ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (ΕΝΤΕΡΙΚΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ)

Στη διάρκεια του 20ου αιώνα, η Ιατρική στη προσπάθεια να κατανοήσει καλύτερα τα διαφορετικά συστήματα του ανθρωπίνου σώματος τα κατηγοριοποίησε. Ωστόσο, σήμερα όλο και περισσότερο συνειδητοποιούμε ότι τα διαφορετικά συστήματα του σώματος συνδέονται μεταξύ τους, ως εκ τούτου δεν μπορούν να γίνουν πλήρως κατανοητά μεμονωμένα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η σύνδεση του εγκεφάλου με το έντερο.

Σύνδεση των σπλάχνων με τον εγκέφαλο

Ανατομική σύνδεση εγκεφάλου-εντέρου

vagus 16x9Ο εγκέφαλος στέλνει σήματα στο πεπτικό ή στο γαστρεντερικό σύστημα μέσω του συμπαθητικού νευρικού συστήματος (μάχης ή φυγής) και του παρασυμπαθητικού (αναπλήρωσης και πέψης). Η ισορροπία των σημάτων από αυτές τις δυο πηγές, είναι σε θέση να επηρεάσει την ταχύτητα με την οποία τα τρόφιμα μετακινούνται μέσω του πεπτικού συστήματος, την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, την έκκριση των χυμών της πέψης ή της φλεγμονής στο πεπτικό σύστημα.

Το πεπτικό σύστημα έχει επίσης το δικό του νευρικό σύστημα, το εντερικό νευρικό σύστημα, που αποτελείται από περίπου 100 εκατομμύρια νευρικά κύτταρα μέσα και γύρω από την περιοχή του γαστρεντερικού σωλήνα. Το εντερικό νευρικό σύστημα, λαμβάνει εισροές από το συμπαθητικό και παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, αλλά μπορεί επίσης να λειτουργεί ανεξάρτητα από αυτά.

Το εντερικό νευρικό σύστημα, είναι επίσης διασυνδεδεμένο με εκατομμύρια κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο ρόλος αυτών των κυττάρων είναι να ερευνούν το πεπτικό σύστημα και να μεταφέρουν πληροφορίες, όπως αν υπάρχει φούσκωμα στο στομάχι, φλεγμονή/μόλυνση στον γαστρεντερικό σωλήνα ή ανεπαρκής ροή αίματος προς τον εγκέφαλο. Έτσι, ο εγκέφαλος και ο γαστρεντερικός σωλήνας επικοινωνούν αμφίδρομα μεταξύ τους.

Επίδραση του άγχους και των αρνητικών συναισθημάτων στο έντερο

euerethisto-enteroΛόγω της ισχυρής σύνδεσης εγκεφάλου-εντέρου, το άγχος και ποικιλία αρνητικών συναισθημάτων, όπως η θλίψη, η κατάθλιψη, ο φόβος και ο θυμός μπορούν να επηρεάσουν το γαστρεντερικό σύστημα. Αυτά είναι σε θέση να πυροδοτήσουν αντιδράσεις, δηλαδή μπορούν να επιταχύνουν ή να επιβραδύνουν τις κινήσεις στην γαστρεντερική οδό και στο περιεχόμενο της. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ευαισθητοποίηση του πεπτικού συστήματος, που γίνεται επιρρεπή σε φουσκώματα, επώδυνα ερεθίσματα, διευκολύνεται η κίνηση των βακτηριδίων και η ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλάζοντας τους τύπους των βακτηρίων που βρίσκονται στο έντερο. Γι' αυτό το άγχος και τα αρνητικά συναισθήματα μπορούν να συμβάλουν ή να επιδεινώσουν ποικίλες παθήσεις του γαστρεντερικού σωλήνα (νόσος του Crohn, ελκώδης κολίτιδα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, αλλεργίες σε τρόφιμα κ.α.).

Οι αρνητικές αλλαγές στο γαστρεντερικό σύστημα μπορούν να ανατροφοδοτήσουν τον εγκέφαλο, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο. Για παράδειγμα, υπάρχει μια ερευνητική εργασία που αποδεικνύει ότι η αυξημένη φλεγμονή του εντέρου και οι αλλαγές στα βακτήρια που βρίσκονται στο έντερο, μπορούν να έχουν βαθιές επιδράσεις σε όλο το σώμα και να συμβάλλουν στη κόπωση, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και την κατάθλιψη.

