Η λεμφική παροχέτευση (Manual Lymphatic Drainage – MLD), είναι ευρέως αποδεκτή ως συντηρητική θεραπεία για το λεμφοίδημα. Οι ερευνητές με αυτή τη συστηματική ανασκόπηση στόχευσαν να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα της σε ασθενείς ευρισκόμενους σε ομάδα υψηλού κινδύνου να εμφανίσουν λεμφοίδημα ή ζουν με αυτό.
Συμπεριλήφθηκαν δεκαεπτά μελέτες (17) με συνολικά 867 γυναίκες και δύο άνδρες συμμετέχοντες. Αξιολογήθηκαν μόνο οι μελέτες που ερευνούσαν το λεμφοίδημα που σχετίζεται με τον καρκίνο του μαστού. Ορισμένες μελέτες ανέφεραν θετικές επιδράσεις της λεμφικής παροχέτευσης στη μείωση του όγκου του οιδήματος, τη ποιότητα της ζωής των ασθενών και τα συνοδά συμπτώματα σε σύγκριση με άλλες θεραπευτικές προσεγγίσεις, ενώ άλλες δεν ανέφεραν επιπλέον όφελος της λεμφικής παροχέτευσης ως συστατικού της σύνθετης αποσυμφορητικής θεραπείας (complete decongestive physiotherapy -CDT), δηλαδή ενός συνδυασμός τεσσάρων μεθόδων (λεμφική παροχέτευση, ασκήσεις αποκατάστασης λεμφοιδήματος, θεραπεία συμπίεσης, φροντίδα δέρματος). Σε ασθενείς υψηλού κινδύνου αναφέρθηκε σε ορισμένες μελέτες ότι μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης λεμφοιδήματος, ενώ άλλες δεν ανέφεραν τέτοια οφέλη.
Συμπερασματικά μπορούμε να συνοψίσουμε ότι τα άρθρα που εξετάστηκαν ανέφεραν αντικρουόμενα ευρήματα και συχνά περιορίζονταν από μεθοδολογικά ζητήματα. Αυτή η ανασκόπηση υπογραμμίζει την ανάγκη για περαιτέρω πειραματικές μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητα της λεμφικής παροχέτευση στην αντιμετώπιση του λεμφοιδήματος. Επίσης υπάρχουν ενδείξεις ότι η λεμφική παροχέτευση σε πρώιμα στάδια μετά από χειρουργική επέμβαση για τον καρκίνο του μαστού, μπορεί να βοηθήσει στη πρόληψη, ενώ είναι αποτελεσματική σε ήπιο λεμφοίδημα (περίσσεια όγκου μικρότερη από 20%). Ωστόσο, σε μέτριο έως σοβαρό λεμφοίδημα πιο αποτελεσματική (45-70%) είναι η σύνθετη αποσυμφορητική θεραπεία.
Χειρισμοί πίεσης πέντε γραμμαρίων ή λιγότερο συνδέουν τον θεραπευτή με το σύστημα της περιτονίας και μέσω αυτής με κάθε τμήμα του σώματος, καταπολεμώντας συμπτώματα ασθενειών μερικά εκ των οποίων είναι χρόνια.
Τεχνικές χειροθεραπείας και άσκηση με βαθύ κάθισμα δύνανται να μειώσουν τις μυϊκές ανισορροπίες που σχετίζονται με τον πόνο στη μέση.
Η Κρανιοϊερή θεραπεία χρησιμοποιεί ένα διευρυμένο Βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο για την υγεία και την ασθένεια, με στόχο την ενδυνάμωση της ικανότητας του ασθενή στην ίαση.
Η συντηρητική διαχείριση του πόνου στη μέση με τεχνικές σπονδυλικής ανάταξης και κινητοποίησης, συμπληρωματικά της ιατρικής θεραπείας, βελτιώνει την λειτουργική ικανότητα, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα της.
Πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι οι αναρριχητές βράχου εμφανίζουν υψηλό ποσοστό αρθρίτιδας στον ώμο.
Ατλαντο-ινιακή ένωση:
μια αμφίδρομη σχέση
Στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η πολυπλοκότητα του χρόνιου μυοσκελετικού πόνου, το Βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο φαίνεται πως επικρατεί.
Η επίδραση της εφαρμογής ξηράς βελόνας, στην άνω μοίρα του τραπεζοειδή μυ, στην ένταση του πόνου και την ανικανότητα στον αυχένα σε σύγκριση με την ισχαιμική πίεση.
Στοχευμένη ή όχι «Κινητοποίηση» στη Σπονδυλική Στήλη (Έρευνα)
Μια καλή αρχή για να απαλλαγούμε από τη χρόνια φλεγμονή και τις επιπτώσεις της είναι οι αλλαγές που επικεντρώνονται στον τρόπο ζωής μας.
Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες
Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 871 guests και κανένα μέλος
ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3 - 5 / 11634 / ΑΘΗΝΑ