Δυσλειτουργία σε οποιαδήποτε δομή σχετίζεται με την αναπνοή μάς καθιστά ευάλωτους στον πόνο.
Γεννιόμαστε με μια εισπνοή και πεθαίνουμε με μια εκπνοή...Αναπνέουμε περίπου 1.000 φορές την ώρα και 20.000 φορές το 24ωρο. Όταν σκεφτόμαστε την διαδικασία της αναπνοής, συνήθως ο νους μας πηγαίνει στο αναπνευστικό σύστημα. Στη πραγματικότητα το νεύρο-μυοσκελετικό σύστημα είναι ο οδηγός για την αρμονία της αναπνευστικής λειτουργίας. Οι περισσότεροι θεραπευτές έχουν επίγνωση πως η αναπνοή επηρεάζει τη στάση του σώματος, την ευθυγράμμιση του σκελετού και τις σωματικές λειτουργίες, και το λαμβάνουν υπόψη στο σχεδιασμό του θεραπευτικού προγράμματος.
Κεντρικό ρόλο στο μηχανισμό της αναπνοής διαδραματίζει το διάφραγμα. Πρόκειται για έναν μεγάλο μυ, που συνδέεται εσωτερικά με τις πλευρές και τη σπονδυλική στήλη, έχει σχήμα θόλου με τη καμπύλη προς τα πάνω, βρίσκεται κάτω από τους πνεύμονες και τους διαχωρίζει από τα άνω όργανα της κοιλιακής χώρας. Δεν θα είναι υπερβολή να αναφέρουμε ότι τα σπλάχνα «κρέμονται» από το διάφραγμα και κινούνται μαζί με αυτό. Καθώς το διάφραγμα κινείται προς τα κάτω ή συστέλλεται, τα πλευρά κυρτώνουν προς τα έξω, οι πνεύμονες διαστέλλονται και εισέρχεται ο αέρας (εισπνοή), στη συνέχεια όταν το διάφραγμα χαλαρώνει γίνεται η αντίθετη κίνηση και ο αέρας εγκαταλείπει τους πνεύμονες (εκπνοή). Οι πνεύμονες, όπως και τα μπαλόνια, απαιτούν ενέργεια για να φουσκώσουν, αλλά δεν χρειάζονται καθόλου ενέργεια για να αποβάλλουν τον αέρα. Άλλοι μύες που χρησιμοποιούνται στην αναπνοή βρίσκονται ανάμεσα στα πλευρά (μεσοπλεύριοι μύες), ή στον αυχένα (σκαληνοί μύες). Αν χρειαζόμαστε περισσότερη βοήθεια για να διαστείλουμε τους πνεύμονες, επιστρατεύονται και άλλοι μύες στον αυχένα και τους ώμους (τραπεζοειδής και στερνοκλειδομαστοειδής μυς). Με τη σύσπαση του διαφράγματος συμπιέζονται ελαφρά τα όργανα της κοιλιακής χώρας. Το ρυθμικό αυτό μασάζ διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό τη καλή κυκλοφορία του αίματος. Λόγω της στενής σχέσης μεταξύ της αναπνοής και των οστέινων δομών, οτιδήποτε αποδυναμώνει το διάφραγμα, επηρεάζει δυσμενώς τη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης και τη λειτουργικότητα του θωρακικού κλωβού. Στη περίπτωση δυσκαμψίας των αρθρώσεων, υποφέρει το φυσιολογικό μοντέλο της αναπνοής. Ανεξάρτητα αν πρόκειται για έντονες αθλητικές δραστηριότητες ή απλές καθημερινές κινήσεις, οι μύες του πυρήνα του κορμού πρέπει να εμπλέκονται με τον σωστό τρόπο.
Η καθημερινή ένταση, μικροτραυματισμοί και η κακή στάση μεταβάλλουν τη βιομηχανική του σώματος (αλλαγές στην ευθυγράμμιση του σκελετού) και υπονομεύουν την ομαλή ολοκληρωμένη κίνηση του πυρήνα του κορμού. Η αδέξια ασυντόνιστη λειτουργικότητα είναι ενεργειακά δαπανηρή. Μεταβάλλονται τα φορτία του σώματος και τα μυϊκά πρότυπα ενεργοποίησης, οπότε απαιτείται να καταναλώνεται περισσότερη ενέργεια για τις καθημερινές δραστηριότητες. Πολλοί ασθενείς με χρόνιο πόνο αναπτύσσουν «αμνησία κινήσεων», δηλαδή δεν είναι σε θέση με τη πάροδο του χρόνου να περιγράψουν ή να αισθανθούν αλλαγές στις κινήσεις τους. Μέσω της κλινικής αξιολόγησης αναζητούμε αυτές τις αλλαγές στην ευθυγράμμιση ώστε να σχεδιάσουμε ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα αποκατάστασης.
