Hits: 569
12 Απριλίου 2004
# Topics
Follow Us
SOCIAL SHARING

Η ΑΣΚΗΣΗ ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΗΝ ΜΑΧΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Η ελαφριά άσκηση, ακόμα ένας απλός περίπατος μισής ώρας την ημέρα, συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση των πιθανοτήτων επιβίωσης των γυναικών με καρκίνο του μαστού. Είναι γνωστό από καιρό ότι οι δραστηριότητες μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, αλλά νεώτερες έρευνες δείχνουν ότι η άσκηση αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα και στην θεραπευτική προσέγγιση.

ΟRLANDO, Fla. March 29 – Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη οι γυναίκες που ασκήθηκαν μετά από εμφάνιση καρκίνου του μαστού, μείωσαν τις πιθανότητες θανάτου από την νόσο κατά ένα τέταρτο έως το μισό, ανάλογα με το πόσο ενεργητικές ήσαν.

“We know that physical activity has been shown to improve the quality of life for women with breast cancer, we conclude it may also help them live longer as well as better”, σύμφωνα με τον Dr. Michelle Holmes of Brigham and Women’s Hospital in Boston.

Υπάρχουν πολλές θεωρίες για το πόση άσκηση χρειάζεται για να επιτύχει αυτό το αποτέλεσμα. Ανεξάρτητα από τις βιολογικές εξηγήσεις, οι ερευνητές συμφωνούν ότι η μέτρια άσκηση είναι αναμφισβήτητα μια ασφαλής οδηγία, καθώς μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση της υγείας των πασχόντων με πολλούς τρόπους. Ο Holmes παρουσίασε τα ευρήματα του την Δευτέρα 29 Μαρτίου στο Orlando, σε συνάντηση of the American Association for Cancer Research, όπου παρευρέθησαν 13,500 ερευνητές. Οι άνθρωποι που ασκούνται και περπατάνε είναι γνωστό ότι μειώνουν τις πιθανότητες να παρουσιάσουν διάφορες παθολογικές καταστάσεις όπως είναι προβλήματα της καρδιάς, υπέρταση, οστεοπόρωση και διαβήτη. Αρκετές μελέτες ισχυρίζονται ότι η άσκηση μπορεί να προλάβει τον καρκίνο του μαστού και του εντέρου, αλλά μπορεί να σταματήσει τον καρκίνο στο ενδομήτριο, τα νεφρά και τον οισοφάγο.

Γενικά οι ιατροί συνιστούν τουλάχιστον 45 λεπτά μέτριας έως έντονης άσκησης πέντε φορές την εβδομάδα. Αυτό μπορεί να προλάβει τον καρκίνο του εντέρου επιταχύνοντας την κίνηση του φαγητού. Προλαμβάνεται επίσης ο καρκίνος του μαστού λόγω της καύσης λίπους και παραγωγής οιστρογόνων, που με την σειρά τους εμποδίζουν την καρκινική ανάπτυξη.

Τα αποτελέσματα του Holmes στηρίχθηκαν στην Nurses Health Study, όπου αναλύθηκε η υγεία περίπου 122,000 γυναικών νοσηλευτριών από το 1976. Οι ερευνητές μελέτησαν τις φυσικές δραστηριότητες 2,167 γυναικών όπου διαγνώστηκε καρκίνος του μαστού μετά την έναρξη της μελέτης. Η αξιολόγηση άρχιζε δυο χρόνια μετά αφού οι γυναίκες έμαθαν για το πρόβλημα τους. Για 16 χρόνια η συνεχής παρακολούθηση έδειξε ότι εκείνες που είχαν φυσικές δραστηριότητες είχαν περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης. Οι περισσότερες περπατούσαν για άσκηση. Εκείνες που περπατούσαν από μια έως τρεις ώρες την βδομάδα με αργό ρυθμό (3mph), μείωσαν τον κίνδυνο θανάτου από τον καρκίνο του μαστού κατά ένα τέταρτο, συγκρινόμενες με τις καθιστικές γυναίκες. Ανάλογα οι γυναίκες που περπατούσαν από τρεις έως οκτώ ώρες την βδομάδα μείωσαν τις πιθανότητες στο μισό.

