρλανδία σχεδίασαν μια μελέτη για να διαπιστώσουν εάν η χρήση του ακτινωτού εξωσωματικού ωστικού κύματος (rESWT) μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική λύση της τεχνικής της στεγνής βελόνας σε έντονη προπόνηση ή ανταγωνισμό, αν δηλαδή μπορεί να μειώσει τον πόνο χωρίς να συνοδεύεται από τη κακουχία μετά την εφαρμογή.
Το μυοπεριτονιακό σημείο πυροδότησης πόνου ή trigger point είναι ένα υπερευαίσθητο σημείο στον μυ, το οποίο χαρακτηρίζεται ως ενεργό όταν είναι επώδυνο στην πίεση ή προβάλει (αντανακλά) πόνο σε κάποια περιοχή του σώματος μακριά από αυτό, ενώ περιορίζει την κινητικότητα της περιοχής, ελαττώνει την μυϊκή ισχύ και αλλάζει τα πρότυπα ενεργοποίησης των μυών, επηρεάζοντας αρνητικά δραστηριότητες όπως για παράδειγμα τις αθλητικές επιδόσεις. Αρκετές φορές μεταπηδάει σε λανθάνουσα κατάσταση, προκαλώντας μόνο περιορισμό της κινητικότητας και της μυϊκής ισχύος, αλλά μόλις οι συνθήκες το ευνοήσουν μετατρέπεται εκ νέου σε ενεργό.
Η απελευθέρωση των trigger points γίνεται είτε μέσω της τεχνικής της ισχαιμικής πίεσης, είτε με την τεχνική της στεγνής (ξηράς) βελόνας. Στην ισχαιμική πίεση, χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα του ο ειδικός θεραπευτής ή ένα ειδικό όργανο εφαρμόζει σταθερή πίεση με ελαφρά κυκλική φορά από έξω προς το κέντρο του trigger point για 35 έως 45 δευτερόλεπτα. Η ένταση της πίεσης εξαρτάται από την αντοχή του ασθενή στο επώδυνο ερέθισμα. Η τεχνική της στεγνής βελόνας βασίζεται στην εισαγωγή και τον επαναλαμβανόμενο χειρισμό μίας αποστειρωμένης ( μίας χρήσεως ) πολύ λεπτής και ευκίνητης βελόνας στα trigger points. Η ανακούφιση από τον πόνο οφείλεται στην αντανακλαστικά και μηχανικά προκαλούμενη μυϊκή απελευθέρωση. Με την χρήση αυτής της τεχνικής επιταχύνουμε τα θετικά αποτελέσματα, αν και το πρώτο 24ώρο πιθανόν να προκληθούν αντιδράσεις που έχουν να κάνουν με αίσθημα βάρους στη περιοχή, μούδιασμα ή πόνο.
Ερευνητές από την Ιρλανδία σχεδίασαν μια μελέτη για να διαπιστώσουν εάν η χρήση του ακτινωτού εξωσωματικού ωστικού κύματος (rESWT) μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική λύση της τεχνικής της στεγνής βελόνας σε έντονη προπόνηση ή ανταγωνισμό, αν δηλαδή μπορεί να μειώσει τον πόνο χωρίς να συνοδεύεται από τη κακουχία μετά την εφαρμογή.
Επιλέχθηκαν 21 ερασιτέχνες αθλητές και χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Στη πρώτη επιλέχθηκε ως τρόπος αντιμετώπισης η στεγνή (ξηρά) βελόνα, στη δεύτερη ακτινωτά Εξωσωματικά Ωστικά Κύματα Ήχου ενώ η τρίτη ήταν η ομάδα ελέγχου. Υποβλήθηκαν σε θεραπεία τριών συνεδριών μέσα σε μια εβδομάδα. Η εκτίμηση των αποτελεσμάτων έγινε σε δυο, τέσσερις και επτά ημέρες μετά την τελευταία συνεδρία. Αξιολογήθηκε η ευαισθησία στον πόνο με αλγόμετρο πίεσης.
