Η δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυμάτων είναι σημαντικός παράγοντας στην θεραπευτική διαδικασία.
Ένας από τους στόχους του εκπαιδευμένου θεραπευτή είναι να διευκολύνει τον ασθενή του να επιτύχει μια χαλαρή ψυχική και συναισθηματική κατάσταση, ώστε να είναι αποτελεσματική η θεραπευτική του παρέμβαση. Το επιτυγχάνει μειώνοντας την υπερδραστηριότητα των εγκεφαλικών κυμάτων. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος περιέχει δισεκατομμύρια νευρώνες που επικοινωνούν μέσω κυματοειδών ηλεκτρικών σημάτων, που ονομάζονται εγκεφαλικά κύματα.
Ο Γερμανός ψυχίατρος Hans Berger, το 1929 χρησιμοποιώντας την εφεύρεση του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος ανακάλυψε αυτά τα ηλεκτρικά εγκεφαλικά κύματα. Με την κατάλληλη τοποθέτηση ηλεκτροδίων στο τριχωτό της κεφαλής ενός ατόμου ο Berger μπόρεσε να καταγράψει την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου. Κατηγοριοποίησε τα ηλεκτρικά σήματα σύμφωνα με τη συχνότητα και μελέτησε πως το κάθε μοτίβο κυμάτων τροποποιούσε τη κατάσταση συνείδησης του ατόμου. Ο Berger, ως μονάδα μέτρησης της συχνότητας των κυμάτων χρησιμοποίησε το hertz (Hz) ή τον αριθμό επαναλήψεων ενός κύματος μέσα σε ένα δευτερόλεπτο. Στη συνέχεια κατέγραψε πως επηρεάζεται η πνευματική απόδοση αν κάποια από αυτές τις συχνότητες ήταν ανεπαρκής, υπερβολική ή υπήρχε δυσκολία να ανιχνευθεί.
Παρακάτω παρουσιάζονται οι πέντε πιο συνηθισμένες συχνότητες των εγκεφαλικών ηλεκτρικών κυμάτων:
Οι ασθενείς συνήθως όταν προσέρχονται για θεραπεία είναι σε μια κατάσταση άγχους εξαιτίας φυσικά των προβλημάτων τους, άρα κυριαρχούν τα Βήτα κύματα. Το διαπιστώνουμε αρχικά στη κλινική αξιολόγηση, όπου παρατηρούμε να έχουν ανήσυχα χέρια και πόδια, υπερβολική κουβέντα, σφιγμένο σαγόνι και μια άκαμπτη στάση. Καλό είναι σε αυτή τη περίπτωση πριν από την θεραπευτική παρέμβαση να φροντίσουμε να ηρεμίσουμε τον ασθενή, είτε κουβεντιάζοντας να προσπαθήσουμε να τον καθησυχάσουμε, είτε με χαλαρωτικούς χειρισμούς. Μόλις νιώσουμε να μειώνεται η ένταση στο σώμα του και κυριαρχήσουν τα Άλφα κύματα, τότε μπορούμε να προχωρήσουμε σε πιο εν τω βάθει τεχνικές.
Όταν εφαρμόζουμε θεραπεία σε ασθενή με χρόνιο στρες, προσπαθούμε να διατηρήσουμε ένα ήσυχο, ζεστό, περιποιητικό περιβάλλον, εργαζόμενοι με αργούς και σταθερούς χειρισμούς. Ο στόχος είναι ο θεραπευτικός μας ρυθμός να διευκολύνει τον εγκέφαλο του ασθενή να πέσει σε αυτή την ονειρική κατάσταση, δηλαδή να κυριαρχήσουν τα κύματα Θήτα ή ακόμη καλύτερα τα κύματα Δέλτα.
Η σύγχρονη συνήθεια της καθιστικής ζωής είναι από τις βασικές αιτίες του πόνου στη μέση. Χρησιμοποιώντας τεχνικές χειροθεραπείας και άσκηση με βαθύ κάθισμα μπορούμε να μειώσουμε τις μυϊκές ανισορροπίες που σχετίζονται με τον πόνο στη μέση.
Στην Κρανιοϊερή θεραπεία χρησιμοποιούμε ένα διευρυμένο Βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο για την υγεία και την ασθένεια, αποβλέποντας να ενδυναμώσουμε την ικανότητα του ασθενή στην ίαση.
Η διαχείριση του πόνου στη μέση με συντηρητικό τρόπο, που περιλαμβάνει τεχνικές σπονδυλικής ανάταξης και σπονδυλικής κινητοποίησης, ως συμπλήρωμα της συνήθους ιατρικής θεραπείας, καταφέρνει να βελτιώσει τα αποτελέσματα της.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη οι αναρριχητές βράχου εμφανίζουν υψηλό ποσοστό αρθρίτιδας στον ώμο.
Ατλαντο-ινιακή ένωση:
μια αμφίδρομη σχέση
Στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η πολυπλοκότητα του χρόνιου μυοσκελετικού πόνου, το Βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο φαίνεται πως επικρατεί.
Η επίδραση της εφαρμογής ξηράς βελόνας, στην άνω μοίρα του τραπεζοειδή μυ, στην ένταση του πόνου και την ανικανότητα στον αυχένα σε σύγκριση με την ισχαιμική πίεση.
Στοχευμένη ή όχι «Κινητοποίηση» στη Σπονδυλική Στήλη (Έρευνα)
Τον τελευταίο καιρό, από την επιστημονική κοινότητα υπάρχει μια έκρηξη ενδιαφέροντος για έρευνες και αναλύσεις σχετικά με την κατανόηση του θέματος της φλεγμονής.
Η ζωή είναι κίνηση, η ζωή είναι ροή: Χάρη σε ερευνητές όπως Carla Stecco, Caterina Fede, Neil Theise και Melody Swartz μπορούμε να ερμηνεύσουμε τη λειτουργία του σώματος με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο.
Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες
Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 113 guests και κανένα μέλος
ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3 - 5 / 11634 / ΑΘΗΝΑ