Σε άλλη μελέτη που παρουσιάστηκε στο ίδιο συνέδριο, ερευνητές από το Vanderbilt University, ερεύνησαν τα αποτελέσματα της άσκησης σε σχέση με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ενδομήτριου, που κατέχει στις Η.Π.Α, την πέμπτη θέση στην συχνότητα εμφάνισης καρκίνου στις γυναίκες. Μελετήθηκαν 832 γυναίκες στην Κίνα, όπου από το 1970 έχει διπλασιαστεί το ποσοστό εμφάνισης αυτού του είδους καρκίνου. Ο Charles Matthews είπε ότι εκείνες που ήταν ενεργητικές μέσα από τις καθημερινές δουλειές του σπιτιού, την άσκηση, το περπάτημα και το ποδήλατο είχαν κατά ένα τρίτο λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αυτή τη μορφή καρκίνου.

“An active lifestyle, whether from exercise or other domains of life, conferred substantial benefit”.

 Πηγή: Associated Press

Αθηνά Κατσιμήτρου-Τιγγινάγκα, Mld/Cdt
Ειδικός Λεμφικής Παροχέτευσης με εξειδίκευση στη τεχνική του Dr. Vodder

Τελευταία άρθρα

 • "ΠΙΑΣΙΜΟ" ΣΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ

  "ΠΙΑΣΙΜΟ" ΣΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Αυχενικό Σύνδρομο

  Το «πιάσιμο» στον αυχένα είναι ένα πολύ συνηθισμένο σύμπτωμα που οδηγεί τους πάσχοντες να αναζητήσουν βοήθεια. Βέβαια πρόκειται για άτυπο όρο ομπρέλα, καθώς τα συμπτώματα κυμαίνονται από γενική δυσκαμψία του αυχένα έως πλήρη ακινησία με αφόρητο πόνο.

 • ΥΓΙΗΣ ΠΕΡΙΤΟΝΙΑ

  ΥΓΙΗΣ ΠΕΡΙΤΟΝΙΑ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Περιτονία- Fascia

  Στη προσπάθεια για να διατηρήσετε τον εαυτό σας υγιή και προστατευμένο από τραυματισμούς, βασική προϋπόθεση είναι να διατηρήσετε την περιτονία υγιή, ώστε να είναι ελεύθερη η ροή των υγρών, η ολίσθηση και να υπάρχει ευκολία στη κίνηση. Τελικός στόχος παραμένει η διατήρηση της ομοιόστασης του σώματος, που σημαίνει σώμα σε φυσική και πνευματική ισορροπία.

 • ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

  ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Οστεοπόρωση

  Μελέτη που παρουσιάσθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου στο American Heart Association’s Hypertension Scientific Sessions 2022, συσχετίζει την υψηλή αρτηριακή πίεση με την ταχύτερη γήρανση των οστών.

 • ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΚΑΙ ΑΓΧΟΣ

  ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΚΑΙ ΑΓΧΟΣ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Άσκηση

  Σε πρόσφατη μελέτη από το Lise Meitner Group for Environmental Neuroscience at the Max Planck Institute for Human Development, διαπιστώθηκε ότι μια ώρα περπάτημα στο δάσος Grunewald στη Γερμανία, μείωσε το άγχος στους συμμετέχοντες, ενώ αντίθετα περπάτημα ίσης διάρκειας σε πολυσύχναστο δρόμο στην εμπορική περιοχή του Βερολίνου δεν είχε το ίδιο αποτέλεσμα.

 • ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ ... υπό διερεύνηση!

  ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ ... υπό διερεύνηση!

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Χρόνιος Πόνος - Ινομυαλγία

  Το σύνδρομο της Ινομυαλγίας (fibromyalgia) είναι μια συνηθισμένη και χρόνια διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από διάχυτους μυϊκούς πόνους, κακουχία και πολλαπλά επώδυνα σημεία (tender points). Η ετοιμολογία του όρου “fibromyalgia” προέρχεται από την Λατινική λέξη fibro, που σημαίνει ιστός, και από τις Ελληνικές λέξεις myo και algia, που σημαίνουν μυς και άλγος (fibromyalgia = ινομυαλγία). Βρίσκουμε αναφορές για διάχυτο πόνο στο σώμα σε ιστορικά έγγραφά ακόμη πριν τον Μεσαίωνα, αλλά είναι καταπληκτικό ότι ακόμη και σήμερα αυτή η κατάσταση συνεχίζει να είναι υπό διερεύνηση.

 • ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΑΙΤΙΑΣ (Key Lesion)

  ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΑΙΤΙΑΣ (Key Lesion)

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Σκέψεις

  Η εμπεριστατωμένη αξιολόγηση αποτελεί βασική προϋπόθεση μιας αποτελεσματικής θεραπείας. Ένα απλοποιημένο σύστημα ελέγχου, μέσω του οποίου μπορούμε σε μικρό χρονικό διάστημα να αξιολογήσουμε ολόκληρο το σώμα, στην αναζήτηση της βασικής αιτίας είναι το ART. Το ακρώνυμο ART προέρχεται από τις λέξεις: Asymmetry – Restriction of motion – Tissue texture abnormalities (Ασυμμετρία – Περιορισμός της κίνησης – Ανωμαλία στην υφή του ιστού).

 • Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΤΟΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΝΟ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ

  Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΤΟΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΝΟ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Περιτονία- Fascia

  Πολλές είναι οι αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν πόνο στη μέση, οι περισσότερες από αυτές εξαρτώνται από τις συνήθειες που έχουμε υιοθετήσει στην καθημερινότητα μας. Η καθιστική ζωή, πολλές ώρες μπροστά στη τηλεόραση ή τον υπολογιστή, η διατροφή και το άγχος συμβάλλουν σημαντικά στη πρόκληση του πόνου στη μέση. Το ίδιο συμβαίνει επίσης από την υπερβολική καταπόνηση του σώματος, χωρίς την απαραίτητη προσαρμογή, όταν δηλαδή θέλουμε να κάνουμε περισσότερα από όσα πραγματικά έχουμε την ικανότητα να κάνουμε. Το αποτέλεσμα και στις δυο περιπτώσεις είναι πρόκληση μικροτραυματισμών στην περιτονία με επακόλουθο αποτέλεσμα τη φλεγμονή και τον πόνο.

 • ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Περιτονία- Fascia

  Ως κοινωνία, έχουμε επικεντρωθεί εδώ και πολύ καιρό στη διαίρεση, την αποσυναρμολόγηση και τη προσεκτική μελέτη των μικρότερων δομικών στοιχείων. Αυτή η προσέγγιση έχει οδηγήσει σε μεγάλη πρόοδο σε ορισμένους τομείς και σε ενισχυμένη κατανόηση των επί μέρους στοιχείων, αλλά οδήγησε επίσης σε μια πολύ περιορισμένη ολιστική κατανόηση αυτών που συμβαίνουν γύρω μας.

 • ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

  ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Manual Therapy

  Δεν είναι λίγες οι φορές που ως θεραπευτές καλούμαστε να φροντίσουμε ασθενείς τους οποίους με δυσκολία μπορούμε να αγγίξουμε εξαιτίας του πόνου. Τις περισσότερες φορές είναι αδύνατη μια διαφωτιστική κλινική αξιολόγηση και ακόμη πιο δύσκολή η θεραπευτική προσέγγιση χωρίς τον κίνδυνο να πονέσει περισσότερο ο ασθενής μας. Σε αυτές τις περιπτώσεις μια προσέγγιση είναι να μην κάνουμε τίποτα, χωρίς όμως να έχει αποδειχθεί ότι αυτό θα είναι ευεργετικό για τον ασθενή μας, αντίθετα πολλές φορές συσσωρεύει και άλλες δυσκολίες. Μια άλλη προσέγγιση είναι να υιοθετήσουμε μια στρατηγική θεραπευτικής προσέγγισης βήμα-βήμα. Δηλαδή, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια αποτελεσματική θεραπεία.  

 • ΛΕΚΑΝΗ & ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ: Μια σχέση αλληλεπίδρασης

  ΛΕΚΑΝΗ & ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ: Μια σχέση αλληλεπίδρασης

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Σκέψεις

  Όταν ένας ασθενής παρουσιάζει αλλαγή στην ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης, είναι φυσικό να υποθέσουμε ότι η αιτία βρίσκεται στη ίδια τη σπονδυλική στήλη, και, ως εκ τούτου, η θεραπευτική προσέγγιση θα πρέπει να εστιάζεται εκεί. Ωστόσο, άλλοι παράγοντες, εκτός της σπονδυλικής στήλης συχνά προκαλούν αλλαγές στη μορφολογία της. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι χρήσιμο να διευρύνουμε τον θεραπευτικό μας ορίζοντα, συμπεριλαμβάνοντας στο πλάνο μας και άλλες περιοχές του σώματος.  • ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3-5/116 34/ΑΘΗΝΑ
  • 210 7220562
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες

  Who's Online

  Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 188 guests και κανένα μέλος

  © Physio.gr All rights reserved.
  by Avatar.gr.