ΣΠΛΑΧΝΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ!

Αρκετές φορές είναι δύσκολο να βρεθεί ο βασικός περιορισμός που αποτελεί το κλειδί για τα προβλήματα του ασθενή. Για αυτόν τον λόγο ο Barral στο δίλημμα: πρέπει πρώτα να κινητοποίησω το κρανίο, τη σπονδυλική στήλη, τα σπλάχνα ή τα άκρα; ...απαντά: «δεν πιστεύω στην αναγκαιότητα της ανακάλυψης του βασικού περιορισμού, υπάρχουν τόσες πολλές πιθανές αιτίες, που μπορούμε μόνο να ελπίζουμε πως μπορούμε να ανακαλύψουμε 'τουλάχιστον τη δευτερεύουσα' από αυτές, ακόμη και αν λανθασμένα πιστεύουμε ότι είναι η βασική».

 

barral

Ο Jean-Pierre Barral (Visceral Manipulation II) επισημαίνει ότι η στρατηγική της θεραπείας είναι σημαντική και προτείνει τα εξής:


Μην αρχίζεται τη θεραπεία με ανάταξη της σπονδυλικής στήλης, είναι προτιμότερο να εφαρμόζεται αρχικά κρανιακές ή σπλαχνικές τεχνικές. Σπονδυλική κινητοποίηση πρέπει να εφαρμόζεται μόνο όταν έχετε επιχειρήσει να απελευθερώσεται όλες τις άλλες ζώνες, γεγονός που θα σας διευκολύνει να εντοπίσεται τον βασικό σπονδυλικό περιορισμό.
Πάντα να αναζητείται περιορισμούς στα πόδια και στην ένωση του ιερού οστού με τον κόκκυγα. Αυτά είναι ιδιαίτερα παθογόνα για το σπλαχνικό σύστημα. Συχνά εντοπίζονται περιορισμοί στα πόδια σε ασθενείς με σπλαχνικά προβλήματα. Ο Barral ενοχοποιεί δύο παράγοντες γιαυτό: 1) ένας είναι οι νευρικές συνδέσεις, καθώς πολλά άπο τα κοιλιακά και πυελικά όργανα νευρώνονται από τα ίδια νεύρα που εκτείνονται στα κάτω άκρα, οπότε διαταραχές στη μία περιοχή μπορεί να αντανακλά και στην άλλη, 2) λαμβάνοντας υπόψη πως υπάρχουν μηχανικές συνδέσεις στο σώμα, σπλαχνικοί περιοdiaphragm2ρισμοί ανατρέπουν την ισορροπία στα μαλακά μόρια που επηρεάζουν τη στάση και ως εκ τούτου τα πόδια. Αντιστρόφως προβλήματα στα πόδια μπορούν να ανατρέψουν την μηχανική ισιρροπία στα σπλάχνα.
Όταν υπάρχουν πολλοί περιορισμοί (κυρίως στην άνω κοιλιακή περιοχή) ή ένας σημαντικός περιορισμός (π.χ. μετά από περιτονίτιδα), είναι προτιμότερο να εφαρμόζεται η διαδικασία της γενικής διευκόλυνσης (general induction). Αντίθετα για έναν περιορισμό είναι καλύτερα να εργάζεστε τοπικά. Για παράδειγμα, αν υπάρχει ένας περιορισμός στον σφιγκτήρα του Oddi, τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται όταν εργάζεστε σε αυτή τη περιοχή. Εαν επιπρόσθετα συμμετέχουν στον περιορισμό η χολή και ο δεξιός τρίγωνος σύνδεσμος, τότε συνίσταται η χρήση της διαδικασίας γενικής διευκόλυνσης και προοδευτικά μετακίνηση των χεριών ώστε να εργαστούν σε όλες τις πάσχουσες περιοχές.
Στην οστεοπαθητική ξεκινάμε με τοπική θεραπεία και ολοκληρώνουμε με γενική κινητοποίηση, με στόχο να εναρμονίσουμε την ανταπόκριση του σώματος. Όταν ξεκινάτε τοπικά, μπορείτε να είστε σχετικά διακριτικοί και ήπιοι (με στόχο την τόνωση της ενέργειας του ασθενή), ενώ προοδευτικά εμπλέκεται περισσότερες περιοχές του σώματος του ασθενή. Αν αντίθετα ξεκινήσετε με γενική κινητοποίηση, υπάρχει μια τάση να εργαστείτε πολύ απότομα και γρήγορα, με αποτέλεσμα να εξαντληθεί μέρος της ενέγειας του ασθενή χωρίς να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός αυτοδιόρθωσης.
Σημαντικός παράγοντας για την αποτελεσματική θεραπεία είναι η γενική κατάσταση της ενέργειας του ασθενή. Από όλες τις τεχνικές σπλαχνικής κινητοποίησης η έμφυτη κινητικότητα (motility) είναι αυτή που αλληλεπιδρά περισσότερο με την ενέργεια του ασθενή. Για αυτόν τον λόγο, ολοκληρώνουμε την θεραπεία εργαζόμενοι στην έμφυτη κινητικότητα. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι η έμφυτη κινητικότητα είναι πιο σημαντική από την κινητικότητα των σπλάχνων ή ότι παραλείπουμε τη θεραπεία της κινητικότητας, καθώς χωρίς τη δυνατότητα το όργανο να κινείται ελεύθερα στο ανατομικό του περιβάλλον δεν μπορεί να έχει ικανοποιητική έμφυτη κινητικότητα.
• Ο A.T. Still ανέφερε: «find it, fix it and leave it alone", δηλαδή «βρές το, διόρθωσε το και άστο στην ησυχία του». Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δινουμε τον χρόνο στο σώμα να αφομοιώνει τις αλλάγες που έχουν συντελεστεί ώστε να επιτύχουμε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