Θεραπεία

Visceral-ManipulationΔεδομένης της ισχυρής σύνδεσης εγκεφάλου-εντέρου, θεραπευτικές προσεγγίσεις που στηρίζονται στο Βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο (πνεύμα/σώμα), όπως είναι η Κρανιοϊερή Θεραπεία του Dr Upledger και η Σπλαχνική Κινητοποίηση, αποδεικνύονται αποτελεσματικές. Μειώνουν τις επιδράσεις του άγχους στο σώμα, που καταπονούν το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, ενισχύεται η παρασυμπαθητική ανταπόκριση και μειώνεται η φλεγμονή. Προς αυτή τη κατεύθυνση είναι επίσης o διαλογισμός, η γιόγκα, ασκήσεις αναπνοής κ.α.

Πηγές

Rev Neurosci. 2018 Aug 28;29(6):629-643. doi: 10.1515/revneuro-2017-0072. "Gut microbiome and depression: what we know and what we need to know", Winter G1, Hart RA1, Charlesworth RPG1, Sharpley CF2.
Brain-gut connection explains why integrative treatments can help relieve digestive ailments. Posted www.health.harvard.edu April 11, 2019, 10:30 am. Michelle Dossett, MD, PhD, MPH

 

 

 

Τελευταία άρθρα

 • "ΠΙΑΣΙΜΟ" ΣΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ

  "ΠΙΑΣΙΜΟ" ΣΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Αυχενικό Σύνδρομο

  Το «πιάσιμο» στον αυχένα είναι ένα πολύ συνηθισμένο σύμπτωμα που οδηγεί τους πάσχοντες να αναζητήσουν βοήθεια. Βέβαια πρόκειται για άτυπο όρο ομπρέλα, καθώς τα συμπτώματα κυμαίνονται από γενική δυσκαμψία του αυχένα έως πλήρη ακινησία με αφόρητο πόνο.

 • ΥΓΙΗΣ ΠΕΡΙΤΟΝΙΑ

  ΥΓΙΗΣ ΠΕΡΙΤΟΝΙΑ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Περιτονία- Fascia

  Στη προσπάθεια για να διατηρήσετε τον εαυτό σας υγιή και προστατευμένο από τραυματισμούς, βασική προϋπόθεση είναι να διατηρήσετε την περιτονία υγιή, ώστε να είναι ελεύθερη η ροή των υγρών, η ολίσθηση και να υπάρχει ευκολία στη κίνηση. Τελικός στόχος παραμένει η διατήρηση της ομοιόστασης του σώματος, που σημαίνει σώμα σε φυσική και πνευματική ισορροπία.

 • ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

  ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Οστεοπόρωση

  Μελέτη που παρουσιάσθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου στο American Heart Association’s Hypertension Scientific Sessions 2022, συσχετίζει την υψηλή αρτηριακή πίεση με την ταχύτερη γήρανση των οστών.

 • ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΚΑΙ ΑΓΧΟΣ

  ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΚΑΙ ΑΓΧΟΣ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Άσκηση

  Σε πρόσφατη μελέτη από το Lise Meitner Group for Environmental Neuroscience at the Max Planck Institute for Human Development, διαπιστώθηκε ότι μια ώρα περπάτημα στο δάσος Grunewald στη Γερμανία, μείωσε το άγχος στους συμμετέχοντες, ενώ αντίθετα περπάτημα ίσης διάρκειας σε πολυσύχναστο δρόμο στην εμπορική περιοχή του Βερολίνου δεν είχε το ίδιο αποτέλεσμα.

 • ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ ... υπό διερεύνηση!

  ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ ... υπό διερεύνηση!

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Χρόνιος Πόνος - Ινομυαλγία

  Το σύνδρομο της Ινομυαλγίας (fibromyalgia) είναι μια συνηθισμένη και χρόνια διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από διάχυτους μυϊκούς πόνους, κακουχία και πολλαπλά επώδυνα σημεία (tender points). Η ετοιμολογία του όρου “fibromyalgia” προέρχεται από την Λατινική λέξη fibro, που σημαίνει ιστός, και από τις Ελληνικές λέξεις myo και algia, που σημαίνουν μυς και άλγος (fibromyalgia = ινομυαλγία). Βρίσκουμε αναφορές για διάχυτο πόνο στο σώμα σε ιστορικά έγγραφά ακόμη πριν τον Μεσαίωνα, αλλά είναι καταπληκτικό ότι ακόμη και σήμερα αυτή η κατάσταση συνεχίζει να είναι υπό διερεύνηση.

 • ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΑΙΤΙΑΣ (Key Lesion)

  ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΑΙΤΙΑΣ (Key Lesion)

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Σκέψεις

  Η εμπεριστατωμένη αξιολόγηση αποτελεί βασική προϋπόθεση μιας αποτελεσματικής θεραπείας. Ένα απλοποιημένο σύστημα ελέγχου, μέσω του οποίου μπορούμε σε μικρό χρονικό διάστημα να αξιολογήσουμε ολόκληρο το σώμα, στην αναζήτηση της βασικής αιτίας είναι το ART. Το ακρώνυμο ART προέρχεται από τις λέξεις: Asymmetry – Restriction of motion – Tissue texture abnormalities (Ασυμμετρία – Περιορισμός της κίνησης – Ανωμαλία στην υφή του ιστού).

 • Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΤΟΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΝΟ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ

  Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΤΟΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΝΟ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Περιτονία- Fascia

  Πολλές είναι οι αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν πόνο στη μέση, οι περισσότερες από αυτές εξαρτώνται από τις συνήθειες που έχουμε υιοθετήσει στην καθημερινότητα μας. Η καθιστική ζωή, πολλές ώρες μπροστά στη τηλεόραση ή τον υπολογιστή, η διατροφή και το άγχος συμβάλλουν σημαντικά στη πρόκληση του πόνου στη μέση. Το ίδιο συμβαίνει επίσης από την υπερβολική καταπόνηση του σώματος, χωρίς την απαραίτητη προσαρμογή, όταν δηλαδή θέλουμε να κάνουμε περισσότερα από όσα πραγματικά έχουμε την ικανότητα να κάνουμε. Το αποτέλεσμα και στις δυο περιπτώσεις είναι πρόκληση μικροτραυματισμών στην περιτονία με επακόλουθο αποτέλεσμα τη φλεγμονή και τον πόνο.

 • ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Περιτονία- Fascia

  Ως κοινωνία, έχουμε επικεντρωθεί εδώ και πολύ καιρό στη διαίρεση, την αποσυναρμολόγηση και τη προσεκτική μελέτη των μικρότερων δομικών στοιχείων. Αυτή η προσέγγιση έχει οδηγήσει σε μεγάλη πρόοδο σε ορισμένους τομείς και σε ενισχυμένη κατανόηση των επί μέρους στοιχείων, αλλά οδήγησε επίσης σε μια πολύ περιορισμένη ολιστική κατανόηση αυτών που συμβαίνουν γύρω μας.

 • ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

  ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Manual Therapy

  Δεν είναι λίγες οι φορές που ως θεραπευτές καλούμαστε να φροντίσουμε ασθενείς τους οποίους με δυσκολία μπορούμε να αγγίξουμε εξαιτίας του πόνου. Τις περισσότερες φορές είναι αδύνατη μια διαφωτιστική κλινική αξιολόγηση και ακόμη πιο δύσκολή η θεραπευτική προσέγγιση χωρίς τον κίνδυνο να πονέσει περισσότερο ο ασθενής μας. Σε αυτές τις περιπτώσεις μια προσέγγιση είναι να μην κάνουμε τίποτα, χωρίς όμως να έχει αποδειχθεί ότι αυτό θα είναι ευεργετικό για τον ασθενή μας, αντίθετα πολλές φορές συσσωρεύει και άλλες δυσκολίες. Μια άλλη προσέγγιση είναι να υιοθετήσουμε μια στρατηγική θεραπευτικής προσέγγισης βήμα-βήμα. Δηλαδή, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια αποτελεσματική θεραπεία.  

 • ΛΕΚΑΝΗ & ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ: Μια σχέση αλληλεπίδρασης

  ΛΕΚΑΝΗ & ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ: Μια σχέση αλληλεπίδρασης

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Σκέψεις

  Όταν ένας ασθενής παρουσιάζει αλλαγή στην ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης, είναι φυσικό να υποθέσουμε ότι η αιτία βρίσκεται στη ίδια τη σπονδυλική στήλη, και, ως εκ τούτου, η θεραπευτική προσέγγιση θα πρέπει να εστιάζεται εκεί. Ωστόσο, άλλοι παράγοντες, εκτός της σπονδυλικής στήλης συχνά προκαλούν αλλαγές στη μορφολογία της. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι χρήσιμο να διευρύνουμε τον θεραπευτικό μας ορίζοντα, συμπεριλαμβάνοντας στο πλάνο μας και άλλες περιοχές του σώματος.  • ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3-5/116 34/ΑΘΗΝΑ
  • 210 7220562
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες

  Who's Online

  Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 120 guests και κανένα μέλος

  © Physio.gr All rights reserved.
  by Avatar.gr.