Τα αποτελέσματα έδειξαν στην ομάδα της στεγνής βελόνας, στατιστικά σημαντική μείωση της ευαισθησίας στη πίεση κατά τη διάρκεια της θεραπείας, με στατιστικά σημαντική αύξηση της ευαισθησίας (12.92%) μετά την θεραπεία. Στην ομάδα με τα ακτινικά εξωσωματικά ωστικά κύματα, υπήρξε επίσης στατιστικά σημαντική μείωση της ευαισθησίας στη πίεση κατά τη διάρκεια της θεραπείας(13.26%), αλλά χωρίς την εμφάνιση κακουχίας μετά τη θεραπεία. Στην ομάδα ελέγχου δεν υπήρξε καμία διαφορά κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε συνεδρίας.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η τεχνική της στεγνής βελόνας είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση των μυοπεριτονιακών σημείων πυροδότησης πόνου, αλλά σχετίζεται με κακουχία μετά την θεραπεία. Τα ακτινωτά εξωσωματικά ωστικά κύματα είναι εξίσου αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των ΜΣΠΠ, χωρίς να συνοδεύονται με κακουχία μετά την θεραπεία. Εντούτοις, πρέπει να γίνουν επιπλέον μελέτες πάνω σε αυτό το θέμα εξετάζοντας τη θεραπεία πολλαπλών TrPs σε πολλούς μύες που εμπλέκονται σε αθλητικές κινήσεις. Επίσης, πρέπει να συμπεριληφθούν μετρήσεις που να περιλαμβάνουν την ενεργοποίηση των μυών και την κινηματική των αρθρώσεων. Επιπλέον, πρέπει να εξεταστεί η αποτελεσματικότητα των τεχνικών σε μεγαλύτερη χρονική περίοδο.
«The effects of dry needling and radial extracorporeal shockwave therapy on latent trigger point sensitivity in the quadriceps: A randomised control pilot study», Richie Walsh a, b, *, Sharon Kinsella a, b, Johnson McEvoy c
a- Department of Science and Health, Institute of Technology Carlow, Carlow, Ireland
b- HealthCORE, Institute of Technology Carlow, Carlow, Ireland
c- United Physiotherapy, Castletroy, Limerick, Ireland
Το «πιάσιμο» στον αυχένα είναι ένα πολύ συνηθισμένο σύμπτωμα που οδηγεί τους πάσχοντες να αναζητήσουν βοήθεια. Βέβαια πρόκειται για άτυπο όρο ομπρέλα, καθώς τα συμπτώματα κυμαίνονται από γενική δυσκαμψία του αυχένα έως πλήρη ακινησία με αφόρητο πόνο.
Στη προσπάθεια για να διατηρήσετε τον εαυτό σας υγιή και προστατευμένο από τραυματισμούς, βασική προϋπόθεση είναι να διατηρήσετε την περιτονία υγιή, ώστε να είναι ελεύθερη η ροή των υγρών, η ολίσθηση και να υπάρχει ευκολία στη κίνηση. Τελικός στόχος παραμένει η διατήρηση της ομοιόστασης του σώματος, που σημαίνει σώμα σε φυσική και πνευματική ισορροπία.
Μελέτη που παρουσιάσθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου στο American Heart Association’s Hypertension Scientific Sessions 2022, συσχετίζει την υψηλή αρτηριακή πίεση με την ταχύτερη γήρανση των οστών.
Σε πρόσφατη μελέτη από το Lise Meitner Group for Environmental Neuroscience at the Max Planck Institute for Human Development, διαπιστώθηκε ότι μια ώρα περπάτημα στο δάσος Grunewald στη Γερμανία, μείωσε το άγχος στους συμμετέχοντες, ενώ αντίθετα περπάτημα ίσης διάρκειας σε πολυσύχναστο δρόμο στην εμπορική περιοχή του Βερολίνου δεν είχε το ίδιο αποτέλεσμα.
Το σύνδρομο της Ινομυαλγίας (fibromyalgia) είναι μια συνηθισμένη και χρόνια διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από διάχυτους μυϊκούς πόνους, κακουχία και πολλαπλά επώδυνα σημεία (tender points). Η ετοιμολογία του όρου “fibromyalgia” προέρχεται από την Λατινική λέξη fibro, που σημαίνει ιστός, και από τις Ελληνικές λέξεις myo και algia, που σημαίνουν μυς και άλγος (fibromyalgia = ινομυαλγία). Βρίσκουμε αναφορές για διάχυτο πόνο στο σώμα σε ιστορικά έγγραφά ακόμη πριν τον Μεσαίωνα, αλλά είναι καταπληκτικό ότι ακόμη και σήμερα αυτή η κατάσταση συνεχίζει να είναι υπό διερεύνηση.