ΠΗΓΗ

Visceral Manipulation II, Revised Edition, Jean-Pierre Barral

Τελευταία άρθρα

 • "ΠΙΑΣΙΜΟ" ΣΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ

  "ΠΙΑΣΙΜΟ" ΣΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Αυχενικό Σύνδρομο

  Το «πιάσιμο» στον αυχένα είναι ένα πολύ συνηθισμένο σύμπτωμα που οδηγεί τους πάσχοντες να αναζητήσουν βοήθεια. Βέβαια πρόκειται για άτυπο όρο ομπρέλα, καθώς τα συμπτώματα κυμαίνονται από γενική δυσκαμψία του αυχένα έως πλήρη ακινησία με αφόρητο πόνο.

 • ΥΓΙΗΣ ΠΕΡΙΤΟΝΙΑ

  ΥΓΙΗΣ ΠΕΡΙΤΟΝΙΑ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Περιτονία- Fascia

  Στη προσπάθεια για να διατηρήσετε τον εαυτό σας υγιή και προστατευμένο από τραυματισμούς, βασική προϋπόθεση είναι να διατηρήσετε την περιτονία υγιή, ώστε να είναι ελεύθερη η ροή των υγρών, η ολίσθηση και να υπάρχει ευκολία στη κίνηση. Τελικός στόχος παραμένει η διατήρηση της ομοιόστασης του σώματος, που σημαίνει σώμα σε φυσική και πνευματική ισορροπία.

 • ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

  ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Οστεοπόρωση

  Μελέτη που παρουσιάσθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου στο American Heart Association’s Hypertension Scientific Sessions 2022, συσχετίζει την υψηλή αρτηριακή πίεση με την ταχύτερη γήρανση των οστών.

 • ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΚΑΙ ΑΓΧΟΣ

  ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΚΑΙ ΑΓΧΟΣ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Άσκηση

  Σε πρόσφατη μελέτη από το Lise Meitner Group for Environmental Neuroscience at the Max Planck Institute for Human Development, διαπιστώθηκε ότι μια ώρα περπάτημα στο δάσος Grunewald στη Γερμανία, μείωσε το άγχος στους συμμετέχοντες, ενώ αντίθετα περπάτημα ίσης διάρκειας σε πολυσύχναστο δρόμο στην εμπορική περιοχή του Βερολίνου δεν είχε το ίδιο αποτέλεσμα.

 • ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ ... υπό διερεύνηση!

  ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ ... υπό διερεύνηση!

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Χρόνιος Πόνος - Ινομυαλγία

  Το σύνδρομο της Ινομυαλγίας (fibromyalgia) είναι μια συνηθισμένη και χρόνια διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από διάχυτους μυϊκούς πόνους, κακουχία και πολλαπλά επώδυνα σημεία (tender points). Η ετοιμολογία του όρου “fibromyalgia” προέρχεται από την Λατινική λέξη fibro, που σημαίνει ιστός, και από τις Ελληνικές λέξεις myo και algia, που σημαίνουν μυς και άλγος (fibromyalgia = ινομυαλγία). Βρίσκουμε αναφορές για διάχυτο πόνο στο σώμα σε ιστορικά έγγραφά ακόμη πριν τον Μεσαίωνα, αλλά είναι καταπληκτικό ότι ακόμη και σήμερα αυτή η κατάσταση συνεχίζει να είναι υπό διερεύνηση.

 • ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΑΙΤΙΑΣ (Key Lesion)

  ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΑΙΤΙΑΣ (Key Lesion)

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Σκέψεις

  Η εμπεριστατωμένη αξιολόγηση αποτελεί βασική προϋπόθεση μιας αποτελεσματικής θεραπείας. Ένα απλοποιημένο σύστημα ελέγχου, μέσω του οποίου μπορούμε σε μικρό χρονικό διάστημα να αξιολογήσουμε ολόκληρο το σώμα, στην αναζήτηση της βασικής αιτίας είναι το ART. Το ακρώνυμο ART προέρχεται από τις λέξεις: Asymmetry – Restriction of motion – Tissue texture abnormalities (Ασυμμετρία – Περιορισμός της κίνησης – Ανωμαλία στην υφή του ιστού).

 • Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΤΟΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΝΟ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ

  Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΤΟΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΝΟ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Περιτονία- Fascia

  Πολλές είναι οι αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν πόνο στη μέση, οι περισσότερες από αυτές εξαρτώνται από τις συνήθειες που έχουμε υιοθετήσει στην καθημερινότητα μας. Η καθιστική ζωή, πολλές ώρες μπροστά στη τηλεόραση ή τον υπολογιστή, η διατροφή και το άγχος συμβάλλουν σημαντικά στη πρόκληση του πόνου στη μέση. Το ίδιο συμβαίνει επίσης από την υπερβολική καταπόνηση του σώματος, χωρίς την απαραίτητη προσαρμογή, όταν δηλαδή θέλουμε να κάνουμε περισσότερα από όσα πραγματικά έχουμε την ικανότητα να κάνουμε. Το αποτέλεσμα και στις δυο περιπτώσεις είναι πρόκληση μικροτραυματισμών στην περιτονία με επακόλουθο αποτέλεσμα τη φλεγμονή και τον πόνο.

 • ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Περιτονία- Fascia

  Ως κοινωνία, έχουμε επικεντρωθεί εδώ και πολύ καιρό στη διαίρεση, την αποσυναρμολόγηση και τη προσεκτική μελέτη των μικρότερων δομικών στοιχείων. Αυτή η προσέγγιση έχει οδηγήσει σε μεγάλη πρόοδο σε ορισμένους τομείς και σε ενισχυμένη κατανόηση των επί μέρους στοιχείων, αλλά οδήγησε επίσης σε μια πολύ περιορισμένη ολιστική κατανόηση αυτών που συμβαίνουν γύρω μας.

 • ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

  ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Manual Therapy

  Δεν είναι λίγες οι φορές που ως θεραπευτές καλούμαστε να φροντίσουμε ασθενείς τους οποίους με δυσκολία μπορούμε να αγγίξουμε εξαιτίας του πόνου. Τις περισσότερες φορές είναι αδύνατη μια διαφωτιστική κλινική αξιολόγηση και ακόμη πιο δύσκολή η θεραπευτική προσέγγιση χωρίς τον κίνδυνο να πονέσει περισσότερο ο ασθενής μας. Σε αυτές τις περιπτώσεις μια προσέγγιση είναι να μην κάνουμε τίποτα, χωρίς όμως να έχει αποδειχθεί ότι αυτό θα είναι ευεργετικό για τον ασθενή μας, αντίθετα πολλές φορές συσσωρεύει και άλλες δυσκολίες. Μια άλλη προσέγγιση είναι να υιοθετήσουμε μια στρατηγική θεραπευτικής προσέγγισης βήμα-βήμα. Δηλαδή, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια αποτελεσματική θεραπεία.  

 • ΛΕΚΑΝΗ & ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ: Μια σχέση αλληλεπίδρασης

  ΛΕΚΑΝΗ & ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ: Μια σχέση αλληλεπίδρασης

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Σκέψεις

  Όταν ένας ασθενής παρουσιάζει αλλαγή στην ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης, είναι φυσικό να υποθέσουμε ότι η αιτία βρίσκεται στη ίδια τη σπονδυλική στήλη, και, ως εκ τούτου, η θεραπευτική προσέγγιση θα πρέπει να εστιάζεται εκεί. Ωστόσο, άλλοι παράγοντες, εκτός της σπονδυλικής στήλης συχνά προκαλούν αλλαγές στη μορφολογία της. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι χρήσιμο να διευρύνουμε τον θεραπευτικό μας ορίζοντα, συμπεριλαμβάνοντας στο πλάνο μας και άλλες περιοχές του σώματος.  • ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3-5/116 34/ΑΘΗΝΑ
  • 210 7220562
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες

  Who's Online

  Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 68 guests και κανένα μέλος

  © Physio.gr All rights reserved.
  by Avatar.gr.