Οι παρακάτω περιπτώσεις συχνά συμβαδίζουν με μεταβολές του πυρήνα στον κορμό και την απώλεια της σωστής διαφραγματικής αναπνοής:
Τα πλευρά και ο πυρήνας του σώματος εργάζονται ως μονάδα και ο συντονισμός των κινήσεων μεταξύ τους είναι ουσιαστικής σημασίας. Πόνος εμφανίζεται εάν ένα πλευρό χάσει την ικανότητα να συντονίζεται σωστά με τα υπόλοιπα πλευρά και τη σπονδυλική στήλη ως μέρος μιας λειτουργικής μονάδας. Αυτό θα ήταν παρόμοιο με μια ομάδα κωπηλασίας όπου ένας κωπηλάτης χρησιμοποιεί το κουπί του με άλλη αλληλουχία από την ομάδα του. Η τροποποιημένη λειτουργία των πλευρών μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή, περιορισμένη κίνηση των ώμων, αναφερόμενο πόνο σε άλλες περιοχές και προσαρμοστικό σπασμό των μυών. Επιπλέον, οι μη ευθυγραμμισμένες πλευρές μπορούν να επηρεάσουν τα μεσοπλεύρια νεύρα, προκαλώντας επίμονο πόνο κατά μήκους των πλευρών και, περιστασιακά, του θωρακικού τοιχώματος. Πολλοί ασθενείς με περιορισμούς στο ανώτερο τμήμα της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, αναπνέουν κυρίως με τους σκαληνούς και τους ανώτερους σταθεροποιητές της ωμοπλάτης μύες.
Ένα εξασθενημένο διάφραγμα προκαλεί αυξημένο τόνο ηρεμίας στους ανώτερους μυς του θωρακικού κλωβού, όπως οι σκαληνοί, οι άνω τραπεζοειδείς μύες, ο ανελκτήρ της ωμοπλάτη και οι θωρακικοί. Ο πλατύς ραχιαίος, ο μείζον και ελάσσων θωρακικός, δεν θεωρούνται συνήθως ως επικουρικοί μύες της αναπνοής, αλλά μπορούν να εμπλακούν σε λανθασμένα μοτίβα κινήσεων όπως η παράδοξη αναπνοή, όπου η κοιλιά κινείται μέσα κατά την εισπνοή και έξω κατά την εκπνοή. Αυτό το σύνηθες μοτίβο ανισορροπίας των μυών προκαλεί προβολή προς τα εμπρός της ωμικής ζώνης, πρόσθια ολίσθηση της κεφαλής και μειωμένη οσφυϊκή λόρδωση. Η πρόσθια ολίσθηση της κεφαλής, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικό υποϊνιακό και αυχενικό - θωρακικό πόνο, καθώς οι περιοχές αυτές καλούνται τώρα να σηκώσουν υπερβολικά φορτία για να αντισταθμίσουν την υπερκυφωτική θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Συχνά παραβλέπουμε το γεγονός πως για να ανακουφίσουμε τον πόνο στη περιοχή του αυχένα, των ώμων ή τη χαμηλή οσφυαλγία επιβάλλεται να βελτιώσουμε την λειτουργικότητα του θωρακικού κλωβού.
Breathing and Back Pain, by Erik Dalton Ph.D.
Χειρισμοί πίεσης πέντε γραμμαρίων ή λιγότερο συνδέουν τον θεραπευτή με το σύστημα της περιτονίας και μέσω αυτής με κάθε τμήμα του σώματος, καταπολεμώντας συμπτώματα ασθενειών μερικά εκ των οποίων είναι χρόνια.
Τεχνικές χειροθεραπείας και άσκηση με βαθύ κάθισμα δύνανται να μειώσουν τις μυϊκές ανισορροπίες που σχετίζονται με τον πόνο στη μέση.
Η Κρανιοϊερή θεραπεία χρησιμοποιεί ένα διευρυμένο Βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο για την υγεία και την ασθένεια, με στόχο την ενδυνάμωση της ικανότητας του ασθενή στην ίαση.
Η συντηρητική διαχείριση του πόνου στη μέση με τεχνικές σπονδυλικής ανάταξης και κινητοποίησης, συμπληρωματικά της ιατρικής θεραπείας, βελτιώνει την λειτουργική ικανότητα, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα της.
Πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι οι αναρριχητές βράχου εμφανίζουν υψηλό ποσοστό αρθρίτιδας στον ώμο.
Ατλαντο-ινιακή ένωση:
μια αμφίδρομη σχέση
Στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η πολυπλοκότητα του χρόνιου μυοσκελετικού πόνου, το Βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο φαίνεται πως επικρατεί.
Η επίδραση της εφαρμογής ξηράς βελόνας, στην άνω μοίρα του τραπεζοειδή μυ, στην ένταση του πόνου και την ανικανότητα στον αυχένα σε σύγκριση με την ισχαιμική πίεση.
Στοχευμένη ή όχι «Κινητοποίηση» στη Σπονδυλική Στήλη (Έρευνα)
Μια καλή αρχή για να απαλλαγούμε από τη χρόνια φλεγμονή και τις επιπτώσεις της είναι οι αλλαγές που επικεντρώνονται στον τρόπο ζωής μας.
Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες
Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 125 guests και κανένα μέλος
ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3 - 5 / 11634 / ΑΘΗΝΑ