Η εμπεριστατωμένη αξιολόγηση αποτελεί βασική προϋπόθεση μιας αποτελεσματικής θεραπείας. Ένα απλοποιημένο σύστημα ελέγχου, μέσω του οποίου μπορούμε σε μικρό χρονικό διάστημα να αξιολογήσουμε ολόκληρο το σώμα, στην αναζήτηση της βασικής αιτίας είναι το ART. Το ακρώνυμο ART προέρχεται από τις λέξεις: Asymmetry – Restriction of motion – Tissue texture abnormalities (Ασυμμετρία – Περιορισμός της κίνησης – Ανωμαλία στην υφή του ιστού).
Πολλές είναι οι αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν πόνο στη μέση, οι περισσότερες από αυτές εξαρτώνται από τις συνήθειες που έχουμε υιοθετήσει στην καθημερινότητα μας. Η καθιστική ζωή, πολλές ώρες μπροστά στη τηλεόραση ή τον υπολογιστή, η διατροφή και το άγχος συμβάλλουν σημαντικά στη πρόκληση του πόνου στη μέση. Το ίδιο συμβαίνει επίσης από την υπερβολική καταπόνηση του σώματος, χωρίς την απαραίτητη προσαρμογή, όταν δηλαδή θέλουμε να κάνουμε περισσότερα από όσα πραγματικά έχουμε την ικανότητα να κάνουμε. Το αποτέλεσμα και στις δυο περιπτώσεις είναι πρόκληση μικροτραυματισμών στην περιτονία με επακόλουθο αποτέλεσμα τη φλεγμονή και τον πόνο.
Ως κοινωνία, έχουμε επικεντρωθεί εδώ και πολύ καιρό στη διαίρεση, την αποσυναρμολόγηση και τη προσεκτική μελέτη των μικρότερων δομικών στοιχείων. Αυτή η προσέγγιση έχει οδηγήσει σε μεγάλη πρόοδο σε ορισμένους τομείς και σε ενισχυμένη κατανόηση των επί μέρους στοιχείων, αλλά οδήγησε επίσης σε μια πολύ περιορισμένη ολιστική κατανόηση αυτών που συμβαίνουν γύρω μας.
Δεν είναι λίγες οι φορές που ως θεραπευτές καλούμαστε να φροντίσουμε ασθενείς τους οποίους με δυσκολία μπορούμε να αγγίξουμε εξαιτίας του πόνου. Τις περισσότερες φορές είναι αδύνατη μια διαφωτιστική κλινική αξιολόγηση και ακόμη πιο δύσκολή η θεραπευτική προσέγγιση χωρίς τον κίνδυνο να πονέσει περισσότερο ο ασθενής μας. Σε αυτές τις περιπτώσεις μια προσέγγιση είναι να μην κάνουμε τίποτα, χωρίς όμως να έχει αποδειχθεί ότι αυτό θα είναι ευεργετικό για τον ασθενή μας, αντίθετα πολλές φορές συσσωρεύει και άλλες δυσκολίες. Μια άλλη προσέγγιση είναι να υιοθετήσουμε μια στρατηγική θεραπευτικής προσέγγισης βήμα-βήμα. Δηλαδή, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια αποτελεσματική θεραπεία.
Όταν ένας ασθενής παρουσιάζει αλλαγή στην ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης, είναι φυσικό να υποθέσουμε ότι η αιτία βρίσκεται στη ίδια τη σπονδυλική στήλη, και, ως εκ τούτου, η θεραπευτική προσέγγιση θα πρέπει να εστιάζεται εκεί. Ωστόσο, άλλοι παράγοντες, εκτός της σπονδυλικής στήλης συχνά προκαλούν αλλαγές στη μορφολογία της. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι χρήσιμο να διευρύνουμε τον θεραπευτικό μας ορίζοντα, συμπεριλαμβάνοντας στο πλάνο μας και άλλες περιοχές του σώματος.
Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες
Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 62 guests και κανένα μέλος
ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3 - 5 / 11634 / ΑΘΗΝΑ