Η εμπλοκή του Μηριαίου Νεύρου ως αιτία πόνου στην πρόσθια άνω επιφάνεια του μηρού. Πόνος ή αισθητικές διαταραχές στην πρόσθια, άνω επιφάνεια του μηρού στο πόδι, ενδεχομένως είναι αποτέλεσμα άμεσου τραυματισμού ή παρατεταμένης πίεσης στο Μηριαίο Νεύρο.
Το Μηριαίο Νεύρο είναι μια από τι μεγαλύτερες νευρικές δομές στο πόδι. Οι κλάδοι του παρέχουν την αισθητικότητα στη περιοχή του άνω μηρού και ελέγχουν τον τετρακέφαλο μυ, υπεύθυνο για την έκταση του γόνατος. Η πρόσκρουση του Μηριαίου Ν. μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα όπως: μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, πόνο στον μηρό και μερικές φορές στην περιοχή της βουβωνικής χώρας. Μπορεί να προκαλέσει μυϊκή αδυναμία ενώ σε πιο σοβαρές περιπτώσεις λυγίζει το γόνατο. Πρώτο μέλημα στην θεραπευτική προσέγγιση είναι η αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας.
Αν η αιτία είναι η συμπίεση το νεύρου, ο θεραπευτικός στόχος είναι η αποσυμπίεση. Χειροθεραπεία (Manual Therapy) που θα συνδυάζει κινητοποίηση των μαλακών μορίων -με επικέντρωση σε μυοσκελετικές δομές που έχουν παγιδέψει το νεύρο- και τεχνικές νευρικής κινητοποίησης, μπορεί να δώσει ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Παρόλο, που είναι πτωχή η βιβλιογραφία για την αποτελεσματικότητα των χειρισμών αυτών, εντούτοις, μπορούν να επιτύχουν τον στόχο τους αυξάνοντας το εύρος κίνησης των αρθρώσεων, μειώνοντας τον πόνο, το οίδημα, αυξάνοντας την ελαστικότητα και βελτιώνοντας την μυϊκή λειτουργία.
Επιπρόσθετα, διατάσεις και ασκήσεις ενδυνάμωσης, αερόβια προπόνηση και γνωστική-συμπεριφορική εκπαίδευση έχουν αποδειχθεί πολύτιμα εργαλεία για τη θεραπεία της παγίδευσης του μηριαίου νεύρου στη περιοχή του ισχίου. Προοδευτική διάταση, είτε από τον θεραπευτή, είτε από τον ίδιο τον ασθενή, φαίνεται να είναι χρήσιμη για την αποσυμπίεση του μηριαίου νεύρου λόγω παθολογίας στη σπονδυλική στήλη στο επίπεδο του δεύτερου οσφυϊκού σπονδύλου έως του τέταρτου (Ο2-Ο4). Βέβαια, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι επιθετικές/απότομες διατάσεις μπορούν να ερεθίσουν το νεύρο και να προκαλέσουν υποτροπή οπότε χρειάζεται προσοχή.
Στοχευμένες ασκήσεις ενδυνάμωσης είναι χρήσιμες για να διευκολύνουν τη μεταφορά φορτίων μεταξύ της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, της λεκάνης, του ισχίου και του κάτω άκρου, όταν έχουν διαπιστωθεί μεταβολές ή ελλείματα στις μεταξύ τους σχέσεις. Η αερόβια προπόνηση μπορεί να είναι χρήσιμη λόγω της γενικής θετικής επίδρασης που έχει στη συνολική διαχείριση του πόνου και η γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή να αποκτήσει μια αίσθηση ελέγχου του πόνου με την κατανόηση του μηχανισμού πρόκλησης του πόνου και των στρατηγικών αντιμετώπισης.
Χειρισμοί πίεσης πέντε γραμμαρίων ή λιγότερο συνδέουν τον θεραπευτή με το σύστημα της περιτονίας και μέσω αυτής με κάθε τμήμα του σώματος, καταπολεμώντας συμπτώματα ασθενειών μερικά εκ των οποίων είναι χρόνια.
Τεχνικές χειροθεραπείας και άσκηση με βαθύ κάθισμα δύνανται να μειώσουν τις μυϊκές ανισορροπίες που σχετίζονται με τον πόνο στη μέση.
Η Κρανιοϊερή θεραπεία χρησιμοποιεί ένα διευρυμένο Βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο για την υγεία και την ασθένεια, με στόχο την ενδυνάμωση της ικανότητας του ασθενή στην ίαση.
Η συντηρητική διαχείριση του πόνου στη μέση με τεχνικές σπονδυλικής ανάταξης και κινητοποίησης, συμπληρωματικά της ιατρικής θεραπείας, βελτιώνει την λειτουργική ικανότητα, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα της.
Πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι οι αναρριχητές βράχου εμφανίζουν υψηλό ποσοστό αρθρίτιδας στον ώμο.
Ατλαντο-ινιακή ένωση:
μια αμφίδρομη σχέση
Στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η πολυπλοκότητα του χρόνιου μυοσκελετικού πόνου, το Βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο φαίνεται πως επικρατεί.
Η επίδραση της εφαρμογής ξηράς βελόνας, στην άνω μοίρα του τραπεζοειδή μυ, στην ένταση του πόνου και την ανικανότητα στον αυχένα σε σύγκριση με την ισχαιμική πίεση.
Στοχευμένη ή όχι «Κινητοποίηση» στη Σπονδυλική Στήλη (Έρευνα)
Μια καλή αρχή για να απαλλαγούμε από τη χρόνια φλεγμονή και τις επιπτώσεις της είναι οι αλλαγές που επικεντρώνονται στον τρόπο ζωής μας.
Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες
Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 288 guests και κανένα μέλος
ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3 - 5 / 11634 / ΑΘΗΝΑ